New Frontier - Mercenary - Kapitola 10

Moderator: DJ Die

George Wills
xr

New Frontier - Mercenary - Kapitola 10

Post by George Wills »

Kapitola 9 - X sektory
Kapitola 11 - Creedova brána

Kapitola 10 – Důl na křemík

Tor využil příležitost a i přes to, že mu to nedoporučili, navštívil místní obchodní stanici. Tentokrát ho Nyeshta doprovodila, protože si chtěla protáhnout nohy a hlavně pro její stížnosti, že je neustále zavřená na lodi.

Navlékla na sebe jeden z Torových kabátů s kapucí. Proti svému původnímu přesvědčení a jen proto, aby utišil její neustálé naléhání, ji dal i zbraň. Tor zvolil podobné oblečení, pouze si nenatáhl kapuci, aby měl lepší rozhled na lidi kolem sebe. Technický zápisník skončil v jeho kapse. Po krátkém rozhovoru přesvědčil Sholetinmanckesala, aby dohlížel na Defiance.

Tor měl téměř pocit, že je zpět na pirátské stanici. Strážci, kteří spíš připomínali gangstery, se po nich jen letmo ohlédli. Místní obyvatelé vypadali jako dělníci z dob prvního osídlování vesmíru. Na tvářích, rukách i oblečení, které evidentně už dlouho neviděly vodu, měli špínu a pot mnohaleté těžké práce ve špatných podmínkách.

Když šli do jídelní haly, chytil někdo Tora za rameno. Když se prudce otočil, díval se přímo do tváře Tris. Doprovázeli ji další dva piloti.

"Ahoj, Tore." Vrhla se na něho a nečekaně ho objala. Potom ustoupila krok zpět a usmála se.

Tor úsměv opětoval, "Rád tě vidím. Vypadáš dobře." Všiml si, že nikdo z nich neměl uniformu a bez toho, aby uvažoval, pronesl, "Právě jdeme něco sníst, nepřidáte se k nám?"

Tris se ohlédla na svůj doprovod, pokrčila rameny a přikývla, zatímco Nyeshta Tora silně dloubla do zad. "Vlastně proč ne, mimochodem toto je Corri." Tris ustoupila stranou a Tor si potřásl rukou s ženou tmavé kůže a blond vlasy. Mile se usmála a lehce přikývla. "A tohle je Roburn." Vysoký, mladý muž, přibližně stejně starý jako Tor, přistoupil blíž a s lehkým pousmáním rozpačitě pronesl, "Ahoj." Načež Torovi potřásl rukou tak, že si Tor musel nejdřív zkusit, jestli nemá nějaký prst zlomený a potom si ruku ještě nějakou dobu masíroval.

Všichni tři piloti se tázavě podívali na Nyeshtu, "A co tvá přítelkyně?"

"To je ..." Začal Tor.

"Říkají mi Angel." Předběhla ho Nyeshta. "Omlouvám se, že si nesundám kapuci. Jsem v těchto sektorech známá a tady se nevyplácí nechat se rozpoznat."

Vojenští piloti si Nyeshtu podezřívavě prohlíželi, dokud Tor nedodal šeptavým hlasem, "To je v pořádku. Pracuje jako pilot pro Spolek válečných veteránů. Bohužel je v nových sektorech několik obchodníků, kterým Spolek v minulosti dost zkomplikoval obchody, takže tady nechce budit zbytečnou pozornost. Nepotřebujeme problémy."

Tris na to přikývla a tvářila se chápavě. Zbylí dva vojáci byli evidentně s tímto vysvětlením taky spokojení. Nyeshta si se všemi potřásla rukou. Když pak dojídali, na případnou nedůvěru už zapomněli. Jen Tor se musel neustále kontrolovat, aby ji neoslovoval jménem. Nyeshta vyprávěla několik zábavných příběhů, plných nebezpečí, při kterých se Tris, Corri a Roburn smáli. Tím zahnala poslední podezření, které vzbuzovala její nasazená kapuce.

Když Tor viděl, jak se Tris směje, začala v něm hlodat vina za to, že tady seděla u jednoho stolu se ženou, která přispěla k jejímu únosu, on o tom věděl a při tom neřekl ani slovo. Navenek udržoval šťastný úsměv, ale uvnitř už klíčilo semínko vzteku, které neustále rostlo.

Nyeshta si potřebovala koupit nějaké osobní věci a Tor se zatím jen tak potuloval. Tris a její společníci se museli vrátit na hlídku, tak odešli k lodím. Vytáhl zápisník a díval se, jak se jeho konta za poslední dobu změnila.

Sweety oznámila, "Serandamancketal dal vědět, že nám sem poslal dva rychlé transporty s posádkou pro nové stanice."

Tor se zeptal, "Kolik?"

"Padesát lidí pro každou stanici." Řekla Sweety.

Tor změnil téma, "Dobře. Nějaké novinky o Creedovi?"

"Zatím nic."

Tor smutně pokýval hlavou. Ačkoliv by raději volil opak, musel si už zvykat na skutečnost, že Creed je pravděpodobně mrtvý. Nyeshta mu zaklepala na rameno, "Je čas jít!"

Tor raději nic neodpověděl a nepromluvil ani cestou k Defiance. Sholetinmanckesala se vrátil k Pegasovi a Tor si důkladně prohlížel povrch lodě. "Hledáš něco konkrétního?" Zeptala se mrazivě Nyeshta.

Tor odpověděl s náznakem hořkosti, "Jen se ujišťuji. Nechtěl bych zažít stejnou nepříjemnou nehodu, jako kdysi jedna moje známá."

Nyeshta se ostře otočila, otevřela venkovní vzduchotěsné dveře a naštvaně vešla dovnitř. Tor klidný, že je loď čistá, ji následoval. Když za sebou zavřel, rozhlédl se kolem. Nyeshta zahodila kabát hned za vchodem, svůj nákup nechala pohozený na lehátku a seděla v křesle pilota. Přistávací svorky se uvolnily. On vytáhl zápisník a v té chvíli se Sweety zeptala nejvyčítavějším hlasem, jaký svedla, "Ty už jsi zase naštval Nyeshtu?"

Nyeshta odmítla řízení staničním počítačem a pilotovala loď ven z obchodní stanice ručně. Jakmile viděla, že se před ní otevírají venkovní vrata, zapnula posilovač výkonu motorů, až to Tora zamáčklo do sedačky.

Ozvala se komunikace, "Staniční kontrola plavidlu Té Gé nula, nula, jedna Dé eS eM. Nepřekračujte rychlostní limit, dokud neopustíte prostor stanice. Toto je první varování. Jakýkoliv další přestupek povede k pokutě pět tisíc kreditů." Spojení se samo ukončilo.

Sweety preventivně přešla do protiútoku, aby Torovi zabránila začít křičet, "Nevím, co jsi ji vlastně řekl nebo udělal, ale když budeš ještě obtěžovat pilota, přenesu tě na jinou loď."

Nyeshta promluvila až překvapivě klidným hlasem, "To je v pořádku, Sweety. Jen ho nech, ať se vypovídá. Nakonec neřekl nic nového a pochybuji, že je dost citlivý na to, aby už nechal minulost na pokoji."

Tora zachvátila vlna vzteku. Křečovitě sevřel pěsti a opět je uvolnil. Udržel se však a nic neřekl ani neprovedl. Seděl v křesle druhého pilota a pozoroval stavbu továrny na krystaly. Podlaha pod výrobními jednotkami už byla dokončená a právě se tvořily chodby a vstupní hala.

Vletěli do X pět a Tor si prohlédl mapu sektoru. Farma na scruffin už byla dokončená a přistávali do ni a opět ji opouštěly náklaďáky. Tor přemýšlel ke kterému z kartelů se asi přidal Feran.

"Chceš, abych letěla blíž?" Zeptala se Nyeshta.

Tora to lákalo a normálně by souhlasil. V jeho současném postoji k Nyeshtě však neústupně odpověděl, "Ne!"

Sweety poznamenala, "Máme ještě nějaký čas, Tore, doporučuji prozkoumat Creedovu bránu v X čtyři."

To bylo něco, na co Tor úplně zapomněl, "Sweety, znáš souřadnice, tak nám je zakresli do mapy sektoru."

Defiance svižně doletěl k bráně do X čtyři a vzápětí byli opět uchváceni nádherným pohledem, který se před nimi rozkládal.

"Jakmile vletíme do mlhoviny, nebudu mít spojení s Bariérou. Naše senzory s krátkým dosahem budou také téměř nepoužitelné. Na pozici, kterou hledáme by měl být navigační maják, tak doufám, že ho tam uvidíte. Čas do dalšího otevření brány je patnáct Mizur."

"Výborně. Plán je takový. Přiletíme k bráně, vletíme do ní, rychle se rozhlédneme a vrátíme se zpět dřív, než brána zmizí." Rozhodl Tor.

"Souhlasím." Nyeshta už zaměřila cílový maják a mířila k němu plnou rychlostí.

Brána do X dva se probudila k životu a před ní se objevil obrovský trup Kosatky. Když se začala od brány vzdalovat, vletěli za ní do sektoru první stíhači a opět kolem ní zaujali obranné pozice. "Mají souřadnice našeho asteroidu?" Zeptal se Tor.

Sweety odpověděla jediným slovem, "Ano."

"Sweety, asi za Mizuru protneme hranici mlhoviny." Oznámila Nyeshta.

Když se Defiance vnořil do oblaků, začaly na štítech jiskřil drobné částice, ale nevyčerpávalo ho to. Avšak občas se náboj nahromadil a z mlhoviny do plavidla udeřil blesk o síle několika teravoltů, který ozářil široké okolí. To už zanechalo na štítech znatelnou stopu v podobě asi dvaceti procentního úbytku.

"Zpomal na čtvrtinovou rychlost." Doporučila Sweety, "Omezí to hromadění iontů a nebude docházet k tak častým výbojům."

Nyeshta ihned uposlechla, "Předpokládaný čas k bráně?"

"Tři Mizury." Oznámila Sweety a protože věděla jaká by následovala otázka, dodala ještě, "Brána se objeví za šest Mizur."

Když se loď pohybovala nižší rychlostí, nebyly už blesky tak časté a taky se snížila jejich síla. Maják byl stále ještě funkční a už z dálky tlumeně blikal. Jeho konstrukci však zahlédli až ze vzdálenosti menší než sto metrů.

"Sweety, bylo by možné, abys nějakým skenem zjistila, co se té bráně přihodilo, že je tak nestálá? Samozřejmě, až se objeví." Zeptal se Tor, který začínal být nervózní z čekání a z nejistoty, co je čeká na druhé straně.

Nyeshta měla taky jisté pochybnosti, ale protože se k ní Tor v poslední době choval opět nepřátelsky, raději mlčela. Zdálo se, že se čas v tichém očekávání, co bude následovat, velmi vleče. Tor i Nyeshta upřeně hleděli do mlhy před nimi.

Poslední Mizura uplynula a před jejich lodí se prohnalo několik blesků. Jejich záře osvětlila bránu, která tam ještě před okamžikem nebyla.

Hlas Sweety prolomil naprosté ticho, "Pokouším se bránu skenovat na možné poškození."

Nyeshta sama bez jakéhokoliv příkazu zapnula trysky a vletěla do aktivačního bodu. Když se objevili, ještě dřív než se vůbec stihli zorientovat, hnala plavidlo vpřed silou posilovače výkonu motorů. Zamířila nahoru a přibrzdila teprve, když byli v bezpečné vzdálenosti od místa, kde se před branou objevují lodě po vstupu do sektoru. Natočila Defiance tak, aby je i krátký zátah posilovače poslal zpět.

Tor si prohlédl výsledky ze senzorů, "Sweety, co z toho dokážeš zjistit?"

Nyeshta loď úplně zastavila a rozhlížela se do všech směrů, kam jí to prosklení kokpitu umožnilo, "Řekla bych, že se tady přihodilo něco strašného." Zamyšleně poznamenala.

Všude okolo nich byly trosky a vraky dávno zničených lodí. Zbytky obrovských bojových plavidel a křižníků neznámé rasy byly posrážené dohromady v očividném posledním zoufalém pokusu uniknout a přežít.

"Provádím sken okolí a vše zaznamenávám, ale zbývá nám jenom Mizura a půl." Oznámila Sweety.

Tor přemýšlel nahlas. Jeho zvědavost překonala i jeho snahu být nepřátelský k Nyeshtě. "Za dvě Tazury se brána opět otevře. Takže teď můžeme odletět a prozkoumat nasbíraná data nebo tady můžeme zůstat a provádět průzkum přímo tady na místě, dokud se brána opět neotevře."

"Letíme zpět a vrátíme se s více loděmi a zásobami na několik Tazur." Prohlásila Nyeshta a stiskla posilovač výkonu motorů, aniž by čekala na Torovu odpověď.

Do X čtyři se vrátili o třicet Mizur dřív, než museli. Když se vydali ven z mlhoviny, zablýskalo se za nimi a brána opět zmizela. Tor mlčel. On osobně by raději zůstal a věnoval se důkladnějšímu průzkumu, jenže Nyeshta ho o tu možnost připravila.

Když Defiance opustil mlhovinu, Sweety oznámila, "Spojení opět navázáno. Jsem ráda, že jste zvládli navzájem si neublížit a jak vidím, máte pro mě zajímavá data."

"Ukaž nám Sweety, co všechno je v těch záznamech." Zeptal se Tor.

"Podle skenu brány to vypadá, že se někdy v minulosti dostala do neobvykle silné iontové bouře. To vedlo k jejímu neobvyklému chování. Zvláštní na tom je, že aby mohla být bouří nějak ovlivněna, musela v té době být aktivní." Sweety okamžik zkoumala další data, "Sektor na druhé straně je naopak zcela neaktivní. V dosahu senzorů nejsou žádné známky života ani zdroje zbytkové energie. Nacházejí se tam sice další dvě brány, ale podle dostupných dat je nikdo nepoužívá. Potřebuji více času, abych důkladně prošla všechny zaznamenané informace. Ale doporučuji další výlet za účelem průzkumu."

"Zajímalo by mě, kolik informací si odsud odvezl Creed." Zamumlal Tor.

Kosatka mezitím doletěla na vzdálenost pěti kilometrů od požadovaného asteroidu. Její obrovský nákladový prostor se otevřel a z jejích útrob se plavným pohybem vysunula stavebnice stanice. Všechny lodě i s Pegasem, který se právě vrátil z obchodní stanice v X sedm, začaly kroužit kolem asteroidu. Čtyři ramena stavebnice, dosedající na asteroid, se zabořily do jeho povrchu, pevně se přivrtaly a celou konstrukci tak zafixovaly. Vrtná hlavice začala hloubit pět set metrů hlubokou díru, což byl základní prostor pro výstavbu továrny pod povrchem. Většina uvolněného materiálu byla odchycena a uskladněna pro pozdější zpracování, až bude stanice v provozu.

Tor to pouze odhadoval, protože zvuky se ve vzduchoprázdnu vesmíru nešíří, ale hluk vytvářený činností obrovské diamantové hlavice, podporované částicovými paprsky, musel být neskutečný. Zakusovala se do hloubky a materiál, který uvolnila drtily vysokoenergetické pulzy na drobný štěrk, který se ukládal do zásobníků v povrchové části vznikající stanice.

Během dvou Stazur vyčnívala jen nepatrná část stanice, kolem které začaly poletovat stavební roboti. Pohybovali se nad skalnatým povrchem a sestavovali kostru přední části, která zajišťovala, aby továrna zůstala pevně přichycena k asteroidu.

Otevřely se vrata a roboti dovnitř zatáhli stroje na zpracování surového křemíku. Za nimi následovaly energetické generátory. Většina lodí teď držela pozici poblíž probíhající stavby. Komunikace ožila rozhovory mezi piloty, které se převážně týkaly podívané na iontové bouře v okolí vznikajících sluncí a planet.

Připojili se k nim i přidělení vojenští piloti, kteří systematicky prozkoumávali prostor sektoru. Ale i oni mluvili převážně o obdivuhodné přírodní podívané. Tor se věnoval pročítání hlášení a novinek, zatímco Nyeshta dala přednost spánku na lehátku. Každou chvíli zvedl hlavu od dokumentů, protože temnotu osvětlovaly řetězce blesků.

"Nějaké novinky z nového sektoru?" Zeptal se Tor skoro šeptem. Neuteklo mu pravidelné oddechování Nyeshty, která tvrdě usnula a přemítal o tom, jak ji vzniklé napětí vůbec dovolilo usnout.

"Zakreslila jsem všechno, co senzory zachytily, ale potřebuji důkladnější sken celého sektoru." Odpověděla potichu Sweety.

Feran byl na farmě na scruffin jen krátce a už nesnášel ten zápach. Kancelář potřebovala přestavět v jeho osobním stylu, přičemž neopomněl ponechat volné místo na zdi, kam si vystaví Torovu hlavu. Jedinou výzdobou místnosti však zatím byl veliký znak Bloodheartů za jeho pracovním stolem. Taky to bylo jediné místo na celé stanici, kde mohl tento emblém vystavit bez obav z nechtěného prozrazení.

Podíval se na zprávu o stavu Torových stanic a usmál se. Podle jeho názoru bude Tor zakrátko nejvíce zranitelný. Bezpečnost stanic bude slabá a špatně organizovaná. Navíc strážci ještě nebudou zvyklí na nové stanice a nebudou znát jejich slabá místa. Vzpomněl si na rozhovor s Jolakem a na rady, které mu starší Split dal.

Feran měl málo času na plánování, ale už brzo se pomstí a téměř cítil chuť vítězství.

Komunikační panel na stole ožil, "Můj pane, je tady pan Sniad z kartelu Traluk Trading a chce s vámi mluvit."

Feran se posadil, "Přiveď ho sem."

Do místnosti vešel malý, štíhlý muž s ostře řezanými rysy ve tváři, úskočnými očky a křivým úsměvem. Zaměřil svůj pohled na Ferana, ke kterému rovnou přikročil a jen nepatrně se poklonil. "Pane t’Gnht, dovolte mi, abych vás jako první uvítal v nových sektorech." Pronesl kňouravým hlasem.

Feran si pohrával s myšlenkou okamžitě ho zabít, aby tak nemrhal čas jeho posloucháním, "Chtěl jsi mě vidět?"

Sniadovi lehce zacukaly svaly ve tváři, "Zastupuji kartel Traluk Trading. Máme významný vliv na místním trhu. Naši členové tak užívají nemalých výhod." Dal velký důraz na poslední slova a chvíli počkal, než pokračoval dál. "Za prvé vám můžeme zajistit kupce na veškerou vaši produkci plodů scruffinu, protože máme výborné vztahy s dobytčími farmami. Rozumí se, že za nejvyšší cenu a jen s malým poplatkem pro kartel. A navíc zajišťujeme ochranu před piráty v těchto," Na okamžik udělal pauzu pro zvýšení efektu, "Méně než bezpečných sektorech."

Feranovy oči se lehce narovnaly a zajiskřilo se v nich, zatímco na jeho tváři pomalu vyrostl krutý úsměv, "Tohle všechno zní velice zajímavě. Ale snad by ses měl lépe podívat na znak na zdi za mými zády."

Sniad vzhlédl trochu nahoru s nejistým výrazem ve tváři, zamrkal a vzápětí ještě jednou. Vynucený úsměv mu zůstal ale z obličeje mu zmizela barva, "Jste členem Bloodheartů?"

"Oprava, já jsem Bloodheartové." Feran se odmlčel a sledoval malého muže, jak těžce polkl. Svou pravou ruku položil na stůl, "Kdybych teď četl mezi řádky tvé sprosté nabídky, mohl bych nabýt dojmu, že jsi mi vyhrožoval. Tak co si myslíš, že ti dá nějakou šanci opustit tuto kancelář živý?" V té chvíli se z jeho protézy prudce a s kovovým zařinčením, vysunul břit. Feran s uspokojením sledoval, jak se malý muž roztřásl a dodal, "Když tak o tom přemýšlím, snad je něco malého, co bys pro mě mohl udělat."

Sniad nebyl schopný odtrhnout pohled od břitu a v ústech měl tak sucho, že musel nejdřív těžce polknout, než se dokázal zeptat, "A jak bych vám mohl být užitečný, můj pane?"

Feran lehce přikývl. Ten muž, který nyní stál tváří v tvář téměř jisté smrti, najednou věděl jak se má uctivě chovat, "Řekni, už jste oslovili Gralla?"

Sniad zaváhal, "Obvykle čekáme, dokud není továrna zavedená a nezačne vydělávat kredity, než jim nabídneme členství. Takže jsme neplánovali návštěvu jeho stanic dříve, jak za pět Tazur."

"Rozumím." Řekl Feran sám pro sebe, "Chci, abys ho navštívil dříve a potom mi povíš, co jsi viděl. Potřebuji informace o tom kolik má na stanici zaměstnanců a jak dobře má zajištěnou bezpečnost."

Sniad se začal uklidňovat, protože to byla lehká práce. Vlastně to byla jeho odbornost odhadovat slabiny v obraně, které by kartel mohl později využít. V případě, že by se některý z členů rozhodl jejich společnost opustit, využili by to při jeho dalším 'přesvědčování'.

Feran pokračoval, "Kdyby tě snad napadlo pokusit se mě podvést, mám velmi dobrou paměť na lidi, které chci zabít a věř mi, že je to obvykle velmi, ale velmi bolestivá smrt."

"Můj pane, udělám přesně, co přikazujete. Důl na křemík bude provozuschopný během dvou Tazur a továrna na krystaly přibližně v té samé době." Kňoural Sniad s obnovenou sebejistotou a novým úsměvem.

Feran přemýšlel o tom, že slizká tvář, jakou měl Sniad, by se rozhodně nehodila k vystavení na zdi, "Teď jdi a nevracej se, dokud nebudeš mít informace." Se zájmem sledoval, jak se břit pomalu vracel do svého úkrytu v jeho umělé ruce.

Sniad, kterému se zřetelně ulevilo, v hlubokém úklonu vycouval z místnosti.

Potom, co odešel, Feran zvažoval, jestli by se ten člověk nedal využít i pro další podobné úkoly. Avšak ze všeho nejdřív tady potřebuje mít víc svých lidí. Zatímco vymýšlel plán, vstal a došel si k velké skříni pro něco k pití. Sám pro sebe pronesl, "Není tady nikdo, kdo by tě teď ochránil, Gralle." Když se opět posadil, přikázal, "Počítači, spoj mě se základnou Bloodheartů."

Na stěně před pracovním stolem se probudil velký displej, na kterém uviděl Ganarka, "Můj pane?"

"Pošli mi padesát, ne jedno sto přepadových vojáků." Feran se zamyslel, "A nezapomeň k nim přibalit i pořádné zbraně." Na poslední dvě slova dal zvláštní důraz.

"Ano můj pane." Odpověděl poslušně Ganark, "Takže jste ho našel, milorde?"

"Našel. A jeho hlava se stane první trofejí, zdobící tyto stěny." Odpověděl Feran se zábleskem zlomyslnosti v očích.

"Muži odstartují do jedné Stazury, můj pane. Přeji vám rychlé vítězství, pane." Dovolil si komentář Ganark.

Tor byl rád, když dostal signál, že je hrubá stavba stanice dokončena a je na ni atmosféra. Stíhači ji teď hlídali na směny, takže piloti měli příležitost průběžně odpočívat na obchodní stanici v X dva. Defiance byl prvním plavidlem, které do nového dolu přistálo. Tor měl opravdu zvláštní pocit, když jako první člověk vystupoval do úplně pustého přistávacího prostoru stanice, kterou doposud nenavštívila živá duše. Každý jeho krok se vracel ozvěnou, narušujíc tak až bolavé ticho.

Nyeshta vystoupila za ním a důkladně se protahovala, zatímco se rozhlížela kolem. Prostorem se rozléhal hluk dvou přistávajících náklaďáků a ještě několik okamžiků po jejich přistání se vracel z chodeb stanice.

"Ve které části se teď nacházíme?" Zeptala se Nyeshta.

Transport s pasažéry byl další lodí, která tam dosedla a ihned z ní začaly vystupovat zástupy lidí. Vznášející se vozíky vyvážely jejich zavazadla a seřazovaly se na ploše vedla plavidla.

"Tipoval bych to na přistávací prostor pro veřejnost." Poznamenal Tor a vytáhl technický zápisník. "Myslím, že bych je měl teď všechny přivítat. Sweety znáš rozvržení stanice?"

"Mám podrobnou mapu. Nejdříve bych doporučila přesun do řídícího centra, kde mohu vše předvést na velkých monitorech na zdech a s využitím kamer rozmístěných po celé stanici."

Dav zaměstnanců se hromadil všude kolem a tak Tor hlasitě zakašlal, aby získal jejich pozornost, "Můžete mi věnovat pozornost, prosím? Vítám vás v novém dole na křemík. Někteří z vás byli už při otevření masozávodu v Bariéře, takže si to pamatujete. Nějakou dobu to bude trvat, než si na stanici zařídíme veškeré běžné vybavení, takže vás v této otázce žádám o trpělivost. Nemusím snad zdůrazňovat, že ze všeho nejdříve zprovozníme bar, kde se bude servírovat i jídlo a samozřejmě i pivo všech značek, které se nám sem podaří provézt přes Splity a Borony." Davem se ozvaly souhlasné výkřiky. Tor pokračoval dál, "Teď mě, prosím, následujte do řídícího centra na krátké seznámení s rozvržením stanice. Potom budete mít čas na ubytování, po kterém bude následovat menší oslava k zahájení provozu tohoto dolu."

Tor se podíval na technický zápisník, kde už měl zakreslenou cestu. Nejdříve k výtahu do dalšího patra, potom několika chodbami k druhému výtahu, kterým pak vyjeli další tři poschodí nahoru a nakonec dlouhou rovnou chodbou došli přímo do velkého řídícího centra.

Podél stěn byly rozmístěné počítačové stanice a nad mini veliké monitory, na než Sweety připravila záběry z různých kamer po celé stanici. Požádala Tora, aby ji připojil do hlavní kontrolní stanice ve vzdáleném konci místnosti. Když dorazili i poslední opozdilci, Sweety začala zobrazovat plánky jednotlivých pater a popisovala, kde se co nachází.

Upozornila je hlavně na prostor ubytoven, sklady a druhý přistávací prostor, který se měl stát zabezpečeným přístavem. Při svém výkladu zadala všechny do počítače stanice a přiřadila jim příslušná přístupová práva. Už dopředu znala jména zaměstnanců a jejich pracovní zařazení, takže jejich vložení do prázdné databáze proběhlo docela snadno a rychle.

Tor se posadil do křesla velitele směny a sledoval hemžení okolo. Naplnil ho pocit hrdosti, že tohle všechno je teď opravdu jeho. Sweety se i nadále věnovala přípravě bezpečnostních protokolů a nastavení omezení přístupů. Bezpečnostní dveře po celé stanici se postupně pozavíraly. Z transportních lodí byl vykládán jejich obsah a stíhači postupně parkovali v novém zabezpečeném přistávacím prostoru. "Tore, měl bys zajít dolů a přivítat piloty. Potom je přiveď sem, abych je seznámila se stanicí."

Tor si uvědomil, že zůstal v řídícím středisku úplně sám. Nyeshta odešla s ostatními, aby si našla ubytování. Tor se zeptal, "Dobře, jak se tam dostanu?"

"Budu tě navádět vnitřním komunikačním systémem, naštěstí je to blíž, než přistávací prostor pro veřejnost." Prohlásila Sweety.

Hluboko uvnitř stanice dorazily první zásoby energetických článků k jednotkám na zpracování křemíku. Roboti je vkládali do jednotlivých strojů, které postupně ožily tichým hukotem. Další články dopravili k těžícím mašinám.

V jiném prostoru stanice se nejrůznější zařízení a zásoby ukládaly do vyhrazených skladů s omezeným přístupem. Ještě mělo nějaký čas trvat, než se vyrobí první křemíkové pláty. Bylo však nutné, aby v té době už byly průchody z výroby do obchodního přistávacího prostoru volné. Sweety chápala tuto část jako nejslabší místo ve vnitřní obraně stanice. Bezpečnost si vzala jako svůj prioritní úkol a když přistávaly Piraně, ihned je začali vykládat roboti údržby, kteří pak rozváželi bedny s bezpečnostním vybavením po celé stanici. Sweety se zaměřila na veškeré průvody, průlezy a potrubí a na slabých místech nechala namontovat omezovací pole a skenery. Udělala zásadní změny v rozvodu energie, aby nebylo možné odříznout některou část stanice od zdroje a vyřadit tak z provozu zabezpečení té oblasti.

Tor si zabral jednu z volných ubikací, která byla jako všechny ostatní dost rozměrná a s veškerým běžným vybavením. Ale zatím působila pustým a studeným dojmem, jelikož v ní chyběl nábytek a výzdoba, které by ji oživily. Od schůzky v řídícím centru neviděl Nyeshtu. A když si šel pro své osobní věci, napůl očekával, že ji potká uvnitř Defiance. Ale nebyla tam po ní ani stopa.

Čeho si však všiml, byly kratičké prodlevy při průchodu přes dveře stanice a množství beden na chodbách, u nichž na něčem pracovali roboti údržby pod sundanými panely obložení. Tušil, že Sweety bude vědět, co se to vlastně děje a chtěl se jí na to při nejbližší příležitosti zeptat.

Tor postřehl, že si někteří ze zaměstnanců odnášejí vakuově balené povlečení na postele a jiné balíčky, které podle vzhledu nedokázal rozpoznat. Ze zvědavosti se vydal směrem odkud přicházeli a cestou potkával další lidi s podobnou výbavou. Většina z nich ho s úsměvem a kývnutím zdravila, "Pane Gralle."

Došel až k otevřenému skladu a od dveří ho pozdravil hlas z komunikačního panelu, "Tore, vezmi si povlečení a ostatní toaletní potřeby."

"Děkuji, Sweety." Odpověděl Tor.

O šest Mizur později byl už Tor osprchovaný a v čistém oblečení vstupoval do řídícího centra, kde už se shromáždilo množství členů posádky. Uprostřed místnosti leželo šest beden piva, které Tor koupil. K Torovu překvapení bylo v místnosti i šest vznášejících se podnosů s čerstvě připraveným jídlem. Mohl jen odhadovat, že Sweety požádala několik kuchařů, aby připravili toto pohoštění.

Když se sešli všichni, pronesl Tor krátkou zahajovací řeč, což většina uvítala a zahájil tak oslavu. Tor se postupně všem představil. Ačkoliv mu příliš nechyběla, nikde neviděl Nyeshtu.

Po několika Stazurách spánku se Tor těžce vysoukal z postele a měl slušnou kocovinu. Strávil dalších třicet Mizur pod teplou sprchou a doufal, že z něho voda smyje účinky zbytkového alkoholu, ale moc mu to nepomohlo.

Alespoň si pořádně vyčistil zuby, čímž se zbavil pachuti piva v ústech. Oblékl se a šel si sehnat něco k jídlu. Řídící centrum našel uklizené a bez známek včerejší oslavy. Několik zaměstnanců už bylo na svých pozicích a někteří se dokonce soucitně usmáli, když viděli, v jakém je stavu.

"Nevíte někdo, kde bych sehnal snídani?" Zeptal se tak nahlas, až se sám lekl svého hlasu.

"Zařídím, aby vám něco donesli, pane." Odpověděl jeden z operátorů.

"Výborně, děkuji. Budu ve své kanceláři." Prohlásil Tor a odkráčel nejistým krokem.

Těžce se posadil do křesla a opatrně spustil hlavu na ruce složené na stole.

Potichu na něho promluvil laskavý hlas, "Myslím, že tohle by ti mohlo pomoci."

Tor okamžitě rozpoznal hlas Nyeshty a pomalu zvedl hlavu. Položila před něho sklenici s napravovacím nápojem. Tor odpověděl, "Děkuji." A rychle nápoj vypil. "Připomeň mi, že už nemám pít." Řekl potichu.

Lehce se pousmála a potom potichu a vážně řekla, "Tore, potřebuji si s tebou promluvit." Neobvyklý tón jejího hlasu upoutal Torovu pozornost. Byl to zamyšlený hlas s náznakem chrapotu a smutku.

"O čem?" Zeptal se krátce Tor a z jeho hlasu bylo znát, že právě teď nemá moc náladu na vážné rozhovory.

Nyeshta si vybrala jedno z křesel a přitáhla si ho blíž. Tor začal usilovně přemýšlet. I přes doznívající kocovinu poznal, že na sobě má jiné šaty než obvykle. Narozdíl od kombinézy pilota, tyhle byly těsnější a zvýrazňovaly sportovní postavu a křivky jejího těla. Taky si všiml, že změnila barvu vlasů z hnědé na blond. Jistá část jeho mozku se najednou probudila a on musel bojovat s tím, aby na ni necivěl. Tedy alespoň si myslel, že s tím bojuje.

Nyeshta si všimla jeho výrazu a tázavě nadzdvihla obočí. Jeho pohled však všechno vysvětlil, "Tore, pozor ať ti nevypadnou oči." Poznamenala jemným hlasem. Tor se částečně uklidnil, ale přesto z ní nedokázal spustit pohled.

"Promiň." Tor se začervenal, "Všiml jsem si, že máš jinou barvu vlasů." Hned si však uvědomil, jak slaboduchá to byla poznámka a v duchu sám sobě nadával za to, že se chová, jak nějaký nadržený puberťák.

"Jsem překvapená, žes to postřehl dřív, než ti vypadly oči z důlku." Usmála se, "Tohle je moje přirozená barva. Když jsem však v minulosti cestovala, vyplácelo se mi udělat na sobě menší změny. Lidi, kteří by mě normálně poznali tak měli pochybnosti."

Tor přikývl, že tohle se dá pochopit, "Ale to není ten důvod, proč jsi za mnou přišla."

Nyeshta šla přímo k věci, "Ne. Chci převelet do masozávodu, který máš v Bariéře."

Tor málem řekl nahlas, "Tak se sbal a vypadni." Ale jeho moudřejší půlka mozku mu připomněla, že Sweety se po celou dobu snažila, aby Nyeshta pracovala společně s ním. "Sweety, posloucháš nás?"

Sweety odpověděla, "Ano, Tore, jsem tady s vámi."

"Takže jsi slyšela, o čem jsme doposud mluvili?" Tor chtěl mít jistotu.

Sweety odpověděla, "Ano."

Tor doufal, že se k tomu rovnou nějak vyjádří, "A co si myslíš o nápadu Nyeshty, že chce pryč?"

"Probírali jsme to spolu minulou noc" Přiznala Sweety a v jejím hlase byl náznak smutku, "Důvodům, proč chce Nyeshta převelet naprosto rozumím. Je nesporné, že nám tady bude chybět, ale její rozhodnutí je správné."

"Je to jenom převelení." Prohlásila Nyeshta. "Nechci opustit vaši společnost. Přinejmenším proto, že stále máte moji loď."

Tor měl sto chutí oponovat, že teď už je to jeho loď. "Tak proč chceš převést jinam?"

Nyeshta naklonila hlavu na stranu a než začala mluvit, nechala pramínky vlasů sklouznout na její rameno. "Nemůžu tady zůstat. Máš tady spoustu vojenských pilotů a některý z nich by mě určitě dřív nebo později poznal. Tedy pokud bys o mě neřekl Tris ještě dřív. A za druhé, ty nepatříš zrovna k lidem, se kterými by bylo lehké pracovat. V jednu chvíli jsi v pohodě a za okamžik vykopeš něco z minulosti a rozzuříš se. Už jsem zabila lidi za míň a věř mi, že už jsi několikrát byl velmi blízko toho, abych tě zastřelila. Ty jsi šéf a já jenom chci, abys mě nechal zasloužit si plat v klidu, bez toho, abych se musela neustále bránit před tebou nebo schovávat před ostatními."

Tor poněkud posmutněl a uvědomil si, že ona má pravdu.

Nyeshta pokračovala, "Z toho co jsem viděla a slyšela vím, že jsi dobrý člověk, když si zrovna nevyřizuješ nějakou osobní mstu. Vím, že nejsem ideální zaměstnanec, ale potřebuji prostor a čas, abych se mohla osvědčit a cítím, že tady to není možné."

"A co Defiance?" Zeptal se váhavě Tor.

"Už jsem to probírala se Sweety." Řekla Nyeshta a bylo vidět, že je jí tohle téma nepříjemné. "Defiance zůstane tady s tebou. Je jasné, že ho budeš potřebovat víc než já."

Sweety se do toho vložila, "Nyeshta tu loď postavila a jako gesto dobré vůle nám ji pronajme. Aby to nebylo navěky, tak až dorazí do Bariéry, poskytneme ji prostředky a čas a ona pro naši firmu postaví stejné plavidlo."

Tor si povzdechl, "Vidím, že už to máte promyšlené. Kdy chceš odletět?"

"Ještě dnes." Pronesla potichu Nyeshta, "Není důvod, proč to odkládat."

Tor přikývl a zamyšleně řekl, "Odveze tě tam Pegas. Bude to rychlé a bezpečné. Dej mi deset Mizur a loď bude připravená."

Postavil se a odešel na druhý konec stolu, Nyeshta mezitím vstala a měla se k odchodu. Tor k ní ještě promluvil, "Je mi líto, že to takhle dopadlo. Masozávod teď získá výborného pilota."

Podal ji ruku. Ona ji přijala a nečekaně se k němu naklonila a krátce ho políbila na tvář, "Dávej na sebe pozor, Tore. Až mě přijdeš navštívit, zajdeme na drink."

Otočila se a odešla. Tor si vzdychl, opřel se o stůl a zhluboka se nadechl. Ještě jednou, naposled ucítil vůni Nyeshty, než ji ventilační systém nenávratně odnesl.

Osobně dal povolení k odletu a otevřel vrata stanice. Za několik okamžiků později zmizel Pegas v bráně.

Konec kapitoly
Last edited by George Wills on Thu, 12. Apr 07, 10:18, edited 3 times in total.
Lord D
x3

Post by Lord D »

"Říkají mi Angel." Předběhla ho Nyeshta. "Omlouvám se, že si nesundám kapuci. Jsem v těchto sektorech známá a tady nevyplácí se nechat se rozpoznat." = …a tady se nevyplácí nechat …

Nyeshta odmítla řízení staničním počítačem a pilotovala loď ven z obchodní stanice ručně. Jakmile viděla, že se před ní otevírají venkovní vrata, Zapnul posilovač výkonu motorů, až to Tora zamáčklo do sedačky. = zapnula

Tora zachvátila vlna vzteku. Křečovitě sevřel pěsti a opět e uvolnil. Udržel se však a ... = … a opět je uvolnil…

Nyeshta měla taky jisté pochybnosti, ale protože se k ní Tor v poslední době choval opět nepřátelsky, raději mlčela. Zdálo se, že se čas v tichém očekávání, co bude následovat, velmi vleče. Tor i Nyeshta opřeně hleděli do mlhy před nimi. = upřeně

Do X čtyři se vrátili o třicet Mizur dřív, než museli. Když se … důkladnějšímu průzkumu, jenže Nyeshta o tu možnost připravila. = … jenže Nyeshta ho o tu

"Podle skenu brány to vypadá, že se někdy v minulosti dostala do … neaktivní. V dosahu senzorů tam nejsou …" = to „tam“ bych vypustil

Feran byl na farmě na scruffin jen krátce a už nesnášel ten zápach. Kancelář potřebovala … emblém vystavit bez obav o nechtěné prozrazení. = z nechtěného prozrazení

"Oprava, já jsem Bloodheartové." Feran se odmlčel a sledoval malého muže, jak těžce polkl. Svou pravou ruku položil na stůl, "Kdybych teď četl mezi řádky tvé sprosté nabídky, mohl bych nabít dojmu, že jsi mi vyhrožoval. Tak co si … = nabýt

Sniad zaváhal, "Obvykle čekáme, dokud není továrna zavedená a nezačne vydělávat kredity, než jim nabídneme členství. Takže jsme neplánovali návštěvu jejich stanic dříve, jak za pět Tazur." = jeho baví se přeci o Torovi :wink:

"Mám podrobnou mapu. Nejdříve bych doporučila přesun do řídícího centra, kde mohu vše předvést na velkých monitorech na zdech a s vyžitím kamer rozmístěných po celé stanici." = využitím

Nyeshta si všimla jeho výrazu a tázavě nadzdvihla obočí. Jeho pohled však všechno vysvětliv, "Tore, pozor ať ti nevypadnou oči." Poznamenala jemným hlasem. Tor se částečně uklidnil, ale přesto s ní nedokázal spustit pohled. = Jeho pohled však všechno vysvětlil, …, ale přesto z ní nedokázal … "s" můžeš použít až budou vykonávat jinou činnost než jen po sobě koukat :lol:
Intel C2D 3.0 GHz 8400, DDR2 Patriot 2x2GB 800MHz CL4, nVidia 8800 GT 512MB, WD Raptor 76GB + WD Caviar 320GB
Moonman
x3

Post by Moonman »

Strážci, kteří připomínali spíš jako gangstery, se po nich jen letmo ohlédli. - To "jako" bych vypustil.
"Serandamancketal dal vědět, že nám sem poslal dva rychle transporty s posádkou - "rychlé"
"Sweety, asi za Mizuru protneme hranici mlhoviny." Oznámila Sweety. - Nemělo by tam být "Tore, asi za ...."??? Nebo jen - "Asi za Mizuru.....".
, co se té bráně přihodilo, že je tak nestála? - "nestálá"
Jsem ráda, že jste zvládli neublížit si navzájem a jak vidím, - Možná - "že jste zvládli si navzájem neublížit a jak....".
Čtyři ramena stavebnice, dosedající na asteroid, se zabořily do jeho povrchu, pevně se přivrtaly a celou konstrukci tak zafixovali. - "zabořily,přivrtaly, zafixovali?".
Většina uvolněného materiálu byla odchycena a uskladněna pro pozdější zpracování, až bude v stanice v provozu. - "až bude stanice v ...".
takže piloti měli příležitost odpočinout si na obchodní stanici v X dva. - "měli příležitost si odpočinout...".
Náklaďáky vykládali svůj náklad a stíhači - ty náklad'áky "vykládaly".
Možná "Z nákladních lodí byl vykládán jejich náklad...".
V jiném prostoru stanice se nejrůznější zařízení a zásoby ukládaly do vyhrazeným skladů s omezeným přístupem. - "do vyhrazených....".
Ještě mělo nějakou dobu trvat, než se vyrobí první křemíkové pláty. Bylo však nutné, aby v té době - 2x "době". "Ještě mělo nějaký čas trvat...".
Bezpečnost si vzala jako svůj prioritní úkol a když přistávali Piraně - ty Piraně "přistávaly".
Tor si zabral jednu z volných ubikací, která byla jako všechny ostatní dost rozměrná a z veškerým běžným vybavením. - "a s veškerým...".
Narozdíl od kombinézy pilota, tyhle byly těsnější z zvýrazňovaly sportovní postavu a křivky jejího těla. - "těsnější a zvýrazňovaly....".
Ale jeho moudřejší půlka mozku mi připomněla, - "mu připomněla".

Uf ... snad je to vše. Každopádně se už těším na pokračování. Hlavně na boj Tora s Feranem :D
Lord D
x3

Re: New Frontier - Mercenary - Kapitola 10

Post by Lord D »

George Wills wrote:Kapitola 10 – Důl na křemík
pls Georgi, absták narůstá :lol:
Intel C2D 3.0 GHz 8400, DDR2 Patriot 2x2GB 800MHz CL4, nVidia 8800 GT 512MB, WD Raptor 76GB + WD Caviar 320GB
George Wills
xr

Re: New Frontier - Mercenary - Kapitola 10

Post by George Wills »

Lord D wrote:pls Georgi, absták narůstá :lol:
Pár týdnů jsem byl nemocný a vlastně jsem ani moc nepřekládal. Ale mám větší část další kapitoly, tak na tom zkusím máknout, jen co se prokoušu hromadou mailů a jiných hovadin, co se mi tady nahromadily. Snad zítra nebo pozítří bych mohl něco zveřejnit ... :roll:
souky

Post by souky »

jupí už sem myslel že budu muset začít překládat sám, to by mě autor neměl moc rá :lol:
George Wills
xr

Post by George Wills »

Tak jsem konečně dopsal 11. kapitolu a musím říct, že je bezkonkurenčně nejdelší ze všech. Má v surové textové formě celých 53 kB a zatím měly kapitoly tak 20-30 kB (nejdelší měla 39).

Než ji však vystavím, trápí mě jedno dilema: Je tam hodně komunikace s Boronem jménem Moda Faba. Jenže Mercenary asi zapoměl, že Boroni by měli mít lehce nabouraný způsob vyjadřování, chaotický slovosled apod. a tak i já jsem se nechal svést k překladu bez této unikátnosti.
Jenže na druhou stranu Moda už nějakou dobu pracuje pro Spolek, takže by se snad už nemusel tak moc odchylovat ve způsobu vyjadřování. Nejspíš mu malinko upravím řeč, aby vynikl jeho původ, ale jen tak, aby to nebylo přehnané. Jaký je váš názor?

Rozhodně si to budu muset ještě důkladně pročíst, takže to nejspíš uvidíte až zítra a můžu slíbit, že je na co se těšit ... hoooooooooodně vjecí se tam přihodí :wink:
Moonman
x3

Post by Moonman »

No s tím co bereš v úvahu bych se také přiklonil k té zlaté střední cestě. Jen tak aby sem tam zabublal :roll:
souky

Post by souky »

já bych se taky přiklonil ikdyž bych ji chtěl co nejdříf a todle by to zrželo :lol:

Return to “Česky / Czech X-Forum”