[X3] Stery (napęd) boczne - problem

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

BuddaPL

[X3] Stery (napęd) boczne - problem

Post by BuddaPL »

W instrukcji jest napisane, że napęd boczny to standardowe wyposażenie wszystkich statków i że jest on przydatny do robienia uników. Jest to sterowane za pomocą klawiszy [W, A, S, D]. Tymczasem u mnie, nie widzę, aby się coś działo po naciśnięciu tych klawiszy (statek nawet nie drgnie), nie mogę uciekać spod ostrzału, co kończy praktycznie każdą walkę tak, że jestem w posiadaniu latającego złomu (np. kadłub zniszczony w 80-90% lub nawet RIP) i to nie w spotkaniu z mocnym przeciwnikiem a np. z dwoma pirackimi M4.

Posiadam standardowego Pogromcę z 4x5MJ osłoną i uzbrojenie 4xAC Beta i 2 x LDI Beta. Ostatnia moja walka z dwoma pirackimi Sokołami plus Błotniakiem plus moja flota (Moj Pogromca plus skrzydłowi 2xPogromca rozbudowany tak jak mój), skończyła się tym, że skrzydłowi latali sobie nawet nietknięci a ja oczywiście z uszkodzonym kadłubem w 35%.

Nie mam już pomysłów, co może być nie tak. Przeinstalowałem nawet grę. W związku z tym mam pytania, czy ten napęd jest widoczny w jakiś sposób, tzn. zobaczę go gdzieś w info, albo na liście wyposażenia? Czy jego działanie jest widoczne w jakiś sposób np. widać kołysanie statku? I co mam zrobić, aby to działało?

Wersja gry standard plus BonusPackage v3.1.05, ale bez Packa, też nie działało.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Musisz po prosatu nauczyc sie go uzywac.

A wedlug moich danych, trzeba do ruchow bocznych, i w gore i w dol przyporzadkowac klawisze, bo domyslnie sa one nieprzyporzadkowane.

Poszukaj w opcjach -> sterowanie.

Jak juz to zrobisz, to po prostu musisz cwiczyc uzywanie napedu bocznego, bo rzeczywiscie ulatwia on walke, choc nie jest wcale konieczny by pogromca rozwalic eskadre Sokolow i BLotniakow :)
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Dziwne, e umne były na defaulcie ustawione.
Deady
x2

Post by Deady »

Bo sa na defaultowych ustawieniach. Trzeba je jednak kupic :D
boto
x3tc

Post by boto »

Deady wrote:Bo sa na defaultowych ustawieniach. Trzeba je jednak kupic :D
nie, w X3 każdy statek już ma napęd boczny ale już nie jest tak efektywny jak w X2 :(
Deady
x2

Post by Deady »

Ustawienia - przypisania klawiszy. Z kupnem moglem sie rozminac, produkowalem w Kwaterze, wiec szly na rynek od razu.
BuddaPL

Post by BuddaPL »

Mani_Hc wrote:Musisz po prosatu nauczyc sie go uzywac.
:) Tzn.? :)

Bo ja robię tak: pirat mnie namierzył i dostaję wiązką jego laserów po osłonach, które maleją w astronomicznym tempie, wciskam A, czyli "ślizg w lewo" - nic, po chwili wciskam D, nstępnie inne klawisze, bądź ich kombinacje - też nic gość wali do mnie, aż znajdzie się przede mną (moje uniki myszą nic nie skutkują), kilka takich przelotów i albo ja albo on :)
Ostatnio grałem z tej serii w X:Beyond the Frontier i tam widziałem jak statek "kołysze się" na boki robiąc uniki a tu nic. Więc mam w końcu pytanie, czy w każdym statku prosto ze stoczni jest to, czy trzeba kupić (według instrukcji i handbooku, podobno są montowane standardowo, ale może tylko w angielskich wersjach gry :wink:
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

To się nazywa Rozszerzenie napędu bocznego - do kupienia/ upgradu w stacjach handlowych/dokach zaopatrzeniowych
Koniecznie kupić jeśli nie ma
zazwyczaj nie jest rozbudowane.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
BuddaPL

Post by BuddaPL »

Dzięki! Tak właśnie myślałem, a swoją drogą ja to mam pecha, albo jestem nędznym pilotem :) bo nie raz pirackie M4 plus 2 M5 pójdą do piachu, a nie raz jak się gość we mnie wstrzela do za ch**lę nie mogę nic zrobić :)
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Ludzie! W X3 NIE MA rozszerzenia napędu bocznego. Wszystkie statki mają go na standardzie ;)
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Ja w klawiszu a mam przyspieszenie statku.

Mozliwe, ze ustawilem sobie sterowanie z X2, dlatego musialem w X3 na nowo przypisac sobie slajdy na prawo i w lewo (ustawilem je na mouse button 4 and 5), ardzo przydatne w czasie walk.

I wazna jest takze informacja, ze ten "boczny naped" w X3 juz nie dziala tak efektywnie, jak w X2 i poprzednich wersjach gry.
Jednak nie oznacza to wcale, ze nie da sie uciec dzieki niemu spod dzial kilku M3 badz M2/M1. Ja np dzieki napedowi bocznemu dolecialem do
Spoiler
Show
bramy ziemskiej w Heretic's End
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

I co z tego, że każdy statek to ma? I tak zaraz trzeba lecieć do sklepu, aby to ulepszyć, bo fabryczny do niczego się nie nadaje....
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
BuddaPL

Post by BuddaPL »

LeWaR wrote:I co z tego, że każdy statek to ma? I tak zaraz trzeba lecieć do sklepu, aby to ulepszyć, bo fabryczny do niczego się nie nadaje....
A czy nie mówisz teraz o ulepszaniu sterów? Bo jeśli o to chodzi to mam na maksa.
pozdrawiam
BuddaPL
Khaleed
x3tc

Post by Khaleed »

Ulepszenie sterów to jedno a napęd boczny to drugie.
Jak działa napęd najlepiej widać gdy podleci się np. do jakiejś stacji i przy ustawieniu dziobem do konstrukcji przytrzyma się któryś z przypisanych do napędu klawiszy (standardowo W,S,A,D) :) Bez niego większość walk wyglądałaby zupełnie inaczej.
Ulepszenie sterów zwiększa zwrotność jednostki - to jak szybko jest ona w stanie się obracać. Można sobie porównać ten parametr u myśliwca i transportowca, a później polatać jednym i drugim - każdy odczuje różnicę :)
Co do dostępności (lub nie) napędu bocznego w X3 jak napisał RAFIO i boto każda łajba ma to od początku, w X2 można (dla myśliwca nawet trzeba ;) ) było to dokupić (chyba u Paranidów ale nie jestem pewien).

Pozdrawiam.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”