[X3] Handel

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

5k18a

[X3] Handel

Post by 5k18a »

Tak się zastanawiam jak robicie dużą kasę :) Polatałem trochę po różnych systemach i stwierdziłem że jakoś mi nie idzie w biznesie. No i dlatego mam kilka pytań:

- Jak interpretować dane ze zdalnego systemu kupieckiego. Wyszukuję korzystnych ofert kupna. Ale jak przychodzi co do czego to albo nie ma na to co kupię kupców, albo cena jest taka sama za jaką kupiłem towar.

- Chciałem zostawić satelitę w innym systemie, żeby mnie informowała o ofertach kupna i sprzedaży. Ale w systemie kupieckim i tak mam oferty z systemu, w którym się znajduję. Mam jedynie podgląd na to co się dzieje dookoła satelity.

- Czy ładować się na początku gry w stawianie fabryk, a może poczekać aż dorobię się na handlu ?
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Buduj fabryki, a jak bedziesz miał ze 2 mln to...

Unitradery, unitradery i jeszcze raz unitradery! Na nich zbudowałem swoją potęgę. Mam ich ze 20, rozsianych po całej galaktyce, a zarabiają, że hoho*.

*hoho - 10 unitraderów spokojnie samo w dzień, dwa może zarobić około 100 mln.
Urban
x4

Post by Urban »

moje hoho to 13 Unitraderów 8) Z czego część pracuje dla samowystarczalnej HQ, a część dla kompleksu by miał za co płacić pensje dla pilotów latających między kompleksem a HQ. Oprócz tego samowystarczalny kompleks Kosmicznego paliwa (pięć destylarni konkretniej) :wink: I jakoś idzie choć najszybszy sposób na zarobienie to wypady na herbatkę do Xenonów, które z handlem mają niewiele wspólnego.. :roll:
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

łech, ja mam 19 unitraderów. Gdy w stoczni w Argon Prime bede merkury L w podstawowym wariancie, kupię jeszcze 20 ;)
Heniu

Post by Heniu »

Urban piszesz o xenonskich inwazjach ?

Czy po prostu- wbitka do sektora xen rozwalenie wszystkiego i zbieranie tego co zostanie ?
5k18a

Post by 5k18a »

Buduj fabryki, a jak bedziesz miał ze 2 mln to...
Ok :) Wszystko fajnie tylko jak dojść do tych 2mln ? :) Głównie chodzi mi o to jak interpretować dane wyplute przez system kupiecki. Skąd mam wiedzieć jaki towar kupić skoro i tak nie mam kupców na niego. A druga sprawa to co robie nie tak z satelitami. Wyrzucam je z ładowni w jakimś systemie. Lece do innego i nie widze żadnych ofert kupna/sprzedaży z systemu w którym mam satelitę.
Khaleed
x3tc

Post by Khaleed »

Założywszy że masz transportowiec który może przewozić ładunki XL poszukaj kopalni krzemu z zapchanym magazynem i kup ile się w ładowni zmieści. Jak znajdziesz odbiorcę z brakami w krzemie zarobisz koło 400-500 kredytów na jednostce (a na transportowiec powinno ich wejść przynajmniej kilkadziesiąt). Kilka kursów i masz milionik :) ,jeszcze kilka i możesz już kupić i wyposażyć krypę dla UT.

A później to już raczej z górki...

Pozdrawiam.
SoBeK
x3tc

Post by SoBeK »

5k18a, cene towarow w innym sektorze przeglada sie w ten sposob, ze na mapie galaktyki zaznaczasz sektor, ktory cie interesuje i klikasz na satelite. Masz do wyboru:
1. Lokalizator cen sprzedazy
2. Lokalizator cen kupna
Tam sa tabele z cenami towarow i namiarami na fabryki z danym towarem.
Oczywiscie musi to byc Satelita Zaawansowany. Kosztuje cos ok 14 k.
DamianB
x2

Post by DamianB »

jak dojść do tych 3milionów? Kup energy cells za 10/szt i poszukaj fabryki w której sprzedaż za 20/szt. to jeżel masz transportowca. Jeżeli nie masz przechwyć jakiegoś transportowca bez niszczenia go i sprzedaj lub wykorzystaj do własnych celów.
Wiencek14
x3ap

Post by Wiencek14 »

albo poszukać statków porzuconych lub skrzynek z kredytami... gdzieś na forum ktoś podał położenie wszystkich ukrytych statków... ale już nie pamiętam gdzie bo nie chciałem o tym pamiętać :D
X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
Gra od nowa: Bankrut zabójca
Latam: Xen. P (pierwsze 15 min. gry ?!)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć :) )
czygrinow

Post by czygrinow »

Wiencek14 wrote:albo poszukać statków porzuconych lub skrzynek z kredytami... gdzieś na forum ktoś podał położenie wszystkich ukrytych statków... ale już nie pamiętam gdzie bo nie chciałem o tym pamiętać :D
Ship coordinates are in X Y Z format:
Spoiler
Show
1 Toucan Hauler (Menelaus' Frontier) 43 -7
35

2 Iguana Vanguard (Family Whi) 0 0 40

3 Harrier Sentinel (The Vault) -25 -10 -14

4 Falcon Sentinel (Unknown Sector) -20 3 2

5 Buzzard Hauler (Family Tkr) -35 -7 -10

6 Buster Sentinel (Akeela's Beacon) 30 -10 -30

7 Buster Sentinel (Treasure Chest) 0 50 0

8 Scorpion Raider (Xenon Sector 101) 0 0 80

9 Mamba Raider (LooManckStrat's Legacy) -17 0 0

10 Nova (Unknown Sector) -12 1 -19

11 Mako Raider (Depths Of Silence) 1 -3 38

12 Pericles Vanguard (Unknown Sector) -10 10 10
BuddaPL

Re: [X3] Handel

Post by BuddaPL »

5k18a wrote: - Jak interpretować dane ze zdalnego systemu kupieckiego. Wyszukuję korzystnych ofert kupna. Ale jak przychodzi co do czego to albo nie ma na to co kupię kupców, albo cena jest taka sama za jaką kupiłem towar.
Ja to sobie wytłumaczyłem tak:
Kupujesz np. ogniwa w lokalizatorze kupna, masz dwie ceny, jedna to cena fabryczna druga na stacji handlowej (gdzie cena jest stała) ja dla uproszczenia nazywam to ceną średnia... następnie jest w lokalizatorze różnica między ceną (na plus, na minus lub zero)... i tak powyższego przykładu masz cenę w elektrowni - 12cr średnią (stacja handlowa) - 16cr i różnicę +4, kupujesz ogniwa i teraz nawet sprzedając w najbliższej stacji handlowej zarabiasz 4cr na sztuce, ale warto przelecieć się po najbliższych sektorach i lokalizatorem sprzedaży (lub satelitą) sprawdzić gdzie cena za ogniwa jest wyższa od średniej (kolumny analogiczne jak w lokalizatorze kupna) i znowu szukasz fabryki, gdzie opisana wyżej róznica jest na plus (np. +3, czyli skupowanie po 19cr) i sprzedajesz wtedy zarabiasz na sztuce tyle i ile wynosi suma obu róznic, czyli w naszym przypadku 4+3=7 :)

Edit: Ups.. za szybko czytałem i pomyślałem, że chodzi o lokalizatory, bo zdalny system kupiecki, to poprostu informacja o cenach w danych fabrykach, stacjach, itd. bez wlatywania do nich i po prostu musisz to porównywać sam... pamiętaj tylko, że cena się może zmienić, bo ktoś był szybszy i przed Tobą dostarczył dużą partię towaru :)
pozdrawiam
BuddaPL
rolnik_pl
x3tc

Post by rolnik_pl »

czygrinow podał najszybszy sposób dorobienia się. Nawet na poziomie X- TREME
Spoiler
Show
Przejmujesz stateczki porzucone , sprzedajesz je , za pieniądze kupujesz najtańsze Merkury , ładujesz do nich MK3 ( kupca ) , uruchamiasz światowca, po 8 poziomie dokupujesz pełne osłony + napęd skokowy, uruchamiasz wszech światowca i same na ciebie zarabiają. Za stateczki przejęte będziesz miał pieniądze na wyposażenie ok 3-4 kupców. Sam przesiadasz sie do jakiegoś transportowca , lecisz do systemu Herron's Nebula, gdzie dostarczasz surowce do fabryczki " fermentującej pszenicę" , czekasz aż cena spadnie do ok 700-800 , i rozprowadzasz towar po najbliższych stacjach pirackich oraz na stacji handlowej w Herron's Nebula . w takim tempie w ok 10-16 god jesteś w stanie latać własnym Centaurem . :twisted:
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Mam już 30 unitraderów, po 4 godzinach mam już kompleks produkujący broń, lub małą flotę myśliwców ;)
art.pl

Post by art.pl »

A co to sa te --Unitradery-- :)
C2D 2800 mhz /2Gb Ram /x1950Pro /Tagan 480W
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Handlowce wszechświatowe.
Można je uruchomić od 8 lvl handlowca sektorowego.
Handlowca sektorowego można uruchomić, jak się zakupi polecenie handlowe MK3. Najlepiej takowe instalować na pokładzie jakiegoś transportowca. Następnie w konsoli poleceń uruchamiasz takowego handlowca sektorowego i transporter teoretycznie powinien sam szukać towarów na kupno i sprzedaż, wpierw w obrębie sektora, a potem od 8 lvl, jak mu rozkażesz, to w obrębie kilku sektorów (oczywiście im wyższy level, tym dalej może lecieć w poszukiwaniu i sprzedawaniu towarów).

Jest o tym sporo wątków, poczytaj sobie.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
koniczynka

Post by koniczynka »

UT - transportowiec wyposazony w oprogramowanie handlowe MK1,2,3 w pelni uzbrojony z oslonami na wszystkich zaczepach, napedem skokowym i droidami do obrony z ustawionym "handel wszechswiatowy" w opcjach "Handlowe" z pilotem powyzej 8go poziomu handlowca. Oslony nie musza byc maksymalne tak samo jak i uzbrojenie (ale wszystkie pylony powinny byc zajete) droidy z regoly sam sobie dokupi jezeli nie chce sie nam ich odrebnie uzupelniac. Na poczatek dobrze jest go zostawic z pewnym zapasem ogniw do skoku - potem juz sobie sam bedzie dokupowal. 8 poziom osiaga sie najpierw ustawiajac go na handel sektorowy. Im wieksza pojemnosc statku tym szybciej podchodza rangi. Ja osobiscie preferuje Kajman Superfrachtowiec w wersji o pojemnosci ladowni troszke powyzej 10.000 (trzeba zwrocic uwage bo u Splitow sa 2 jednostki o tej samej nazwie ale roznych pojemnosciach ladowni :D)

.../edit ubiegles mnie Mani_Hc :)
art.pl

Post by art.pl »

Niby jest , ale hadlowiec wszechswiatowy nie korzysta z napedu skokowego , troche jest to meczace jak lezie na piechotke:)
Mam pytanko dotyczace fabryki i przypisywania do niej statku
Tak zrobilem jak pisaliscie czyli wybralem mu baze docelowa i nic sie nie dzieje stoi -- jak wol , statek jest zadokowany w mojej fabryce
Fabryka to wytwornia krzemu 10 jednostek produkcji przez okres 45 minut (cos cienko) , czy mam czekac az bedzie wiecej towaru czy jest jakis problem z ktorym nie moge dac sobie najwidoczniej rady

koniczynka--dzieki
UT-jednego juz mam:)
C2D 2800 mhz /2Gb Ram /x1950Pro /Tagan 480W
stareprawo
x2

Post by stareprawo »

Yeld asteroidu krzemowego musiał być tragicznie niski jeśli produkuje 10 płytek na godzinę. Jeśli masz dograną opcję sprzedaży kopalni za pół ceny to zrób to natychmiast. Wiadomo, że statek z 10 szt. nie odleci na sprzedaż. To bezsens.
Pozdrawia,m
XTC core 2 duo E 7600 GeForce 280
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

art.pl wrote:Niby jest , ale hadlowiec wszechswiatowy nie korzysta z napedu skokowego , troche jest to meczace jak lezie na piechotke:)
Oj czytaj dokładnie. Gdy handlowiec osiągnie 12 lvl, zaczyna z niego kozystać. ;)
art.pl wrote:Tak zrobilem jak pisaliscie czyli wybralem mu baze docelowa i nic sie nie dzieje stoi -- jak wol , statek jest zadokowany w mojej fabryce
po przypisaniu bazy, musisz mu wydać odpowiedni rozkaz (kup lub sprzeda po najlepszej cenie), a sama fabryka musi mieć trochę kasy, i odpowiednie ceny skupu i sprzedarzy towarów

Return to “Polskie / Polish X-Forum”