[X3] Pytania żółtodzioba na dobry początek przygody z X3 ;)

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

CYBERNAUTA

[X3] Pytania żółtodzioba na dobry początek przygody z X3 ;)

Post by CYBERNAUTA »

Witam

Zastanawiałem się czy zadawać tak trywialne pytania ale mogę obiecać - przestudiowałem opis (instrukcja) i nie bardzo rozumiem kilku wątków: :oops:

=1=
Mam 2 statki na starcie - mysliwca, którym właśnie szoruję po okolicy i "Merkurego" który nie wiedzieć dlaczego stoi w miejscu i nie przyjmuje żadnych rozkazów.
Próbowałem już podlatywac na minimalną odległość, zadawać mu cos do roboty ale sam nie wiem - musze się do niego przesiąść żeby mieć z niego jakiś pożytek czy może musze kupić jakieś urządzenie (jesli dobrze zrozumiałem to co jest na str 36) żeby latał sam ku chwale mojego portfela? Gdzie takie coś zdobyć?

"Wychowałem się" na Freelancerze i (dawniej) na Frontierze więc nie bardzo wiem o co biega w temacie wydawania prawidłowych poleceń flocie

=2=
Zaczynam statkiem klasy M4 a jak widzę w instrukcji jest napisane iż do patrolowania potrzebny jest statek M6 (lub większy).
Czy to oznacza, że musze zarobić na lepszy statek by wykonać pierwszą misję z fabuły? Napisane jest bowiem (Misja1) iż trzeba rozpocząć "patrol" (...)

=3=
Gdzie zdobyć urządzenie do chwytania złomu pozostałego z wrogich statków, które skasowałem?

=4=

Pytanie dodatkowe o warstwę dzwiękową - w niektórych sektorach, głównie tych gdzie królują kopalnie itd. zamiast muzyki wydaje mi się iż w tle słychać "zgrzytanie" - to normalny podkład czy tylko ja tak mam?
Latach

Post by Latach »

1. Potrzebne Ci polecenia handlowe mk3 - jedyne 500k kr. - statek handlowy sam będzie latał i kupował/sprzedawał produkty (najpierw trening w sektorze , a później po dokupieniu odpowiedniego sprzętu w całym wszechświecie)

2. Statki M6 są wymagane gdy patrol ma być wykonywany przez SI a nie przez gracza. Możesz spokojnie lecieć na tą misję.

3. Nigdzie. wystarczy otworzyć ładownię i przelecieć przez cel.

4. Akurat nie mam tego problemu, ale za to czasem urywa mi (lub nie ma) komunikację z innymi pilotami.
RAFIO
x3ap

Re: Pytania żółtodzioba na dobry początek przygody z X3 ;)

Post by RAFIO »

CYBERNAUTA wrote:
=4=

Pytanie dodatkowe o warstwę dzwiękową - w niektórych sektorach, głównie tych gdzie królują kopalnie itd. zamiast muzyki wydaje mi się iż w tle słychać "zgrzytanie" - to normalny podkład czy tylko ja tak mam?
Zacznij się przyzwyczajać. X starsznie wybrzydzają jeśli chodzi o sterowniki dźwięku. Takie X2 wielu osobm nie odtwarzało połowy dźwięków.
CYBERNAUTA

Post by CYBERNAUTA »

Ok, dziękuję za odpowiedzi - już się ślimaczę po sektorach Mekurym więc dynamika gry troszkę ssie ale jestem cierpliwy - przecież to nie NFS czy DOOM :D
Zobaczymy jak bedzie dalej :)

BTW: z minusów jak dotąd mogę "wyróżnić" troch dziwny interface (chodzi mi konkretnie o handel i ten prostokącik zapełniający się kolorem niebieskim lub czerwonym)
Nie do końca jeszcze łapię system montowania działek ale i na to przyjdzie pora ;)

Wracam do gry 8)
Shanleaf

Post by Shanleaf »

Ad. 1 Wedlug mnie, polecenia handlowe mk3 psuja gre. Osobiscie wole sam kupowac i sprzedawac towary.

Ad. 2 Od poczatku mojej przygody z fabula latam wciaz tym samym startowym Busterem : P. Wlasnie skonczylem nim misje, z lataniem za Kylem w asteroidzie, wiec mysle, ze wystarczy mi do konca fabuly : ]
"Only one person could crossed the darklands sorrounding Hargor
and venture forth deep into the caves of Dar-Kunor...
His is a name the world will never forget...
He is Dargor!"
ad3pt

Post by ad3pt »

Shanleaf wrote:Ad. 1 Wedlug mnie, polecenia handlowe mk3 psuja gre. Osobiscie wole sam kupowac i sprzedawac towary.
nie psuja :)
tez lubie recznie handlowac / szukac okazji do zysku ale jednym handlarzem.
Mam obecnie jednego Merkurego z pilotem na 18 lvl i drugiego, ktorym handluje recznie.
Jeszcze troche i ten drugi tez dostanie MK3, a ja zaczne zrabiac kierujac
recznie paranidianskim Demeterem Superfregata.
Kredyty na superfregate juz mam, jeszcze tylko na MK3 dozbieram no i troche
na towar do obrotu musi zostac. Kierowac recznie dwoma nie mam zamiaru ;)
Shanleaf wrote:Ad. 2 Od poczatku mojej przygody z fabula latam wciaz tym samym startowym Busterem : P. [...] wiec mysle, ze wystarczy mi do konca fabuly : ]
to gratsy, ja poleglem w drugiej misji (poziom x-treme)
Zobaczymy jak pojdzie mi w drugim podejsciu Nova :twisted:

pozdrawiam
Cel: mobilne HQ szybkiego reagowania / wsparcia:
Paranidzki M7 z dwoma Eclipse'ami w hangarze :twisted:
saber1
x3tc

Post by saber1 »

Chyba Demeter Superfrachtowiec (Super Freighter w ang. wersji).
To jest transportowiec towarowy (TS) a nie żadna fregata.

A co do drugiej misji to masz na myśli lot transportowcem, czy
polowanie na Dona Mirani. Pomiędzy nimi można śmiało zrobić
nieograniczoną przerwę i pohandlować (lub porozwalać piratów itp.).
Tylko trzeba się trzymać z daleka od sektora, w którym masz się
spotkać z Sayą Kho.

Jeśli chcesz dużo walczyć polecam Bojowe polecenia MK1
- pozwala włączyć 2 stopień wspomagania celowania
(nie trzeba dokładnie celować w przeciwnika - komputer
"przesunie" działko na cel w niewielkim zakresie).

A ręcznego handlu osobiście nie cierpię - Polecenia handlowe MK3
to jest to (co tygrysy lubią najbardziej :D ).
CYBERNAUTA

Post by CYBERNAUTA »

Wprawdzie bardzo nie szukałem ale chyba nie trafiłem jeszcze na Polecenia Handlowe MK3 :?
Gdzie mozna sie na nie natknąć? Czy trzeba mieć konkretną rangę by móc to zainstalować?

Mam jeszcze pytanko dotyczące rakiet wroga. Wydawało mi się, że mam mocne osłony (MJ 25 x 3) a jednak natrętów w okolicy w kilkanascie sekund robi ze mnie sito. Jest jakaś dobra metoda na rakiety wroga? Polecenia "chroń statek" oraz "obrona antyrakietowa" się nie sprawdzają - próbowałem montować różne działka i troszkę marnie to wychodzi.
Wiem, że MERKURY to statek transportowy ale chyba mozna mu coś skutecznego zaaplikować by skutecznie bronił się przed agresorem?
A może latać z dodatkową ochroną w postaci mysliwca u boku? ;)
Last edited by CYBERNAUTA on Mon, 11. Dec 06, 18:47, edited 1 time in total.
ad3pt

Post by ad3pt »

oczywiscie mialem na mysli Demeter Superfrachtowiec, wczesniej moim
faworytem byl splicki Kajman ale dodatkowa tarcza 25MJ to jednak znacznie wieksza
szansa na przezycie

co do drugiej misji to mialem na mysli polowanie na Dona Mirani - poleglem.
Dzisiaj chce sprobowac w Novej ale czekam na Demeter zeby przekazac mu
Spoiler
Show
naped skokowy
ktory i tak dostane w zwiazku z fabułą ;)
Shanleaf

Post by Shanleaf »

Ehhh, chcialbym miec troche wiecej drygu do handlu, bo jak narazie cienko mi idzie. Ale za to udalo mi sie wykonac ostatnia misje fabuly (Pierwszym busterem : ] ) i
Spoiler
Show
znalazlem ziemie! : ]
Czy moglibyscie polecic czym handlowac i gdzie? Posiadam do dyspozycji Mercury Tankera oraz ok. 500k kredytow.
"Only one person could crossed the darklands sorrounding Hargor
and venture forth deep into the caves of Dar-Kunor...
His is a name the world will never forget...
He is Dargor!"
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Shanleaf wrote:
Spoiler
Show
znalazlem ziemie! : ]
Spoiler
Show
To teraz sproboj zdobyć jakiś ziemski myśłiwiec ;)
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Cybernauta

Hmm najlepiej to nie latac w TS i walczyc :D. Tj. pchac sie pod pyski agresorow. Pusc go, by sam handlowal (lub jesli cie na razie nie stac na MK3 handlowe, to recznie dawaj mu komendy, a ty sam lataj w jakims myslicu, oczywiscie jezeli chcesz walczyc :). Bo w TS ciezko to wychodzi.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
saber1
x3tc

Post by saber1 »

Polowanie na Dona Mirani ja przeszedłem dopiero w:
Spoiler
Show
M6 - Centaur
Przedtem rozwalały mnie myśliwce piratów, kiedy:
Spoiler
Show
czekałem na odpalenie napędu skokowego
i statek siedział sobie bez ruchu w środku bitwy.
Te wieżyczki były naprawdę przydatne :twisted:
Khaleed
x3tc

Post by Khaleed »

CYBERNAUTA - Polecenia Handlowe MK3 najszybciej kupisz w Home of Light w bazie Terracorp (i później w każdym Teladiańskim Doku Zaopatrzeniowym), kosztuje to sporo bo około pół miliona a pozwala na zatrudnienie autonomicznego pilota latającego twoim transportowcem. Po instalacji w menu rozkazów dla łajby pokazuje się linijka "handlowe" a później "uruchom hadlowca sektorowego". Istotne - żeby uruchomić tą opcję nie możesz siedzieć w uruchamianym transportowcu. Reszty poszukaj na forum, dowiesz się co dalej :)
Co do zabezpieczenia przed rakietami zamontuj w wieży najtańsze działko impulsowe i wydaj rozkaz "obrona przeciwrakietowa". Te tanie pukawki nieźle radzą sobie z rozwalaniem pocisków. Jeżeli to nie wystarcza, możesz korzystać z osłony myśliwca, choś sterowany przez AI jest zwykle niezbyt skuteczny.

Pozdrawiam.
ad3pt

Post by ad3pt »

Khaleed wrote: Jeżeli to nie wystarcza, możesz korzystać z osłony myśliwca, choś sterowany przez AI jest zwykle niezbyt skuteczny.
szczegolnie jesli znajdujesz sie w tym samym sektorze co jednostka sterowana przez AI...

No wlasnie, skrzydlowi handlowca wszechswiatowego skacza razem z nim do innych sektorow?
Oczywiscie zakladam, ze posiadaja Naped Skokowy i odpowiednia ilosc ogniw na pokladzie.
Jesli tak to czy samodzielnie uzupelniaja ogniwa, czy trzeba to robic recznie?

pozdrawiam
Khaleed
x3tc

Post by Khaleed »

Z doczytanych informacji wynika że po wydaniu rozkazu typu "chroń..." albo "podążaj za..." statki wyposażone w napęd skokowy i dostateczną ilość ogniw wykonają skok jeżeli osłaniany obiekt to zrobi. Natomiast nie dokupią sobie energii jeżeli jej zabraknie do skoku a polecą za celem najkrótszą drogą przez bramy.
Przydałoby się Oprogramowanie Bojowe mk3 :D

Pozdrawiam.
CYBERNAUTA

Post by CYBERNAUTA »

Dziękuję Khaleed za odpowiedz :)

Wczoraj poszperałem na forum xudb gdzie znalazłem info iż to czego szukam można dostać u Teladian więc zawiozłem się tam i kupiłem te "poleconka".
Nie było niestety informacji o Terracorpie, który miałem pod nosem i nie sprawdziłem czy mają MK3 w ofercie a zorientowałem się dziś, jakieś 3h temu :roll:

Planuję dobić do 2mln kredytów, kupić jeszcze jednego Merkurego + PH MK3 a póxniej może jakieś kopalnie, fabryki albo... ehh... się rozpędziłem :D
ad3pt

Post by ad3pt »

Khaleed wrote: nie dokupią sobie energii jeżeli jej zabraknie do skoku a polecą za celem najkrótszą drogą przez bramy.
phi... to przydatnosc takiej eskorty, przynajmniej dla handlarzy, staje sie mocno watpliwa.
Eskorta bedzie go tak ganiac po wszechswiecie, az w koncu skroci sobie droge
przez wrogie sektory i BUUM ;)
Mozna oczywiscie pilnowac, stanow energii w powiedzmy eskortach 20 handlarzy ale
wtedy zaabsorbuje to cala nasza uwage uniemozliwiajac inne dzialania.

Mysle, ze najlepszym sposobem obrony przed atakiem wrogich jednostek pozostanie dla mnie
szybkie wykonanie skoku do innego sektora.

Skrzydlowi z Napedem Skokowym moga sie sprawdzic jako wsparcie dla M6 patrolujacego sektor.
W razie potrzeby mozna prewencyjnie szybko "przestawic" M6 wraz eskorta do innego sektora.

pozdrawiam
ad3pt

Post by ad3pt »

witam
wroce do tematu skakania skrzydlowych, bo cos nie do konca to dziala - przynajmniej u mnie.
wyklepalem ostatnio kadłub zdobycznej Novie i postanowilem, ze bedzie latała jako skrzydłowy. Dokupilem jej tarcze, 5xACbeta, wszystkie (?) potrzebne
upgrade'y, naped skokowy. Na pokladzie oczywiscie ogniwa do skoku.
Khaleed wrote:Z doczytanych informacji wynika że po wydaniu rozkazu typu "chroń..." albo "podążaj za..." statki wyposażone w napęd skokowy i dostateczną ilość ogniw wykonają skok jeżeli osłaniany obiekt to zrobi.
wyprobowalem obie komendy ("chroń..." i "podążaj za...") i niestety...
ja skacze a moj skrzydlowy "na piechote" mnie goni. Jak wydam mu
recznie komende to skacze ale nie o to mi chodzilo.

Przegladam wszystkie opcje i nie moge dojsc co robie nie tak :?:
Bede wdzieczny za wszelkie sugestie.

pozdrawiam
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

U mnie przy opcji "chroń mnie" nie skakali...tylko jeżeli aktywna była opcja : "podązaj za mną". (oczywiście masz w menu statku ustawione "skrzydłowy" na TAK... :roll: )
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”