[X3] Dziwne to AI ;)

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Sauron11
x3tc

[X3] Dziwne to AI ;)

Post by Sauron11 »

Wczoraj stawiałem pierwszą instalację - Kopalnię Rudy M (za uciułane 300k kr) w sektorze Scale Plate Green (wskaźnik wydajności wydobycia bodaj ledwo 36, ale chodziło mi raczej o lokalizację stacji czyli sektor z SPP XL, niż o wydajność).
Ale ale, w sektorze o 1 skok na północ wynająłem teladiańskiego Albatrosa, załadowałem mu stację i nakazałem lot do SPG. W sektorze kazałem "przesunąć się na pozycję" i wskazałem asteroid, który miał byc siedziba mych włości i zająłem się obserwacja Galeona. Spodziewałem się, że AI poradzi sobie całkiem nieźle z lotem przez sektor wypełniony skalnym rumowiskiem, ale już po chwili Albatros utknął w polu małych kamyków, przez które akurat zamyślił sobie lecieć. Wokół pełno jest małych i większych przesmyków, ale jakoś tak jest, że to AI jak się uprze to i tak wyląduje w asteroidzie :wink: . Obserwowałem chwilę jak się Albatros szamoce bezradnie, co chwila waląc w mniejsze kamyki i tracąc osłony, a jak osłony zeszły mu do zera i stracił już pół kadłuba :roll: , w desperackim zrywie nakazałem mu jednak lecieć za mną (coby go wyprowadzić z tego pola. Przez chwilę leciał, ale potem znów zmienił kierunek i władował się w pole. Cycki mi opadły i widząc że zaraz stracę stację (mniejsza o Albatrosa :P ) spróbowałem opcji ustawienia stacji z dalekiego dystansu (ok.20 km do celu). Wybrałem "wyładuj stację", wskazałem asteroid i ... stacja stanęła.
W tej chwili pomyślałem, że cały ten trud z wyprowadzaniem Albatrosa na pozycję do wskazanego celu, choć miodny, bo nieco nerwowy i ryzykowny, nie był w ogóle potrzebny, bo gdyby przyleciał do sektora i wydałbym mu rozkaz rozładunku ze wzkazaniem celu odłegłego o 100 km, to też by to tam zdalnie ustawił :) . Trochę to nieładnie ze strony gry, takie uproszczenie, ale może potrzebne w sytuacji AI, nie radzącej sobie z omijaniem dużej ilości przeszkód.
Nawiasem mówiąc przy okazji przekonałem się o wielkiem przydatności GFU Alfa na M4 w przekuwaniu w gęstych polach asteroidów nowych szlaków handlowych dla swoich handlowców. Po ustawieniu kopalni przystąpiłem do usuwania z sektora takich najbardziej nagrażających AI małych acz licznie występujących pól asteroidów, z którymi Ai sobie nie radzi (mało nie straciłem tak jednego ze swych TSów).
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Latach

Post by Latach »

Ciekawie też wygląda, gdy kupisz kilka kopalni i każesz TL rozstawiać je po całym sektorze - statek "przeskakuje" do nich (a przynajmniej w okolice ich rozstawienia).
Zrobiłem też mały błąd - nie wiedziałem jak "dobre" jest AI w manewrowaniu dużymi jednostkami i postawiłem kompleks niedaleko stoczni w Argon Prime (jakieś 10-15 km). Teraz każdy zakup stacji w tej stoczni kończy się wydaniem rozkazu kapitanowi aby tam zadokował, a ja udaję się sektor obok i spokojnie obserwuję manewr dokowania (gdybym był w sektorze to pewnie bym jeszcze czekał :( )
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Ja też to zauważyłem i stawiam stacje zaraz po odcumowaniu TL od stoczni :)
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
ZiZi
x2

Post by ZiZi »

czasami tez zwykly mercury nie moze zadokowac w trybie auto-dokowania, gdy duzo jest kamieni wokol stacji
Slaweczek
x2

Post by Slaweczek »

Witam.
Ten bug w grze ze stawianiem stacji opisałem chyba w -promień holowniczy.
Wystarczy że nasz,czy wynajęty TL-z zakupionymi fabrykami oczywiście-
wleci do sektora,-no i my musimy być osobiście-i od razu możemy wydawać polecenia stawiania naszych fabryk,kopalni,kompleksów.TL wyładuje tam gdzie mu wskażemy na mapie.W obrębie całego sektora.Nie musimy TL-a "ciągnąć" w pobliże miejsca gdzie chcemy coś stawiać.
Pozdrawiam.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

No to niefajna zmiana, bo w X2 miales ograniczone pole, w ktorym TL mogl wyladowac stacje :|.
Glupia decyzja ze strony tworcow Egosoftu.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Slaweczek
x2

Post by Slaweczek »

Witam.
To zależy od punktu widzenia.Jak napisał Sauron TL czasami potrafi się "zamotać",więc po co go ciągnąć skoro i tak wiemy gdzie co postawimy.W X3 za to, na plus jest możliwość stawiania kompleksów.
Pozdrawiam.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”