[X3] Kompleks fabryczny

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

kopyto76

[X3] Kompleks fabryczny

Post by kopyto76 »

Witam.;)
Od niedawna posiadam tą zjefajną gre ,dorobiłem się trochę kasy i chciałbym ją wydać na fabryczki.
Moje pytanie jest takie : znalazłem dwie asteroidy krzemu i rudy obok siebie (odległosć miedzy nimi ok8 km. ), wybudowałem kompleksy fabryczne dla każdej z nich i mam problem połączyć je w jeden wielki kompleks. W instrukcji pisze tylko jak wygląda idealny kompleks , ale nie pisze nic o łączeniu ich w wiekszą całość :evil: .
Czy ktoś moze doradzić jak to zrobić?
Następne pytanie to na jakich asteroidach warto budować fabry. krzemu i rudy tzn jakie jest minium wartosci wydobycia dla asteroidy (znalezione przeze mnie mają wartości wydobycia :dla krzemu=64, dla rudy=51) :? .
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Obawiam się,że nie da się połączyć dwóch kompleksów w jeden...raczej rozwal łączniki i przecholuj kopalnie w pobliże siebie, ( potrzebny ci do tego Promień Holowniczy) aby połaczyć je w jeden komplex :wink:
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
kopyto76

Post by kopyto76 »

Szkoda ;( i dzęki za szybka odpowiedz ;)
Latach

Re: [X-3]Kompleks fabryczny

Post by Latach »

kopyto76 wrote:Witam.;)
(..)
Następne pytanie to na jakich asteroidach warto budować fabry. krzemu i rudy tzn jakie jest minium wartosci wydobycia dla asteroidy (znalezione przeze mnie mają wartości wydobycia :dla krzemu=64, dla rudy=51) :? .
Nie widziałem asteroidy z krzemem większej niż 64 - więc to chyba max, największe asteroidy z rudą jakie znalazłem miały 90 i 102 (po 1 szt.), więcej niż 50 ciężko znaleźć.
Najmniejszy stopień wydobycia jaki mogą mieć to chyba 0 (bo ile materiału wydobędą, czas i zużycie energii zależą od wartości stopnia wydobycia)
Na angielskim forum są wzory opisujące zależność między stopniem wydobycia a pozostałymi parametrami - tabelka w excelu pokazała, że dla krzemu różnica w wydobyciu jest dopiero od asteriody 40 (poniżej 40 jest 2 krzemu na cykl (lub 5 - kopalnia L) a powyżej 40 jest 4 (lub 10)) - a następna zmiana dopiero od złoża 82.
Dla rudy ilość wydobytego materiału mniej-więcej rośnie o 2 (dla kopalni M) co 10 stopni wydobycia lub o 5 (kopalnia L).
stareprawo
x2

Post by stareprawo »

Znalazłem dwie lokalizacje z zawartością krzemu 72. Po jednej u Teladi i Paranid. Być może są jeszcze większe ale na razie przestałem bawić sie w skanowanie.
Zwracam jeszcze tylko uwagę, na liczenie przy kalkulowaniu wydajności produkcji, nie tylko ilości produktów na cykl ale również czsu trwania cyklu.
Pozdrawiam
XTC core 2 duo E 7600 GeForce 280
kopyto76

Post by kopyto76 »

Dzękuje wszystkim za odpowiedz
Pozdrawiam

Return to “Polskie / Polish X-Forum”