"A moje miasto to Białystok...!"

Dyskusja na tematy nie powiązane z x-grami

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Stalovy
x2

"A moje miasto to Białystok...!"

Post by Stalovy »

Zobaczcie spot tego kandydata... Koleś przebija wszystko, nawet Irasiada! :shock:

http://www.kononowicz.xt.pl/

PS. Nie biorę odpowiedzialności za czyjeś zdrowie psychiczne, więc zastanów się dobrze, czy na pewno chcesz to zobaczyć.
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Arght! X_x Mocne, za mocne.

Jekie on ma popracie? 0,000001% ?
flymar
x4

Post by flymar »

Żebyś się nie zdziwił.
Zachęcam wszystkich do wzięcia udziału w wyborach:) I zagłosowania na swoich kandydatów.
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

We Wrocławiu wybory już się skończyły. Aktualny prezydent (Rafał Dutkiewicz (PO-PIS)) ma 79% poparcia. pozostali kandydaci: 3%, 1%, 0,5%
ergo
x3tc

Post by ergo »

Nie idę na wybory, nie mam na kogo głosować - nikt nie wydaje mi się wiarygodny - jedni kurczowo trzymają się władzy i kompromitują się, drudzy mają pretensje ze nie mają władzy i też się kompromitują, zdetronizowani sieją defetyzm i też się kompromitują :)
Musiałbym jechać 200km do rodzinnej miejscowości ( nie przemeldowałem się na stałe do Krakowa ) tylko po to aby oddać nieważny glos :shock: - szkoda kasy na paliwo.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Ergo, ale potem nie narzekaj na wladze ..... :/

Tu wlasnie o to chodzi, wszyscy maja wsio w xxxxx, a potem mamy wladze jakie mamy.
Powiedzenie: "narod ma takie wladze, na jakie zasluzyl" jest bardzo sluszne i w naszym przypadku sie zgadza.

Zawsze trzeba glosowac, o to k@#%$ walczyli niby ludzie. Za "Wolna Polske" ?, a zachowuja sie, jakby tego tak naprawde nie chcieli. Moze bylo lepiej, jak wladze mialy 100% racji, na wybory nie trzeba bylo chodzic, bo i tak wiadome bylo kto wygra.
Teraz niech tez tak bedzie, niech wpisza do konstytucji jedyna sluszna wladze, monopartie czy jak by to nazwali, i niech rzadzi ponad wszystkim.

17 lat demokracji, widocznie to jeszcze za malo, bysmy dorosli do tego przywileju.

I przytocze slowa pewnego znanego i madrego czlowieka: "Indeed, it has been said that democracy is the worst form of government except all those other forms that have been tried from time to time. "

EditS11: wycięte niestosowne słowo.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
ergo
x3tc

Post by ergo »

Mani_Hc wrote:Ergo, ale potem nie narzekaj na wladze ..... :/
Ale ja nie narzekam :) po prostu obserwuje to sobie z boku, i nie czuje się częścią tego wszystkiego, wyobrażam sobie że mnie to nie dotyczy - patrze na to z boku, bez specjalnych emocji :). Prawda jest taka, że naszym problemem nie jest rząd, ale głupie społeczeństwo. Nie że niewykształcone, bo to swoją drogą, ale nietolerancyjne, zaściankowe, krótkowzroczne, zakompleksione, kłótliwe, z pretensjami - tacy obecnie jesteśmy. Nie potrafimy ze sobą rozmawiać - duży indywidualizm to nasza równocześnie dobra i zła cecha.

Niestety - żaden rząd tego nie zmieni, oceniam że potrzebujemy co najmniej przejścia jeszcze jednego pokolenia. może dwóch żeby zacząć budować jakieś rozsądne struktury.
Przez wieki mądrzy ludzie emigrowali z Polski za granicę i wielu nie wróciło, po odzyskaniu niepodległości elity intelektualne wycięła nam 2 wojna światowa, kolejne lata socjalizmu po wojnie upośledziły całe pokolenia, skutkiem czego mamy dziś grupyludzi ok 50 roku życia, którzy pobierają świadczenia socjalne lecz nie mogą znaleźć pracy bo nie już są w stanie się przekwalifikować.

Mamy za słabą opiekę socjalną, ale jesteśmy zbyt biednym krajem by to zmienić. Mamy za słabo rozwiniętą naukę, oświatę i ochronę zdrowia, ale nie mamy pieniędzy aby je poprawić. Nie mamy "bardzo wysokich" podatków i koszty pracy wcale nie są "aż" tak duże - problem polega na braku siły nabywczej w proporcji do naszych zarobków, na tym tym, że za swoją pensje, po zapłaceniu podatków i składek socjalnych mieszkaniec europy zachodniej , przeciętny, może w ciągu swojego życia kupić dom, auto i 2 razy do roku jeździć na zagraniczne wakacje i to jest standard, a u nas właściwie taką osobę uważa się za osobę "bogatą". W krajach skandynawskich podatki są o wiele wyższe, ale nikt na to nie narzeka bo świadczenia są wysokie a i tak po opłaceniu podatków sporo zostaje w portfelu.

Jedną z rzeczy których powinniśmy się szybciej uczyć, to szacunek do pieniądza. Rozumiany jako szacunek do publicznych i prywatnych wydatków - podobno 25% ludzi w wieku produkcyjnym pobiera jakieś świadczenia - albo rentę, albo wczesną emeryturę albo coś innego. Pewnie 90% z nas, w rodzinie bliższej lub dalszej ma ciocię/wujka który "załatwił" sobie "lewą rentę" czy zasiłek i w gruncie rzeczy żyje z tego nie pracując - to chyba jest niezbyt fair, prawda ? :) - zastanówcie się jakie są tego konsekwencje, i odpowiedzcie sobie na pytanie dlaczego w 4zł za litr paliwa, 2zł to podatek :) - a jak już uświadomicie sobie że utrzymujecie armię takich ludzi ze swojej pensji, namówcie ich żeby zrezygnowali ze świadczenia i wzięli się do roboty - reakcja na pewno będzie interesująca :)

Może Was to rozczaruje, ale żaden rząd, nawet sejm złożony z 400+ osób z IQ na poziomie 160,z doktoratami z ekonomii i genialnym programem nie dokona radykalnych zmian, wybory nie zmienią niczego. W ciągu 1 kadencji , w ciągu nawet 5 lat nasza sytuacja nie poprawi się "nagle". Ludzie oczekują że ktoś dojdzie do władzy, a za 3 miesiące to się przełoży na ich sytuację np pensję, podczas gdy dokonywane przez rząd zmiany mają swoje konsekwencje ( złe lub dobre ) na przestrzeni lat . Dobra sytuacja gospodarcza, wynika bardziej z tego że jesteśmy krajem produkującym tanią siłę roboczą, bazującym na dostarczaniu nieskomplikowanych usług. Przecież wyjazd "na zlewak" osoby po studiach w pewnym sensie może wydawać się zajęciem upokarzającym po wielu latach nauki, a wiele osób decyduje się na to ponieważ jest to szansa na zapewnienie sobie jakichś pieniędzy.

Co zatem robić ? - to dość proste : jeśli ktoś chce od jutra , od zaraz korzystać ze zdobyczy demokracji, żyć w bardziej dojrzałym społeczeństwie gdzie wykształciła się bardziej zaawansowana zależność cen i usług ( rozumiem przez to że dostęp do zdobyczy cywilizacyjnych jak samochód/dom itp jest łatwiejszy, bo relatywnie tańszy ) to należy po prostu wyjechać. Nie ma, powtarzam , nie ma innego wyjścia - Polskie płace i mentalność nie zmienią się jeszcze przez parę lat. Jeśli ktoś ma dobrą pracę, rodzinę lub nie chce jechać, po prostu należy się z istniejącym stanem rzeczy pogodzić, postępować rozsądnie i czekać, obserwując tą powolną metamorfozę :)

edit: ufff, ale spłodziłem elaborat ... :lol:

A w kwestii pana Kononowicza - być może to dobry człowiek, może nawet ma dobre zamiary ( może nawet nie zdaje sobie sprawy że ludzie robią sobie z niego jaja ) ale niestety porywa się chyba na rzecz ponad swoje siły :) - wg mnie nie wystarczy "drukować sobie ustawy i wiedzieć o co w tym mniej więcej chodzi" :)
flymar
x4

Post by flymar »

Głosuję zawsze, ale rozumiem tych, którzy tego nie robią. Na te wybory szedłem z jakimiś takimi dziwnymi odczuciami, na kogo by tu... Myślę, że brakuje w Polsce prawdziwych "społeczników", którzy w swoich działaniach faktycznie myśleliby o polepszeniu Polski. I to przede wszystkim na szczeblu lokalnym. Przeciez na tym powinny polegac wybory samorządowe - głosuję na człowieka, którego znam. Który nie raz dał po sobie poznać, że ma głowe na karku i podejmuje dobre decyzje.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Spoko ergo, w niektorych kwestiach masz racje (znaczy sie popieram cie w tych rzeczach :P) np. co do tego, ze nasze spoleczenstwo jest zasciankowe itp. Ale wlasnie, my mozemy starac sie to zmienic ! I to nie za 10-15 lat, czy za pokolenie, czy 2 jak to mowisz, ale wlasnie zacznijmy od teraz.
To jest najwazniejsze, by pokazac ludziom, ze da sie zyc uczciwie, dobrze i jak to sie mowi z "miloscia", czyli bez nienawisci, bez chorej rywalizacji, ktora polega na zmieszaniu z blotem swoich przeciwnikow i dokopaniu innym ludziom... To jest najgorsze w naszym narodzie: nienawisc, zawisc, zazdrosc... I te cechy nie pozwalaja tak naprawde isc dalej calemu narodowi. Najlepiej to stanac na drodze, zatamowac caly ruch i miec wszystko w ***** - ot chocby porownanie do tego, co teraz robimy z Unia...
Przez takie myslenie i ideowosc Polska wspaniala, wielka Rzeczpospolita pokazala swoja sile w II WŚ... I nie neguje ducha walki, poswiecenia i prawdziwego patriotyzmu, ale glupawa walke o wladze i o swoje racje, 0 kompromisu i 0 wspolpracy i porozumienia - patrz sanacja...
A teraz mamy mieszadlo obozu sanacji i Dmowskiego ... To juz najgorsze co mogloby byc :/.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Wracając do głównego wątku, to ciekawe jest, że media z taką swobodą i bez zająknięcia piszą, że kandydat Kononowicz (zdaje się jakiś biedny człowiek lekko nierozgarnięty, któremu się naopowiadało różnych głupot a on uwierzył) został z premedytacją wykorzystany przez jakieś ugrupowanie narodowców, które chciało po prostu za darmo (bez żadnej kampanii, po prostu wrzucili spot do netu i mają co chcieli beż żadnych kosztów) zyskać na popularności i wejść do wielkiej polityki. Smutne jest, że jakoś nie ma w mediach głosów by ukarać winnych, widać to dla nich kolejna doskonała pożywka i nic ponadto. Osobiście szkoda mi tego człowieka, choć w pierwszej chwili jak zobaczyłem spot, to zdrowo mnie rozweselił. Teraz jestem już tylko zniesmaczony całym zamieszaniem. :|

A wynik wyborczy p.Kononowicza w granicach 2% (jakieś 1680 głosów?) to ponoć głosy ludzi, którzy nie mając na kogo głosować, lub chcąc wyrazić sprzeciw dla obecnej sytuacji w polityce zagłosowali po prostu na "śmiesznego gostka w swetrze we wzorki".
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
flymar
x4

Post by flymar »

Sauron11 wrote:(...) Teraz jestem już tylko zniesmaczony całym zamieszaniem. :|(...)
Mam dokładnie takie same odczucia. Ostatnio na tv4 widziałem talk2szok, w którym Żakowski z Najsztubem zaprosili Kononowicza i gościa, który troche posiedział za obrazę prezydenta. Poziom programu żałosny. Aż mi się przykro zrobiło. Niby poważni dziennikarze, a robią program na poziomie "Na każdy temat" i "genialnego" Szczygła.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Przeciez najwieksza ofiare z Kononowicza zrobili ci ludzie, co go nakrecili (namowili), a nastepnie nagrali... Niby ci z komitetu Podlasie XXI wieku. To wlasnie ci ludzie zrobili sobie z Kononowicza najwieksze jaja. Bylo to od razu skazane na kompromitacje i jedyny cel tej "kampani" bylo wyszydzenie tego czlowieka.
Wpierw bylo smiesznie, przyznaje sie, niecodzienne przezycie widziec takiego czlowieka na kandydata miasta, ale teraz to juz siegnelo szczytu. Znaczy moze nie teraz, bo ostatnio o nim ucichlo, ale w czasie kampani i samych wyborow...

Return to “Polskie / Polish Off Topic”