[X3] zarabianie

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

maagyar

[X3] zarabianie

Post by maagyar »

Może jakiś kompedium na temat zarabiania mln? jak zaczynać ,pilnować interesu czy powierzyć go AI,a może polowanka ale na to trzeba mieć cos lepiej niż M4
sonen
x2

Re: zarabianie

Post by sonen »

maagyar wrote:Może jakiś kompedium na temat zarabiania mln?
jak masz orginał, to przeczytasz w instrukcji :wink:
galthar
x3tc

Post by galthar »

Te forum staje sie bardzo pomocne. Niedlugo bedzie tu FORUM WIDMO bo wszycy odsyłaja do instrukcji. W instrukcji nie ma konkretnych pomysłow i przedewszystki sprawdzonych przez graczy sposobow na zdobywanie milionow. Sam zaczalem grac od nowa i latam jak głupi mercurym z energia zarabiajac grosze.
Stary opis:P4 2,4 GHz czasami @2700MHz;1024 DDR 400MHz, ale ze względu na FSB 533MHz chodzą na 333MHz; ATI HIS PLATINIUM RADEON 9800 128MB,czasem taktuje na PRO;WinXP PRO SP2
Nowy:
C2DUO E6750;HD 3870 512MB;2GB DDR2 800MHz

Notebook: Toshiba A300-20P: C2D T6400; 2GHz, 4 GB DDR 2 800MHz;HD3650 512MB
Ghostek
x2

Post by Ghostek »

Całkiem sporo kasy mozna zarobić na przechwytywaniu statków, niestety nie ma już (a przynajmniej ja nie znalazłem) bogatych w piratów miejsc do polowań, nawet koło baz pirackich pojawiają się raz na ruski rok (a w pirackich sektorach to strach polować, bo by dostać statek z którego ktoś wyskoczył trzeba do niego podlecieć w skafandrze. Nie muszę chyba mówić, jak się kończy taki spacer, gdy w okolicy znajdzie się pirat w byle m5 i zechce sobie postrzelać do ruchomego celu... ;))
mr.WHO
x4

Post by mr.WHO »

[X3]

Masz rację, najlepiej zarabia sie na łapaniu statków: po jedny dniu ma 1mln na koncie, full wypas Piracką nowę i średnio wyposażonego Xenka L.

Co do problemów łowieckich to też prawda.
Koło bazy pirackiej latają od święta. Po sektorach innych czasami jak się ze spawnują.
Najlepiej łowi mi się w byłych sektorach Xenonów z X1.
Lata tam dużo piratów a na południe od nich jest sektor Xenoński (chyba dodali w X3 bo X2 go nie było) wię i Xenki się czasem pojawiają.

Dziwne:
Z sektorów Xenońxski sąsiadujących z sektorami ras nie-pirackich rzadko co wylatuje (X2 aż się z nich wylewały czerwone kropki).

Jeszcze dziwniejsze:
po za wątkiem głownych (1m misja) to Krzaków jak na lekarstwo (w X2 były ich chmary) - jak narazie to załatwiłem ze 4-rech zwiadówców i dwa przechwytywacze. Klastra jeszcze nie widziałem.
Ghostek
x2

Post by Ghostek »

mr.WHO wrote:[X3]
Jeszcze dziwniejsze:
po za wątkiem głownych (1m misja) to Krzaków jak na lekarstwo (w X2 były ich chmary) - jak narazie to załatwiłem ze 4-rech zwiadówców i dwa przechwytywacze. Klastra jeszcze nie widziałem.
Po prostu miałeś szczęście/pecha (zależy, jak na to patrzysz ;)). Ja raz w Ore Belt widziałem na raz 3 klastry i M1. ;)
boto
x3tc

Post by boto »

ja radze latać po sektorach i szukać pustych statków :D
poza tym po przechwyceniu pirackiego m3 mam już fabryke :D
a moją m4 zniszczyłem około 70 piratów i póki co tylko 5 się katapultowało ;(
mr.WHO
x4

Post by mr.WHO »

Krzakowy M1 z obstawą? W Ore Belt? Widać w X3 dodali lepsze akcje ofensywne, a nie tylko jakieś zabłąkane myśliwce (ogólnie to duży plus).
ja radze latać po sektorach i szukać pustych statków
Jeszcze ani razu nie widziałem porzyconego statku :(
a moją m4 zniszczyłem około 70 piratów i póki co tylko 5 się katapultowało
ja ma na koncie ok 80 zestrzeleń z czego ok 20 się katapultowało.
Chyba jestem dzieckiem szczęścia :)
boto
x3tc

Post by boto »

radze szukać w rogach sektora :P a dokładnie w takich miejscach gdzie nic niema albo są same meteoryty :P

EDIT szczęście się do mnie uśmiechnęło w ciągu pół godziny przejąłem dwie pirackie novy a moja fabryka zaczęła przynosić zyski ;)
Ghostek
x2

Post by Ghostek »

Ja ostatnio prawie nic nie przechwyciłem, głównie dlatego, że latam z mass driverami a piraci chyba nawet z 1% kadłuba nie wyskakują, jeśli tylko mają 100% osłon ;)
A Ore Belt to chyba ogólnie jest jednym z ulubionych sektorów Khaków, w końcu w X2 mieli tam swoją małą bazę. Za to naprawdę mnie dziwi, że jeszcze ani razu nie widziałem Khaków w President's End - nie wiem, może po jednej rozróbie ten sektor im się znudził ;)
Aguirre

Post by Aguirre »

Hmmmm..

A jak przechwycic wrogi statek ??

Udalo mi si dojchac jakiegos pirata moim diabelskim busterem, pirat wyskoczyl itd...

Nie wiem co dalej robic, jak sam wyskoczylem ze swojego i chcialem sie presiasc to niestety uderzylem o statek i zginelem ><

Hlp plz.

(mam oryginalka choc anglika, w instrukcji nie wyczytalem jak to zrobic :/ )

ahahhahahah (ale ze mnie n00bek ;) manula str. 55... :]
mr.WHO
x4

Post by mr.WHO »

ach kolejne udane łowy (polowań dzień drugi):

Nova, Sokół i dwa Myszołowy złapane i sprzedane - 4 mln w portfelu.

Moja zapasowa Xen. L-ka ma już dobre osłony, trzeba jeszcze trochę reputacji i kupię dobrą broń (co myślicie o Pulsacyjnych Emitarach wiązki Beta?)

BTW jeśli chcecie się pochwalić swoimi łowieckimi zdolnościami to zapraszam:

http://forum2.egosoft.com/viewtopic.php?t=157383
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Spoiler
Show

A ja wiem że w późniejszej częśći kampanii będzie gorącą do okoła twojej skromnej osoby, i nie ma co się skupiać na fabrykach ;)
mr.WHO
x4

Post by mr.WHO »

W takim razie to dobrze, że prowadzę działalność niestacjonarną :D
Ryszard
x2

Post by Ryszard »

X2, to rzeczywiście problem - czy macie jakieś pomysły na szybkie zarabianie. Ja wpierw się namęczyłem aby kupiś rozszerzenie handlowe M3 i wysłać statek handlowy "w tango", a potem postawiłem wytwórnie przenicy w WALL, i zbieram kase na kolejną bazę.

A jak wy wzbogacaliście sie ? :?
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

http://www.xudb.i365.pl 8)

Zainteresuj się szczególnie działem z tekstami dotyczącymi X2. Tam powinieneś znaleść przepis jak zarobć do pierwszej stacji, i pierwszego niszczyciela.
boto
x3tc

Post by boto »

ja tam fabułom się nie interesuje, póki co będę kupował drugą fabryke i będzie to elektrownia słoneczna podłączona do mojej fabryki pszenicy w Home of Lights ;)

EDIT yeah mój setny post :P
mr.WHO
x4

Post by mr.WHO »

Kolejny odcinek serialu kółka łowieckiego:

Cudowne rozmnożenie, gdzie nie polecę stada piratów po 5-6 statków, żyć nie umierać.

Lecę sobie spokojnie do domu z dwoma schwytanymi Sokołami, a tu jaja, dwa Bustery mnie atakują. Każdemu puściłem serię, efekt...dwa prawie nowe Bustery do kolekcji :D

Przy okazji zauważyłem, że te cwane gnoje (Piraci) poznali się na mojej taktyce i teraz lataja w grupach po 6-8, albo prubują na mnie polować, tzn:

Mała gupka słabych statków (jak jest M3 to święto)
Myślę sobie - małe piwo, a tu jeb, 4-6 ciężkich rakiet (burza, Aurora, Hornety!!!). 2-3 trafienia o po moich osłonach, kilka strzałów i trup :(

Chyba będę musiał latać na akcje z moim prywatnym ochroniarzem w Xen L, tak dla bezpieczeństwa :D
mr.WHO
x4

Post by mr.WHO »

Chlip, hude lata. Przeleciałe kilka sektorów pirackich wte i we wte i tylko jeden zabłąkany krzaczek się nawiną.

Postanowiłem zaiwestować kasę w handel. Ale, że sam nienawidzę tej nudnej robory to se wynająłęm kupca ze sprzętem (na oko 1 mln) i posłałem bo do Home of Light jak podpowiada mi manual.
Stać mnie jeszcze na czterech, a planuję mieć 10-ciu (2 u Argonów, 2 u Boronów i 6 u splitów - U teladich nic bo tam Piraci w biały dzień latają, a u Paranidów może później).

Będe miał solidne podstawy finansowe (już teraz kupiec w jednym locie zarobił 40 tys), wysoką mobilność (żadnych instalacji, albo stację handlową gdzieś na uboczu), potem kupię sobie Słonia (Geleon) i będę chwytał piratów razem z moim skrzydłem M3 i M4 :D
A potem Lotniskowiec, bo jak przyjdzie co do czego to pakuję cały interes na lotniskowiec i zmywam się na kresy wschodnie :D

Mam 2 pytania:
-czy zwykły (czyt. mały) frachtowiec może dokować do Galeonu albo Lotniskowca?
- Gdzie można kupić superfrachtowce (mam zboczenie typu "bigger is better") ? acha nie mylcie superfrachtowca a transoprtowcem do instalacji, to dwie inne jednostki).
- Czy jak kupię prom pasarzerski i go wyposarzę w kupca MK3 to on będzie wykonywał transporty pasarzerskie?
Kajdorf
x4

Post by Kajdorf »

Spoiler
Show
Delfin typu s z ładownią największą jaką spotkałem (14.000) ma prędkość 53.98 można kupić w Kingdom End za ok 1.750 mln cr

Return to “Polskie / Polish X-Forum”