[X3] Poczatek i wybór poziomu trudności
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
[X3] Poczatek i wybór poziomu trudności
Witam wszystkich na poczatku jaki poziom trudnosci wybraliście ?
Wybrałem własną gre (masakra)
1. grałem pol nocy i zarobilem 2k CR (czy to ma sens ?) Im wiecej sprzedajesz w danym sektorze tym oferowana cena jest mniejsza - a przeciez nie sprzedaje duzych ilości.
2. Pozniej sprzedalem cale uzbrojenie i zaczalem sprzedawac zarobilem tyle samo ale w krótrzym czasie.
3. Zastanawiam się dlaczego po pewnym czasie nie oplaca sie sprzedawac danego produktu ?
4. Czy jest możliwośc sprzedazy statku i kupna innego ? Niestety nie udalo mi sie to? - zrobilem tak:
a) aby sprzedac statek nie mozna w nim byc (katapulta)
b) naprowadzilem statek na stocznie ale niestety statek nie dolatuje podejrzewam ze zostaje przejety (znika z mapy).
c) wniosek nasuwa sie sam ze aby sprzedac statek trzeba najpierw kupic inny, przejsc do nowego i sprzedac stary zgadza sie ?
Przepraszam za te pytania dla niektórych mysle beda bardzo glupie ale tak jak pisalem wczesniej moja poprzednia wersja to byl Amigowy Frontier.
pozdrawiam
MAX
Wybrałem własną gre (masakra)
1. grałem pol nocy i zarobilem 2k CR (czy to ma sens ?) Im wiecej sprzedajesz w danym sektorze tym oferowana cena jest mniejsza - a przeciez nie sprzedaje duzych ilości.
2. Pozniej sprzedalem cale uzbrojenie i zaczalem sprzedawac zarobilem tyle samo ale w krótrzym czasie.
3. Zastanawiam się dlaczego po pewnym czasie nie oplaca sie sprzedawac danego produktu ?
4. Czy jest możliwośc sprzedazy statku i kupna innego ? Niestety nie udalo mi sie to? - zrobilem tak:
b) naprowadzilem statek na stocznie ale niestety statek nie dolatuje podejrzewam ze zostaje przejety (znika z mapy).
c) wniosek nasuwa sie sam ze aby sprzedac statek trzeba najpierw kupic inny, przejsc do nowego i sprzedac stary zgadza sie ?
Przepraszam za te pytania dla niektórych mysle beda bardzo glupie ale tak jak pisalem wczesniej moja poprzednia wersja to byl Amigowy Frontier.
pozdrawiam
MAX
-
-
W X2 można było latać w samym skafandrze... Niepotrzebny był statek. Nie wiem, czy można było wykonywać dalsze podróże, ale kiedyś katapultowałem się ze statku tuż przed jego zniszczeniem i w skafandrze doleciałem do pobliskiej stacji, potem zakupiłem zdalnie statek w doku i kazałem mu po mnie przylecieć...
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
-
cena spada jak towaru maja stacje pelno. Jezeli towar jaki dostarczyles nie zuzywa sie to znaczy ze stacja nie ma wszystkich surowcow do produkcji.
Napisalem temat : Pomoc dla poczatkujacych, tam masz porade jak sprzedac statek nie majac innego.
Co do zarabiania to dziwne bo ja z jednego malo zyskownego przelotu mam 50 k. Wiec po calej nocy mam przynajmniej 1 m .
Moze zrozumienie systemu handlowego zajmie Ci jakis czas.
Napisalem temat : Pomoc dla poczatkujacych, tam masz porade jak sprzedac statek nie majac innego.
Co do zarabiania to dziwne bo ja z jednego malo zyskownego przelotu mam 50 k. Wiec po calej nocy mam przynajmniej 1 m .
Moze zrozumienie systemu handlowego zajmie Ci jakis czas.
Poland
-
Re: Poczatek i wybór poziomu trudności
Zniknął, znaczy się - albo doleciał do stacji i tam zadokował, albo wyszedł poza zasięg twojedgo radaru (a o to nie trudno, skafander nie ma w końcu czujników o takim zasięgu jak statki). Radzę podlecieć do stoczni jak najbliżej, wyskoczyć z statku, poprosić o pozwolenie na dokowanie (nie radzę przez shift+d, AI zawsze najpierw leci do określonego punktu przed miejscem do dokowania a dopiero potem leci prosto do stacji. Niestety skafander jest przeraźliwie powolny i nie ma SETY, więc jeśli zdecydujesz się na autopilota to spokojnie będziesz mógł zaparzyć sobie herbatę, wyprowadzić psa (lub kotatwmax wrote: 4. Czy jest możliwośc sprzedazy statku i kupna innego ? Niestety nie udalo mi sie to? - zrobilem tak:

-
Spoiler
Show
W kwestii "wesołego skafandra", to można sobie nań przenieść ze statku SETĘ
, dopalacz i parę innych udogodnień, żeby przyjemniej się robiło te paręset metrów w kosmosie
.

I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
-
-
Ale to w X3 da sie SETE i dopalacz walnac do skafandra ? Bo w X2 chyba tego nie mozna bylo zrobic ?
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
-
-
Ale polonizatorzy (inni lokalizatorzy) nie maja prawa grzebania w kodzie gry przeciez bez zgody Egosoftu. Wiec watpie, by Sauron nam w wersji PL zafundowal takie udogodnienie.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
-
-
-

Pavlo -> Nie trzeba transportera (znaczy się teleportera

-
-
SETA nie powinna zniknąć, jeśli komp traktuje skafander jak ichni statek
.
A w temacie wątku zapodam mój trudny początek w EXTREME:
Otóż jak wiadomo trzeba mieć rangę wyższą o bodaj 2 lub 3 pozycje niż pocżątkowa, aby możliwe było kupno innego statku. Ponieważ moim zamysłem było szybkie zbycie Pogromcy, który mi się po prostu nie podoba (jest zbyt "zrównoważony" parametrowo) i zakupienie małej zgrabnej Ośmiorniczki, wdrożyłem niezbyt szybki ale za to skuteczny plan legalnego zawyżenia początkowej rangi u Boronów. Zacząłem handel towarami drogimi, kupując i sprzedając po 1-2 sztuki, z przebiciem ujemnym
. Tzn traciłem na każdej transakcji od kilkunastu do kilkuset kredytów, ale ranga rosła, bo handel szedł nieźle
. Środki na handel zdobyłem sprzedając wcześniej lasery Pogromcy. Gdy już byłem tuż tuż upragnionej rangi, raz zmitrężyłem wychodząc w bramie i w rufę stuknął mi jakiś niewydarzony Boron w ... Ośmiornicy własnie. Oczywiscie jego stateczek poleciał w drzazgi a ja znów musiałem od nowa budować rangę, tracąc na każdym kursie. W ten sposón doturlałem się jakoś do rangi potrzebnej na wymianę Pogromcy na znacznie szybszą Ośmiornicę, po czym wyposażyłem ja we wszystkie potrzebne graty i zacząłem eksplorację. W tej chwili mam już z 18 godzin w grze i nadal nie zarobiłem nic większego a jedynie wydaję różnicę, która pozostała ze sprzedaży starego statku, zakupu nowego i wyposażenia. Latam, latam, zwiedzam sektory i poszukuję jakiegoś łatwiejszego zarobku. Po 18-tu godzinach nie odkułem się jeszcze. Bardzo podoba mi się ten EXTREME
.

A w temacie wątku zapodam mój trudny początek w EXTREME:
Otóż jak wiadomo trzeba mieć rangę wyższą o bodaj 2 lub 3 pozycje niż pocżątkowa, aby możliwe było kupno innego statku. Ponieważ moim zamysłem było szybkie zbycie Pogromcy, który mi się po prostu nie podoba (jest zbyt "zrównoważony" parametrowo) i zakupienie małej zgrabnej Ośmiorniczki, wdrożyłem niezbyt szybki ale za to skuteczny plan legalnego zawyżenia początkowej rangi u Boronów. Zacząłem handel towarami drogimi, kupując i sprzedając po 1-2 sztuki, z przebiciem ujemnym

-
-
Oo, ze mą podobnie 
Latam, i latam, i latam... i jak na razie handluję tylko ogniwami. Zarobiłem na tym koło 1000 kredytów. Za to na misjach - hohoho ! Już ponad 4 tysiące ! Normalnie rozszerzyłem ładownię o 20 jednostek !
Aczkolwiek chyba też spylę bustera i kupię jakiegoś M5 - jest dużo więcej misji dla M5...
Jak na razie pozwiedzałem wszystkie sektory Argonów, większość Boronów. Natomiast naprawdę niezłe są sektory z mgłą - w bodaj The Hole znalazłem w niej tylko jedną staję !!
P.S. Na joyu gra się dużo gorzej niż na myszy - bez porównania lepsza kontrola
Choć joya mam już świetnie skonfigurowanego (zupełnie nie używam klawiatury w czasie gry).

Latam, i latam, i latam... i jak na razie handluję tylko ogniwami. Zarobiłem na tym koło 1000 kredytów. Za to na misjach - hohoho ! Już ponad 4 tysiące ! Normalnie rozszerzyłem ładownię o 20 jednostek !

Aczkolwiek chyba też spylę bustera i kupię jakiegoś M5 - jest dużo więcej misji dla M5...
Jak na razie pozwiedzałem wszystkie sektory Argonów, większość Boronów. Natomiast naprawdę niezłe są sektory z mgłą - w bodaj The Hole znalazłem w niej tylko jedną staję !!
P.S. Na joyu gra się dużo gorzej niż na myszy - bez porównania lepsza kontrola

-
Jeśli byłby traktowany jako osobny statek to powien być widoczny jako zadokowany do statku w którym aktualnie siedziszSauron11 wrote:SETA nie powinna zniknąć, jeśli komp traktuje skafander jak ichni statek.

Nie chciałbym cię zmartwić, ale zatłuczenie jednego 'kszaka' (m5 czy m4) daje orgromne wzrosty rangi - do 50% czasem. Fakt, że kszaki nie specjalnie lubią występować pojedyńczo (tj. albo ich w ogóle nie ma, albo naraz cały klaster - i fajnie jest, jak tylko jeden...A w temacie wątku zapodam mój trudny początek w EXTREME: (...)