[X3] Pierwsze/kolejne wrazenia z Polskiej wersji X3

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Blacker
x2

[X3] Pierwsze/kolejne wrazenia z Polskiej wersji X3

Post by Blacker »

Witajcie!

1. Bardzo pozytywnie zaskoczony jestem szybkoscia gry w stosunku do dema, chodzi duzo szybciej (P4 3GHz, 1GB RAM, X1600 rozdz 1024x768) gam na max detalach 4xAA, 8xAnizo i gra sie na prawde w porzadku (oczywiscie lekko tnie jak jest sporo statkow w bliskiej odleglosci).

2. Super instrukcja 116 str + okladka

3. Ceny fabryk - kompletna zmiana juz nie ma tanich elektrowni (!!!) i szybkiego zarobku ;)

4. Ogromne podziekowania za spolszczenie - widac naklad pracy - naprawde OGROMNE (Sauron, Marcy), sporo tekstu - samouczek - infa itd.

Maly spoiler

Spoiler
Show
Przerwalem na ktorejs misji z kolei i sprzedalem statek, zakupilem fabryke miesa Agnu. Wydaje mi sie ze najlepszy bliski sektor dla tej fabryczki to Home of light sa blisko bramy i 2 smazalnie, no to na pewniaka max ceny sprzedazy (jak to w X2) no i ... pusto nie schodzi... cus sie pozmienialo. No i swoja droga troche dziwnie wozic ogniwa odkrywca ale to juz moj wybor...
Last edited by Blacker on Wed, 11. Oct 06, 10:55, edited 1 time in total.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Cieszę się, że się podoba. Jak zwykle największą radością dla nas jest zadowolenie fanów. Ale nie zapominaj o Marcy'm :roll: .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
valet10
x3tc

Post by valet10 »

Mam!!! Doczekałem się :) O wrażeniach napiszę jak odpalę.

Sau. małe pytanko .... a jakiś klucz rejestracyjny jest? Nie widzę ani na pudełku, ani na płycie, ani w instrukcji. :roll:

Pozdrawiam Rafał
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Oj za pytania o klucze Sau niedługo będzie bany dawać :D:D:D

Odpowiem za niego - w wersji PL kluczy brak - rejestracja juz nie jest wymagana... a szkoda
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
sonen
x2

Post by sonen »

Pavlo wrote:Oj za pytania o klucze Sau niedługo będzie bany dawać :D:D:D

Odpowiem za niego - w wersji PL kluczy brak - rejestracja juz nie jest wymagana... a szkoda
nie ma tez starforce'a, tutaj jest OK
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

w wersji PL kluczy brak - rejestracja juz nie jest wymagana... a szkoda
Powiem więcej, w ekranie startowym jest opcja "Uaktualnienia" czy jakoś tak. Po wciśnięciu odpala się link do działu download, gdzie zgodnie z prawdą otrzymujemy info, że gra jest maksymalnie spaczowana. Ale pojawia się tam też prośba o rejestrację i link do odpowiedniej strony.

Gdy wciskamy ten link, wyskakuje nam info o obłędzie i braku tej strony :roll:
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Ale na szczęście żeby ściągać materiały do X3 wystarczy mieć zarejestrowane X2 - ściągnąłem np manuala i bonuspacka do X3
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
radas
x2

Post by radas »

Otrzymalem wczoraj przesylke z X3
Narazie zdążyłem rozpakować i obcztać instrukcje. Jeżeli gra jest spolszczona tak profesjonalnie jak instrukcja to trzeba będzie pożegnać się na pewien czas z życiem towarzyskim i ze snem. :)

Dzisiaj czas na instalacje i piewsze wrażenia.
radas
x2

Post by radas »

radas wrote:Otrzymalem wczoraj przesylke z X3
Narazie zdążyłem rozpakować i obcztać instrukcje. Jeżeli gra jest spolszczona tak profesjonalnie jak instrukcja to trzeba będzie pożegnać się na pewien czas z życiem towarzyskim i ze snem. :)

Dzisiaj czas na instalacje i piewsze wrażenia.

Tak jak podejrzewałem. Spolszczenie nie budzi najmniejszych zastrzeżeń. Cała noc nie przespana, zaliczone godzinne spóźnienie do prcy i żona niezadowolona z samotnie przespanej nocy. A to dopiero początek. Radze wszystkim (tym, których interesuje fabuła) zaczynać do poziomu X-TREAM ponieważ przy odrobinie pomysłowosci i doświadczeniu z X2 można w miare szybko wypracować sobie wszystko co oferuje najłatwiejszy poziom, a świaomość, że gramy na X-TREAM - bezcenne.

co do wymagań to w moim przypadku (Celeron 2,7, 1GB ram i Radeon X1600) gra działa płynnie na wysokich detalach (choć nie wiem jak gra bedzie zachowywać się przy dużej statków w sektorze)

Myśle ze czas najwyższy aby złożyć podziękowanie za tak dobre przygotowanie polskiej lokalizacji wszystkim osobom związanym z tym projektem.

ODWALILIŚCIE KAWAŁ DOBREJ ROBOTY
WIELKIE DZIĘKI.

Tymczasem wracam do pracy.

Pozdrawiam i narazie.
mimo2005
x2

Post by mimo2005 »

Super. Płynność idealna. W weekend będę próbował większe rozdzielczości.
Wydaje mi się, że chodzi płynniej niż X2 (u mnie).

Na razie testuję, sprawdzam. W sobotę się "zanurzę". :)

Instaluje ktoś kokpity? Zwalniają mocno?

Pierwsze wrażenia:
Nie mogę zapisywać gry, nawet w stacjach, znaczy zapisuje się gdzieś
ale nie można wskazać pliku, a po wyjściu nie ma sava (!)
Cieżko jest zmienić nazwę statku. Właściwie po 5 próbach nie udało
mi się wpisać prostej nazwy: SIHIL. Wychodziło S, Si, SII.
Po ponownym wejściu do gry ustały dziwne, wolne zachowania
gry w menu statku i klatkowanie przy włączonym widoku sektoru.

Macie podobnie?
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Nie mogę zapisywać gry, nawet w stacjach, zapisuje się gdzieś ale nie można wskazać pliku, a po wyjściu nie ma sava
Sprawdź w "Moje dokumenty" ;)
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Nazwa statku - miałem podobnie - pomogło wpisanie całej nazwy z małej litery (bez shifta) a następnie przesunięcie kursora i skasowanie pierwszej litery i wpisanie dużej.

Save - hmmm nie możesz znaleść save z poziomu gry czy windowsa. U mnie z zapisywaniem nie ma problemów, mozna normalnie wybrać slot do zapisu, z wczytywaniem tez nie mam problemu...
Save nie są już w katalogu z grą tylko w Moje Dokumenty\Egosoft\Save

btw miałem dziwną rzecz - savy z wersji angielskiej z gry swobodnej współdziałały z wersja PL - ale wychodziła wersja półpolska :D (niektóre rzeczy były po polsku inne po angielsku np. przyciski, opisy itp)
save z fabułą z wersji angielskiej był w wersji PL niewidoczny...
mimo2005
x2

Post by mimo2005 »

Wiem, wiem. Czytałem instrukcję przed zaśnięciem.
Nie mogę wybrać slotu do zapisania w grze.
Nie widziałem też savów z poziomu gry. W Moje dok nie sprawdzałem.
W domu dziś spradzę. Niewiele straciłem.

Pytałem też o kokpity :)
Próbowaliście instalować?
Spada szybkość gry?
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Powinno być tak
Wciskasz na zapis, u dołu pojawia się slot na zapis (bodajże z nr 0)
Jeśli masz juz zapisaną grę to pojawia się slot z tym zapisem a obok pusty z kolejnym numerem (jeśli co pochrzaniłem to niech ktoś mnie poprawi gdyz ostatnio w ten sposób zapisywałem na wersji angielskiej - na polskiej na razie tylko autosave)
Kerrick
x2

Post by Kerrick »

gierka jest zadzebista... spolszczenie super, brawo chlopaki!

teraz musze stracic dzien na skonfigurowanie mojego x45 zanim pogram na powaznie... :)
...wszystko przemija...
...a przyszłosć jest niepewna...
...zachować czyste sumienie...
...tego pragnę...
BQB
x2

Post by BQB »

Ja muszę wziąć zabrać szwagierce moje słuchawki, bo żonka wieczorem się denerwuje.
grisha0
x3tc

Post by grisha0 »

mialem x3 eng 1.4.2 ... skasowałem(odinstalowałem), tylko savy zostawiłem ... zainstalowałem X3 pl (nareszcie officjalną) i wyswietla mi wersje 1.4.2 ... nie rozumiem czemu :/ ale działa dobrze. (przed startem tam gdzie sie ustawia parametry wszelakie np folder na skrinszoty itp jest pokazana wersja 1.4.3)

gra dobrze choc w porownaniu z eng sa lekkie rozjazdy w dzwiekach... np odpala sie na stacji "parent's of little argon girlby the name of Suzie..." a ja po of little juz jestem poza stacja.. dzwiek dalej leci ;]

i takich kwiatkow mialem kilka :D

ale do tlumaczenia nie moge sie przyczepic a tymbardziej przyzwyczaic ;] (wczesniej grałem tylko w wersje ENG) :]

Edit by Sau :twisted:
Blacker
x2

Post by Blacker »

Melduje ze szczeka mi opadla - 3-4 godziny gry poza glownym watkiem wlatuje do Kingdom End , ogladam , slucham i.... Khakowie, ale ILE (i to na samym poczatku gry) multum drobnicy + 3 NISZCZYCIELE !!! jak to jest "random atak" to ja dziekuje, rozwalily boronski pancernik, nawet nie zdazylem Shift J nacisnac ... i THE END przed oczami.

SUPER - ADRENALINA
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

grisha0: Twój post to jawne przyznanie się do grania w piracką angielską wersję X3 za co powinieneś dostać bana :twisted: . Nie czytałeś poprzednich dyskusji na temat piracenia?
Okolicznością łagodzącą jest przyznanie się do legalnej X3PL i wyrzucenie pirata z dysku, więc zedytuję tylko Twojego posta w tym fragmencie, ale i tak na przyszłość nie chcę widzieć takich tekstów, bo będę musiał zachować się mniej wyrozumiale :wink: .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
hanss
x3tc

Post by hanss »

Sauron11 wrote:
Dlaczego,w końcu tak czy siak wydawca dostaje swoje pieniądze.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”