[X3] sugestie odnosnie budowy complexu [SPOILER]

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Lifter

[X3] sugestie odnosnie budowy complexu [SPOILER]

Post by Lifter »

Chcialbym prosic doswiadczonych graczy X3 o sugestie odnosnie budowy complexu. Mam do dyspozycji 16m CR, dwie wydajne kopalnie ore i siliconu (na asteroidach 61 i 64 yield rozmiar L) w sektorze Ore Belt+3x Mercury M do obslugi.
Obie kopalnie polaczylem kitem w malego huba, jeden Merc dostarcza energie, a dwa pozostale sprzedaja. W zapasie mam jeszcze jednego Merca ktory pracuje sobie jako ST.
Zastanawiam sie teraz jak to sensownie rozbudowac, zeby czegos nie spaprac :)
Wiencek14
x3ap

Post by Wiencek14 »

Doświadconych graczy w X3? Takich jak na razie mało na forum ale za niedługo się to zmieni. Czekaj na odpowiedź tych niektórych. :D
X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
Gra od nowa: Bankrut zabójca
Latam: Xen. P (pierwsze 15 min. gry ?!)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć :) )
Lifter

Post by Lifter »

Z tego co czytam wynika, ze warto zbudowac complex produkujacy Crystals.
Policzylem to wiec tak:

2x Crystal factory M
1x Silicon mine L
1x Cattle Ranch L
1x Wheat farm L
1x Cahoona Bakery L

To razem bez SPP=11,605,148

Zuzycie energi=3x75+240+30=495

SPP L ma wydajnosc 690, wiec mialbym 195 zapasu, niestety
podwaja koszt prawie, bo cena za nia to 11,014,336.

Zastanawiam sie czy pierw postawic SPP i dorabiac kase na reszte, czy pierw postawic wszystkie fabryki i zbierac na SPP. Jakies sugestie?

:)
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Lol serio SPP w X3 kosztuje 11 mln ? :|.
Ale qrcze, utrudnienie :P.

Ale wiesz co, przeciez mozna dokupowac z innych SPP energie, wiec ja bym postawil te fabryczki wpierw, a potem zbieral na swoja SPP.
Chociaz nie wiem jak to tam jest w X3 :P
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Lifter

Post by Lifter »

Tyle kosztuje niestety :D

Jest jeszcze wersja M za jedyne 4,401,840 ale ma o polowe mniejsza wydajnosc, przy zalozeniu, ze chcesz wybudowac "wiekszy" complex
chyba lepiej od razu postawic L.

Nie gralem w X2 ani nawet w XBtF wiec jestem ostrozny w inwestowaniu, zeby nie zmarnowac kasy :P. Poczatkowe zyski z kopalni sa mizerniutkie.

Teraz wystartowalbym zupelnie inaczej ale nie bede za mocno spoilowal, juz mi i tak ktos dopisek do topicu zrobil, choc nie uwazam zeby zwykla kalkulacja byla wielkim spoilerem :D
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Tu raczej chodzi o to, jak Sau pisal wczesniej, ze poki nie ma X3 PL, musimy traktowac kazdy topic na temat X3 jako spoiler :>.
Dziwna sprawa, no ale coz, jak wladza chce :).
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Kalkulacje nie są wielkim spoilerem, jednak nie wszyscy chcieliby wiedzieć np. że podstawowe fabryki w X3 kosztują o wiele więcej niż w X2. To już pewien spoiler, bo na pewno część osób wolałaby sama odkryć takie elementy w grze zamiast przystępować do niej już z ta świadomością.
To są takie małe elementy składające się na większą tajemnicę i powinno sie pozwolić aby wszyscy przyszli gracze mieli możliwość samodzielnego odkrywania tej tajemnicy. :)
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Lifter

Post by Lifter »

To chyba "Wy" musicie :D
Gra dawno juz wyszla, dostepna przez internet, no i na tym forum roi sie od postow z "wykladami wrecz", po angielsku..lub hiszpansku...ehh..szkoda :D
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Racja, to tak jak udawać że inne kraje nie istnieją :D Sau, robisz na siłę wielką niespodziankę, ale nie wiesz z czego ;) X3 to squel, więc nic supernowego w nim nie będzie ;)
Wou
x4

Post by Wou »

A ja popieram to milczenie.
Czytam forum PL w zasadzie odruchowo po włączeniu kompa, i nie chce sie za dużo dowiedzieć zanim sam nie spróbuje...
Zresztą nawet po premierze spoilerowanie sie utrzyma jakiś czas, tak jak z X2 było, by każdy czytał tylko to na co ma ochotę.
Nie wciskajcie ludziom wiedzy na siłe :)
Image
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Eh, tak samo ludzie nie musza na sile nic czytac :>. Jak widac, jakis post z zapytaniem dotyczacy problemu X3, to ci co nie chca wiedziec wiecej przed premiera PL, to wcale nie musza wchodzic. Eh...
Smieszne to wszystko.
Ale do nakazow wladzy trza sie dostosowac :P.
Lifter

Post by Lifter »

Wou to nie czytaj odruchowo :D

BTW: kiedy polska premiera, bo sam ze soba nie bede gadal :lol:

Jako ze nikt mi nic nie odpisal, to mam rozumiec, ze nikt w wersje EN na tym forum nie gra, czy ze przestrzega "ciszy radiowej"
:)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Mani_Hc wrote:Eh, tak samo ludzie nie musza na sile nic czytac :>. Jak widac, jakis post z zapytaniem dotyczacy problemu X3, to ci co nie chca wiedziec wiecej przed premiera PL, to wcale nie musza wchodzic.
Czytać na siłę nie będą musieli, jeśli inni będą przestrzegac zasad, które tu panują od czasów X2, a które stanowią m.in. że wątki w temacie, który dla pozostałych użytkowników powinien pozostać tajemnicą, powinny być ospoilerowane. Dopóki polska wersja X3 nie będzie wydana na forum obowiązuje SPOILER w wątkach o X3, szczególnie tam, gdzie podane są jakieś rozwiązania problemów, porady jak co sobie ułatwić, czy elementy fabuły. To naprawdę nie jest trudne dopisać sobie na końcu tematu SPOILER.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”