[X2 i X3] szybkość czy ładowność

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

bufi
x4

[X2 i X3] szybkość czy ładowność

Post by bufi »

Witam, właśnie się zastanawiałem nad wyborem statków które mają poprawiać sytuacje finansową gracza. Np. co jest lepsze dla stacji które zaopatrujemy w surowce, czy szybszy, lecz mnie ładowniejszy statek, czy może wolniejszy ale obszerniejszy?

Moim zdaniem, np. Sektorowi Handlowcy i Galaktyczni Handlowcy powinni mieć statki z dużą ilościa ładunku. 80% lub nawet wiecej towarów to są ogniwa, na których jak wiadomo najlepiej zarabia się wożąc duże ilości. W Galaktycznym Handlarzu dochodzi jeszcze 'zmarnowane' miejsce na paliwo do Silnika Skokowego.
[EDIT]
Zmieniam zdanie.
W stacjach raczej mieć szybsze statki, bo nieraz sie zdarzyło, że ktoś wykupił surowce bo był pierwszy w stacji. Ale to może mi się tylko wydaje?

Jak uważacie?

ps. możeby zrobić ankiete z tego?

Pozdrawiam
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Tak, na XuDB :D

To zależy. Szybkie statki przydają się w handlu towarami nie masowymi, i drogimi, a ładowne właśnie w towarach masowych, które przewozi się w dużych ilościach, by te się opłacały.
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Trudno osadzac, dopoki nie znamy dynamiki handlu w X3 i statystyk statkow (wiele sie zmienilo).

Ale w X2 zdecydownie czesto lepiej bylo miec statek szybszy, niz z wieksza ladownoscia. Dotyczylo to zwlaszcza produktow, ktore zawsze byly deficytowe - np. krysztaly czy jakakolwiek zywnosc - i zawsze pojawialy sie w malych ilosciach w stacjach handlowych lub u producenta. Trzeba bylo po prostu byc szybszym od konkurencji.

Z drugiej strony wiele osob, ktore korzystaly z handlowcow sektorowych lub wszechswiatowych, chwalilo swoje Delfiny, najwolniejsze i najbardziej pakowne transportowce we wszechswiecie.

Najlepiej na razie rozpatrywac tylko X2 i to na konkretnych przykladach produktow/statkow. Jak Ci juz pisalem, bufi, u mnie krysztaly najlepiej skupowaly Skorpiony - bo byly najszybsze!
BQB
x2

Post by BQB »

Ja tam jak zajmowałem się górnictwem, to używałem sępa i 2 x delfin + TL, zwłaszcza na krzem to była fajna sprawa. do obsługi elektrowni, to do sprzedaży ogniwek używałem delfinów, a do kryształów, to różnych statków, dosyć często pirackich.
flymar
x4

Post by flymar »

Zaraz zaraz. Czy ładowność wpływa na szybkość statków? Jeśli ztuninguję silniki na maxa i ładowność na maxa to będę miał wolniejszy statek niż bez zwiększenia ładowności?
bufi
x4

Post by bufi »

flymar wrote:Zaraz zaraz. Czy ładowność wpływa na szybkość statków? Jeśli ztuninguję silniki na maxa i ładowność na maxa to będę miał wolniejszy statek niż bez zwiększenia ładowności?
Chodzi o to, że statki są tak zrobione 'by design' Duża ładowność = mała szybkość. I na odwrót. popatrz sobie w statystykach statków TS i porównaj :)

Pozdrawiam
Vill
x2

Post by Vill »

Generalnie to szybkie statki były wręcz niezbędne do kupowania produktów, których było mało i szybko znikały, albo były oddalone od fabryki (kryształy pozostają najlepszym przykładem). Uniwerse Tradery - zdecydowanie wymaksowane Delfiny.
Temporalily suspended in a time lapse...
Mani_
x2

Post by Mani_ »

A ja uzywam od wiekow Delfinow. Szkoda mi czasu przejmowac sie jakimis innymi sposobami transportu :|. Kupuje delfiny do fabryk, od razu zaopatrzam je w potrzebne rzeczy i przydzielam na bazy. A dalej to juz sobie gra idzie sama.

Moze bym sie przaejmowalem wiecej, jakby ekonomia znaczyla wiecej w X2, a tu jednak jest to tylko dodatek...
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam

Return to “Polskie / Polish X-Forum”