Witam, właśnie się zastanawiałem nad wyborem statków które mają poprawiać sytuacje finansową gracza. Np. co jest lepsze dla stacji które zaopatrujemy w surowce, czy szybszy, lecz mnie ładowniejszy statek, czy może wolniejszy ale obszerniejszy?
Moim zdaniem, np. Sektorowi Handlowcy i Galaktyczni Handlowcy powinni mieć statki z dużą ilościa ładunku. 80% lub nawet wiecej towarów to są ogniwa, na których jak wiadomo najlepiej zarabia się wożąc duże ilości. W Galaktycznym Handlarzu dochodzi jeszcze 'zmarnowane' miejsce na paliwo do Silnika Skokowego.
[EDIT]
Zmieniam zdanie.
W stacjach raczej mieć szybsze statki, bo nieraz sie zdarzyło, że ktoś wykupił surowce bo był pierwszy w stacji. Ale to może mi się tylko wydaje?
Jak uważacie?
ps. możeby zrobić ankiete z tego?
Pozdrawiam
[X2 i X3] szybkość czy ładowność
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
Trudno osadzac, dopoki nie znamy dynamiki handlu w X3 i statystyk statkow (wiele sie zmienilo).
Ale w X2 zdecydownie czesto lepiej bylo miec statek szybszy, niz z wieksza ladownoscia. Dotyczylo to zwlaszcza produktow, ktore zawsze byly deficytowe - np. krysztaly czy jakakolwiek zywnosc - i zawsze pojawialy sie w malych ilosciach w stacjach handlowych lub u producenta. Trzeba bylo po prostu byc szybszym od konkurencji.
Z drugiej strony wiele osob, ktore korzystaly z handlowcow sektorowych lub wszechswiatowych, chwalilo swoje Delfiny, najwolniejsze i najbardziej pakowne transportowce we wszechswiecie.
Najlepiej na razie rozpatrywac tylko X2 i to na konkretnych przykladach produktow/statkow. Jak Ci juz pisalem, bufi, u mnie krysztaly najlepiej skupowaly Skorpiony - bo byly najszybsze!
Ale w X2 zdecydownie czesto lepiej bylo miec statek szybszy, niz z wieksza ladownoscia. Dotyczylo to zwlaszcza produktow, ktore zawsze byly deficytowe - np. krysztaly czy jakakolwiek zywnosc - i zawsze pojawialy sie w malych ilosciach w stacjach handlowych lub u producenta. Trzeba bylo po prostu byc szybszym od konkurencji.
Z drugiej strony wiele osob, ktore korzystaly z handlowcow sektorowych lub wszechswiatowych, chwalilo swoje Delfiny, najwolniejsze i najbardziej pakowne transportowce we wszechswiecie.
Najlepiej na razie rozpatrywac tylko X2 i to na konkretnych przykladach produktow/statkow. Jak Ci juz pisalem, bufi, u mnie krysztaly najlepiej skupowaly Skorpiony - bo byly najszybsze!
-
-
Chodzi o to, że statki są tak zrobione 'by design' Duża ładowność = mała szybkość. I na odwrót. popatrz sobie w statystykach statków TS i porównajflymar wrote:Zaraz zaraz. Czy ładowność wpływa na szybkość statków? Jeśli ztuninguję silniki na maxa i ładowność na maxa to będę miał wolniejszy statek niż bez zwiększenia ładowności?

Pozdrawiam
-
-
A ja uzywam od wiekow Delfinow. Szkoda mi czasu przejmowac sie jakimis innymi sposobami transportu
. Kupuje delfiny do fabryk, od razu zaopatrzam je w potrzebne rzeczy i przydzielam na bazy. A dalej to juz sobie gra idzie sama.
Moze bym sie przaejmowalem wiecej, jakby ekonomia znaczyla wiecej w X2, a tu jednak jest to tylko dodatek...

Moze bym sie przaejmowalem wiecej, jakby ekonomia znaczyla wiecej w X2, a tu jednak jest to tylko dodatek...
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam