[X3] Script Manager i okolice - pomoc potrzebna bardzo :-)

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Koci
x3tc

[X3] Script Manager i okolice - pomoc potrzebna bardzo :-)

Post by Koci »

Panie i Panowie (pewnie sa tu jakies Panie :-)

Moj kumpel, gosc w moim wieku (36 lat) gra coraz rzadziej, ale opowiedzialem mu o serii X, i w koncu kupil X3, nie ma netu (nie placil i mu odcieli :-) wiec poprosil mnie o pomoc, a ja czekam na X3 PL, wiec was zapytam :

1. Jak to jest ? Do dzialania skryptow (modow?) wypada najpierw (o ile dobrze rozumiem) wpisac jako nowe imie pilota slowo Thereshallbewings (niby oryginalna nazwa pilota powinna zostac po staremu, NIE ZOSTALA),
nastepnie wrzucic w odpowiednie miejsce pliki z EMP (recznie jak widze), oraz sciagnac, zainstalowac i uruchomic Script Manager - i fajnie, wskazalismy w Script managerze gdzie leza skrypty, ale z kilku (takie niby must have :-) po uruchomieniu w oknie Script managera byly widoczne tylko dwa z nich! Czyli ??? Reszte trzeba wrzucic recznie ? (gdzie najczesciej powinny sie znajdowac ?) czy po prostu Script manager nie pokazuje wszystkich aktywnych skryptow ? Chodzi mi jak pewnie wiecie o pliki z takim dziwnym rozszerzeniem (spk, snk czy jakos tak, siedzie w pracy i nie sprawdze teraz).

2. Jak sprawdzic, ktore skrypty faktycznie dzialaja w grze po ich "uruchomieniu" ?

Za pomoc "thank You from the mountain" :-)

Pozdrawiam

Koci
Wiencek14
x3ap

Post by Wiencek14 »

Wiesz co program do skryptów jest wbudowany w grę. :)
X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
Gra od nowa: Bankrut zabójca
Latam: Xen. P (pierwsze 15 min. gry ?!)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć :) )
Koci
x3tc

Post by Koci »

Wiem, Script Editor jest wbudowany w gre, natomiast Script Manager nie, czy musze uruchamiac (poprzez wpisanie Thereshallbewings jako nowe imie dla pilota) Script Editor o ile chce uzywac instalowanych vis Script manager robionych przez ludzi skryptow ?

I reszta pytan (patrz wyzej :-) nadal aktualna.

PS. Raz zainicjowany Script Editor (o ile do odpalenia skryptow trzeba go inicjowac) juz zawsze bedzie dzialal ? Czy po wywaleniu save'ow i rozpoczeciu od nowa ponownie trzeba wpisac slynne Thereshallbewings ? :-)

Koci
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

script managwer nie jest (chyba) nie zbędny do gry. on raczej ułatwia zarządzanie twoimi skryptami. A tedytor? Po wpisaniu "chęci posiadnia skrzydeł" (RedBull ;)) zostaje na amen. Aby się go pozbyć, musisz wyczytać save sprzed jego aktuwacji, lub zacząć grę od nowa.
Koci
x3tc

Post by Koci »

Wiem, Script Manager tylko ulatwia (chyba :-) zycie.
Dziekuje, mam odpowiedz na jedno z pytan, reszta aktualna :-)

Moze jeszcze raz :

1. Dlaczego mimo proby aktywacji via Script Manager nie wszystkie skrypty (pliki .spk chyba) sa widoczne w oknie Script Managera ?

2. Zeby dzialaly skrypty w samej grze trzeba aktywowac Script Editor ?
Moze to sluzy (jakby nazwa wskazywala) tylko do edycji, a nie do poprawnego dzialania istniejacych skryptow......?

3. Gdzie mozna sprawdzic, czy i jakie skrypty sa w grze aktywne ?

4. Dlaczego wpisanie Thereshallbewings w oknie zmiany imienia pilota zmienilo tez samo imie (a podobno nie powinno) ? Czy moze wypada wpisac imie po instalce gry, zadokowac, zrobic save, oddokowac i dopiero wpisac Thereshallbewings ?

Nawet na angielskim forum nie ma w miare prostej instrukcji, moze liczy sie kolejnosc, ale nikt o tym nie pisze...

ech, kiedys czlowiek instalowal i gral, nawet na porzadny patch nie musial czekac :-) ze o modach nie wspomne....

Koci
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

1.A działają? Możliwe że skrypty te są "ogólne", a nie przywiązane do jakiegoś obiektu, lub powstają konflikty, albo skypr ma jakieś blędy ;)

2.To zależy. Niektóre skrypty są tak napisane, że aktywują się same, ale potrzebują na to parę chwil,
a inne wymagają aktywacji. Musisz znaleść ten skrypt w edytorze i zaznaczy go wskaźnikiem, a potem nacisnąć R i przeklikać.

3.jest jedna funkcja w edytorze, która pozwala monitorować aktywne skrypty, ale nie pokazuje ich wszystkich. Ale informacje są dasyć skompe. W X2 mogliśmy się tylko dowiedzieć jak ten skrypt się nazywa, i na której linijce kodu jest gra :P

4.A wpisałeś to z dużym "T"?
Koci
x3tc

Post by Koci »

Tak, wpisalem z duzym T :-)

Hmmm, czyli w sumie tak od razu nie moge miec pewnosci, ze skrypt dziala ?
Uzywam skryptow goscia o ksywie Cycrow, dzieki za info, a skoro juz zawracam Ci ........ to napisz prosze co przez to rozumiesz :

"Musisz znaleść ten skrypt w edytorze i zaznaczy go wskaźnikiem, a potem nacisnąć R i przeklikać"

Konkretnie chodzi mi o "przeklikac" , czy R ma byc wcisniete w czasie tego
"przeklikania" ?

Dzieki, moze ktos znajacy temat moglby te informacje skompilowac po polsku i poukladac logicznie, bo jak wyjdzie X3 PL to takich postow tu bedzie mnostwo :-)

Acha, w katalogu z X3 sa 2 albo 3 podkatalogi, w ktorych siedza te "wrzucone do gry" skrypty (widzialem pliki xml), ale jak widze sam fakt, ze tam sobie siedza (skopiowane prze Script Manager we wlasciwe jak sadze miejsca) nie oznacza jeszcze, ze sa aktywne w grze, dobrze kombinuje ?

Pozdrawiam

Koci
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

hmmm, bo niektóre skrypty przy uruchamianiu pytaja się różne dane, ale nie trzeba ich podawać. Next thing. w Edytorze masz listę skryptów. Zaznacz ten, który cię interesuje i naciśnij "R" (chyba)

A takie skrypty "samoaktywujące" zreguły odpalają się, gdy przelatujesz przez bramę ;)
Koci
x3tc

Post by Koci »

Dziękuję :-) bardzo, bardzo........ Nie ma tu chyba zbyt wielu specjalistów
od skryptów w X3, ale każda pomocna informacja będzie przydatna.

Pozdrawiam

Koci
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Jak, o ile sie orientuje (X2), to wpisanie Thereshallbewings nastepuje po prostu w trkacie gry, w widoku kokpitu, nie musialem chyba gdzies jako imie to wpisywac? Daaawno to bylo, to nie pamietam juz.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

tak, elw X3 już działa to tylko, fdy wpiszesz to jako imię Pilota.
Wiencek14
x3ap

Post by Wiencek14 »

Jeszcze jedna rzecz imię wpisujesz z dużą literą T a po wpisaniu edytor uruchamia się za pomocą litery s
X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
Gra od nowa: Bankrut zabójca
Latam: Xen. P (pierwsze 15 min. gry ?!)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć :) )
damador
x4

Post by damador »

Laren

Post by Laren »

[ciach] - już nie ważne ;)
- można ten post wywalić.
Ponteus PL

Post by Ponteus PL »

Mam pytanie, poinstalowałem sobie parę skryptów bardzo fajnych i mam problem wszędzie gdzie powinno cos być mam readtext coś tam, domyslam się, ze to problem z tłumaczeniem, ale czy da się cos z tym zrobić własnoręcznie? Jakoś uzupełnić w prosty sposób te teksty? Bo trochę to utrudnia korzystanie z nich ;(. Zaznaczę, że z programowania jestem dość słaby (ale kalkulator w pascalu zrobię!!! :D )

Uh chyba popsułem sobie gierkę ^^, bo mi coś sejwy nie chodzą ;D.mam nauczkę przynajmniej i tak chciałem zacząć na trudniejszym poziomie :wink: . Ale może coś da się naprawić? Zainstalowałem 3 skrypty Cycrow'a, "Capitol Ship Crews", "Cargo Bay Energy Divert System", "Missile Targetting Software" przy pomocy programu z tego tematu. i jeszcze zainstalowałem jakieś podobno potrzebne pliki EMP.

Menu zamieniło mi się na angielskie i terazwszelakie polskie rzeczy z opisu sejwa zamieniły isę na readtext.
Peace and order will be restored in our universe
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Znajdź sobie gdzieś na forum topic o nazwie "Własny statek do X2", i przeczytaj część o wyciąganiu źródeł z gry i modow. Potem przetłumacz, lub skontaktuj się z Bufim, on w tym siedzi
Ponteus PL

Post by Ponteus PL »

Ok, dzięki. Gre już naprawiłem (nie ma to jak backup), potłumaczę może sobie coś teraz ^^.
Peace and order will be restored in our universe

Return to “Polskie / Polish X-Forum”