X3 i X2 dostępne przez STEAM

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

ponton

X3 i X2 dostępne przez STEAM

Post by ponton »

Witam.

Pewnie jak zauważliście na stronie głównej, pojawiła się informacja że X3 i X2 można kupić przez STEAM.
na dzień dzisiajszy cena X3 oscyluje wokół 55 zł (17,95 $ za gre przy kursie 3,11 Zł)
I teraz pytanie: czy przy zakupie przez STEAM, Polacy płacą jakieś dodatkowe podatki itp? (np. 22% VAT?)

Proszę o odpowiedzi osoby które dokonywały zakupu przez STEAM.
Only universe and human' stupidity are endless, but i'm not sure about the universe...
A.Einstein
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Dziwne posunięcie ze strony Egosoftu.
Z ciekawostek z tego wątku: brak Starforce'a w wersji X2 i X3 przez Steam, w późniejszym czasie no-DVD patch.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
flymar
x4

Post by flymar »

Mam pytania związane ze Steamem:
* W jaki sposób jest realizowana płatność?
* Czy można grać w grę kupioną przez Steam na komputerze nie podłączonym do sieci?
* Czy można grać w grę kupioną przez Steam na innym komputerze, niż na tym, na którym jest zainstalowany Steam i ściągnęło się grę?
* Czy do gry kupionej w tym systemie można stosować wszelakie patche i bonusy, czy jednak trzeba ją update'ować za pomoca Steama?

Przepraszam jeśli sa to banalne pytania, ale nigdy nie korzystałem z tego sposobu dystrybucji i chciałbym:
* zainstalowac Steama na komputerze w pracy (z dostępem do netu)
* ściągnąć nań grę
* przerzucić na komputer domowy (bez netu), przy okazji wypalić na płycie
* korzystac na kompie domowym, wgrywając ew. patche, które by się pojawiały.

Kurczę, chyba nie, bo taką grę mógłbym teoretycznie rozdystrybuować na cały /nie podłączony do Internetu/ świat. Chyba sam sobie odpowiedziałem na pytanie, ale wiecie jak to jest: Czasem pomaga rozmowa z kimś inteligentnym :wink:
Flavor text based on M:TG CCG :)
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Gry ściągnięte przez Steam mają to do siebie, że do działania wymagają działającego w tle programu Steam i działającego konta, na którym jest info że masz zakupione u nich X3. Konto musi być aktywne prze cały czas trwania gry, inaczej gra się wyłącza.

http://xudb.i365.pl/index.php

Dodałem już newsa na stronie XuDB :P
flymar
x4

Post by flymar »

Co za m****!!!
Pardon my french [przepraszam mój francuzie?]
ponton

Post by ponton »

dowiadywałem się trochę i wiem to:
można ściągnąć grę na jednym kompie i przenieść ją na inny komputer np za pomocą płytki DVD-RW. niestety, na drugim kompie trzeba mieć aktywne konto STEAM.
Dalej nie mam pewnych informacji co do dodatkowych opłat w przypadku zakupu przez STEAM.
Only universe and human' stupidity are endless, but i'm not sure about the universe...
A.Einstein
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Steam jest fatalny. Działa jak wół - odpalanie to cała impreza i nie myślcie wcale, że komp się zawiesił. Jeśli są jakieś update'y do samego Steam'a to musowo się ściągają i nie pograsz póki nie przelezą przez sieć
Nie instalujcie Steam na dysku systemowym, bo w jego katalogu przechowywane są wszystkie działające za pomocą konta na nim gry. Jeśli zainstalujecie Steam na innym dysku, niz systemowy C:, to w razie formatowania dysku systemowago i nowe instalacji systemu wystarczy tylko odświeżenie instalacji Steam i można już grać - przeinstalowywanie gier spod Steama nie jest konieczne. Jest to niewątpliwą zaletą w przypadku takim jak instalacja Half-life 2, trwająca kilka godzin, bo Steam "otwierał" pliki (czy jak to nazwać) już zainstalowanej gry.
Można ustawić automatyczny update danej gry.
W HL2 można podobno grać off-line, sieć jest jednak konieczna do instalacji.
Na temat płatności nic nie wiem.
[ external image ] X3 - gram legalnie.
[ external image ]
Błękitny Grom znów na posterunku :).
macca44
x4

Post by macca44 »

Przez Steam kupowałem Red Orchestra. Oprócz ceny nalezy doliczyć jeszcze podatek, z tego co pamiętam było to 5 dolarów lub podobnie. Akurat w przypadku RO działający w tle steam nie przeszkadza w niczym, może dlatego,że RO ma małe wymagania systemowe w porównaniu z X2/X3.

Złego słowa o tym sposobie dystrybucji powiedzieć nie mogę, bo żadnych problemów z tnim nie miałem. Sprawnie transakcja załatwiona została, gra ściągnęla się szybko, uaktualniana jest automatycznie. A steam sam uruchamia się w moim przypadku piorunem.

Pozdrawiam

Maciej
BQB
x2

Post by BQB »

Ja tam jednak wolę trzymać płytkę od gry w jednym ręku i instrukcję w drugim.
ponton

Post by ponton »

BQB wrote:Ja tam jednak wolę trzymać płytkę od gry w jednym ręku i instrukcję w drugim.
właśnie, tym bardziej, że przy zakupie przez STEAM nie otrzymuje się klucza...
A.Einstein
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Nio i przez to moglyby sie pojawic jakies problemy i w ogole uzytkowana forum ...

Sauron mam prosbe. Moglbys aktualizowac regulamin forum w tych rzeczach, do ktorych doszedles do wniosku i napisales je w innym topicu ? Bylbym wdzieczny. Dziekuje.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Mani_Hc wrote:Moglbys aktualizowac regulamin forum w tych rzeczach, do ktorych doszedles do wniosku i napisales je w innym topicu ?
Jeśli chodzi o upominanie to nie ma potrzeby zaśmiecać tym regulaminu, wystarczy informacja podana w tamtych postach, na które zawsze możesz się powołać :) .
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Sau, czy wtakim razie w polskim X3 ten kod-online będzie, czy nie?
Koci
x3tc

Post by Koci »

Sauron11 wrote:Dziwne posunięcie ze strony Egosoftu.
Z ciekawostek z tego wątku: brak Starforce'a w wersji X2 i X3 przez Steam, w późniejszym czasie no-DVD patch.
Tiaaaa, juz z tego faktu zli ludzie skorzystali jak zauwazylem,
faktycznie, dziwne posuniecie ze strony Ego, a dla Topware jeszcze
gorsze :-(

Koci
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

RAFIO wrote:Sau, czy wtakim razie w polskim X3 ten kod-online będzie, czy nie?
Rozmawiałem dziś z moim kontaktem w TW, który zapewnił, że zrobi wszystko aby finalna wersja X3.pl nie zawierała kodu online oraz starforce'a.
boto
x3tc

Post by boto »

Sauron11 wrote:Rozmawiałem dziś z moim kontaktem w TW, który zapewnił, że zrobi wszystko aby finalna wersja X3.pl nie zawierała kodu online oraz starforce'a.
tzn nie będę mógł mieć złotego znaczka :[
garghgor
x3tc

Post by garghgor »

"(...) Since the Steam version does not include a registration code, access restrictions on forums and downloads relating to X³: Reunion have been lifted. (...)"

Co wg mnie oznacza zniesienie restrykcji dotyczących wymagania X3-kodu. Oczywiście w dalszej części czytamy, że chodzi tylko o forum i ściąganie patch'y. Pozostałe działy "download" w tym uaktualniona instrukcja nadal pozostaną zamknięte.
Garghgor Ug Nazghorskumm

'Ere we go, 'ere we go throu da kosmos
Koci
x3tc

Post by Koci »

Nie, instrukcje mozna bez problemu sciagnac, wystarczy
sie zarejestrowac na forum, bez podawania kodow, seriali itd.

Koci
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Tak jest :) . Zmieniamy całkowicie swoje dotychczasowe podejście do spraw rejestracji na forum. Teraz ani X2 ani X3 nie wymagają już rejestracji, a materiały dodatkowe są ogólnodostępne po założeniu konta na forum.
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Czyli giełda łelkam tu? :P ale pewnie piraci i tak od nas uciekną :D

Ja nawet kupiłem już sobie dysk, by mieć miejsce na to X3 ;), no i odłożyłem te 55zł na X3.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”