[X2] ulepszone ai wroga i sujusznicze??

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

marcusdavidus
x2

[X2] ulepszone ai wroga i sujusznicze??

Post by marcusdavidus »

nie wiem czy ten temat byl poruszany juz na forum ale warto by sie zapytac czy zna ktos mod albo skrypty ( wersjia raczej pl albo eng bez krzakow ^^)ktore robia z jednostek wroga przeciwnikow nie latajaca kupe zlomu ktora jest zaglupia zeby zniszczyc domek kubusia puchatka /??
gram wiele we freelancera i tam bitwa wyglada znakomicie wrogowie mysla itp szczegolnie jak sie wzoci mmini moda ktory sprawia ze uzywaja bateri do shieldow i nanobotow .. to pojedynek nawet z nizszej klasy statkami wroga jest baaardzo trudny bo naprawde piloci kumaja o co biega w byciu pilotem nie jak w x2 ze statek czy to moj czy tez npc strzeli 2 razy i zawraca jak by niewiedzial co jest grane .. i wystarczy rybolow do zabicia dowolnego m2

znalazlem kiedyc skrypty poprawiajace ai ale niestety nie w skali jakiej bym oczekiwal i nie w wersji pl co bylo przykre bo niedalo sie zastosowac tam triku z podmiana 44 na 48 bo i tak nic to niedawalo ..

prosze o jakiegos helpa labo cos .. ogolnie poszukuje modow ktore by sprwialy ze w x2 piraci byli by piratami a nie tylko debilami ze wystarczy ustawic sie pod baza i walic do wszystkiego co z niej wylatuje bo ginie zanim wogole sie zorientuje ze obrywa .. dzieki ..
RAFIO
x3ap

Re: (x2)uleprzone ai wroga i sujusznicze??

Post by RAFIO »

marcusdavidus wrote:gram wiele we freelancera i tam bitwa wyglada znakomicie wrogowie mysla itp szczegolnie jak sie wzoci mmini moda ktory sprawia ze uzywaja bateri do shieldow i nanobotow .. to pojedynek nawet z nizszej klasy statkami wroga jest baaardzo trudny bo naprawde piloci kumaja o co biega w byciu pilotem nie jak w x2 ze statek czy to moj czy tez npc strzeli 2 razy i zawraca jak by niewiedzial co jest grane .. i wystarczy rybolow do zabicia dowolnego m2
Hmm, chyba grałem w innego freelancera, bo wrogowie potrafili tylko losowo się zatrzymać i włączyć afterburner. Ten problem tkwi w AI ale nakładają się na niego więcej niż jeden czynnik.

Chyba największym problemem jest tu część AI, odpowiedzialna za unikanie kolizji. Gdy myśliwiec leci w cebie i otwiera ogień to ty też lecisz na niego. Wtedy AI nakazuje gościowi zlecieć z kursu. Drugim problemem jest czas przez który oni na ciebie lecą. Nawet jeśli się zatrzymasz, ci itak będą świrowali i robili niewiadomo jakie piruety. Potem znowu wystrzeli w ciebie 6 wmp beta i żeby przypadkiem cię nie zniszczyć zmienia kurs.
marcusdavidus
x2

Post by marcusdavidus »

jak innego fl ?? sciagnij sobie nieoficjalny patch 1.4 do fl i zobaczysz co potrafia zrobic corsarskie legionare .. sic jak jest wiecej niz jeden to msz przerabane niewazne w czym bys byl bo jak niezjedziesz go jedna salwa tak zeby sobie nieodnowil tarcz to lipa ... pozatym we fl staki dzialaja wspolnie
gonisz jednego drogi ci wlazi na ogon i tak nazmiane strategia jest prosta podleciec zdjac szybko tarcze i walnac torpeda zeby niebylo co zbierac ..
juz nie mowiac o fakcie ze w modach a jest ich mnostwo masz calkowicie przbudowane ai przez co potrafia np piraci zastawiac takie pulapki ze mozna sie tylko powiedziec WOW .. ( nie world of warcraft :P)

ale to niezmienia faktu ze jest jakis zesaw skryptow napewno ktory popraw3ia ai w x2 czy ktos zna takowy ??
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Cześć skryptów AI jest zamknięta w kodzie gry, więc możesz sobie pomażyć o tym że istnieją.

BTW: X2 1.4, X3 1.4, Freelancer 1.4. Jaka była ostatnai wersja Freespace2?
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

marcusdavidus, jeśli szukasz czegoś więcej niż standardowej X2, wgraj sobie MWM. Szczegółowy opis tutaj.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
marcusdavidus
x2

Post by marcusdavidus »

niestety z mwm tnee mi sie gra jak diabli .. poki nie upgraduje sprzetu lipa .. ale sciagnalem xai ai i jako tako zaczyna to wygladac lepiej ..
SzaYbuS
x2

Post by SzaYbuS »

Hmm
Albo ja wyszedlem z wprawy albo po zainstalowaniu bonus packa (a ktonkretnie załóg artyleryjskich) AI znacznie się poprawiła. Piraci roz*** mi tytana zawieszonego w przestrzeni z pelnym uzbrojeniem (odeszlem od kompa), a krzaki potrafily sie ustawiac na zerowym ciagu zaraz za silnikami i bezpiecznie pruć mi osłony :) Jeśli jeszcze nie masz to koniecznie zainstaluj.

BTW: jak jestes taki kozak do piratów to wsiądź w jakiś cienki M4 i ostrzelaj ich baze. Dobra zabawa gwarantowana :) (fakt, że np. Novą wystarczy się ustawic frontem do wejscia i pruć z czego popadnie.
Kolejne starcie z wrogiem, szpachelka w dłoń. Po <cenzura> im ten fioletowy lakier.
- - -
Athlon64 2800+ Newcastle
Asus K8V SE Deluxe
512 MB DDR 400 Kingston
Asus GeForce FX5700 128MB
Windows XP + Service Pack 2
- - -
Jeśli na tym nie chodzi płynnie to znaczy, że masz epilepsje.
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Mi się raz udała taka sztuka. Poprostu ustawiłem się pod kontem do śluzy, a część statków sama się o stację rozbijała :P Niestety skonczył mi się cap lasera, i paru udało się wystartować.
marcusdavidus
x2

Post by marcusdavidus »

co do ai .. mam p 1.4 mam bonus packa 1.4 mam jesczze kilka innych zeczy .. co ciekawe worgowie wydaja sie byc jescze durniejsi .. ostatnio wynajalem orxce zeby zadokowala w ke do stoczni i co rozwalila sie o jakas fabryke pomyslalem a jak by tak uzyc statkow do rozwalania ich wlasnych fabryk :P postanowilem wykonczyc jedyna farbyke ogniw energetycznych w ke .. wziaelm rybke walnalem kilka razy do m2 i shcowalem sie za ffabryka ten oczywisce zaczal walic jak szalony tylko ze zamiast trafiac mnie trafial w fabryke .. wiecie wylatywalem zza fabryki jak przestawal strzelac potem znowu myk za fabryke :P konkurencja z glowy m2 wyciagnalem poza ekliptyke z dala od widzow dosala plaszcza po ***** i po sprawie a fabryki NI MA :P
i jestem kozak jak gralem pierwszy raz w x2 latalem non stop boronskim mako z jednym acg i dj zrobilem flote z 30 statkow pirackich ts kz 10 oronoko i kilkanascie splickich mamb :P tylko ze wszystko szlo na stocznie i kupilem w koncu rybolowa .. polecam do polowania na mamby sector kolo seizwell ten lewo gora od see jest tam stocznia wystarczy zaatakowa fabryke i rozwalic wszystko a mamby maj po jednej zarowce 25 wat wiec sa na kilka hitow potem czekamy pod stocznia i atakujemy wszytskko co wylatuje jak mialem rybolowa to strzelalem kontrolnie z wmp jak sie niepoddal to go rozwalalem ale przewaznie jak jedna salwa zdejmujesz oslony i 30% kadluba gosciu wymieka
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Niestety wszystkie fabryki odnawiają się, to jest raz.

Dwa to to że pogarszasz sobie opinię u splitów. Jak teraz będziesz kupował osłony 25MW? Produkują je tylko splici. A WPM Gamma? Je również produkują jedynie splici.

jak widzisz nie jesteś taki kozak jednak ;)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

marcusdavidus wrote:kupilem w koncu rybolowa .. polecam do polowania na mamby
Eee panocku, a co to za przyjemność polować Rybołowem na Mamby? Gdzie tu niebezpieczeństwo, równowaga szans i takie tam? Prawdziwy kozak w X-treme atakuje inny statek w statku niższej klasy, a nie wyższej. 8)
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Dyc prawde Sauron gada. Lepiej wsiasc do Mamby i polowac na Rybolowy ;) Na przyklad miotaczami materii, jakby kto pytal!

Mamba z X2 rulez! To ulubiony zdobyczny statek kazdego Rycerza Krolowej :D
bufi
x4

Post by bufi »

Marcybiskup wrote: Mamba z X2 rulez! To ulubiony zdobyczny statek kazdego Rycerza Krolowej :D
"Wszyscy mają Mambę, mam i ja..." ale do wożenia surowców do moich stacji :D

Pozdrawiam
Last edited by bufi on Fri, 4. Aug 06, 13:43, edited 1 time in total.
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Bufi, sprawdz w tej roli Skorpiona, jest jeszcze szybszy! Idealny do skupowania krysztalow!
bufi
x4

Post by bufi »

RAFIO wrote:Niestety wszystkie fabryki odnawiają się, to jest raz.
Według argonpedii:

Code: Select all

Do stations respawn if I destroy them? How long before they respawn?

Only Shipyards, Trading Docks, Equipment Docks and Pirate Bases respawn and it will take a few hours maybe a day for them to return. Pirate Bases will respawn in a random location rather than where they were before. The Xenon Power Plants do not respawn, but Xenon Stations and the Xenon Shipyard will.
Dwa to to że pogarszasz sobie opinię u splitów. Jak teraz będziesz kupował osłony 25MW? Produkują je tylko splici. A WPM Gamma? Je również produkują jedynie splici.

jak widzisz nie jesteś taki kozak jednak ;)
A to swoją drogą. Ja ze wszystkimi żyje w zgodzie. Paranidzi mają niezły sprzęt do rozwałki i SDS. Z Teladianami się robi najlepsze biznesy. U Boronów zaopatruję się w BPH i kilka innych drobiazgów. Splici mają sporo osłon 25MW na zbyciu. Nawet z Piratami dobrze żyje, znaczy się heh, jak nikt nie widzi, to czasem 'pożyczam' sobie od nich ichniejsze TSy do obsługi fabryk ;)

Pozdrawiam
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

To ciekawe, bo osoby które wypowiadały jakimś rasom wojnę totalną, wspominały o tym że wyczyszczone sektory "regenerowały" się za sprawą kilku niszczycieli i bandy TL. Jednak nie wiem co o tym sądzić. Chyba trzeba sprawdzić, który chcętny? ;)
bufi
x4

Post by bufi »

RAFIO wrote:To ciekawe, bo osoby które wypowiadały jakimś rasom wojnę totalną, wspominały o tym że wyczyszczone sektory "regenerowały" się za sprawą kilku niszczycieli i bandy TL. Jednak nie wiem co o tym sądzić. Chyba trzeba sprawdzić, który chcętny? ;)
Jak bedę miał ze 4 M2, to wypróbuje. Narazie buduję sobie w Seizewell farmy ziółek. U Teladian nie jest to zabronione, a i dochód generuje całkiem niezły ;)

Pozdrawiam

Return to “Polskie / Polish X-Forum”