[X2] Problem z glupimi statkami flot sojuszniczych w czasie bitew

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Mani_
x2

[X2] Problem z glupimi statkami flot sojuszniczych w czasie bitew

Post by Mani_ »

Nie wiem czy byla na temat tego jakas dyskusja, ale ciezko jest znalezc o tym cos wsrod kilkutysiecy?! juz tematow ;|.

A mianowicie mam takie pytanie, powiedzmy biore sobie misje obrony sektora przed inwazja i teraz jak naparzam na wrogie statki, to bardzo i to bardzo czesto nabijam sie na sojusznicze okrety :|. I w sumie po wsszystkim, moja reputacja u danej rasy spada o jeden stopien :P :|.
Da sie to jakos uniknac ?

Bo jeszcze jeden sposob jest, ale jest on trudniejszy troszke, w czasie inwazji poleciec do jakiegos sektora X i tam naparzac wraze jednostki :P. Ale to juz troszke trudniej ;>.

Aha i jeszcze pytanie niezwiazane z tematem, da sie zmienic sterowanie, znaczy sie zamienic kierunek gora-dol przy kierowaniu myszka. Bo mnie troche to wkurza, zeby moj statek lecial w dol, musze mszke w gore skierowac :|.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Wiencek14
x3ap

Re: Problem z glupimy statkami flot sojuszniczych w czasie bitew

Post by Wiencek14 »

Mani_Hc wrote:Aha i jeszcze pytanie niezwiazane z tematem, da sie zmienic sterowanie, znaczy sie zamienic kierunek gora-dol przy kierowaniu myszka. Bo mnie troche to wkurza, zeby moj statek lecial w dol, musze mszke w gore skierowac :|.
Wejdź w input po weryfikacji płytki tam się powinno dać ale lepiej się gra tym sposobem który cię denerwuje bo przynjmniej masz odczucie rzczywistości :) A i co do pierwszego pytania to może być to że korzysztasz z GFU i jeśli tak to przenieś się na inną broń :)
X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
Gra od nowa: Bankrut zabójca
Latam: Xen. P (pierwsze 15 min. gry ?!)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć :) )
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Korzystam z GFU :>.

Ale hm GFU jest bardzo dobre na rakiety, ktore ci w tylek wlaza. A wlasnie to GFU tylnie u mojego M6 czesto haczy inne statki :P :|
Wiencek14
x3ap

Post by Wiencek14 »

A to dlatego że GFU ma bardzo duży zasięg rażenia i trafia jednocześnie wiele statków i dlatego tej broni lepiej używać kiedy się wie że nie ma żadnego sojuszniczego statku :D :D :D
X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
Gra od nowa: Bankrut zabójca
Latam: Xen. P (pierwsze 15 min. gry ?!)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć :) )
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

To że twoi pomocnicy bardziej zawadzają to prawda, ale nie napisałęś czym walczysz, jakiej broni używasz. Jest to ważne ba gdy odpierałem inwazję w Odyseuszu obładowany gfu (broń obszarowa), to po wszystkim nie było się już poco w sektorze pokazywać. Pozatym gdy zniszczysz te statki, możesz pożegnać się z wynagrodzeniem. Do inwazji dobrym statkiem jest splicki smok, bo można dopaść i rozwalić Xenońskie myśliwce zanim twoi sojusznicy się przypałętają. A po wszystkim spokojnię będziesz mół dogonić uciekające xenońskie niszczycielie i spokojnie je ze swoim firepołerem Rozwalić.

Opis Smoka:
http://xudb.i365.pl/modules.php?name=Sp ... tki/m6.htm

Opis broni:

http://xudb.i365.pl/modules.php?name=ob ... y/wmpg.htm

Alew pewenym momencie Inwazje trochę sie zmieniają. Nie ma już grupki statków do rozwalenia, ale pojawia się lotniskowiec który co jakiś czas wsakuje do sektora i dowozi nowych kandydatów na kosmiczny pył. O ile nie wyładowywuje desantu, znajdziesz go w najbliższym xenońskim sektorze, kręcocym sie przy bramie, z której można dolecieć do sektora z inwazją.

Do tego statku najlepiej jest podejść uzbrojonym w GFU Odyseuszem, ale uważaj! GFU to broń obszarowa. Z łatwością rozwalisz nią nie tylko lotniskowiec i jego desant, ale też parę stacji.

Opis Odysa:
http://xudb.i365.pl/modules.php?name=Pa ... tki/m2.htm

Opis broni:

http://xudb.i365.pl/modules.php?name=ob ... y/gfug.htm
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Ja uzywam Blotniaka, mam tez Smoka, ale Blotniak posiada o ile pamietam 3x125 oslony. Predkoscia jest 2 razy wolniejszy, ale wytrzymalszy.
Moja bron to GFU na ***** i przodzie, Wysokoenergetyczny Miotacz Plazmy Gamma na przodzie i reszcie wiezyczek czyli gorna i dolna.

Aha i jak cos to mam misje Asa 3 stopnia, wiec spotkalem sie juz z sytuacja, posilkowania Xenonow :P.

A i wiem, ze GFU to super bron, ale wlasnie jak nie ma sojuszniczych flot. Zrobilem swego czasu wielkie porzadki w sektorach Xenonow, ale zostawilem im stocznie, by mieli gdzie produkowac statki i bym ja mial z kim walczyc :P.

A co do mojego M2, to jak na razie czekam, az moje fabryki wyprodukuja odpowiednia ilosc broni, bo jednakw yposazyc kolosa za 60 mln + jeszcze uzbrojenie, to troche mi szkoda kasy :P.

A powiedzcie mi, ze gdybym w Blotniaku np zmienil tylko na WMP Gamma, to czy dalej moglbym naparzac ostro ? Bo mi sie wydaje chyba, ze samo WMP to slabe jest :|.
Dlatego tez wybralem Blotniaka do walki, bo Smok nie moze miec GFU :P

/EDIT
Aha czy jestes pewien, ze jak w czasie inwazji na dany sektor, polece sobie do sektora Xenonów i jak tam zaczne niszczyc statki, to za nie nie dostane kasy ?
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

1.Błotiak to m5 o osłanach mocy 1x5MW. Mówisz o Rybołowie. Twarda kupa złomu. Kiedyś Staranowałem nim nawet Splickiego Pytona. Ale jest wolny. Za wolny.

2.Możesz ją spokojnie zniszczyć. Dostaje się za nią calkiem niezlą ilość xpów. Po zniszczeniu po jakimś czasie się odnawia.

3. Tutaj mówisz o Tytanie. Kolos jest droższy i jest klasy M1 (Lotniskowiec)

4. Sprawdź sobie:

http://xudb.i365.pl/modules.php?name=ob ... =laser.htm

Dla smoka nie ma statków niezniszczalnych.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Hm sorki co do tych nazw Kolos, ale tutaj mialem na mysli ogolnie statki M2 :D.

I tez przepraszam, za mala znajomosc nazw, ale nie przywiazuje sie do nich w ogole :P.
Tak Rybolow o niego chodzi. I faktycznie jest wolny, ale da sie przyzwyczaic, np uzywajac caly czas SETA x10 :P.
A moze po tej dsluzszej przerwie sie przesiade na Smoka i obacze, czy rzeczywiscie jest taki fajny :>. Ale jak pamietam, to gdzies dawno temu byl temat o tym, ktory M6 jest najlepszy, no i w sumie na bazie tej dyskusji moim pierwszym M6 byl wlasnie Rybolow.

A jak jest z tymi nagrodami za inwazje ? Mozna niszczyc Xenony w ich sektorach czy nie ?
Aha i wlasnie chyba w patch 1.4 zlikwidowali juz ten bug, ze za te inwazje dostawalo sie kilka(dziesiat) ladnych milionow ?
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Patch 1.4 wprowadzał inwazje Xenońskie. Przedtem nie było ich wogule! Poza tym Nagrody są gigantyczne (koło 30 milionów), ale zależne od ilości zniszczonych statków. Jednak licznoe są tylko te statki, tkóre brały udział w walkach. Nie warto lecieć do jakiegoś z góry upatrzonego sektora Xenonów i wyczyścić go, bo te statki nie brały udziału w walkach w sektorze, więc nie zostaną doliczone. Ale ten skaczący lotniskowiec tak, wkońcu to on dowoził im posilki. Tak samo nie ma sensu atakować przelatujących przez sektor Xenonów. Oni też tylko przelatują jako uzupełnienia do innych sektorów i nie biorą udziału w inwazji.
Apokalipsa
x2

Post by Apokalipsa »

jak tak was czytam to zastanawiam sie czy sobie nie zainstalowac znowi x
ale w sumie troszke mnie przeraza ta gra swoim ogromem i zarazem powolnoscia dochdozenia do czegokolwiek
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Mani_Hc wrote:Zrobilem swego czasu wielkie porzadki w sektorach Xenonow, ale zostawilem im stocznie, by mieli gdzie produkowac statki i bym ja mial z kim walczyc :P.
Jak napisał RAFIO można ją zniszczyć, ale moim zdaniem lepiej tego nie robić. O ile pamiętam, po jakimś czasie powstaje nowa a do sektora skacze wielka flota Xenonów i z wolna rozpełza się po okolicznych sektorach, atakując wszystko na swej drodze (K i J), próbując wyrównać swe siły w innych sektorach. Komp przy tym potrafi nieźle usiąść, szczególnie jak się jest akurat gdzieś obok :roll:
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Nie wskakuje żadna nowa flota xenków.

Gdy w jakimś Xenońskim sektorze rozwalisz jednego K (lub inny statek), to stocznia produkuje nowego i wysyla by ten zajoł miejsce innego. A wiesz czemu zamula? Po taki K zostaje zaatakowany prze jakiś lotniskowiec i dopowiada ogniem. A co wtedy robi lotniskowiec? Odpala wszystkie myśliwce które ma w hangarze. Ja wtedy uciekam do innego sektora. Czasem w sektorze lata naraz 300 myśliwców. Jest to tak przeraźliwy młyn, że nie ma sensu się męczyć przy 3 klatkach na sekundę. BTW: Tak też powstają te potoki myśliwców. Statki tną sobie drogę np. czerwonym szlakie, lub przez inny sektor Xenoński. Zostają zaatakowane i bronią się. Rozwalają parę statków, a stocznia odrazu odpala nowe z uzupełnień.

Jeśli powstrzymasz swe zapędy i ogranicz się tylko do tego jednego sektora, to stocznie możesz spokojnie rozwalać.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Jeśli nie w oryginalnej rozgrywce to pewnie w WMW wskakiwała ta flota, bo że wskakiwała to pamiętam na 100 %.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

To napewno w MWM :P
Vill
x2

Post by Vill »

Mani_Hc wrote: A moze po tej dsluzszej przerwie sie przesiade na Smoka i obacze, czy rzeczywiscie jest taki fajny :>. Ale jak pamietam, to gdzies dawno temu byl temat o tym, ktory M6 jest najlepszy, no i w sumie na bazie tej dyskusji moim pierwszym M6 byl wlasnie Rybolow.
Smok jest fajny ale są 2 ale - ma tylko 125MW osłon (choć przy zenonach to nie problem) i przy jego prędkościach manewruje jak obżarta krowa z garbem. A rybołów z tunem silnika nie jest już taki wolny :twisted:
Temporalily suspended in a time lapse...
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

A stuningowałeś zwortność?

Zwrotność:
Smok: 17.54%
Rybołów: 14.5%

To jest tylko takie wrażenie że smok nie jest manerwrowy. Poprostu jest mniej masywny od rybołowa.
Vill
x2

Post by Vill »

A i owszem, stuningowałem. Ale chodzi tu o prędkośc - przy prędkościach rozwijanych przez smoka jego promień skrętu ma chyba z 1.5 km a na moim padzie nie da się wygodnie kontrolowac przepustnicy.
Temporalily suspended in a time lapse...
MikeS
x3tc

Post by MikeS »

Ale przy tej samej prędkości Smok kręci Rybołowa jak dziecko dziadka o kulach :D
Poza tym każdy lubi co innego. Jeden woli mieć opancerzonego Rybołowa- powolnego i wielkiego, ale opancerzonego, uzbrojonego prawie jak M2 i obłożonego ze wszystkich stron GFU, mogącego wytrzymać z gromadką M3 na 6, a inny Smoka - delikatnego jak motyl ale dającego po garach grubo ponad 1000 km/h i mającego 4xWMP Gamma w zadzie, który zniszczy pojedynczego wroga i zdąży odlecieć zanim ofiara mrugnie okiem (to ja :twisted: :twisted: :twisted: )
Reszta korwet to półśrodki i raczej nie ma czym zawracać sobie głowy.
Wybór ogranicza się do stylu gry
a) frontalny atak - Rybołów
b) "partyzantka" - Smok
Sir Fred Hoyle wrote: Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards
Wou
x4

Post by Wou »

Próbowałem kiedyś latać Nemezisem, wiadomo - GFU. No i załadowałem najepsze GFU jakie sie dało i zaatakowałem statek piracki... Po jakiś 10 minutach go staranowałem wkurzony, i wczytałem grę :x Nawet osłony mu nie zbiłem.
Peferuje Rybołowa, nim po chwili praktyki rozwalałem K, a Smokiem jakoś nie szło. Pewnie trzeba zachęcić go do gonienia cie, uciekać z jego prędkością i strafe'ami unikać dział, ale mi to nie podchodzi...
Image
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

nie, Smokiem podlatujemy pod brzuch K, przybliżamy się do niegonapędem bocznym, tak by pdf nie mogły nas namierzyć. terazlecimy w takiej formacji z K i patrzymy jak osłony tego lecą w dół. Ja mam loty formacyjne doprowadzone do perfekcji :D

Return to “Polskie / Polish X-Forum”