wymiana kompa pod X3

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

sotter
x3

wymiana kompa pod X3

Post by sotter »

witam serdecznie,
obecnie mam kompa o nastepującej konfiguracji
Intel 2,4 Ghz
RAM 7658 Mb
GeForce 5200 Ultra

wynik benchmarku - 9 fps ;-(

proszę o radę co mam zmienić i na co żeby w miarę spokojnie - nawet bez jakiś fajerwerków pograć w X3
co do kasy to znajdzie się tyle ile będzie potrzeba.
z góry dziękuję za pomoc
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Zaraz Sauron lub inny moderator przekieruje cię do odpowiedniego wątku... :twisted: ...a to boli! Oj, jak bardzo boli!! :twisted:
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
sotter
x3

Post by sotter »

Stalovy wrote:Zaraz Sauron lub inny moderator przekieruje cię do odpowiedniego wątku... :twisted: ...a to boli! Oj, jak bardzo boli!! :twisted:
a widziałeś 9 punkt regulaminu Zabroniona jest dyskusja o podjętych wobec użytkownika akcjach (np. o banie lub ostrzeżeniu). Odnosi się to także do dyskusji o zamkniętych tematach.

:roll:
Apokalipsa
x2

Post by Apokalipsa »

ups ktos przygadal Stalovemu i to z sensem
winszuje bo nie latwa to sztuka ]:-)
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Sotter wrote:
Stalovy wrote:Zaraz Sauron lub inny moderator przekieruje cię do odpowiedniego wątku... ...a to boli! Oj, jak bardzo boli!!
a widziałeś 9 punkt regulaminu Zabroniona jest dyskusja o podjętych wobec użytkownika akcjach (np. o banie lub ostrzeżeniu). Odnosi się to także do dyskusji o zamkniętych tematach.
i chwilę potem Apokalipsa wrote:ups ktos przygadal Stalovemu i to z sensem
winszuje bo nie latwa to sztuka ] :)
:mrgreen: No, co wy gadacie :D :P :D Przecież ten punkt wyraźnie mówi o niedyskutowaniu o akcjach podjętych; a przecież żadna akcja nie została jeszcze (wtedy) podjęta. :twisted:
sotter
x3

Post by sotter »

Stalovy wrote: :mrgreen: No, co wy gadacie :D :P :D Przecież ten punkt wyraźnie mówi o niedyskutowaniu o akcjach podjętych; a przecież żadna akcja nie została jeszcze (wtedy) podjęta. :twisted:
a Ty cały czas swoje :P skoro jesteś przekonany o przeniesieniu wątku to pisząc swojego posta nie mogłeś wiedzieć, czy akurat moderatorzy nie przenoszą go właśnie w chwili gdy się "wymądrzałeś" :twisted:
tak czy inaczej celem pkt 9 jest uniknięcie zbędnych i jałowych postów (aluzja)
przyznaj że Cię poniosło i lepiej podrzuć jakąś sensowną propozycję upgradu mojego nieszczęsnego kompa.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

0. Po "najpierwsze": nie mam/nie miałem zamiaru cię zdenerwować, przygadać, wykazać swą wyższość, itp. Samo jakoś tak wyszło... :roll:
1. Chyba nie zrozumiałeś znaczenia pkt.9. On ma zapobiegać zbędnym dyskusjom n/t akcji podjętych, czyli takich jak np. usunięcie fragmentów jakichś postów (bądź całych postów), albo ban jakiegoś forumowicza. Ten punkt oznacza, że z decyzją moderatorów się po prostu nie dyskutuje. W tym przypadku nie można się odwoływać do tego pkt-u, bo żadna akcja nie miała miejsca. A jeśli miała, to była niezauważalna i niemądre jest twierdzenie, że o niej wiedziałem... i automatycznie znów pkt 9 nie mógł być zastosowany.
2. Nie "wymądrzałem się" (teraz się wymądrzam ;P ) - zastosowałem tylko to, co ty nazwałeś po imieniu: ALUZJĘ. Aluzję do ciebie, żebyś użył opcji <search> ;) Takie wątki (o sprzęcie do X3) są już na tym forum...
3. Również "nie poniosło mnie" (rzadko kiedy mnie ponosi). Ale żeby nie być ostatnią doopą, piszę: sensowna propozycja upgradu w twoim przypadku, to... zaraz... :shock: Rany, ile ty tam masz RAMu??? :o O, Intel... Ekhm... Nie pomogę ci, sorry... Nie jestem znawcą Intela... Gdyby to był proc od AMD, to inna gadka; naprawdę kompletnie nie znam się na prockach ze stajni Intela. :cry: Może BQB coś pomoże?

Post by Deleted User »

Sotter, jakbys nie mial nic do roboty tylko wojaczki rozpoczynac... dzizas
sotter
x3

Post by sotter »

"pax, pax, pax między chrześcijany" jak to Zagłoba mawiał :)

najgorsze, że właśnie dowiedziałem się, iz na kupno X3 w Polsce moge liczyć nie wcześniej niż w maju :evil:
BQB
x2

Post by BQB »

Więc najpierw wymiana grafiki na coś przynajmiej GF6600GT lub wyzej. Inaczej mówiąc trzeba wydać na grafikę conajmniej 500-600zł. No i RAMu dorzucić. rozumiem, że masz 768MB RAM, bo obecne płyty do kompów zwykłych mogą mieć max 4GB RAM. 2GB byłoby bardzo wskazane.
sotter
x3

Post by sotter »

Więc najpierw wymiana grafiki na coś przynajmiej GF6600GT
500-600 to wydatek do przyjęcia. Mógłbyś może podać jakiś konkretny model, bo ja juz jakieś 5 lat temu pogubiłem się w sprzęcie a wolałbym mieć podaną "kawę na ławę" i szukać konkretnego modelu karty.

2GB RAM, kurcze, ale ten czas zapiernicza.... no ale płacze się i płaci się...
Wiencek14
x3ap

Post by Wiencek14 »

W tym sklepie i na tej stronce http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=25733
jest bardzo fajna karta grafiki którą sam kupiłem i jej używam
i jest wspaniała i jeśli ją podkręcisz to dostanie takiego kopa że będzie pełną gs6800.
A tu jest stronka z której dowiesz się sporo na temat podkręcana
http://hslab.pl/index.php?module=subjec ... &scope=all

:D
X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
Gra od nowa: Bankrut zabójca
Latam: Xen. P (pierwsze 15 min. gry ?!)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć :) )
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Stalovy, sotter - podczas czytania Waszych postów zgubiłem się próbując złapać o co poszło :roll: . Na szczęście juz chyba wszystko jest w najlepszym porządku :D . No i za późno na przekierowania skoro już dyskusja się rozwinęła.

Ale coś mnie zastanowiło - wspomniany ból, towarzyszący upomnieniom. Stalovy, naprawdę klapsy sa takie bolesne? :roll:
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Boli ta, no... duma :D . Im większa tym bardziej :wink:
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
MatrixPL
x4

Post by MatrixPL »

Tylko bez niezdrowych skojarzeń, panowie! :roll:
Apokalipsa
x2

Post by Apokalipsa »

co do sprzetu a raczej kupna przez siec

zalozylem oddzielny watek na ten temat

na marginesie emarket dal plame na samym poczatku (dzis mieli mi doslac sprzet a nie doslali bo jak sie okazalo ponoc rampa zaladunkowa sie popsula / tlumaczac na nasze ktos dal plame i zapomnial)
sotter
x3

Post by sotter »

ech.. wygląda na to że jeszcze zasilacz będę musiał zmienić. no i zapomniałem że napęd dvd dokupić trzeba. a obiecywałem sobie, że oleję upgardy sprzętu bo i na granie czasu niewiele :o
artcom
x2

Post by artcom »

Ja juz nie moge sie doczekac zeby przetestowac moja nowa maszynke :] Niestety moja plyta nie lubi sie z moim ramem :( Po za tym obecna seria nowych chipow graficznych daje nadzieje na potanienie kart ... wersja 7900gt kosztuje mniej niz 7800gtx a jest tansza tak.
BQB
x2

Post by BQB »

Więc co do karty, to mogę polecić tą: http://www.allegro.pl/item90481441_powe ... 0_mhz.html
Naprawdę jest super za tą cenę.
Za 500-600 zł kupisz 6600GT lub X1600XT wybierz, co Ci bardziej odpowiada.
gacek666
x2

Post by gacek666 »

ja kupilem specjalnie galaxy 6800 i napewno styknie ;)

Return to “Polskie / Polish X-Forum”