Pierwszy post starego czytelnika .. :)

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

kazz
x2

Pierwszy post starego czytelnika .. :)

Post by kazz »

Witam

X2 kupiłem dawno temu - grałem w niego jakiś czas lecze niestety musiał odejść na półkę (brak czasu). Na forum wpadam raz na jakiś czas aby zorientować się co słychać u Polskiej społeczności X universe. Jako, że ostatnio wieczory mam raczej wolne postanowiłem zacząć X2 od początku. Na pierwszy ogień poleciała szkoła dla pilotów i pojawił się mały problem. Mam joya Saitek Cyborg Evo i szczerze mówiąc jestem trochę zawiedziony sposobem w jaki działa on w grze X2. Latanie za pomocą myszki i klawiatury jest o wiele łatwiejsze - bardziej płynne. Mam kilka pytań w związku z tym - jakich urządzeń sterujących używacie do kontroli nad waszymi statkami? Czy jest jakaś możliwość lepszego ustawienia joya (kalibrowałem go w systemie oraz zmieniałem czułość w parametrach gry - niestety bez większego rezultatu)? Zdaję sobie sprawę, że moje pytania dla Was starych wyjadaczy mogą być smieszne - ale każdy kiedyś zaczynał.. :)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Ghostek
x2

Post by Ghostek »

Ja mam Logitecha Extreme 3D Pro (12 przycisków a z profilerem 22 + zschiftowany "grzybek" (używam do zmiany broni) więc razem 26 przycisków 8)) i gra mi się świetnie. Ustawienia mam takie:
- Martwa strefa: jak najmniejsza. Wolę mieć dużą kontrolę nad statkiem, nie cierpię gdy delikatnie wychylam joy'a by w coś wycelować, a statek stoi w miejscu i to olewa)
- Czułość: zależy od statku. W M5 jak najmniejsza, im większy i im bardziej "kobyłowaty" statek tym większa. Dzięki temu w myśliwcach nie muszę kupować "optymalizacji sterów kierunkowych". :wink:
Niestety, gra (gdy akurat spokojnie latasz po wszechświecie X) nie jest aż tak płynna jak gdy używa się myszki (czasem trzeba pięć razy wymachnąć joy'em by gdzieś wycelować) ale w walce joy jest wręcz niezastąpiony 8)
kazz
x2

Post by kazz »

Problem polega na tym, że mam duże problemy żeby poprawnie wycelować joyem w statyczne cele (kontenery) myszką idzie mi dużo lepiej - cóż może to kwestia treningu (albo już jestem za stary hehe) :) Pozdrawiam i dzięki za szybką odpowiedź.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”