X2 i powiew świeżości :)

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Piqu¶
x2

X2 i powiew świeżości :)

Post by Piqu¶ »

Cześć!

Zapewne dużo osób o tym "myku" doskonale wie, ale chyba jeszcze nikt nie spróbował/nie podzielił się efektami banalnej podmiany kilku plików...

Jakiś czas temu doszedłem do wniosku, że już czas najwyższy "pogrzebać" bezpośrednio w X2. Zabrałem się za folder "soundtrack", który (jak sama nazwa wskazuje) zawiera podkład muzyczny z X2. Pliki są w formacie mp3 i można je bez najmniejszego problemu podmienić na swoje ulubione kawałki - trzeba jedynie oryginalną nazwę pliku zachować (ale to chyba oczywiste, nie? ;) ).
Nie zrozumcie mnie źle - muzyka w X2 jest naprawdę dobra, ale ileż czasu można wsłuchiwać się w te same dźwięki? :) Jak do tej pory podmieniłem tylko muzykę z walk - zamiast oryginału wstawiłem sobie.... Rammstein'a. :twisted: Teraz jest naprawdę interesująco, szczególnie jak HEPTy strzelają "do rytmu". Ot, taka sobie kosmiczna dyskoteka. :D

Od strony technicznej (jak już wspomniałem) jest banalnie prosto. Jedyne, co zrobiłem dodatkowo, to przekompresowałem pliki na 128kbps (nie wiem, czy z wyższymi bitrate'ami X chciał by działać; niższe powinny być ok). Ścieżki grają od początku do końca, nic się nie kaszani, nic nie przerywa, gra działa normalnie. Poniżej mała lista plików z katalogu "sountrack":

00012.mp3 - budowanie stacji,
00013.mp3 - game over, ;)
00014.mp3 - dokowanie,
od 00019.mp3 do 00040.mp3 - muzyka z sektorów,
od 01001.mp3 do 01005.mp3 - muzyka bitewna,
od 03001.mp3 do 03004.mp3 - muzyka w menu.

Pozostałe, nie wymienione tutaj pliki, to muzyka/dźwięki tła z cut-scenek, odgłosy stacji (po zadokowaniu) itp.

Szczerze polecam zabieg zamiany muzyki, szczególnie bitewnej na jakieś swoje kawałki. Najlepiej oczywiście spisuje się tu muzyka szybka, dynamiczna. Walka przy Engel lub Sehnsucht Rammstein'a nabiera zupełnie nowego wymiaru... :twisted:

-Pozdrawiam,
-Piquś
Przeżyłem Incydent Smoka! :D
X2 1.4 + Bonus-Pack PL + MWM (standardowa mapa)
27 Stacji, jakieś 50 TS'ów, 1xM6, 3xM3, 1xM4, 4xM5 i kilka innych badziewi. :)
Black-Templar
x2

Post by Black-Templar »

Heya ! Czytasz w moich myślach! Wczoraj sam nad tym myślałem. Muzyczkę tak czy siak sobie puszczam inną ( xxxxxxxxxxxxxxxxx) ale działający w tle WMP trochę obniża szybkość gry. Dzisiaj popodmnieniam sobie muzę na soundtrack ze Star Wars , Nightwish i Napalm Death.

Tekst w nawiasie usunięty. Element docelowy w sieci zawiera treści, które naruszają dobre obyczaje i punkt 3. Regulaminu forum. - Sauron11
In the grim darkness of the far future, there is only war...
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

No, ten pomysł przewijał się parę razy przez forum :)

Pod walkę wolę podstawić sobie kawałki z "Issues" Kornu, a do sektorów kawałki z Meteory i Hynrid Teory :)
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Black-Templar wrote:Dzisiaj popodmnieniam sobie muzę na soundtrack (..) Napalm Death.
To teraz już wiem dlaczego udaje Ci się tak szybko kasować "K" :D
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Piqus, dzieki za instrukcje. Pomysl z muza jest ekstra, zwlaszcza z ta bitewna.

Ja od jakiegos czasu gram w jeszcze inny sposob - wylaczam muzyke calkowicie. Nie jest to takie glupie, jak sie na pierwszy rzut ucha wydaje. Bo jak sie gra w nocy, w ciszy, to efekt lotu przez sektory - czyt. przez pustke kosmosu - jest niesamowity. Bo niby jest cisza, ale tak naprawde nie jest. Nie gra jedynie muzyka, ale wszystkie efekty sa. Wiecie, jak fajnie jest slyszec delikatne buczenie wlasnego silnika? Albo odglosy innych statkow, zwlaszcza tych wiekszych. O walce nie wspominajac. Te wszystki fajne dzwieki, ktore naprawde tworza fajna atmosfere, gina przy muzyce.
General Tatarin
x4

Post by General Tatarin »

oto mój mix:
muzyka bitewna:
1.) Jakieś techno
2.) Crazy Frog :roll:
3.) Linkin park - Pts.of.athrty
4.) Linkin Park - Points of Authority
5.) Narazie zostawiłrm "Oryginalną"

game ower: czerwone gitary: to już jest koniec

dokowanie: kazik : mars napada :roll:

Narazie wrzuciełem tylko to co mam, ciekawe jak to wszystko będzie się komponowało.
:)
Bird13
x3tc

Post by Bird13 »

Już swego czasu podmieniłem muzyke bitewną na wybrane kawałki z soundtrack'u SW Republic Commando. Jest niesamowite, kosmiczne, dzikie i dynamiczne! Polecam. Soundtrack SW RP można ściągnąć ze strony gry.
http://www.lucasarts.com/games/swrepubl ... o/hud.html
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

A ja od niedawna gram z włączoną muzyką i dopiero jej smakuję... :roll:
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Marcy: Linkin Park RuleZ!!! A gra z własną muzyką jest grywalniejsze :)
MikeS
x3tc

Post by MikeS »

Świetny pomysł. Do tej pory równo z iXem puszczałem Winampa, ale po podmienieniu plików jest wszystko śmiga normalnie. Nie ma to jak zniszczyć sektor krzaków w rytmie LP & Kultu, tudzież samego Kazika (Komisariat 63).
Sir Fred Hoyle wrote: Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards
Apokalipsa
x2

Post by Apokalipsa »

coś nie dają się sciągnać te mp3 z star wars
Bird13
x3tc

Post by Bird13 »

Fakt. Rzeczywiście nie działa download tych mp3. Ja je ściągnąłem jakiś czas temu. Mogę kilka wysłać pocztą.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Natrafiłem niedawno na bardzo ciekawą ambientową muzykę, która mogłaby pasować jako sektorowa dla Xów.

Trzeba ją tylko sobie nagrać, albo w kawałkach albo w strumieniu i pociąć.
Dostępna jest na www.di.fm -> AMBIENT.

Bezpośrednie linki do słuchania:
Pod Winampa, jakość 96k: http://www.di.fm/mp3/ambient.pls
Pod Winampa, jakość 24k: http://www.di.fm/aacplus/ambient.pls
Pod. Windows Media Playera, jakość 32k: http://www.di.fm/wma/ambient.asx

Niektóre kawałki są naprawdę bardzo tajemnicze i oryginalne :)
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”