Zapewne dużo osób o tym "myku" doskonale wie, ale chyba jeszcze nikt nie spróbował/nie podzielił się efektami banalnej podmiany kilku plików...
Jakiś czas temu doszedłem do wniosku, że już czas najwyższy "pogrzebać" bezpośrednio w X2. Zabrałem się za folder "soundtrack", który (jak sama nazwa wskazuje) zawiera podkład muzyczny z X2. Pliki są w formacie mp3 i można je bez najmniejszego problemu podmienić na swoje ulubione kawałki - trzeba jedynie oryginalną nazwę pliku zachować (ale to chyba oczywiste, nie?

Nie zrozumcie mnie źle - muzyka w X2 jest naprawdę dobra, ale ileż czasu można wsłuchiwać się w te same dźwięki?

Od strony technicznej (jak już wspomniałem) jest banalnie prosto. Jedyne, co zrobiłem dodatkowo, to przekompresowałem pliki na 128kbps (nie wiem, czy z wyższymi bitrate'ami X chciał by działać; niższe powinny być ok). Ścieżki grają od początku do końca, nic się nie kaszani, nic nie przerywa, gra działa normalnie. Poniżej mała lista plików z katalogu "sountrack":
00012.mp3 - budowanie stacji,
00013.mp3 - game over,

00014.mp3 - dokowanie,
od 00019.mp3 do 00040.mp3 - muzyka z sektorów,
od 01001.mp3 do 01005.mp3 - muzyka bitewna,
od 03001.mp3 do 03004.mp3 - muzyka w menu.
Pozostałe, nie wymienione tutaj pliki, to muzyka/dźwięki tła z cut-scenek, odgłosy stacji (po zadokowaniu) itp.
Szczerze polecam zabieg zamiany muzyki, szczególnie bitewnej na jakieś swoje kawałki. Najlepiej oczywiście spisuje się tu muzyka szybka, dynamiczna. Walka przy Engel lub Sehnsucht Rammstein'a nabiera zupełnie nowego wymiaru...

-Pozdrawiam,
-Piquś