Jak změnit jazyk v X2 a X3

Moderator: DJ Die

Marcus_de_Tycho
x3tc

Jak změnit jazyk v X2 a X3

Post by Marcus_de_Tycho »

NEW: Nejjednodussi postup jak prepnout X2CZ od Hypermaxu do anglictiny je smazat (presunout jinam) soubor lang.dat, ktery se nachazi ve stejnem adresari jako X2.exe

Následující postup funguje v obou hrách, neboť mají společného víc, než je zvykem.

Zobrazený jazyk se nastavuje pomocí čísla napsaného v obyčejném textoveém souboru a přejmenovaném na lang.dat, který je nutno umístit do stejného adresáře, jako je X2.exe (respektive X3.exe). Výsledný soubor musí mít délku 4 bajty.

33 - francouzština
39 - italština
42 - čeština
44 - angličtina
49 - němčina

A teď jak poangličtit českou verzi X2. Ta již lang.dat obsahuje. Navíc má soubory 05.dat a 05.cat, ve kterých se skrýva samotná čeština.

Následující postup buhužel nefunguje u DJDie, kterému tímto děkuji za betatesting. Proto potřebuji znát, zda to jede někomu jinému. Já se bohužel k české X2 od Hypermaxu dostanu až 21.1. v Ostravě.

Přesunout 05.cat a 05.dat společně s lang.dat do jiného adresáře (nemazat kdyby to selhalo). Pak by teoreticky měla hra být kompletně v angličtině.

NEW: Soubory 05.dat a 05.cat muzete ignorovat. Pro zmenu plne staci odstranit soubor lang.dat

Ceska verze je obsahove shodna s verzi nemeckou a navic obsahuje zvlastni soubory s cestinou. X2CZ je ve verzi 1.4 a to vcetne AL_script_update.exe Bohuzel hra je chranena ochranou StarForce a bez registracniho cisla nemuzete si stahnout patch 1.4.1, ktery tuto ochranu nepouziva a pri hrani neni nutne mit v mechanice disk se hrou.
Last edited by Marcus_de_Tycho on Sat, 11. Feb 06, 18:14, edited 4 times in total.
Chariot
x3

Post by Chariot »

Vyzkouseno a plne funkcni.
05.dat a 05.cad schovan v adresari zaloha a lang.dat upraven v textovym editoru z 42 na 44.
Jak jsem psal rad pomohu.
Marcus_de_Tycho
x3tc

Chariot wrote:Vyzkouseno a plne funkcni.
05.dat a 05.cad schovan v adresari zaloha a lang.dat upraven v textovym editoru z 42 na 44.
Jak jsem psal rad pomohu.
Co se stane, kdyz i soubor lang.dat das pryc? Je to stale anglicky a plne funkcni?
Chariot
x3

Post by Chariot »

Marcus_de_Tycho wrote: Co se stane, kdyz i soubor lang.dat das pryc? Je to stale anglicky a plne funkcni?
Tvari se to na me i po loadu ze je to anglicke :) a funkcni.
DJ Die
Moderator (České)
Moderator (České)
x4

Post by DJ Die »

Chariot wrote:
Marcus_de_Tycho wrote: Co se stane, kdyz i soubor lang.dat das pryc? Je to stale anglicky a plne funkcni?
Tvari se to na me i po loadu ze je to anglicke :) a funkcni.
nj zajimave me to ani nenajelo jen me to vyhodilo cernou obrazovku nechapu proc
Split now give you...AAARRRRGGGHH!
Chariot
x3

Post by Chariot »

DJ Die wrote: nj zajimave me to ani nenajelo jen me to vyhodilo cernou obrazovku nechapu proc
Vyzkousim ten samej postup jeste v praci. Ale to bude az v pondeli.
Zergos
x3ap

Post by Zergos »

Chariot wrote:
DJ Die wrote: nj zajimave me to ani nenajelo jen me to vyhodilo cernou obrazovku nechapu proc
Takže... Napoprvé mi to udělalo to samé jako DJ Die ale to jsem měl pecko zaneřáděný různým balastem. Po reinstalaci win, ovladačů a winupdate vše funguje. Sebral jsem mu všechny tři soubory. Fungujou dokonce i savy a popisky savů se ukazují česky jinak je vše v EN.
Marcus_de_Tycho
x3tc

Zergos wrote:
Chariot wrote:
Takže... Napoprvé mi to udělalo to samé jako DJ Die ale to jsem měl pecko zaneřáděný různým balastem. Po reinstalaci win, ovladačů a winupdate vše funguje. Sebral jsem mu všechny tři soubory. Fungujou dokonce i savy a popisky savů se ukazují česky jinak je vše v EN.
Mne by zajimalo, co zpusobuje, ze se musi prehodit Winy., Napda mne ta ochrana StarForce. Jaky exe pouzivate. Ja zasadne 1.4.1 no-protection, co je jako bonus tady na foru. Funguje tento exe i ceskou verzi?
Chariot
x3

Post by Chariot »

JJ. Jen pouzivam anglicke windows.
Zergos
x3ap

Post by Zergos »

Marcus_de_Tycho wrote:
Zergos wrote:
Chariot wrote:
Mne by zajimalo, co zpusobuje, ze se musi prehodit Winy., Napda mne ta ochrana StarForce. Jaky exe pouzivate. Ja zasadne 1.4.1 no-protection, co je jako bonus tady na foru. Funguje tento exe i ceskou verzi?
Napoprvé jsem se to snažil jen přeinstalovat. Nechal jsem mu původní exe a při prvním spuštění restartoval. Po restartu a spuštění (temno). Potom jsem mu dal nocd exe ale výsledek byl stejný. Proto jsem to reinstaloval. Taky bych to tipnul na ochranu.
DJ Die
Moderator (České)
Moderator (České)
x4

Post by DJ Die »

asi to bude ochranou jeste ze mi ta puvodni instalace jede bez problemu protoze by se mi moc reinstalovat nechtelo 8)
Zergos
x3ap

Post by Zergos »

Jazyk se jinak taky nechá změnit přímo v zástupci když se za exe" doplní -language 44. Ale nevím jestli je to to samé jako když se přesunou ty 3 soubory...
Marcus_de_Tycho
x3tc

Zergos wrote:Jazyk se jinak taky nechá změnit přímo v zástupci když se za exe" doplní -language 44. Ale nevím jestli je to to samé jako když se přesunou ty 3 soubory...
Nevim, zda to nahodou nastaveni souboru lang.dat neprebije. Jinak obecne by melo stacit prepsat hodnotu v lang.dat a nic se presunovat nemusi. Ale protoze to DJDie blblo, radeji jsem napsal jistejsi metodu spocivajici v uplnem odstraneni cestiny z adresare hry. Nicmene diky za zajimavy tip. Mas jeste nejake jine prepinace?
Zergos
x3ap

Post by Zergos »

Marcus_de_Tycho wrote:
Zergos wrote:Jazyk se jinak taky nechá změnit přímo v zástupci když se za exe" doplní -language 44. Ale nevím jestli je to to samé jako když se přesunou ty 3 soubory...
Nevim, zda to nahodou nastaveni souboru lang.dat neprebije. Jinak obecne by melo stacit prepsat hodnotu v lang.dat a nic se presunovat nemusi. Ale protoze to DJDie blblo, radeji jsem napsal jistejsi metodu spocivajici v uplnem odstraneni cestiny z adresare hry. Nicmene diky za zajimavy tip. Mas jeste nejake jine prepinace?
Údajně se nechají všechny soubory *.dat potažmo *.pck a asi i další rozbalit a potom by měl fungovat přepínač +r jako raw který zařídí aby se načítaly takto rozbalené soubory a ne několikrát zabalené v *.dat...
Marcus_de_Tycho
x3tc

Zergos wrote:
Marcus_de_Tycho wrote:
Údajně se nechají všechny soubory *.dat potažmo *.pck a asi i další rozbalit a potom by měl fungovat přepínač +r jako raw který zařídí aby se načítaly takto rozbalené soubory a ne několikrát zabalené v *.dat...
Jo tohle znam. Skutecne se daji rozbalit pomoci utilitky X2 Archiver. Ostatne tak jsem hledal obrazky na preklad do ceske verze X2 :-D
plus

Post by plus »

Mne by zajimalo, co zpusobuje, ze se musi prehodit Winy., Napada mne ta ochrana StarForce. Jaky exe pouzivate. Ja zasadne 1.4.1 no-protection, co je jako bonus tady na foru. Funguje tento exe i ceskou verzi?
Ano, stahl jsem a funguje. Co se tyka StarForce, mel jsem po instalaci problemy s vypalovackou, resp. vypalovanim :) . Same vadne kusy. Nelenil jsem a z teto adresy jsem stahl StarForce remover. Po tomto zasahu vypaluju v poradku a hra funguje.
StandaJunior

Post by StandaJunior »

Já nemůžu X2 najít tan soubor 05.cat a 05.dat dal jsem tam updaty 1.3 a 1.4
1.2 a 1.1 jsem nemohl najít je to tím ? kdyby ne čím to asi může bejt ?
DJ Die
Moderator (České)
Moderator (České)
x4

Post by DJ Die »

StandaJunior wrote:Já nemůžu X2 najít tan soubor 05.cat a 05.dat dal jsem tam updaty 1.3 a 1.4
1.2 a 1.1 jsem nemohl najít je to tím ? kdyby ne čím to asi může bejt ?
mas X2CZ nebo jinou verzi X2?
StandaJunior

Post by StandaJunior »

Normálně anglický X2 koupený v obchodě
StandaJunior

Post by StandaJunior »

Potom jsem si stáhl CZ od Hypermaxu a tam byl jenom 06.dat a 06.cat a potom jsem hledal ty Updaty a nenašel jsem je zatím :-(

Return to “Česky / Czech X-Forum”