Akademia Pilotażu Wojennego

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Czy jesteś za otworzeniem Akademii?

Poll ended at Tue, 28. Feb 06, 12:35

Tak (i chętnie podzielę się swym doświadczeniem)
9
35%
Tak
16
62%
Nie
1
4%
Nie (i nie będę z niej korzystał/nie potrzebuję pomocy)
0
No votes

Total votes: 26

Stalovy
x2

Akademia Pilotażu Wojennego

Post by Stalovy »

Wpadł mi do głowy pomysł, który chciałbym poddać kolegom do rozważenia.

:arrow: Otóż w ostatnim czasie przybyło nam kilku nowych pilotów, którzy zapewne nie znają wielu wypróbowanych sztuczek i manewrów, które dla starych wyjadaczy są chlebem powszednim. :roll:
W związku z tym pomyślałem, żeby - korzystając z możliwości nagrywania przebiegu gry, za pomocą systemu wbudowanego w grę, bądź zewnętrznego programu do przechwytywania obrazu - stworzyć kilka filmików instruktażowych, pokazujących sposób walki z danym przeciwnikiem (np. Pegaza z Xenon J :twisted: ) z komentarzem, co i jak robić, aby zwyciężyć.
Co o tym myślicie? Proszę o głosy w ankiecie i uwagi w postach. :)

Dziękuję za uwagę,
Starszy Pilot STALOVY

PS. Opcja "TAK" ankiety oznacza, że jesteś "za", ale nie masz czasu/ochoty/doświadczenia na nauczanie innych. Pozdrawiam!
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Wou
x4

Post by Wou »

Hmm inicjatywa jest bardzo ciekawa, jednak nie wiem czy sie przyda, niedługo (oby) pojawi się X3, i cała opracowana taktyka stanie sie niektualna. I czy na prawde będzie to pomoc naukowa, czy tylko popisywanie się? Jeśli jednak społeczność uzna pomysł za słuszyny, a ja będe sie miał czym podzielić, to z chęcią to zrobie. Z głosem czekam na rozwinięcie pomysłu.
Image
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Ja myslę, że dobre pomysły trzeba z gruntu popierać :thumb_up: , dlatego też zagłosowałem na pierwszy wariant dla TAK (hmm, numeracja by sie przydała :wink: ).

I fakt pojawienia sie X3 moim zdaniem wiele nie zmieni. Skoro X3 czerpie tyle z wzorcowej X2 to taktyka też musi byc podobna. Tylko uwzględnić nieco inne klasy i parametry statków i już. :roll:

A X2 jest grą ponadczasową i niewiadomo kiedy, za lat kilkanaście bardowie będą o niej śpiewać pieśni albo opowiadać jak dziś o Frontierze :roll: I wtedy taka Akademia okaze się przydatna. :D
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Forumowi szperacze z nadmiarem czasu (Stalovy?!? :roll: ) mogliby wyszukać co ciekawsze opisy i zapodać we wzmiankowanym wątku. Ja np. doskonale pamiętam opis ergo już prawie sprzed dwóch lat na temat walki kołowej. Ktos nawet go wydrukował i czepnął do monitora.
Innymi słowy; materiałów jest na tym forum od granata, trzeba tylko je zebrać i umieścić w kupie :D

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Co prawda planuję wziąć urlop w I tyg. stycznia, ale nie mam w domu netu, więc... ale to dobry pomysł, JA, najpierw postaram się odszukać te opisy, a potem zrobię do nich materiał video. 8)
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Odszukanie ich może nie być proste... Starym indiańskim zwyczajem tłukliśmy je gdzie popadło :roll:

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

...i nie działa opcja <search>...

Wiem, ale postaram się odszukac je wszystkie. Choćby miało to oznaczać przejrzenie wszystkich wątków na tym forum. :twisted:
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

U mnie działa więc mogę w razie co pomóc (ale z domu wieczorami) :roll:

Poza wszystkim odpowiedzi w ankiecie - TAK i NIE, są mocno tendencyjne :P
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

"Tendencyjne", hehehe... Oki, już tłumaczę:
1 opcja: TAK z (...) -> jest dla starych wyjadaczy;
2 opcja: TAK -> dla świeżych pilotów, nie mających jeszcze doświadczenia;
3 opcja: NIE -> dla starych wyjadaczy, którzy nie chcą w tym uczestniczyć;
4 opcja: NIE + (...) -> głównie dla młodych pilotów, którzy nie czują potrzeby nauczenia się nowych sztuczek lub doszlifowania swych umiejetności.
Później planuję zrobić jeszcze jedną ankietę, a właściwie nabór na stanowiska pilotów-instruktorów. Myślę, że ci, którzy głosują tutaj na TAK+(...), chcieliby później zostać instruktorami...?

Szkoda, że nie umiem zmienić pytań w ankiecie, może teraz dałbym inne wpisy... Ale gdy otwierałem ten wątek, to mój pomysł był jeszcze nie dopracowany, świeży, a ankieta wydawała mi się najszybszym sposobem uzyskania waszego zdania na ten temat.

EDIT: OK, idę na zasłużony urlop. Zjawię się back dopiero 9 stycznia!
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Wypocznij na urlopie, ale i myśl nad tą taktyką. W końcu będziesz najważniejszym instruktorem, nie możesz pozwolić aby dziatwa Cię wyprzedziła. :roll:
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Startujące wkrótce Xudb z chęcią przygarnełoby Akademię pod swoje skrzydła, ponieważ w gruncie rzeczy nasze cele są wspólne: dzielić się wiedząo iXach :)
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Re: Akademia Pilotażu Wojennego

Post by klarix »

Stalovy wrote:[...]stworzyć kilka filmików instruktażowych, pokazujących sposób walki z danym przeciwnikiem[...]
Jest kilka takich filmików z X-Tension. Niektóre dałem na strone pod tytułem "XT-MPEG. How to capture...". Jak pasuje, to możesz tam zalinkować.

Pozdrawiam,
klarix
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Inicjatywa klarixa jest fajna, jednak należałoby chyba przetestować najpierw czy te taktyki z XT można zastosować w X2 bez ewentualnej korekty :roll:

RAFIO: już jakoś długo "startuje" ta XUDB i wystartować nie może. Bardzośmy ciekawi jak wyglądają wyniki waszej pracy. :)
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Sau: Naprawdę, to już w krótce, może nawet 1 lutego, na co jest duża szansa.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

klarix wrote:Jest kilka takich filmików z X-Tension. Niektóre dałem na tą strone pod tytułem "XT-MPEG. How to capture...". Jak pasuje, to możesz tam zalinkować.
Dzięki! Na pewno się przydadzą, o ile będą kompatybilne z X2 (co zauważył już Sau). Co prawda najpierw chciałbym pokazać, jak zwyciężać niszcząc wroga, ale przechwytywanie statków byłoby następnym krokiem.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”