Zapowiedź quizu o wszechświecie X :)

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Czy chciałbyś wziąć udział w quizie o Wszechświecie X?

WOW! super pomysł, z chęcią wezmę udział.
10
30%
Hmm, nie jestem pewien czy dam sobie radę, ale chętnie spróbuję.
18
55%
Raczej nie wezmę udziału, nie czuję się na siłach.
5
15%
Na 100% nie wezmę udziału, nie interesuje mnie to.
0
No votes
Nie mam zdania, na forum trafiłem przypadkiem.
0
No votes

Total votes: 33

Sauron11
x3tc

Zapowiedź quizu o wszechświecie X :)

Post by Sauron11 »

Wpadłem na pomysł zorganizowania konkursu w formie quizu (szereg pytań wymagających poprawnej odpowiedzi) dla forumowiczów, sprawdzającego wiedzę o Wszechświecie X.
Zamierzam zebrać jak najwiecej zagadnień, przeróżnych, od prostych do trudniejszych, czerpiąc tematy z X-BTF, X2, z naszego forum, zagadki i ciekawostki, słowem wszystko to co przewinęło się dotąd przez nasze oczy i uszy :)
Celem byłaby oczywiście świetna zabawa. Po zakończeniu quizu podałbym na forum poprawne odpowiedzi.
Jeszcze nie wiem ile byłoby pytań, prawdopodobnie 100 lub 200. Kilkadziesiąt już jest, a następne będą wkrótce. :roll:

Oprócz zabawy, byłoby Jury (skład jeszcze nieznany 8) ), które wyłoniłoby trzech finalistów i jednego zwycięzcę, który otrzymałby honorowy tytuł "Największego Mędrca Wszechświata X", plus może specjalnie w tym celu utworzoną sygnaturkę graficzną. Żeby było jeszcze sympatyczniej przewiduję kilka skromnych nagród rzeczowych, związanych klimatycznie z Wszechświatem X (na razie w fazie projektu :roll: ). Ponieważ sponsorów brak, nie byłyby zbyt okazałe ale na pewno zachęcające 8) .

Ciekaw jestem jakie byłoby Wasze zainteresowanie takim quizem, dlatego przyklejam ankietę.
Last edited by Sauron11 on Sat, 18. Feb 06, 19:31, edited 2 times in total.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Niezły pomysł, ale - ponieważ zacząłem przygodę z serią X od X2 - pytania dotyczące wcześniejszych wersji byłyby dla mnie nie do przeskoczenia. Sau, może ew. przygotowałbyś pakiety pytań pogrupowanych wg. wersji gry...?

PS. Oczywiście głosowałem na ostatnią pozycję ankiety. :wink:
Spoiler
Show
Napisałem "ostatnią"? Joke :mrgreen: !
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Stalovy, skoro zwycięzca ma mieć status MĘDRCA musi posiadać informacje o wszechświecie X. Z przyczyn technicznych nie będzie pytań z X3, którą mają tylko jednostki i jest słabo poznana. Ale informacje o XBTF można ściągnąć z netu, stron fanowskich (i tak za dużo juz podpowiadam :P ). Niektóre pytanka będą wymagały strzelania inne polecenia do sektora i sprawdzenia naocznie, inne zaś szperania po necie. To ma być zabawa, wydaje mi się, że im trudniej tym ciekawiej, ale w granicach znanych wszystkim. Skąd zdobędziesz dane informacje będzie zależeć tylko do Ciebie :D
Z tego też powodu będę chciał zebrać jak najwięcej pytań, żeby szanse były mniej więcej równe. Jeśli uda się zebrać 200 pytań to będzie super 8)
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Brakuje tu opcji dla mnie. "Udziału nie wezmę, ale z chęcią pomogę." :wink:
Z zasady nie biorę udziału w tego typu zawodach, ale pomysł jest naprawdę dobry i chętnie pomogę jeśli będzie w czym.

Mogę np. służyć pomocą przy układaniu pytań.
Oto próbka:
- przedstawiciele jakiej rasy najszybciej opuszczają statki?
- która rasa jest powszechnie uważana za najnudniejszą?
- kto najwolniej dowozi stacje na miejsce przeznaczenia?
Na to ostatnie pytanie odpowiedź brzmi: Boroni, bo wloką się jak ślimaki!
Wiem, bo ostatnio inwestowałem w ich sektorach i myślałem, że mnie szlag trafi gdy wynajęty ślimak pokonywał śmieszną odległość chyba całą wieczność!

Sau, jeśli mogę jakoś pomóc, możesz na mnie liczyć :thumb_up:

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Eee... to co proponujesz (przeszukiwanie stronek fanowskich) to dla mnie to zwykłe ściąganie jest :P ; myślałem, że quiz byłby przeprowadzany w "hermetycznych warunkach sali gimnastycznej", bez możliwości ściągania, a odpowiedzi musiały by być podawane z pamięci...! :wink:
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

JA: Dzięk za chęcii :) .
Bo właśnie a'propos pomocy przydałby się sponsor :roll: :wink: :P

Takie pytania jak te Twoje dwa ostatnie nadawałyby się do quizu (gdyby oczywiście nie były ujawnione, teraz są już bezużyteczne :) ). Bo właśnie o coś takiego ma chodzić, między innymi, o umiejętne kojarzenie faktów i krótkie odpowiedzi.

Czyli np. - kto najwolniej dowozi stacje na miejsce przeznaczenia?
myślisz, że pewnie Teladianie, bo ich TL po wymaksowaniu i tak jest najwolnieszy - no to piszesz - Teladianie - i przechodzisz na następnego punktu.

A czemu nie chciałbyś wziąć udziału?

Edit:
Stalovy: Skąd wytrzaśniesz odpowiedzi będzie zależeć od Twojej inwencji, nie będzie żadnych obostrzeń. Każdy sam zdecyduje czy zdobędzie informacje uczciwie czy będzie ściagał. Niektórych nie znajdziesz na stronkach, trzeba będzie pogłowkować albo polatać trochę i znaleźć w grze. O to mi chodzi.

Nie chcę na razie wchodzić zanadto w szczegóły, żeby nie psuć niespodzianki, jaką ma być taki quiz :D
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Z poprzednim postem żartowałem oczywiście. :D
Quiz będzie dostępny w necie?
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Sau, obawiam się, że nie dosssssłyszszszałem :D
Oczywiście chętnie zasponsoruję, mój magazyn stoi do dyspozycji! Tylko co jeśli wygra ktoś wydziedziczony technicznie :o Gotowizna raczej nie wchodzi w rachubę, sam szukam :(
A dlaczego nie wezmę udziału? Z lenistwa. Za to chętnie pomogę, w miarę możliwości.

Pozdrawiam
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Stalovy wrote:Quiz będzie dostępny w necie?
Jeszcze nie wiem jak będzie z dostępem. Być może będzie na forum w specjalnym zamkniętym temacie, którego nie będzie można (z wiadomych względów) komentować publicznie, ale mogą tez być inne możliwości. Muszę nad tym pomyśleć.
Klarix zgodził się pomóc, więc może z tego wyjść całkiem ciekawa sprawa. Jak wiemy jest specjalistą w takich sprawach, jak znajomość wszechświata X 8) :D

JA: Na Ciebie to liczyłem jako potencjalnego uczestnika. W przypadku MWM nie wykazujesz zbytniego lenistwa, powiedziałbym nawet, że jesteś dośc aktywny :wink:
A funkcja pomocnika wykluczy Cię z możliwości zostania Mędrcem. :roll:
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Jak coś to mjogę zrobić takie cuś w konwencji flash, co umożliwiło by np. automatyczne podliczanie pytań :)
BQB
x2

Post by BQB »

Jedno pytanie, czy pytania będą z czystego X, czy też z modami? Ja narazie jeszcze nigdy nie uruchomiłem żadnego moda, ani skrypta. Ale ostatnio bardzo mało gram w X2.
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Sauron11 wrote:...A funkcja pomocnika wykluczy Cię z możliwości zostania Mędrcem. :roll:
Dokładnie! Ale i tak bym miał małe szanse, jeśli chcesz dogłębnie spentrować w quzie tajemnice świata X, to jednak posługujący się jezykiem lanłydż będą mieć większe szanse - dostępność materiałów!
RAFIO wrote:Jak coś to mjogę zrobić takie cuś w konwencji flash, co umożliwiło by np. automatyczne podliczanie pytań
Robienie różnych fajnych rzeczy we flaszu to dobra sprawa, jak sądzę 8) :wink:
Proszę, pomocy przybywa, znaczy sprawa ma szansę!

Pozdrawiam
yahreck
x3

Post by yahreck »

No wlasnie, nie moze byc zadnych pytan z modow, wiekszosc szarych X-maniakow nigdy nie uzywala modow ani skryptow.
A co do quizu to chyba powinien byc rozsylany do forumowiczow mejlem
Egosoft thank you for buing our game
p4 2.4 ,1 GbRam 333, ATi 9500pro
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Spokojnie, niepotrzebnie się niepokoicie, to nie ma być "miliard w rozumie" :wink: tylko proste zagadnienia. Tematyka modów przewijała się dość często na forum, więc fakt, że nikt ich u siebie nie używał, nie powinien być przeszkodą. Jak pisałem zawsze można strzelać na oślep i mieć nadzieję, że sie trafi. Zawsze też można pominąć pytanie. Kto się zdecyduje wziąć udział, dostanie przygotowane pytania i albo odpowie na nie albo nie.

Organizatorzy przygotują zestawik i zdecydują jak to rozegrać.
Czy kiedykolwiek mieliście możliwość negocjowania rodzaju pytań z organizatorami quizu albo krzyżowki, w której mieliście zamiar wziąć udział? (pytanie retoryczne).:roll:
To ma być zabawa, a nie jakieś wyścigi po zaszczyty czy nagrody ani tym bardziej zawiedzione nadzieje na wygraną w razie trafienia na pytanie na które nie zna sie odpowiedzi :roll: . Nie nastawiajcie się w ten sposób to wszystko sie uda.
Piqu¶
x2

Post by Piqu¶ »

Hej!

Jeśli o mnie chodzi, to bardzo chętnie wezmę udział! Takie konkursiki mają też inną cechę (poza dobrą zabawą) - można się z nich dużo dowiedzieć. W końcu nie ma w sród nas osób wszystkowiedzących, a po ujawnieniu wyników i poprawnych odpowiedzi można zweryfikować swoje błędy, dowiadując się wielu nowych rzeczy (tymbardziej, że chcecie dać 200 pytań :D ). Jestem na tak. :)

-Pozdro,
-Piquś
Przeżyłem Incydent Smoka! :D
X2 1.4 + Bonus-Pack PL + MWM (standardowa mapa)
27 Stacji, jakieś 50 TS'ów, 1xM6, 3xM3, 1xM4, 4xM5 i kilka innych badziewi. :)
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Sau, wiesz już, kiedy quiz będzie rozsyłany lub ogłoszony?
xor
x2

Post by xor »

Aha, czyli ma to quz w stylu : 200 pytan, 100 zapalonych uczestnikow a wygrywa Marcy.

:D

Przeciez z nim to nikt sie rownac nie moze.
On pewnie nawet gatki nosi w X-y...
;)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Jeszcze nie wymyśliłem terminu. Na razie zbieram pytania.

A Marcy nie będzie mógł brac udziału bo ma l6. a to go dyskwalifikuje :roll:
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

To może... poczekałbyś z ogłoszeniem quizu do następnego zlotu/spotkania...? :roll:
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

A kiedy planowane jest to spotkanie? :roll:
Można by na nim ogłosić ale nie quiz, a już jego wyniki :)

Return to “Polskie / Polish X-Forum”