Kilka pytań odnośnie X2 vMarcy :)

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Piqu¶
x2

Kilka pytań odnośnie X2 vMarcy :)

Post by Piqu¶ »

Hej!

Jak temat wskazuje, gram w X2 v1.4 + BonusPack PL + MWM (gram na sektorach normalnej wielkości). I mam z tym konfigiem kilka problemów. A mianowicie:

1) Przy SectorTrader'ze, Pilot zamiast "imienia" ma "ReadText-blablabla-coś tam" - stąd nie wiem, jaką ma rangę i za cholerę nie potrafię włączyć UniverseTrader'a. Mój ST nabił już blisko milion kredytów, więc chyba powinien już mieć odpowiednią rangę, żeby dało się włączyć UT...
Podobnie z BPH - dokładnie taki sam "ReadText" zamiast imienia pilota i chyba też nie awansuje.

2) Kilka nazw komend w konsoli poleceń także jest zastąpionych "ReadText'em" - nawet nie wiem, do czego służą. :gruebel:

3) Czasem dostaję SMS'em wiadomość o "szybkiej akcji" - w ciągu 1 mizury skok do sektora "jakiegoś tam", rozwałka, po 15 mizurach wyskok. Za zniszczenie w misji wrogich statków oczywiście jest kasa, jednak... u mnie było tak:
a) SMS od floty Splitów o kopaniu zadków Xenonom w jakimś tam sektorze,
b) natychmiastowy skok moim Dragonem do tegoż sektora, Splici już tam byli,
c) zniszczenie przeze mnie Xenońskiego M2, w międzyczasie Splici stracili jednego z ich M2,
d) atak moim Dragonem na XM1, jednak nie dałem rady zdjąć mu tarcz :/
e) SMS od splickiej floty o odwrocie,
f) jeszcze chwila zabawy z XM1,
g) wylot mojego Dragona przez bramę.
I na tym się wszystko skończyło - zero SMS'ów dotyczących misji, żadnego wpływu kasy na moje konto, słowem: nic. Co jest grane? Powinienem zarobić 5 baniek! :rant: :cry:

To chyba tyle moich problemów (więcej nie pamiętam ;) ). Ogólnie fajnie się gra, dosyć ciekawe te nowe sektorki z MWM, chociaż szkoda, że na mapie ich nie widać (ma ktoś namiary na mapę do MWM?).

-Z góry dzięki za odzew i pozdro,
-Piquś

P.S.1) Przeszukał bym forum, bo może już ktoś o tych problemach pisał, ale (jak pewnie wszyscy dokładnie wiedzą) "normalne" szukanie nie działa :/
P.S.2) Do folderu "t" wrzuciłem polskie pliki z tematu Marcysia, także MWM mam (prawie) PL. :)
Przeżyłem Incydent Smoka! :D
X2 1.4 + Bonus-Pack PL + MWM (standardowa mapa)
27 Stacji, jakieś 50 TS'ów, 1xM6, 3xM3, 1xM4, 4xM5 i kilka innych badziewi. :)
Sauron11
x3tc

Re: Kilka pytań odnośnie X2 vMarcy :)

Post by Sauron11 »

Piquś wrote:P.S.1) Przeszukał bym forum, bo może już ktoś o tych problemach pisał, ale (jak pewnie wszyscy dokładnie wiedzą) "normalne" szukanie nie działa :/
Jak to nie działa? W opcji Extra szukaj można wyszukiwać. Wpisz Mapa, zaznacz wyświetlanie całych postów (nie tylko tematów), potem wybierz polskie forum i powinno znaleźć :)
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Piqus, nie moge, nie przyjmuje, nieczynne jest, zarobiony jestem, wszystko mi miga ;)

No chyba ze na szybko:
1) Dlaczego nie wyswietlaja Ci sie nazwy, skoro mam Bonus Pack w wesji PL - tego nie potrafie wytlumaczyc. Pierwsze, co bym ci powiedzial, to wlasnie to, ze nie masz wersji PL! To, co opisujesz, to typowe objawy innej wersji jezykowej. Wiec jak to jest... Moze sprobuj jeszcze raz zainstalowac Bonus Pack PL? Albo sprawdz pliki w folderze "t". Mozesz je otworzyc w WordPadzie - czy sa tam polskie teksty i czy wszystkie pliki maja w nazwie poczatek 48XXXX.xml? I jeszcze, czy na poczatku tych tekstow jest na pewno liczba 48 (wyswietlanie w polskiej wersji), a nie 44 (wyswietlanie w ang. wersji)?

2) j.w. Tutaj dochodzi jeszcze pytanie, czy pliki tekstowe, ktore doszly z MWM, tez zostaly zamienione na wersje 48. Ale to juz jest szczegolowo opisane w temacie o MWM.

3) Nie wystarczy opuscic sektor - trzeba po zakonczeniu akcji skoczyc do sektora, w ktorym sie otrzymalo propozycje. Sam do tego doszedlem dopiero za 16 razem :P

Ogolnie uwaga - Piqus, musiales cos zrobic zle podczas instalacji miksa z MWM. Miliony much... tzn. kilkunastu innych graczy nie moglo sie mylic - a u nich wszystko chodzi ok. Przeczytaj jeszcze raz uwaznie, bardzo uwaznie, watek o X2PL+PATCH1.4PL+BONUS PACK PL+MWM (ten tytul naparwde rzuca sie w oczy). Sprobuj wszystko zrobic krok po kroku jeszcze raz i odpalic sejwa. Nie ma prawa nie dzialac. Howgh!
Wou
x4

Post by Wou »

Sauron11:
Jak to nie działa? W opcji Extra szukaj można wyszukiwać. Wpisz Mapa, zaznacz wyświetlanie całych postów (nie tylko tematów), potem wybierz polskie forum i powinno znaleźć
Sorry, search function disabled due to extreme server load
Ja już od daaawna nie moge z tego kożystać. Może tylko moderatorów dopuszczają?
Image
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Wou wrote:
Sorry, search function disabled due to extreme server load
Ja już od daaawna nie moge z tego kożystać. Może tylko moderatorów dopuszczają?
Racja, sorki za wprowadzenie w błąd, klarix mnie juz uśmiadomił, sprawdziłem bez logowania do konta i rzeczywiście dostałem taki komunikat. Więc tylko mods & admins :roll: .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Piqu¶
x2

Post by Piqu¶ »

Hej!

Dzięki za odpowiedzi, a sprawa wygląda tak:

Bonus Packa ściągnąłem ze strony Ego, a po zainstalowaniu całego pakietu (1.4, MWM, BP) do folderu "t" wrzuciłem pliki z archiwum "x2mwm-pl.zip" (już sam nie wiem, skąd je mam, ale na pewno z forum :) ). Jak się okazuje, najwyraźniej to za mało. :/ Potrzebuję więc BP PL, ale gdzie go dorwać? Przeszukałem cały topic Marcysia (X2+1.4pl+bonuspack+MWM) przy użyciu Firefoxa (szukałem frazy "bonus", strona po stronie) i nie znalazłem nic poza informacjami, że jakieś wróbelki ćwierkają, że ktoś polonizuje BP. :) Linku brak.
Tak więc małe sprostowanie: MWM mam PL (pliki z archiwum), jednak BP już nie. :/
I jeszcze jedno: w katalogu "t" mam wszystkie pliki z 48 na początku, poza jednym: "440003.pck". Plik, jak widać nie ma rozszerzenia "xml", tylko "pck". A jak spróbowałem zmienić jego nazwę na "480003.pck" to jeszcze więcej komend zamieniło się na "ReadText-coś-tam". :/
Poza "ReadTextowymi pilotami" brakuje opisów kilku komend w konsoli statku: ostatnia komenda w menu "Handlowe" (zaraz po "Sector Trader", tekst brzmi: "ReadText2010-408") oraz 3 i 4 komenda w menu "Specjalne" (po "Zbierz Towar...", odpowiednio "ReadText2010-503" i "ReadText2010-505"). Na pewno brakuje jeszcze kilku komens w konsoli stacji, jednak nie pamiętam już jakich.

Jeśli chodzi o misje "15 minut rozwałki" to faktycznie nie wyskoczyłem do sektora początkowego (kurde! 5 baniek w plecy! ;) ). Wszystko jasne. :)

A co do szukania na forum, to Wou wszystko wyjaśnil. :)

EDIT--->
Wylazł jeszcze jeden problem, tyle, że tym razem chyba nie da się nic z tym zrobić. Otóż miałem jeszcze jedną misję typu "15 minut", więc hop do Danna's Chance i... szok! Splicka flota liczyła chyba ze 100 - 150 Dragonów! Przeciw nam był 1 piracki Osprey, z którym sobie poradziłem, jednak sama gra zwalniała tak bardzo, że Fraps wyświetlał całe 0 (słownie: ZERO!) klatek. Próbowałem więc "jakoś" przeczekać te 15 minut, żeby wyskoczyć z sektora, ale gra tak zwalniała, że po 30 minutach na SETA w końcu sam wyskoczyłem, nie czekając na sygnał opuszczenia sektora. I teraz sedno problemu: Dragony najwyraźniej zostały w Danna's Chance, przez co gra co jakąś sekundę dosłownie zamiera na ułamek sekundy. Na SETA jest jeszcze gorzej, a do samego sektora Danna's Chance nawet wlecieć nie można - grubo ponad 10 minut czekałem, aż gra właduje sektor, po czym wyłączyłem kompa. :/
Czy da się to jakoś naprawić? Jakoś "usunąć" te smoki z DC? Grzebanie w sejwie, coś może przez edytor skryptów? A może jedyną możliwością jest władowanie wcześniejszego sejwa (z tym może być problem, bo nie jestem pewien, czy go już nie nadpisałem :( )?
EDIT<---

Tyle. Dzięki za już, czekam na jeszcze. :D ;)

-Pozdrowienia z Tharka's Sun :)
-Piquś

P.S. To jak, jest gdzieś jakaś mapa do MWM (poza tą, którą mogę sobie sam zrobić :P )?
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

POTRZEBUJESZ JESZCZE SPOLSZCZONEGO BONUS PACK'A.
Tego z wersją 1.03.coś tam(ten aktualny ze strony ego jest po angielsku.
zapodaj maila, to się ci wyśle...:)
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
Piqu¶
x2

Post by Piqu¶ »

Cześć, to znowu ja! :P

Dracool: adres poszedł na PW :)

A jeśli chodzi o mój problem z Danna's Chance, wszystko wskazuje na to, że owych Dragonów jest nie 100, czy 150, tylko... może nawet około 1000, albo i więcej! :o Same wyświetlenie mapy sektora (jeśli znajduję się w innym sektorze) zajmuje między 1:30 a 2:30 minuty :!:
Zmontowałem na szybko prosty skrypt (1 linijka :D ), który usuwa wyznaczony statek ze wskazanego sektora, ale średnio 2 minuty na wyświetlenie mapy sektora kompletnie dyskwalifikuje takie rozwiązanie - po usunięciu statku trzeba skrypt odpalić od nowa i wskazać na mapie kolejny statek do usunięcia, czyli znowu 2 minuty w plecy. :evil:
Kłopot w tym, że za cholerę nie potrafię napisać skryptu, który usuwałby wszystkie statki danej klasy z sektora za jednym zamachem (oczywiście skrypt musi zawierać pętlę i warunek - usuwaj statki do czasu, aż dana klasa statku zniknie z sektora).
O ile pamiętam na forum był ktoś, kto pisał dosyć ciekawe skrypty, jednak nie wiem, kto to był i czy jeszcze tu zagląda. Mówiąc inaczej - na chwilę obecną nie dam rady napisać tego skryptu i potrzebuję czyjejś pomocy. Jeśli ktoś podjąłby się napisania takiego skryptu, proszę do dorzucenie w nim licznika usuniętych statków - coś czuję, że moje szacowane 1000 Smoków to i tak "dużo za mało"... :/

-Pozdrawiam
-Piquś
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Piquś wrote:O ile pamiętam na forum był ktoś, kto pisał dosyć ciekawe skrypty, jednak nie wiem, kto to był i czy jeszcze tu zagląda.
Chodzi ci o adam00'a lub Kerrick'a.

PS. Adam, Kerrick: Chłopaki, jeżeli nie chcecie się "ujawniać", to... ups, już za późno... :twisted:
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Może teraz się uda.
Wczoraj próbowałem kilka razy puścić posta zamiast tego o mało co nie puściłem... :evil: . Forum nasze fajne jest :lol:

Mam pytanie.
U siebie również odkryłem jeden "readtext". Konkretnie jest to ostatnia pozycja teladiańskiego doku. ReadText17-5913. Szukałem trochę po .xml'kach ale nic nie znalazłem. Nie wiem co jest za to odpowiedzialne. Trochę manipulowałem, myśląc że może jest jakiś błąd w plikach ale bez efektu. Potrafi ktoś pomóc?

Btw. Sau, Marcy, możecie w wolnej chwili potłumaczyć misje z MWM? Przyznaję, że wielu nie biorę, bo nie wiem o co jeim chodzi :oops:

Pozdrawiam

p.s. uda się wysłać?
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Ja również w paru miejscach w grze zauważam ReadText'y. Co dziwniejsze, pojawiają się, gdy wczytuję sejva przesłanego do mnie, a znikają po zapisaniu i ponownym odczytaniu sejva (już u mnie)! Jakiś komponent Marcysiowego mixa gryzie się z różnymi konfigami komputerów...?
J.A. wrote:p.s. uda się wysłać?
Nie, nic nie widzę, wysyłaj jeszcze raz... :P
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Stalovy wrote:...Jakiś komponent Marcysiowego mixa gryzie się z różnymi konfigami komputerów...?...
Raczej Twój poprzednik ma coś nie tak poinstalowane...

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

J.A. wrote:
Stalovy wrote:...Jakiś komponent Marcysiowego mixa gryzie się z różnymi konfigami komputerów...?...
Black, sprawdzisz to? Nie jest to dla mnie jakaś wielka niedogodność, bo znika po zasejvowaniu, ale pier...ty zawsze uśmiechnięty (PZU) :D .

EDIT
PS. Jutro podam wersje zainstalowanych u mnie pluginów i wtedy porównamy nasze... :oops: komponenty mixa. :P
PS2. Ależ to forum wolno działa...! :evil:
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Piquś wrote:Potrzebuję więc BP PL, ale gdzie go dorwać?
Podobno trudno go znalezc na stronie Ego, wiec mozesz go dostac od nas, Dracool, dzieki, ze wyjasniles.
Piquś wrote:I jeszcze jedno: w katalogu "t" mam wszystkie pliki z 48 na początku, poza jednym: "440003.pck". Plik, jak widać nie ma rozszerzenia "xml", tylko "pck". A jak spróbowałem zmienić jego nazwę na "480003.pck" to jeszcze więcej komend zamieniło się na "ReadText-coś-tam". :/
Poza "ReadTextowymi pilotami" brakuje opisów kilku komend w konsoli statku (...)
Pliku .pck NIE RUSZAJ! Tylko pliki tekstowe (xml) zmieniamy na 48 w nazwie i w srodku. Innych nie. A pozostale readtexty powinny zniknac po zainstalowaniu BP PL. Tylko nie pamietam, czy mozna (i trzeba) najpierw odinstalowac ten angielski...
Piquś wrote:Wylazł jeszcze jeden problem, tyle, że tym razem chyba nie da się nic z tym zrobić. Otóż miałem jeszcze jedną misję typu "15 minut", więc hop do Danna's Chance i... szok! Splicka flota liczyła chyba ze 100 - 150 Dragonów! Przeciw nam był 1 piracki Osprey, z którym sobie poradziłem, jednak sama gra zwalniała tak bardzo, że Fraps wyświetlał całe 0 (słownie: ZERO!) klatek.
Tu czegos nie rozumiem. To nie jest misja z MWM, skoro przeciwnikiem byl Osprey (nawiasem mowiac, czemu uzywasz angielskiej nazwy???). Misje typu 15 MINUT w MWM sa tylko antyxenonskie! To, co opisujesz, jest bardziej typowe dla misji z jednego z nowych pluginow, gdzie rasy zapraszaja Cie na najazd na piratow, xenonow lub khaakow. Chyba ze nalozylo sie dzialanie dwoch roznych skryptow... juz sam nie wiem. U mnie, we wspolnej rozgrywce w MWM, tyle wrogich statkow widze tylko w sektorach, ktore zdominowali piraci. Ale dzialanie odpowiadajacego za to skryptu mozna wylaczyc w zaawansowanych opcjach gry - po zaznaczeniu NIE trzeba odczekac z pol godziny, az skrypt przestanie dzialac. Tak przynajmniej mowi teoria.
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Jones Abrahams wrote:U siebie również odkryłem jeden "readtext". Konkretnie jest to ostatnia pozycja teladiańskiego doku. ReadText17-5913. Szukałem trochę po .xml'kach ale nic nie znalazłem.
A czy nie dodawales ostatnio pluginu Bounty Hunter? Wyslalem go wam wszystkim, to ten, co dodaje bardzo droga liste osob do sprzatniecia. Wlasnie jako ostatnia pozycje w dokach handlowych. Powinien byc od tego osobny plik xml, ktory trzeba zamienic na 48.
Jones Abrahams wrote:Btw. Sau, Marcy, możecie w wolnej chwili potłumaczyć misje z MWM? Przyznaję, że wielu nie biorę, bo nie wiem o co jeim chodzi
Wiekszosc misji z MWM Sauron juz przetlumaczyl. Te nowe angielskie teksty sa z tych nowych pluginow. Moznaby sprobowac prztlumaczyc ;)
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Jones Abrahams wrote:
Oj, wyczuwam juz paranoje ;) Jak sie moga skrypty mieszac z konfiguracja kompa? Raczej nie wszycy wszystko maja zainstalowane lub nie wszyscy zrobili sztuczke z prawidlowa i pelna zamiana plikow 44 na 48 po zainstalowaniu wszystkiego :D
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Dracool: adres poszedł na PW Smile
Hej Piquś, plugin wraz z patchem pl poszedł mailem,
sorki, że dopiero teraz :)
Powodzenia
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
Piqu¶
x2

Post by Piqu¶ »

Witka! :)

Marcy:
1) Splickie Smoki, które powodują to zamieszanie nie są wrogie - to właśnie flota, która mnie "zaprosiła" na polowanie. Wrogiem był jeden jedyny Osprey plus bodajże 1 Orinoko. Dlaczego aż tyle Smoków się znalazło w tym sektorze? A cholera wie, taką flotą można wykosić wszystkie sektory co do nogi w zastraszającym tempie, prawdopodobnie nie tracąc ani jednego Smoka, bo nawet KM2 nie przeżyłby więcej, niż pół sekundy... Tylu statków jeszcze nigdy wcześniej na oczy nie widziałem. Słowem - rzeź.
2) BP można usunąć (przez Dodaj/Usuń programy z panelu sterowania) tyle, że mam nowszą wersję od polskiej i obawiam się, czy coś się nie pochrzani, gdy je podmienię. Zaraz spróbuję i dam cynk.
3) Żadnych dodatkowych skryptów ani niczego innego nie instalowałem, mój konfig to czysty X2 1.4 + BP + MWM bez fabuły, na standardowych sektorach.
4) Jeśli chodzi o plik "*.pck" to spoko - pobawiłem się nim, ale nic nie sejwowałem w czasie zabawy. Chciałem tylko zobaczyć, czy to właśnie on nie jest powodem tych zakichanych "ReadText'ów". W chwili obecnej plik ten jest na swoim miejscu w niezmienionej formie i ma się dobrze. :)
5) Jaki skrypt z czego wynika to nie wiem, bo od razu zainstalowałem "cały pakiet", także nie mam pojęcia, co zostało dodane przez BP, a co przez MWM.
6) Rybołowa (często także inne statki) nazywam po angielsku, bo jakoś bardziej mi podchodzą... sam nie wiem czemu. ;)

Dracool: eeee... dostałem od Ciebie pustego mejla (tylko tekst), załącznika brak... Zapomniałeś dodać plik? ;) :D

-Pozdrawiam i dzięki za odzew,
-Piquś
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

szlag mnie trafi, wyrażnie widziałem, te pliki tam na prawde były.
Możliwe że ten P...ony antywir mi zablokował załącznik :headbang: :headbang: :headbang: .Ale sprawdzić to mogę znowu dopiero wieczorem,
[ external image ]
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

DRACOOL wrote:szlag mnie trafi, wyrażnie widziałem, te pliki tam na prawde były.
Możliwe że ten P...ony antywir mi zablokował
DRACOOL, jak spakujesz zalaczniki do zipa, do poczta powinna to przepuscic. Tak jest czesto z plikami exe (a Bonus Pack takim plikiem jest).

Piqus --> odinstaluj angielski BP jak program, to wykasujesz wszystko, lacznie z angielskimi skryptami. A potem zainstaluj polski. Powinno dzialac, one sie tak bardzo nie roznia.
Co do 150 Smokow, to juz nie wiem, skad tyle ich sie wzielo. Czary i niespodzianki ;)

Return to “Polskie / Polish X-Forum”