[X3] Complex Construction KIt ??????

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Clean Death
x2

[X3] Complex Construction KIt ??????

Post by Clean Death »

Spoiler
Show
do czego sluzy Complex Construction KIt i gdzie mozna go postawic
Last edited by Clean Death on Wed, 16. Nov 05, 12:47, edited 1 time in total.
Rasalom
x2

Post by Rasalom »

Pytanie dotyczy X3 a Szanowny Kolega nie oznaczył tego w temacie postu...
Nieładnie, moderatorzy będą niezadowoleni :P
Please cross your legs, I have only one nail left...
Kerrick
x2

Post by Kerrick »

Poza tym wydaje mi sie ze kolega nadal ma niezarejestrowana kopie X3, tylko zarejestrowal X2 zebysmy sie nie czepiali, ale moze sie myle....
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Eh, Kerrick, czepiasz się :D ;)
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Rasalom
x2

Post by Rasalom »

Kerrick!
Stalovy chce pewnie powiedzieć, że go ubiegłeś :)
hehehehe

EDIT: dodałem wykrzyknik i twardą spację ;)
Please cross your legs, I have only one nail left...
Mir[ON]
x3tc

Post by Mir[ON] »

Dla Panów fanatyków patrzenia na znaczek rejestracji.

Fragment licencji:
KOCH Media Ltd
END USER LICENSE AGREEMENT (EULA)
You may only use the product on a single computer or its temporary replacement, or on a subsequent computer. If you wish to use the
product on more than one computer, you must purchase an additional copy of the product.

Czyli praktycznie tej jednej kopii może używać brat, syn, babcia, dziadek i będą to robić LEGALNIE.
Produkt przypisany jest do komputera. Mając w domu jeden komputer rodzinny wszyscy użytkownicy grają legalnie, niestety na forum są
be, dziwne nie?
Zarejestrować można produkt tylko raz, fakt. Czyli jak zrobi to dziadek i napisze na forum to jest OK.
Jak babcia znajdzie w sieci forum to dostanie nawsadzane od złodziei i piratów.
Widać to doskonale na angielskim forum gdzie nikt nikomu nie robi afery z braku ptaszka.
Odpowiedz dostają jedni i drudzy.

Dlaczego napisałem ten post?
Irytują mnie stada tych co nigdy nie zbłądzili i jak takie sępy skaczą na biednego usera.
Jakby napisał to moderator i zamknął temat no problem, wewnętrzne regulaminy Egosoftu itd., porządek musi być.
A tylko moderator i admin mają prawo do żądania potwierdzenia legalności czyli idąc zgodnie z literą PRAWA te posty powyżej to SPAM.
Wiem że sobie p..... na tym forum, ale myślę że Ego myśli podobnie bo inaczej zablokowało by forum dla użytkowników bez rejestracji.
To chyba tyle. Mógłbym jeszcze dodać coś o mentalności nas Polaków, ale temat był przerabiany wiele razy w innych miejscach.
A może więcej tolerancji to sposób na wychowanie sobie użytkownika?
Może zrobi mu się głupio po miesiącu na forum i zapragnie też mieć ptaszka który doda mu prastiżu?
Albo juz jest pierwszym który zamówił grę w Topware i czeka do lutego 2006 na paczkę, a tymczasem ćwiczy u kolegi?
Wiem że niektórych nie da się zmienić nigdy, ale spróbować zawsze można.
Sorry za zupełny OT. Zawsze można mnie zabanować.

Pozdrawiam.
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Mądralo, to dla ciebie:
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php? ... 43#1237443
Użytkownik, nad którym się użalasz, był już proszony o rejestrację X3, a zarejestrował X2 - ci, co mogliby mu odpowiedzieć, umieją rozróżniać znaczki.
O tym, że formalnie wymóg rejestracji został zniesiony, przynajmniej w odniesieniu do X2, wszyscy wiemy. Zostało to wprowadzone wtedy, gdy okazało się, że X2 trafiło do dystrybucji elektronicznej bez kodów rejestracyjnych. I kto tu jest legalistą, my czy ty? Przykład z angielskiego forum nie robi na mnie żadnego wrażenia. Nie wiem skąd jesteś, ale zaczne od początku.
To jest polskie forum. Większość userów mieszka w Polsce. To taki bardzo dziwny kraj w środku Europy, gdzie posiadacz pirackiego softu jest nazywany zaradnym, bo "załatwił taniej", "skombinował", "po co tyle płacić w sklepie jak tu mam taniej". W tym kraju złodzejstwo jest nazywane różnymi eufemizmami i z uśmiechem tolerowane - póki to nas ktoś nie okrada, bo wtedy to wielka gęba. Czy to dosyć, abyś zrozumiał, dlaczego skwapliwie korzystamy z możliwosci danej przez Egosoft i zwykle czekamy, aż pytajacy o coś zarejestruje grę? Nikt nikogo o nic nie podejrzewa, takie widzimisię mamy, dziwne, jak widać.
[ external image ] X3 - gram legalnie.
[ external image ]
Błękitny Grom znów na posterunku :).
Thores
x3

Post by Thores »

Gwoli ścisłości: dalej w licencji można przeczytać:
You may not either temporarily or permanently transfer sublicense your rights to use the product under this Agreement without the prior written consent of KOCH Media Ltd.

Co dość wyraźnie wyklucza możliwość użyczenia gry innej osobie. Akurat w Polsce jest to zapis martwy - prawo jedynie ogranicza tzw. "dozwolony użytek" dla programów komputerowych, a nie wyklucza go całkowicie. Inaczej np. odsprzedaż (permanently transfer sublicense) byłaby nielegalna :)

Inna sprawa że OGROMNA skala piractwa w naszym biednym kraju sprawia, że pewne osoby na forum są lekko przewrażliwione... zawsze można przecież odpowiedzieć na pytanie w ten sposób: "Polecam lekturę 36-tej strony manuala, 3-ci akapit od góry". Jeśli dany osobnik pożyczył grę od brata/dziadka/siostry/kumpla/teściowej ma też dostęp do manuala

A ponieważ uważam, Że Clean Death może po prostu pytać z ciekawości o jakiś element z X3 o którym wycztał gdzieś w sieci, który na dodatek nie jest żadną tajemnicą - czytałem o tym w tuzinie zapowiedzi czy recenzji, postach na forum itepe, poniżej prosta odpowiedź:
Spoiler
Show
Jak sama nazwa wskazuje, służy do łączenia dwóch i więcej stacji w jeden kompleks co pozwala zmniejszyć liczbę wymaganych do ich obsługi transportowców
Po szczegóły, przydatne jedynie dla tych, którzy posiadają grę, odsyłam do wyżej wspomnianej 36 strony instrukcji :)

EDIT: poprawione tagi - czemu na tym forum znowu nie działa podgląd postów?! :evil:
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Tores
Na tym forum ostatnio, to mało co w ogule działa poprawnie :roll:
np. do pewnego czasu, niezależnie dzie odpalałem forum witałmnie taki sam screenschot of the day (tak się to chyba pisze), a teraz bywa z tym różnie, w domu alb w pracy ten element potrafi po kilka dni się nie zmienić, o czym ni z tego ni z owego "przeskoczyć sobie" na inny :roll:
czasami bywa: NOT FOUND
A teraz nawet nie wiem, czy post się wyśle, bo od 2 minut nie może mi dograć pola"przegląd tematu"..
Taki szczegół...
Pozdro
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

A teraz nie mogę zedytować posta.
sorryTHORES za przekręcenie xywki
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
BQB
x2

Post by BQB »

A odnośnie, tego dziadka i babci - był przypadek, gdzie ojciec zarejestrował grę i później jego syn wszedł na forum, został objechany, powiedział, że ojciec wcześniej zarejestrował, później zarejestrowany ojciec potwierdził ten fakt i wszyscy zaczeli tego chłopaka traktować jak pełnoprawnego użytkownika.
Kerrick
x2

Post by Kerrick »

Mir[ON] wrote:Dla Panów fanatyków patrzenia na znaczek rejestracji.
Wszystko co chcialbym Ci odpowiedziec, zostalo juz napisane przez kolegow. Na przyszlosc , zanim napiszesz podobna ode do fanatykow, zastanow sie czy do konca zbadales sprawe i czy masz racje.
Jesli Clean Death jest z nami szczery i naprawde chce uzyskac informacje pomocne w grze, nie sprawi mu klopotu zarejestrowanie swojej kopii.
Sprawa wyjasni sie sama, a Ty nie bedziesz sie musial za nikim wstawiac.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Spokojnie panowie :)
Sprawa zrobiła sie oftopiczna ale raczej w tym przypadku ważna bo urosła już do rangi problemu. I jak to zwykle bywa w takich sytuacjach, wszyscy macie po trosze rację :roll:

Clean Death jak widać stopniowo uczy się poruszac na forum. Dobrze, że zarejestrował choć X2. Nie czepiajmy się już może znaczka do X3, sam postaram się to z nim wyjasnić na PM. To w końcu jakby nie było jedno z moich zadań na tym forum 8) .

Problem z tym, że Clean Death poza swoimi pytaniami w ogóle się nie odzywa, nie rozmawia z nikim, nie bierze udziału w dyskusji, nie tłumaczy niczego. Mam nadzieję, że to tylko z nieśmiałości i że to minie po pewnym czasie :)
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Zostawmy może ten temat. Co do X2, to tu jest prawidłowa wypowiedź:
Reel Mixer wrote:O tym, że formalnie wymóg rejestracji został zniesiony, przynajmniej w odniesieniu do X2, wszyscy wiemy. Zostało to wprowadzone wtedy, gdy okazało się, że X2 trafiło do dystrybucji elektronicznej bez kodów rejestracyjnych.
Jak ma być z rejestracją X3 i od kiedy, jeszcze nie wiadomo. Więc prosze nie stwarzać nowych regułek. Nawet Bernd (nr.1 w Egosoft) nie ma zarejestrowanego X3. Poczekajmy [ external image ]

Pozdrawiam,
klarix [ external image ]
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

klarix wrote:Jak ma być z rejestracją X3 i od kiedy, jeszcze nie wiadomo. Więc prosze nie stwarzać nowych regułek. Nawet Bernd (nr.1 w Egosoft) nie ma zarejestrowanego X3.
Bernd chyba nie jest dobrym przykładem, to człowiek-legenda i człowiek-orkiestra więc nikt mu nic nie zarzuci i nikt nie poprosi aby zarejestrował grę, którą sam napisał :roll:

Nie rozumiem natomiast tego pierwszego zdania - przecież osoby z zarejestrowaną X3 mają inny kolorek ptaszka niz te, które zarejestrowały tylko X2. Więc procedura rejestracji działa doskonale :gruebel: .

Edit: Teraz do mnie dotarło jak to się stało, że ktoś namieszał w tłumaczeniu tego komunikatu, dziękującego za zarejestrowanie gry - pokazuje się po najechaniu na ptaszka. Poprzednio była chyba wymieniana nazwa X2, ktoś to usunął i dlatego teraz jest:

Dziekujemy za zarejestrowanie twojej gra.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Sauron11 wrote:
klarix wrote:Jak ma być z rejestracją X3 i od kiedy, jeszcze nie wiadomo. Więc prosze nie stwarzać nowych regułek. Nawet Bernd (nr.1 w Egosoft) nie ma zarejestrowanego X3.
Bernd chyba nie jest dobrym przykładem
To miało znaczyć: Jak bedzie trzeba, to też Bernd będzie miał rejestracje X3. Jeszcze nie trzeba. Wierz mi, nawet na polskim forum jeszcze nie trzeba ;-)
Nie rozumiem natomiast tego pierwszego zdania - przecież osoby z zarejestrowaną X3 mają inny kolorek ptaszka niz te, które zarejestrowały tylko X2. Więc procedura rejestracji działa doskonale :gruebel: .
Oh dear... miało znaczyć: Jak ma być z potrzebą/wymogiem rejestracji X3 i kiedy, to jeszcze nie wiadomo. Że jest już możliwosć rejestracji, to drugorzędne.

A co do znaczka rejestracji, to nie musi być automatycznie zamieniony na niebieski. Mogą być obydwa (X2 i X3) obok siebie.
klarix [ external image ]
r--x
x3tc

Post by r--x »

Mam 2 pytania dotyczące TEMATU:

1. Czy jest jakieś ograniczenie dotyczące ilości połączonych fabryk?

2. W instrukcji jest napisane, że fabryki do połączenia muszą być
budowane blisko siebie, "jedna lub dwie szerokości stacji".
Ile to jest jedna szerokość stacji? Której stacji? Szerokość
realna 3D czy może szerokość kwadracika na mapie, a jeśli
na mapie to przy jakim powiększeniu mapy?

3. Pytanie dodatkowe: czy widział ktoś gdzieś do nabycia
promień holowniczy? Bo szukam i szukam i nie mogę znaleźć...
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Ad3
Spoiler
Show
Cho's Defeat i Preacher's Void
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...

Return to “Polskie / Polish X-Forum”