[XuDB] X-Universe Database

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Dobrze by było aby limit rozmiarów avatara wynosił przynajmniej 80x80, taki jak na forum Ego, można by wkleić tam już gotowe avatary jakie tu mamy.
Ciekawa jest ranga "superadministrator". Zupełnie jakby zwykła "admin" komuś nie wystarczał, to robi z siebie takiego supermena, nadczłowieka ;). Dużo fajniej, bo brzmi zwyczajnie i bez zbędnego napuszania się, poradzili sobie z tym na forum TopWare, jest tam jeden stały "admin" i kilku "junior adminów".
Poza tym okey.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Z szerokością avatara zgodzę się z Sauronem, 64x64 to jakby za mało troszkę, są fora, gdzie i 100x100 jest dopuszczalne :P.

A z szerszą oceną, to poczekam, aż będzie stronka działać na tym systemie, bo na razie to widzimy szkielecik jakby :). Czekamy z niecierpliwością na rozwój tego projektu.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Widzę ze znowu martwicie się na zapas ;)
Sauron11 wrote:Dobrze by było aby limit rozmiarów avatara wynosił przynajmniej 80x80, taki jak na forum Ego, można by wkleić tam już gotowe avatary jakie tu mamy.
Myslę że tutaj jako odpowiedź wystarczy screen z konfiguracji ustawień użytkowników:

http://uni.xnteam.pl/pegasus_screeny/pegasus_users.jpg

Czyli krótko mówiąc: avatary (tak jak resztę ustawień) można bardzo dokładnie skonfigurować.
Sauron11 wrote: Ciekawa jest ranga "superadministrator". Zupełnie jakby zwykła "admin" komuś nie wystarczał, to robi z siebie takiego supermena, nadczłowieka ;). Dużo fajniej, bo brzmi zwyczajnie i bez zbędnego napuszania się, poradzili sobie z tym na forum TopWare, jest tam jeden stały "admin" i kilku "junior adminów".
Poza tym okey.
Tutaj się jednak mylisz. Przykłady które podajesz to systemy, w których system uprawnień jest symboliczny. Tam albo ktoś jest adminem, i może wszystko, ale nim nie jest, i nie może administrować. Natomiast Pegasus'a cechu rozbudowany system uprawnień, który pozwala bardzo dokłądnie dopasowywać uprawnienia użytkowników do potrzeb. I właśnie wtedy stosuje się takież nazewnictwo. "Superadministratorzy" (tutaj należący do grupy _root) to admini, którzy mają status god-adminów, czyli mają maksymalne uprawnienia.

Pozatym, nazwę i opis grupy również można dowolnie zmieniać ;)
Sauron11 wrote: Poza tym okey.
Cieszę się ;)
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Cieszę się, że twój system jest tak elastyczny pod względem konfiguracji :). Na pewno będziesz miał mniej kłopotów z jego zarządzaniem, niż Egosoft :P.
U nich da się tyle wałków zrobić, że mała bania, u ciebie będzie z tym trudniej :D :P.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Mani_Hc wrote: U nich da się tyle wałków zrobić, że mała bania, u ciebie będzie z tym trudniej :D :P.
Chcesz Rafiemu wałki robić?? Wstydź się....

Brawo Rafio!! Brawo enzo!! Jest ktoś jeszcze??
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Lewar, źle mnie zrozumiałeś :P. To był raczej komplement z mojej strony ... Do tego, że jego system jest "idiotenschutz" w porównaniu do "
idioten" systemu ego :).
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Dobrze Cię Mani zrozumiałem... Wetknąłem tylko kij w mrowisko :)
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Dzisiaj wrzuciłem na serverek najnowsza wersje moge systemu.

Znajdziecie go tutaj:

uni.xnteam.pl

Stworzyłem też konto testowe:

login: test
pass: test123

Zapraszam do zwiedzania ;)
BQB
x2

Post by BQB »

Coś chyba nie wszystko tam działa - nie znaleziono określonego modułu.

Post by Deleted User »

Fajnie wygląda i nawet zalogować się można i profil obejrzeć, ale reszta modułów nie funkcjonuje. Komunikat tak jak wyżej pisał BQB.

PS:

XUDB wzbogaciło się o listę dostęnych towarów wraz cenami i wielkością.
Dziś troszkę wiecej czasu w pracy wiec dopisałem ;)

Na dziś mam dość, od poniedziałku znowu będę próbował wyrwać się i dopisać coś nowego.

RAFIO zrobiłeś schematy uzbrojenia ??

Pozdrawiam
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

BQB wrote:Coś chyba nie wszystko tam działa - nie znaleziono określonego modułu.
Nie mówiłem że on jest już skończony, więc pewnym jest, że wiele rzeczy wciąż pozostało do zrobienia.

Tak jest też w tym przypadku. Nie określono żadnego modułu do załadowania na stronie głownej, wiec chcąc niechcą, piszę błąd ;)

Enzo: Niestety, ale teraz wszystko co mogę zrobić dla XuDB to ten CMS.

Ale pogadam z O$$Im, moze on sie tym zajmie ;)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

enzo006 wrote:XUDB wzbogaciło się o listę dostęnych towarów wraz cenami i wielkością.
Nieźle :).
Choć nadal brakuje mi choćby podstawowych grafik dla towarów, ulepszeń, uzbrojenia. Powyciąganych zrzutów ekranów z gry, obrobionych do takich małych obrazków, jak na Argonopedii. Znacznie podniosłoby to atrakcyjność opisów.
Do tego możnaby podejść kolektywnie. Trochę osób gra nadal w X3, można podzielić się, napisać tutaj (żeby nie dublować się nawzajem), kto jakie grafiki wyciągnie, np. ktoś obrazki rakiet, ktoś inny towarów, jeszcze ktoś ulepszenia.

Mam też małe zastrzeżenia odnośnie opisów, głównie drobnych literówek.

1. Poprawnie jest gdy nazwy broni, ulepszeń i towarów są pisane z małej litery, no chyba że są na poczatku zdania. Wiem, że czasem to po prostu przeoczenie, jak na liście ulepszeń - większość jest pisana poprawnie, tylko czasem są literówki - Handlowe Polecenia, Napęd Skokowy, Skaner Ładunku, Skaner Tripleksowy.
Tak samo z bronią na liście uzbrojenia. Np. powinno być: Laserowe działko impulsowe alfa.
Tutaj też, moim zdaniem, przydałoby się umieścić obok nazw skróty broni w wersji polskiej i angielskiej np. LDI (pol) = IRE (eng), lub też przekształcić tę sekcję w tabelkę podającą odpowiedniki z wersji pol i eng, z czterema kolumnami: [skrót pl][nazwa pl][skrot eng][nazwa eng]. Podobnież z rakietami. Byłoby jaśniej i pomocniej dla osób używających wersji angielskiej X3.

W liście towarów jest więcej takich literówek (wymienię wyrazy, które powinny być z małej litery: Maja, BoFu - F, BoGaz - G, Komputerowe, Bojowa, Bojowe, Teladiańskie, Markusa, Czeltów, Miaźdźąca, Rastowy - powinno być rastarowy, Krzemowe, Massom, Stottu, Delexiańska, Zaawansowany, Wołowe, Kwantowe, Sojowy, Argu - powinno być argnu, oraz Soi.
Poza tym, nie Drona Bojowa, a Droid bojowy :).

2. Radziłbym posegregować rakiety w grupy, tak jak występują one w instrukcji, a więc - rojowe, silnego rażenia, itp. Da to lepszy ogląd na typy i rodzaje. Osobną grupą mogłaby być grupa dla rakiet Kha'ak i Yaki.

3. ALbo przeoczyłem gdzieś, albo rzeczywiście nie ma sekcji podającej spis wszystkich fabryk przypisanych danej rasie, z listą towarów, które mają zwykle na stanie. Chyba mogłaby sie taka lista pojawiać po kliknięciu na "Stacje" w menu.

4. Nadal nie jest poprawiony "Rok ziemieski" w dziale Historia "X-universe". Już tracę nadzieję, że kiedykolwiek to się poprawi :). Przy okazji - czy nie powinniśmy używać polskiej wersji X-universe czyli Wszechświat X?

5. W menu jest odnośnik "Bramy" w X-universe (j/w). Na tej podstronce można się pokusić o fotki bram skokowych z kolejnych gier X, a więc XBTF, X-T, X2 i X3. Aby pokazać na tym przykładzie i odpowiednio wyjasnić, jak zmieniał się wszechświat X na przestrzeni jazur :).

6. Wciąż nieaktywne są sekcje:
- Linki czyli "baza linków" (chyba z ich dostępnością nie ma problemu?)
- Galeria, chyba można zlinkować fotki choćby z galerii na stronie Egosoftu, chyba się nie obrażą :)
- Pliki - co tu miało być? Może dać link do istniejącej biblioteki skryptów? Ale ona już jest w menu, wiec może skasować odnośnik do plików?
- FAQ - czemu nie dać linka do faq Ego? Skoro nie ma się własnego, to jest to lepsze niż pusty odnośnik.

7. Niedokończona jest sekcja dot. X2:
W "Stacje" jest zaczątek spisu stacji przypisanych danej rasie, ale chyba ktoś zarzucił ten projekt, bo informacje tutaj są niedokładne i nie ma opisów, np. jest, cytuję: "Argon Space Equipment Docks are the places in the Argon territory to upgrade space vehicles." albo "Elektrownia jak elektrownia, nic nowego ;)". Swoją drogą ciekawy opis ;).

Oczywiście nie kieruję tych słów pod niczyim adresem i nie odbierajcie tego jak krytyki. Jedynie pokazuję, nad czym moim zdaniem warto popracować, aby strona była bardziej atrakcyjna. Mam nadzieję, że moje uwagi się przydadzą.

Możnaby tak jeszcze długo wyliczać co wymaga mniejszej lub większej uwagi. Mam świadomość, że potrzebnych zmian i update'ów jest mnóstwo, a pracy bardzo wiele. I że to na pewno wymaga dużego nakładu czasu, jednak z drugiej strony nie robi się tego od podstaw, wiekszość materiału wystarczy przepisać z różnych źródeł. Potrzebnych informacji jest mnóstwo, choćby instrukcje do X2 i X3, inne strony, galerie, pliki i teksty. Zrzuty z gry też można załatwić.

Życzę powodzenia w dalszych pracach nad stroną :).
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Ja napiszę komentarz do CMSa Rafia :).

Jak pierwszy raz na niego wlazłem, to naprawdę mnie zaszokowało :o
W sensie oczywiście pozytywnym :P, jest od groma opcji konfiguracyjnych działanie systemu, wszystko jest przejrzyste i czytelne.

Stworzenie takiego systemu od początku to nie jakiś pikuś, widać kunszt projektanta :).

Ogólnie jest bardzo pozytywnie, jednak zostało jeszcze trochę do popracowania i życzę oczywiście w tej kwestii dalszych sukcesów i wytrwałości :).

Post by Deleted User »

Zaczynając wyrazy pisane z dużej literki chciałem je podkreślić, ale masz rację to nie jest dobry pomysł i postaram się to zmienić.
Z rakietami to jest tak że leciałem wg agielskiego nazewnictwa tłumacząc na polski.
Narazie dane są wypisywane aby załatać "luki" w serwisie gdzie są puste strony, w taki sposób aby osoba odwiedzająca serwis i nie posiadająca za dużej wiedzy dot. Universum X mogła się rozeznać co gdzie i jak.
Fabryki to duży kawał danych i sam jeszcze nie wiem jak się za to zabrać. W sumie to nie mam pomysłu jak to ugryźć.
Tłumaczenia broni LDI = Lekkie Działa Laserowe chyba nie wymagają tłumaczeń, poza tym na forum jest post w którym jest takie tłumaczenie zrobione.

i Sorry za drony, Przywiązanie do Stargate SG-1 się kłania :D

Pozdrawiam
Urban
x4

Post by Urban »

Ermm tylko prośba żebyś na stronie nie napisał "LDI = Lekkie Działa Laserowe" bo to są Laserowe Działka Impuslowe... :wink: Przynajmniej tak w instrukcji napisano.

Post by Deleted User »

No tak LDI = Lekkie Działa IMPULSOWE sorry za przejęzyczenie.
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Dzisiaj uploadnołem kolejną wersję mojego CMS.

Znajdziecie ją tutaj:

http://uni.xnteam.pl

Panel administracyjny znajduje się pod tym adresem:

http://uni.xnteam.pl/admin/

Login: test
Pass: test123

W porównaniu do poprzedniej wersji, którą tutaj prezentowałem, zmieniło się bardzo dużo.

A aby nie robić wiecej offtopiców, pragnę zaprosić was na forum mojego systemu:

http://forums.unisolutions.pl/
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Jak tam się miewa XUDB po kolejnym miesiącu swego istnienia? :)
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Sauron11 wrote:Jak tam się miewa XUDB po kolejnym miesiącu swego istnienia? :)
Chcesz wersje cenzuralna, czy niecenzuralna? ;)

A na serio:

Moj CMS - Pegasus, pisany właściwie tylko dlatego, że potrzebuję cms dla XuDB, jest już bliższy końca, niż początku. Zostało tylko dopisać parę brakujących modułów, i go wytestować.

Natomiast Xanth wciąz nie dał znaku życia, co oznacza że bedę musaił przenieść XuDB na inny serv (prwapodobnie progreso.pl, ale nie wiem, skad ja tyle kasy wezne ;)). Panow z Topware już zignoruję, bo nieraczyli mi nawet odpisać odmowy.

Pozatym, nawiązałem kontakt z OSSIm, i jesli system zostanie ukończony, i sie wszystko poustawia, to bedzie mogł wrocić do projektu.

I to już wszystko ;)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Dobrze wiedzieć, że coś się dzieje :).
O TopWare się nie wypowiem, nie wiem dlaczego nie odpisali. Wiem natomiast, że i na moje emaile nie mam ostatnio od nich odpowiedzi. Coś nie gra z tymi mejlami do nich albo jest inna przyczyna. Pożyjemy zobaczymy...

Return to “Polskie / Polish X-Forum”