enzo006 wrote:XUDB wzbogaciło się o listę dostęnych towarów wraz cenami i wielkością.
Nieźle

.
Choć nadal brakuje mi choćby podstawowych grafik dla towarów, ulepszeń, uzbrojenia. Powyciąganych zrzutów ekranów z gry, obrobionych do takich małych obrazków, jak na Argonopedii. Znacznie podniosłoby to atrakcyjność opisów.
Do tego możnaby podejść kolektywnie. Trochę osób gra nadal w X3, można podzielić się, napisać tutaj (żeby nie dublować się nawzajem), kto jakie grafiki wyciągnie, np. ktoś obrazki rakiet, ktoś inny towarów, jeszcze ktoś ulepszenia.
Mam też małe zastrzeżenia odnośnie opisów, głównie drobnych literówek.
1. Poprawnie jest gdy nazwy broni, ulepszeń i towarów są pisane z małej litery, no chyba że są na poczatku zdania. Wiem, że czasem to po prostu przeoczenie, jak na liście ulepszeń - większość jest pisana poprawnie, tylko czasem są literówki - Handlowe Polecenia, Napęd Skokowy, Skaner Ładunku, Skaner Tripleksowy.
Tak samo z bronią na liście uzbrojenia. Np. powinno być: Laserowe działko impulsowe alfa.
Tutaj też, moim zdaniem, przydałoby się umieścić obok nazw skróty broni w wersji polskiej i angielskiej np. LDI (pol) = IRE (eng), lub też przekształcić tę sekcję w tabelkę podającą odpowiedniki z wersji pol i eng, z czterema kolumnami: [skrót pl][nazwa pl][skrot eng][nazwa eng]. Podobnież z rakietami. Byłoby jaśniej i pomocniej dla osób używających wersji angielskiej X3.
W liście towarów jest więcej takich literówek (wymienię wyrazy, które powinny być z małej litery: Maja, BoFu - F, BoGaz - G, Komputerowe, Bojowa, Bojowe, Teladiańskie, Markusa, Czeltów, Miaźdźąca, Rastowy - powinno być rastarowy, Krzemowe, Massom, Stottu, Delexiańska, Zaawansowany, Wołowe, Kwantowe, Sojowy, Argu - powinno być argnu, oraz Soi.
Poza tym, nie Drona Bojowa, a Droid bojowy

.
2. Radziłbym posegregować rakiety w grupy, tak jak występują one w instrukcji, a więc - rojowe, silnego rażenia, itp. Da to lepszy ogląd na typy i rodzaje. Osobną grupą mogłaby być grupa dla rakiet Kha'ak i Yaki.
3. ALbo przeoczyłem gdzieś, albo rzeczywiście nie ma sekcji podającej spis wszystkich fabryk przypisanych danej rasie, z listą towarów, które mają zwykle na stanie. Chyba mogłaby sie taka lista pojawiać po kliknięciu na "Stacje" w menu.
4. Nadal nie jest poprawiony "Rok ziemieski" w dziale Historia "X-universe". Już tracę nadzieję, że kiedykolwiek to się poprawi

. Przy okazji - czy nie powinniśmy używać polskiej wersji X-universe czyli Wszechświat X?
5. W menu jest odnośnik "Bramy" w X-universe (j/w). Na tej podstronce można się pokusić o fotki bram skokowych z kolejnych gier X, a więc XBTF, X-T, X2 i X3. Aby pokazać na tym przykładzie i odpowiednio wyjasnić, jak zmieniał się wszechświat X na przestrzeni jazur

.
6. Wciąż nieaktywne są sekcje:
- Linki czyli "baza linków" (chyba z ich dostępnością nie ma problemu?)
- Galeria, chyba można zlinkować fotki choćby z galerii na stronie Egosoftu, chyba się nie obrażą

- Pliki - co tu miało być? Może dać link do istniejącej biblioteki skryptów? Ale ona już jest w menu, wiec może skasować odnośnik do plików?
- FAQ - czemu nie dać linka do faq Ego? Skoro nie ma się własnego, to jest to lepsze niż pusty odnośnik.
7. Niedokończona jest sekcja dot. X2:
W "Stacje" jest zaczątek spisu stacji przypisanych danej rasie, ale chyba ktoś zarzucił ten projekt, bo informacje tutaj są niedokładne i nie ma opisów, np. jest, cytuję: "Argon Space Equipment Docks are the places in the Argon territory to upgrade space vehicles." albo "Elektrownia jak elektrownia, nic nowego

". Swoją drogą ciekawy opis

.
Oczywiście nie kieruję tych słów pod niczyim adresem i nie odbierajcie tego jak krytyki. Jedynie pokazuję, nad czym moim zdaniem warto popracować, aby strona była bardziej atrakcyjna. Mam nadzieję, że moje uwagi się przydadzą.
Możnaby tak jeszcze długo wyliczać co wymaga mniejszej lub większej uwagi. Mam świadomość, że potrzebnych zmian i update'ów jest mnóstwo, a pracy bardzo wiele. I że to na pewno wymaga dużego nakładu czasu, jednak z drugiej strony nie robi się tego od podstaw, wiekszość materiału wystarczy przepisać z różnych źródeł. Potrzebnych informacji jest mnóstwo, choćby instrukcje do X2 i X3, inne strony, galerie, pliki i teksty. Zrzuty z gry też można załatwić.
Życzę powodzenia w dalszych pracach nad stroną

.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.