[X3] Błędy techniczne w X3PL.

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Blacker
x2

Post by Blacker »

Moim zdaniem jest blad w AI skrzydlowych:
- z chwila dokowania w stacji w 8 przypadkach na 10 skrzydlowy - rozplaszcza sie na stacji.
Kompletnie bez sensu.
favorekk

Post by favorekk »

Mam problem nie odtwarzaja się filmy w grze. Wyświetla sie tylko pierwsza klatka filmu i stoi. Po chwili można grac dalej ale filmiku nie widać. Próbowałem różnych kombinacji kodeków ale nic nie pomaga. Bez dodatkowych kodeków też jest to samo. W pomocy technicznej napisali mi abym odinstalował kodeki ale nie pomogło. Od tamtej pory milczą. Jak ma ktoś pomysł jak to rozwiązać bez przeinstalowywania systemu to będę wdzięczny. Kodeki z płytki także instalowałem.
Spesyfikacje systemu i kodeków w moim komputerze podałem w tym temacie
http://www.egosoft.com/x3/forum/viewtop ... b3abb13340
ale bez odzewu.
Dodatkowo ostatnio zainstalowałem WMP11.
Narzędzia do analizy kodeków z tej strony
http://forum2.egosoft.com/viewtopic.php ... 71#1347671
też używałem ale albo to nie działa albo ja nie rozumiem co tam jest napisane i coś źle robie.
Za wszelka pomoc będę wdzięczny bo na razie to latam i handluje bo nie opłaca mi sie zaczynać fabuły bez filmików.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

favorekk wrote:Spesyfikacje systemu i kodeków w moim komputerze podałem w tym temacie
http://www.egosoft.com/x3/forum/viewtop ... b3abb13340
ale bez odzewu.
Jeśli ktoś ma jakieś sugestie to niech je zapoda także w wątku pod linkiem powyżej, nie w tym wątku (o błędach technicznych).

Problem z filmikami jest ogólnie znany i dotyczy wszystkich wersji X3.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
bufi
x4

Post by bufi »

Sauron11 wrote: Problem z filmikami jest ogólnie znany i dotyczy wszystkich wersji X3.
Ja tam nie zauważyłęm zadnych problemów z filmami w X3.

Z tym, że ja mam 'czysty' system XP Pro +SP2 + directX 9.0 jakistam.

I nie instaluje zadnych 3rd party codecs, zadnych divixow ani xvidów. Tylko to co przychodzi z systemem i directX.
Windows mi służy tylko do gier wiec zadnych smieci na nim nie instaluje.

Pozdrawiam
r--x
x3tc

Post by r--x »

W oknie, gdzie wyświetla się lista "wszystkiego co mam" w tych małych okienkach
przeważnie napisy są ucięte np. "Miejsce docelowe: Twoja Kopalnia Kr..",
Jak w takim razie dowiedzieć się gdzie leci mój statek, czy może te okna można jakoś powiększyć...?
bufi
x4

Post by bufi »

r--x wrote:W oknie, gdzie wyświetla się lista "wszystkiego co mam" w tych małych okienkach
przeważnie napisy są ucięte np. "Miejsce docelowe: Twoja Kopalnia Kr..",
Jak w takim razie dowiedzieć się gdzie leci mój statek, czy może te okna można jakoś powiększyć...?
Mnie też to mocno denerwuje :/
Niestety nic nie da się z tym zrobić.
http://www.forum2.egosoft.com/viewtopic.php?t=158257

Pozdrawiam
ajuszkiewicz
x3ap

Brak dźwięku w animacji rozmówcy

Post by ajuszkiewicz »

Rozmawiałem z kapitanem Splickiego Słonia. Animacja postaci jest, podpisy są, dźwięku nie ma. Podobnie w przypadku Pirackiego statku którego pilotem jest Split. Co dziwniejsze inne rasy, jak również statki Splitów mają przy rozmowie dźwięk w porządku (C - komunikacja - rozmowa z pilotem, kapitanem statku)
Occulto

Post by Occulto »

Zgadzam się z powyższym. Są problemy z dźwiękiem przy komunikacji z niektórymi rasami. Na pewno ze Splitami są. Pojawia się też dodatkowy problem w postaci podwójnego zdjęcia osobnika, z którym się komunikujemy. To znaczy widzimy zdjęcie np. splita i momentami pojawia się gęba jakiegoś pirata.
Chyba, że gość ma kupiony "niesprawny kamuflaż osobisty" :twisted: wtedy wszystko ok.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Eh w taki sposob mozna "usprawiedliwiac" wszelkie bledy tworcow gry i moze sie okazac, ze tak naprawde to jest gra genialna, bezbledna, w ogole cudo i rewolucja... :/. Ot bledy wypisujemy, ktore znalezlismy i wg nas uprzykrzaja nam gre lub po prostu jestesmy zniesmaczeni, jak je widzimy (vide te niny mglawice, czy rozmowy z pilotami).
Mam nadzieje, ze patch najnowszy, jaki sie szykuje, poprawi wiele tych bledow wskazanych przez uzytkownikow.
Chyba po co sie meczymy i wypisujemy te bledy (choc tu na polskim forum to ida w proznie), a na angielskim nie mam pojecia, czy sa przyjmowane i uwzgledniane przez tworcow X3.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
flymar
x4

Post by flymar »

Occulto wrote:Zgadzam się z powyższym. Są problemy z dźwiękiem przy komunikacji z niektórymi rasami. Na pewno ze Splitami są. Pojawia się też dodatkowy problem w postaci podwójnego zdjęcia osobnika, z którym się komunikujemy. To znaczy widzimy zdjęcie np. splita i momentami pojawia się gęba jakiegoś pirata.
Chyba, że gość ma kupiony "niesprawny kamuflaż osobisty" :twisted: wtedy wszystko ok.
Moim zdaniem to nie jest problem z rasami tylko z konkretnymi osobnikami, zdarzyło mi sie chyba na każdej rasie - brak dźwięku, a czasem brak podpisów (ale to może wina Entera). I wydaje mi się, że zanim pojawi się podobizna rozmówcy przez chwile pojawia się facjata poprzedniego (a po misji gdzie ostatni gadał Julian, to jego właśnie), tak jakby program nie czyścił bufora tych filmików.
Kerrick
x2

Post by Kerrick »

Spoiler
Show
W Farnham's Legend znajduje sie baza Marauder nalezaca do rodziny Moronich
Kiedy tam dokujemy komputer pokladowy informuje ze baza nalezy do Terracorp.. Chyba ktos cos zp..... :)
...wszystko przemija...
...a przyszłosć jest niepewna...
...zachować czyste sumienie...
...tego pragnę...
flymar
x4

Post by flymar »

Misja z Bliss Farmem i Jakami (piżmowoły). Pojawił się filmik, potem pauza (...ładuje...ładuje...a właściwie dekompresuje tekstury i światełka...) START! i co? I mój biedny stateczek ma 1/3 osłon. Jaki mi je zdjęli podczas ładowania misji. Czyżby mieli szybsze kompy? Kurna!!!. Na szczęście ostatnio go muchos grande odpicowałem sobie brykę i wkrótce podejście kolejne.
grisha0
x3tc

Post by grisha0 »

Nazwy stopni handlowców ( z MK3) sa zdecydowanie za długie tj nie moge sprawdzic ktory koleżka ma lvl...

Szef negocatorów handlowych Yohulbus Joranas ...

czy oni nie moga sie nazywac jednoliterowo ;)
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Autopilot w X3 okazuje się być skopany i przekonałem się o tym w bardzo przykry sposób. Wiemy, jak wyglądają teladiańskie Stacje Handlowe? Jest w nich dziwna rzecz: wlatuje się do nich normalnie, po światłach dokowania, ale wylatuje po drugiej stronie. Wyleciałem więc z tej stacji do sektora na wprost, przeskanowałem go i wróciłem dla zasejwowania. Wychodzę więc z bramy, ustawiam kurs na stacje handlową i na luziku patrzę, jak komp dokuje. A ten, jakby nigdy nic, rozwalił statek o tą tylnią część stacji, z której się wylatuje. Powtórzyłem całą operację 5 razy - i "skuteczność" 100 % - za każdym razem rozbity statek! Jest to dla mnie rzecz niesłychana - tak podstawowy element gry nie nadaje się do użytku. Sprawdziłem w innym sektorze teladiańskom i jest tak samo. W sąsiednim sektorze argońskim wykonałem taki manewr z podejściem od drugiej strony do argońskiej stacji handlowej - i również się rozbiłem. To znaczy, cholerny autopilot rozwalił maszynę. W tym momencie przypomniało mi się, że już kilka razy wcześniej rozwaliłem się o stację, rozbiłem się też przy skanowaniu asteroidów - robiłem to w najwygodniejszy sposób, czyli z mapy sektora trzykrotnym kliknięciem, a że było ich tam trochę, to autobałwan mijając którąś z kolei nie wyrobił i walnął w nią.
Otóż to: nie wyrobił.
Podejście do Teladiańskiej Stacji Handlowej - analiza lotu:
Namiar z mapy sektora, kalwisz U - włączenie autopilota, zgoda na dokowanie i lecimy. Kurs ustawił na wprost stacji podchodząc od tyłu. Stacja coraz bliżej, kurs strzałką prosto. Wreszcie komp sie orientuje, że wejście jest z drugiej strony, gwałtowny zwrot...i w X2 udałoby mu się, ale jesteśmy w X3, więc mój Jaguar Ścigacz łuczkiem zatacza się i uderza w elementy konstrukcyjne stacji.
Z obserwacji wynika, że autopilot nie umie radzić sobie z tą inercją, którą wprowadzono do modelu lotu. Zdarzyło się to wiele razy, nie tylko przy dokowaniu, ale też w manewrach między asteroidami. Poza tym przyjrzyjcie się niepewnym manewrom przy bramach.
To po prostu musi być poprawione.
Na tą chwile mogę potwierdzić, że niebezpiecznymi pułapkami są stacje handlowe argońska i teladiańska, inne nie były jeszcze sprawdzane pod tym kątem. Sam autopilot jest pułapką - co z goryczą stwierdzam.
Ciekawe, że przy stacjach mających te okropne kleszcze dokowania problem nie istnieje.
W tym momencie powinienem napisać, że ratującym gracza wyposażeniem jest automat dokujący - ale on często nie chce działać, problemy stwierdziłem przy dokowaniu do stoczni i kopalni. Po prostu czasami nie reaguje. Podany w instrukcji skrót klawiszowy nie działa, trzeba namierzyć stację, a potem klawisz i potwierdzić [enter].
[ external image ] X3 - gram legalnie.
[ external image ]
Błękitny Grom znów na posterunku :).
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

a mnie właśnie posypało się sterowanie po wykonaniu trzeciej misji...tzn po tym, jak mam się spotkać z say'ą przy bramie (gdy szpon oddał kryształ)....padło sterowanie myszką oraz skróty klawiszowe....latać można tylko poprzez "dwuklik" na ekranie....echh, a wcześniejszy save dawno temu.....kończe na dziś :cry:
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
dark64
x3tc

Post by dark64 »

Po przeczytaniu tego co napisał Reel Mixer przypomniałem sobie o podobnym
problemie z dokowaniem.tym razem borońskiego superfrachtowca
w moim kompleksie (6-fabryk).Obserwowałem go na podglądzie
przez ponad 10 minut latał od jednej nitki do drugiej (łączenia fabryk)
na autopilocie.Musiałem mu wydać rozkaz,aby leciał do innej stacji i dopiero
jak się oddalił,to nakazałem kolejną próbę zadokowania w kompleksie.
Tym razem się udało,ale w tym czasie moje fabryki nie produkowały
z powodu braku ogniw.które ów superfrachtowiec wiózł.
Jeśli problem się nawarstwi po wybudowaniu kolejnych kompleksów,
to gra stanie się uciążliwa.A miało być tak pięknie.
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

W tym przypadku rozwiązaniem może być nie przebywanie w tym sektorze....kiedy ciebie nie ma w pobliżu fizyka lotu jest drastycznie upraszczana i problemy z dokowaniem powinny zniknąć :)
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
ajuszkiewicz
x3ap

Promień holowniczy

Post by ajuszkiewicz »

Opisałem to szczegółowo w tym wątku :
http://forum2.egosoft.com/viewtopic.php?t=158775

W każdym razie chodzi o to że nigdzie nie można kupić promienia holowniczego (ang. Tractor Beam).

Wydłubałem z angielskiego forum że to ogólny błąd wersji 1.4 :evil:
Poprostu znikają fabryki.

Jeżeli się mylę to proszę o info gdzie to można dostać.

Dziękuję za każdą pomoc. :)
Slaweczek
x2

Post by Slaweczek »

Potwierdzam.Promień holowniczy nie do kupienia :evil: Pozatym w instrukcji str.77 napisali że można kupic dopalacz MK1 w bazie pirackiej.Odkryłem całą mapę,sprawdziłem wszystkie bazy.Nie ma. Jak budowałem swój pierwszy kompleks fabryczny to najpierw kazałem wyładować kopalnię krzemu.TL wyładował na wskazaną przezemnie asteroidzie(skanowaną wcześniej oczywiście),potem kazałem wyładować elektrownię.Z mapy dałem zbliżenie dość mocne i w pionie i w poziomie,żeby elektrownia była jak najbliżej kopalni krzemu.TL wyładował,tyle że połowa tego płaskiego dysku elektrowni jest w asteroidzie.Wygląda to komicznie.Jak się blisko do tego podleci to słychać cały czas łomotanie.
flymar
x4

Post by flymar »

Trochę taki spoiler. Jestem w fabule przed trzema misjami związanymi z córką gościa pirata - zapomniałem nazwiska -- a w menu komunikacji ciągle "wisi" zapytanie o lokację Teladi Gain - mieliście coś takiego?

Return to “Polskie / Polish X-Forum”