[X2] WIELU GRACZY, JEDEN SEJW - wspolna rozgrywka na bazie MWM

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Rasalom
x2

Post by Rasalom »

Stalovy
Sorka Bracie. Wlasnie zauwazylem, ze sejw wisi mi w skrzynce nadawczej :evil:
Posle jutro i bedziesz ial do dyspozycji trzy dni.
Please cross your legs, I have only one nail left...
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

3 dni?! Łał, musi bonus jakiś :D . Wykorzystam je w 100%.
BTW, mamy już Albiego? Black wyrównał konto WK do 30 mln, więc podczas twojej tury chyba było już nas stać na ten zakup?
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Black-Templar
x2

Post by Black-Templar »

W związku z tymi roszadami w kolejności tur , czy ktoś się orientuje kiedy wypadnie moja? :?
In the grim darkness of the far future, there is only war...
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Black
Po mnie. Wyślę ci sejva w poniedziałek rano, o 7:30 - 8:00.

Marcy, ty będziesz pamiętał: kiedyś na forum ktoś (adam00 lub Kerrick) zapodał skrypt dla satelit, który dawał im możliwość sygnalizowania pojawienia się wrogiego statku w sektorze, w którym ustawiony był satelita...
Czy mógłbyś sprawdzić ten skrypcik? Oczywiście, jeśli masz na to czas...
Pozdrawiam.
Rasalom
x2

Post by Rasalom »

Stalovy
Nie moge wyslac sejwa, bo plytka, na ktorej jest on nie dziala.
K...wa! Moge podeslac go po 17. ale czy bedziesz w stanie go odebrac?
Please cross your legs, I have only one nail left...
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Stalovy wrote:Marcy, ty będziesz pamiętał: kiedyś na forum ktoś (adam00 lub Kerrick) zapodał skrypt dla satelit, który dawał im możliwość sygnalizowania pojawienia się wrogiego statku w sektorze, w którym ustawiony był satelita...
Czy mógłbyś sprawdzić ten skrypcik? Oczywiście, jeśli masz na to czas...
Łojezu... a skąd ja go teraz wezmę? :o
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Rasalom wrote:Kompanii z WFWK
Czy Wasz mix nie gryzie sie ze spolszczeniem Saurona?
Bo u mnie sie gryzie. Tzn. mam readtexty i zle mi sie wyswietlaja nazwy wlasne - sa nie w tych miejscach co trzeba.

Moze problem sie rozwiaze sam - w lykend reinstaluje winde, wiec x2 tez pojdzie pod noz.
U mnie również się gryzło, więc odszukałem i trochę przerobiłem "wadliwy" plik, co pomogło na wszystkie krzaczki w textach (jutro zapodam screena). Plik wyślę z sejvem do Black'a i do ciebie (bez sejva, of'coz).
Koledzy z WFWK - czy u was ten problem nie wystąpił? W razie czego służę poprawionym plikiem...
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

U mnie wszystko jest w najlepszym porządku :D
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Sauron11 wrote:U mnie wszystko jest w najlepszym porządku :D
U mnie tez :P
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Właśnie, chamstwo ludzkie nie zna granic :oops:
Sau, wszystko w najlepszym porządku :thumb_up: , wreszcie kumam czego ode mnie chcą :wink:

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

S11 wrote:U mnie wszystko jest w najlepszym porządku :D
Marcy wrote:U mnie tez :P
JA wrote:Sau, wszystko w najlepszym porządku :thumb_up: , wreszcie kumam czego ode mnie chcą :wink:
Żeby nie było, że zmyślam - oto screeny:
oryginalny text
text po zainstalowaniu pliku od Saurona
text po zmodyfikowaniu pliku 489952.xml

A to screen z misją, której podjąłem się z dziką rozkoszą :twisted:
misja kilerska "Podli Sojusznicy" :lol:

EDIT
Informacja dla Braci z WK
Tak jak zauważył Sauron (patrz Gwiezdny Pamiętnik) - podczas tury jednego z graczy, statki innych graczy nie mogą latać, ponieważ kłóci się to z założeniami rozgrywki MMWM (gdyż pomimo turowości, wszystkie zdarzenia "dzieją się w tym samym czasie"). Gdy podczas naszej tury statek lata jako Handlarz Wszechświatowy, a potem kontynuuje działalność podczas tury następnego gracza, to tak, jakby w tym samym czasie robił dwa kursy! Sądzę, że trzeba wprowadzić całkowity zakaz lotów poza swoją turą...
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Hm, khe khe, ten tego, uhm, ups i tak dalej, krotko mowiac, bracie Stalovy, czy moglbys mi przeslac swoj zmodyfikowany plik?
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

:mrgreen: Alesz łoszyfiście! :mrgreen:
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Danke (szen).
Black-Templar
x2

Post by Black-Templar »

Stalovy a czy właśnie nie na patrzeniu jak rozwijają się inne firmy , możliwości spotkania ich statków w przestrzeni czy też nieswoich fabryk , powodujących zamieszanie w ekonomii X2 miała polegać gra z wymianą sejwów? Poza rosnącą rangą i ilością zdobycznych statków , ślady poczynań innych graczy są znikome (niestety). Moim zdaniem powinno być przyzwolenie na loty wszelkich statków i rozbudowę fabryk. Jeśli khaaki skoszą jakieś transportowce to trudno , osoba je zatrudniająca powinna zadbać o ich bezpieczeństwo we własnym zakresie.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Tak, tylko wtedy nie będzie miało prawa bytu założenie, że "działamy w tym samym czasie", a gra stanie się rozgrywką typowo turową.
No bo weźmy ten przykład, który już podałem: podczas mojej tury wysyłam SPir (to piracki TS - robi u mnie za Sector Tradera) do np. Argon Prime, gdzie zarabia cały dzień (powiedzmy - dzień 15). Na drugi dzień (dzień 16) wysyłam SPir do Home of Light i tam zastaje go koniec mojej tury (oba te fakty notuję w dzienniku na forum). Gracz po mnie dostaje sejva i rozpoczyna swój dzień 15. Ale SPir - zamiast być w Argon Prime, jak podałem w moim wpisie do dziennika na forum - jest w HoL! I - powiedzmy - niszczą go tam piraci/Khaaki/Xenoni (będzie wpis w dzienniku gry!). Jak to wytłumaczyć?! Przecież tego dnia ten statek był w AP; jak mógł zostać zniszczony w HoL?!? I dlaczego nie ma o tym wzmianki w dzienniku na forum, chociaż statek ten jest dla mnie na tyle ważny, by wpis o jego wysłaniu z misją handlową znalazł się w dzienniku na forum?
Dlatego, aby wyeliminować takie niezgodności, proponuję dokować statki "na noc" (co odciąży też procesor następnego gracza). Albo zmienić nazwę "Multiplayer MWM" na "Turowe MWM", w realiach którego gracze graliby 2 dni, a następnie kilka dni czekali (w przypadku WK - 4 dni; WFWK - 6 dni) na swoją turę, co miałoby odwzorowanie w datach w dzienniku (dwóch graczy nie mogłoby rozgrywać jednocześnie tego samego dnia).

Ale z drugiej strony... to tylko gra i można chyba nagiąć pewne zasady, aby czerpać więcej przyjemności z rozgrywki. Również wolę spotykać statki Rasaloma lub Twoje (dopisek dla niezorientowanych: chodzi o Black'a) w przestrzeni (a czasem nawet udaje mi się je uratować z opresji!). X2 nigdy nie miało być "multiplayerowe", więc nasze starania - nieważne jak duże - w taką grę jej nie zamienią (np. problem zegara w grze - ja rozgrywam dzień 15 z datą gry np 764-07-13, Black zaś swój dzień 15 będzie rozgrywać z datą gry zupełnie inną).

Więc jak załatwiamy ten problem? Nie wiem, jak wy, ale ja swoje statki będę dokował, choćby po to, by wasze komputery nie musiały ich "liczyć". Nie zmuszam was jednak do podobnych działań. Pasi?

EDIT: dodałem dopisek
Last edited by Stalovy on Tue, 6. Dec 05, 07:41, edited 1 time in total.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

To pomówienie :P , ja się do tego nie przyznaję :oops: , to robił ktos inny :roll: .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Sau wrote:
To pomówienie :P , ja się do tego nie przyznaję :oops: , to robił ktos inny :roll: .
Taak, a świstak dożywocie... :P

EDIT: dodany cytat
Last edited by Stalovy on Tue, 6. Dec 05, 07:46, edited 1 time in total.
Black-Templar
x2

Post by Black-Templar »

Pasi ,pasi.... Nie wzięłem po uwagę faktu obciążenia komputera przez statki :oops: . Także też będę dokował swoje stateczki na koniec tury.
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Stalovy, tam u góry strony to świetna argumentacja :thumb_up: . Mam nadzieję, że niechętni dokowaniu na noc z WFWK się z nią zapoznali.

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...

Return to “Polskie / Polish X-Forum”