Wojna ze Splitami...

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Neiklot
x3ap

Post by Neiklot »

Marcy --> Skoro miałem przenieść, to proszę:

Uwaga!
Otwieramy Rezerwat dla Splitów! Opłata: 1000kr za wlot. Wszystkie możliwe bronie zostaną usunięte z Twojego statku. W tym Rezerwacie znajdują się wszystkie rodziny Splickie i ich stacje. Znajdziecie tu też wszystkie statki (oprócz M1 i M2, te znajdziecie w Muzeum Techniki w sektorze Argon Prime [opłata za wstęp: 500kr]). Nie można też używać tu Napędu Skokowego! Z tego Rezerwatu nie może wylecieć ani jeden Split! Jeśli znajdziemy takowego w ładowni Twojego statku, odbierzemy Ci go, a jeśli masz licencję rasy, która wpuściła Cię do Rezerwatu, odbierzemy i ją, i Splita(Splitów).

:D

A tak na serio, to ten rezerwat będzie obejmował 5 Splickich sektorów w różnych miejscach we wszechświecie. Żaden Split nie wyleci z nich żywy. W sektorach tych rzeczywiście obowiązywał będzie zakaz strzelania do Tubylców.

Niedługo wydzielę te sektory i napiszę, jakie to są.

Boroni, odłóżcie broń na niejsce!
[ external image ]
----------------------
Konflikt Splicki jeszcze trwa!
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Drogi Panie Marcybiskupie, czy raczej Marcypodżegaczuwojenny (hmm, w skrócie Marcypodwoju, Marcypowoju? :P ) spieszę poinformować, iż wzmiankowana przez Pana odpowiedź niebawem nadejdzie, tylko może trochę zdziwić Pana i Pańskich popleczników, gdyż sądzę, że ten akurat konflikt można bez problemu rozwiązać... pokojowo.
Kolega Neiklot właśnie dołożył kolejny kamyczek do mego ogródka... :twisted:
Resztę pozostawiam Waszej domyślności.
Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Ach, pokojowo? A wiec zgodzicie sie, Szanowny Adwersarzu, oddac zagrabione Boronom sektory? Cudownie!
Z mila checia zaniecham wtedy planow stworzenia splickich rezerwatow. A na poczatek mozesz przeprosic za wszystkie bezprawne egzekucje, jakie wykonali Twoi pobratymcy. Nie wymiguj sie - wie o nich cala spolecznosc wszechswiata. Np.:
"Czterech boronskich cywilów zamordowanych przez splickich zolnierzy
Dzis boronski rzad wystosowal oficjalna note do mieszkanców wszystkich systemów. Powodem miedzygalaktycznego protestu jest stracenie 4 niewinnych boronskich pasazerów na pokladzie luksusowego statku transgalaktycznego "Raj". Teladianski biznesmen, naoczny swiadek bezlitosnej egzekucji powiedzial: "Transgalaktyk zostal zatrzymany przez splickiego niszczyciela i zolnierze wtargneli na poklad. Zatrzymali czterech boronskich pasazerów, z którymi podrózowalem. Byla to grupa przyjaciól, wracajŕca do Hila's Joy po wakacjach w argonskim sektorze Black Hole Sun. Spliccy zolnierze podeszli do boronskich turystów i zabili ich na miejscu. To byl straszny widok, po prostu zwyczajna egzekucja." Po incydencie pracownicy boronskiej dyplomacji spotkali sie z urzednikami Argonów w Hila's Joy, aby zastanowic sie nad konsekwencjami tego wydarzenia."
Bolo Fi - Korespondent ds. Interesów Publicznych
Jak sie czuja kamyczki w Twoim ogrodku?
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Znakomicie! Znaczy te moje kamyczki...
Po pierwsze, przypominam że nie jestem Splitem.
Po drugie wspomnieni przez Bolo Fi (jakżeby inaczej, Borona) cywile byli szczególnie groźnymi przestępcami, z powodu niemożnosci doprowadzenia przed oblicze sprawiedliwości, skazanymi zaocznie i po wspaniale przeprowadzonej akcji (odnalezienie ich zajęło dużo czasu), za którą dowódca niszczyciela został odznaczony, wyrok został wykonany. Podawanie ich za bezbronnych cywili, przez borońskiego i rzecz jasna tendencyjnego w swych opiniach komentatora, jest po prostu żałosne.
A co powiesz na to:
Boron Coco Pi został aresztowany pod zarzutem szpiegostwa. Powodem zatrzymania, a następnie przeszukania jego transportera było jego dziwne zachowanie podczas lotu. Na pokładzie znaleziono kilka skomplikowanych urządzeń, służących do prowadzenia obserwacji. Pilot został skazany na 10 jazur ciężkich robót w głównej stoczni sektora Family Pride.
Fui't Pit Korospondent ds. Zagranicznych, Wiadomości WRS
Jak rozumiem, to też niwinny absolutnie cywil skazany przez okrutnych Splitów? :P
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Grozni przestepcy? Wracajacy z urlopu?
Trudno bylo ich schwytac? Trzeba bylo wejsc do wody, do boronskich kurortow?
Po wspanialej akcji? Bo zamaskowany i uzbrojony po zeby liniowiec turystyczny "Raj" robil uniki i strzelal folderami biur podrozy?
Oczywiscie, ze nie byli bezbronni. Mieli przeciez macki! Splici mdleja z wrazenia! Za taka odwage nalezal sie sluszny medal!
Ach, Mr Jones, krotkie nogi ma Twoja dyplomacja... za to bezczelnosc dlugi jezor!

Oto kolejny dowod na odwage dzielnych i sprawiedliwych Splitow, stojacych na strazy moralnosci i pokoju:
Goner zaatakowany przez splickich zbirów!
Kaplan Gonerów zostal dzis opatrzony w Black Hole Sun po ataku, w którym doznal ciezkich obrazen twarzy i zlamal reke. Duchowny wracal ze swoja grupa do Swiatyni po dlugiej wycieczce, której celem byla wizyta u Menelaus, córki królowej Atreus. Statek Gonerów zostal przejety w sektorze Thyn’s Abyss w sposób, który sugerowalby duza akcje wojskowa.
Kaplan, który apelowal o spokój wsród wchodzacych na poklad zolnierzy, zostal pobity i skopany, co wygladalo na akt zemsty. Duchowni nie wiedza, co sprowokowalo atak.
Jako Seldon - Korespondent ds. Biezacych, Wiadomosci GalNet
Z kazda wiadomoscia coraz wieksza odwaga... Tym razem chyba dwa medale! Bo przeciez nie bylo nawet macek... ale niebezpieczny Goner mial grozniejsza bron - dobre slowo! I odwiedzal Boronow!
Tak, rezerwat to jednak dobry pomysl.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Marcybiskup wrote:Po wspanialej akcji? Bo zamaskowany i uzbrojony po zeby liniowiec turystyczny "Raj" robil uniki i strzelal folderami biur podrozy?
:lol:
Marcybiskup wrote:Z kazda wiadomoscia coraz wieksza odwaga... Tym razem chyba dwa medale! Bo przeciez nie bylo nawet macek... ale niebezpieczny Goner mial grozniejsza bron - dobre slowo!
Wszak słowo celniejsze jest od miecza. Choć może to było pióro... :P :D
No i rzeczywiście ponoć było ostrzejsze :P
Last edited by Sauron11 on Mon, 23. Aug 04, 22:55, edited 1 time in total.
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Panie Marcy, ponieważ uważam Pana za zbyt inteligentną osobę by nie zauważyć pewnych oczywistości, muszę Pańską wypowiedź uznać za jawną prowokację. Odpowiem jednak spokojnie.
Czy uważasz Pan, że groźni przestępcy poruszają się w okolicach, w których są poszukiwani pojazdem z napisem "to my groźni przestępcy"?
Liniowiec turystyczny nie miał, rzecz jasna z bandytami nic wspólnego, w przeciwnym razie nie zostałby puszczony wolno.
Rzekomy powrót z urlopu to oczywista bzdura, z uporem godnym lepszej sprawy nagłaśniana przez jadowitą borońską propagandę. Bandyci, o których mowa od dłuższego czasu wymykali się sprawiedliwości. Oczywiście nie chodzili w koszulkach z napisem "jestem groźnym przestępcą od dawna uciekającym przed prawem" tylko udawali turystów, biznesmenów, lumpów, a być może i przedszkolanki. Splicki wywiad jednak nie zapomniał i nie spał. W końcu, dość przypadkowo, przyznaję, natrafiono na ich ślad. A że liniowiec był u wrót borońskiej przestrzeni, dowódca niszczyciela podjął jedynie słuszną decyzję o zatrzymaniu go.
Fakt, że w myśl argońskich norm egzekucja na miejscu jest czymś niezwykłym, ale miejsce gdzie to się stało było akurat pod splicką jurysdykcją, a u Splitów takie postępowanie nie jest niczym niezwykłym.
Nie jestem dostatecznie zorientowany co Boroni robią ze schwytanymi bandziorami, ale chyba nie wkładają im wieńca z wodorostów na skronie?
Niestety sprawy Gonera nie znam, ale obiecuję, że jak tylko policzę te cholerne podatki :evil: :evil: :evil: to spróbóję przyjrzeć się jej bliżej.
Sauron, tam chyba było coś o ostrości...
I z ubolewaniem stwierdzam, że nie możesz zostać arbitrem, Twoja stronniczość jest nazbyt oczywista :cry: (o co mi chodzi wyjdzie na jaw w ciągu kilku dni). Aż boję się wersji 1.4, może dacie mi teksty do ocenzurowania? Albo chociaż obiecajcie, że Splici nie będą dużo gorsi od Khaaków i Xenonów.
A skoro już przy dobrych słowach jesteśmy:
"Rewolwerem i dobrym słowem można zdziałać znacznie więcej niż samym tylko dobrym słowem." :wink:
Marcy czemu ominąłeś borońskiego szpiega?
Pozdrawiam
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Uuuuu, ludzki rzecznik krwawej mafii... czyli urbanologia stosowana.
Dosyc tego. Nie ma zadnego pokrycia w faktach. Po pierwsze wszyscy wiedza, ze "szpieg" to najlepszy pretekst do eliminacji kolejnego Borona bez widocznych powodow. Po drugie Boroni i Argoni nie morduja niewinnych istot - a nawet oskarzonych i skazanych. Poniewaz nie wykazujesz najmniejszej sklonnosci do pokory, dyskusje uwazam za zbedna.
Nawet nie interesuje mnie juz, czemu Ty ominales historyczne fakty - inwazje na Boronow tylko dlatego, ze byli bezbronni - i okupacje ich sektorow.
Jednak pamietaj - agresja zawsze do Ciebie wraca :evil:

koncze, bo musze juz isc do domu :P
Indoctrine
x3tc

Post by Indoctrine »

Dołożę swoją wypowiedź.
Splici w stosunku do innych ras a szczególnie Boronów byli zawsze nastawieni agresywnie. Czy to, że teraz panuje pokój to sprawa jakieś zmiany w ich myśleniu? Oczywiście, że nie. Po prostu Boroni w sojuszu z Argonami są potencjalnie zbyt silnym przeciwnikiem. Dodatkowo z nieoficjalnych źródeł wiadomo, że wojskowi wbrew buńczucznym wypowiedziom(publikowanym nawet w BBS) boją się Borońskich działek jonowych. Więc jedyne co trzyma w ryzach Splitów to strach.
A i pewnie ciągłe wojenki między rodzinami nie poprawiają ich kondycji bojowej.
Nie oszukujmy się jednak, to tylko kwestia czasu aż chwycą za broń i zaczną mordować niewinnych.
Dlatego moje Płaszczki będą BARDZO UWAŻNIE patrolowały splickie sektory. Co dalej, to się zobaczy. W każdym razie trzeba będzie zmusuć Splitów do oddania Boronom zagrabionych sektorów i wypłacenie odszkodowań. Jeśli będą stawiać opór... :twisted:
:boron: W następnym wcieleniu będę Borońską Księżniczką :P :boron:
Porucznik ekspedycji karnej przeciwko Splitom.
qui-stay-gon
x2

Post by qui-stay-gon »

Jezu co wy tak nie lubicie splitów czy jak. kurde split też człowiek ja jestem za splitami lubie ich na tyle że przygotowałem 3 statki m2 i około 40 m4 myślicie że to wystarczy

qui-stay-gon
kamil corporation 6 kopalni siliconu 8 tkanin rimes 4 wytfurnie chipów
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Wystarczy, wystarczy, lepiej najpierw powiedz, na jaka okazje taka flote przygotowales?

Odwieczny dylemat: jestes za miastem, czy za wsia?
:D :P :D
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Ehhh te nienawiści międzyrasowe... To plucie do butów... to szczanie do Coli...

mały EDIT :D
Last edited by Pavlo on Thu, 26. Aug 04, 14:04, edited 1 time in total.
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

:lol:
a ile brzydkich wyrazow... :D
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Do Argońskiej Prokuratury Federalnej.

Poniższe proszę potraktować jako formalny donos.
Jako lojalny obywatel Federacji pragnę poinformować o wydarzeniach, które mnie zaniepokoiły. Uważam że zagrażają one interesom Federacji i jej obywateli. Mogą doprowadzić również do incydentów, a nawet konfliktu zbrojnego. Ich dotychczasowych działań nie sposób traktować inaczej jak czcze przechwałki, ale czemu mają służyć?
Prowodyrem tych działań zdaje się być niejaki Marcybiskup, osobnik wielce podejżanej proweniencji. Pod przykrywką legalnej firmy gromadzi sprzęt i najwyraźniej zaczął rekrututować ludzi, by zrealizować sobie tylko znane cele. Wydaje się nim powodować nienawiść, ale czy tak jest naprawdę?
Wtóruje mu niejaki Neiklot. Sprawia on wrażenie człowieka prostolinijnego, który wierzy w słuszność swojego postępowania. Nie jest dla mnie zrozumiałe czemu szuka nowego wroga dla Federacji już borykającej się z nieustannym zagrożeniem xenońskim i najazdami Khaaków? To działanie nie wydaje mi się racjonalne.
Dalej Piquś. Powodem, dla którego zdecydował się przyłączyć do, jak to nazywają krucjaty, jest jak sam pisze "...nie każdemu w łeb za pyskowanie strzelam, w końcu w każdej społoeczności zdarzają się wyjątki i trzeba się z tym pogodzić. Ale jeśli cała rasa jest taka wredna, to...". Powód sam w sobie dość dziwaczny, żeby nie powiedzieć kuriozalny.
Pseudonimu następnego nie sposób wymówić. O$$I[EAA] próbuje moralnie uzasadnić planowaną przez tę grupę eksterminację innej rasy. Widać tlą się w nim jeszcze resztki człowieczeństwa.
Niejaki Micu jako swój wkład w przedsięwzięcie przedstawił propozycję założenia muzeum, w którym, już po eksterminacji rasy, zostanie wystawione po jednym produkcie ich technologii. Szczególnie okrutne.
Indoctrine, który z początku jawił się jako zwolennik pokojowego współistnienia, również dołączył do inkryminowanej grupy.

Wszyscy wyżej wymienieni dopuścili się wielokrotnego łamania praw Federacji. Nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi się, że można ich oskarżyć o podżeganie do agresji na terytorium innej rasy, sianie nienawiści rasowej i planowanie aktów o charakterze militarnym. Prawnik niewątpliwie znajdzie więcej powodów do oskarżenia tych osobników.
Piszę to wszystko w trosce dobro Federacji. Choć ich wywody traktuję jako przechwałki, nie mam pewności czy nie przerodzą się w działanie. A wówczas może być już za późno...
W interesie Federacji niewątpliwie nie leży w chwili obecnej rozpętanie wojny z rodzinami splickimi. Zagrożenie ze strony Xenonów i nowe, khaackie, jak sądzę, angażują gros sił argońskich i w takim wypadku trzeci przeciwnik mógłby być poważnym zagrożeniem. Więc czyje interesy realizują Marcybiskup i s-ka? Czy jest to działanie bezmyślne, powodowane niszczącą siłą nienawiści? Czy może są to, świadomi lub nie, agenci... spliccy? Dlaczego spliccy? Przecież Splici są jedyną rasą, która jest w stanie próbować wykorzystać zaistniałą sytuację nie bacząc na konsekwencje!
Nie wiem, która z wersji jest prawdziwa. Faktem jest, że ich działania mogą stanowić zagrożenie nawet dla bytu Federacji.

Wyrażam nadzieję, iż powyższe zawiadomienie zostanie potraktowane z należytą powagą i wymienieni wyżej osobnicy staną przed obliczem sprawiedliwości.

pozostaję z poważaniem

Jones Abrahams

W załączeniu topic pt. "Wojna ze Splitami...".

--------------------------------------------------------------------------------------------
ps. Jak tam chłopaki, macie już adwokatów? :mrgreen:
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Mówiłem, że rozwiążę sprawę pokojowo?
Żeby nie pozostawić nic przypadkowi, kolejny mały donosik:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Do Policji Argońskiej (w miejscu zamieszkania niejakiego Marcybiskupa)

Niniejszym donoszę, że mój sąsiad Marcybiskup regularnie po północy sika w najgłośniejsze miejsce muszli klozetowej, co pozwala mi przypuszczać, że jest on alfonsem i omegą tutejszego półświatka przestępczego.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ps. Powyższe pochodzi z gazetki milicyjnej wydawanej w latach osiemdziesiątych najwyraźniej w celu poprawienia wizerunku milicji na bardziej ludzki, bo takich kwiatków było tam całkiem sporo.
Neiklot
x3ap

Post by Neiklot »

:o Niezłe!! Jesteś adwokatem/prawnikiem/urzędnikiem państwa Argońskiego?? (niepotrzebne skreślić ;) ) Zarzuty, które wytoczyłeś, są bardzo poważne, Jones Abrahams. Podstawą naszych działań nie jest "...nie każdemu w łeb za pyskowanie strzelam, w końcu w każdej społoeczności zdarzają się wyjątki i trzeba się z tym pogodzić. Ale jeśli cała rasa jest taka wredna, to...", lecz wrodzona nienawiść tej rasy do nas... "A kiedy wszystko zawodzi, zabić przychodzi..." jak mówią Splici w swoich tajnych miejscach w Portach... Tak więc, jak chciałem powiedzieć, być może TY jesteś agentem Splickim?? :D Zastanów się porządnie nad sobą, adwokacie/prawniku/urzędniku państwa Argońskiego (niepotrzebne skreślić) :D

------------------------------------
PS. Masz jeszcze jakieś uwagi :D ?? Adwokaci są pierwsza klasa... Najlepsi spośród wszystkich ras (oprócz Splitów) :D Latają wyłącznie M1 z obstawą :D

PPS. Zostaw Marcego i resztę w spokoju... Splicie :D

PPPS. I bez obazy of course.

PPPPS. W razie czego, przylecimy i zbombardujemy Ci dom, a pozostałe macki (bo zapewne spożywasz biednych Boronów) odeślemy na cmentarze we wszystkich sektorach Borońskich, a na tablicy mogilnej będzie napis: "Zabity przez Jonesa Abrahamsa" :D Co ty na to??

PPPPPS. Jak widzę, ty nie znosisz Boronów... Czy też chcesz ich wybić?? :D
[ external image ]
----------------------
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Czy jestem urzędnikiem?!? Próbujesz mnie obrazić? Nie byłem i nie jestem urzędnikiem! Nic co wiąże się z biurokracją nie budzi mojej sympatii, a pisanie donosów rodzi wemnie ból (ale nie ma jeszcze X2 OL by można było różnice poglądów rozstrzygnąć po męsku :twisted: ). Interesy prowadzę ze wszystkimi rasami (u, na ten przykład, Boronków, jestem pod koniec Powiernika Sekretów) i nie jestem zachwycony gdy ktoś próbuje zlikwidować mi źródło zbytu. :P Poza tym jako człowiek cywilizowany nie mogę spokojnie patrzeć gdy ktoś planuje xenocyd! Prawdopodobne konsekwencje Waszych działań opisałem w pierwszym donosie.
Czy jadam Boronów? No, wiesz... hmm... tego... jeśli nie wyjaśnia tego mój avatar... hmm... a któż nie lubi frutti di mare?

Pozdrawiam

ps. za prawnikami też nie przepadam...
Neiklot
x3ap

Post by Neiklot »

Przecież mówiłem, że nie chcę Cię obrazić!! Co do urzędników i prawników, to też ich nie lubię (nie są zbyt smaczni :D), a frutti di mare - błech... nie znoszę (jeśli już, to makrele i tuńczyki) :P. Boroni to cioty, ale właśnie dlatego trzeba ich chronić :D żeby tacy Owoco-morzo-jadowie :D nie wybili ich do końca. Co do Xenonów i Khaaków - likwiduję (lub przejmuję :D) ich od razu, ostatnio przejąłem Xenońskiego M2 :twisted: i postanowiłem, że wybiję całą tą zarazę... A co do Splitów - poczekamy, zobaczymy :lol:

Pozdrówka i nie obrażaj się -
Neiklot

PS. To nie będzie zupełny Xenocyd Splitów :twisted: Zostawię ludność cywilną i niektóre sektory (wszystkie ze stoczniami i innymi bajerami). Splitom też należy się przestrzeń życiowa, ale "trza ich za pysk trzymać" :D Na dodatek, tak jak to już pisał Marcybiskup, zbuduję w każdym ich sektorze fabryki żywności - jak chcą żreć, to proszę bardzo, ale nie Boronów... Niestety. Będą musieli zrezygnować ze smakołyków...
[ external image ]
----------------------
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Split mówić wy być marne i głupie istoty i nie mieć z my szans!!! :lol:
My dawać wam 4 Tazury by zapłcić nam 100 000 000 mln lub my wam udowodnić kto ty rządzić!!!

W odpowiedzi na te zarzuty Vagyr nałożyło embargo na Splicką rodzinę Rhonkar i Nji.
Neiklot
x3ap

Post by Neiklot »

Dajecie mi "tylko" 5,08 dnia?! Przecież ja w 30min rozwalam cały :!: sektor Splicki... Ale cóż... Mam nadzieję, że Splici się nie obrażą, jeśli wyjadę z mojego M2 na urlop... :roll:

Pozdrówka,
Neiklot

PS. Rafio -> Mam nadzieję, że się odpowiednio ubezpieczyłeś, bo jeśli trzymasz ze Splitami, to Cię zmiotę razem z nimi :twisted:. Zastanów się, czy warto!

PPS. Jones Abrahams -> jakimi statkami aktualnie latasz?? Chciałbym zobaczyć, czy mam szansę :P...
[ external image ]
----------------------

Return to “Polskie / Polish X-Forum”