MAM pytanie Co do Fabryk
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
Moje skrypty nie cheetują
To po prostu sposób na to żeby ulepszyć trochę świat X2, nawet nie trzeba za to oprogramowanie wiele płacić, taki X-OpenSource
Przykładem dobrego wkomponowania w grę niech będzie mój Kasjer, ten statek tak na prawdę niegdzie nie musiał by latać, wystarczy po prostu przelewać kasę "zdalnie", ale pomyślałem, że taki kręcący się po fabrykach statek będzie fajny, coś jak ci inspektorzy z TAXI-misji.
A statek jest wygodnym miejscem do powieszenia na nim skryptów, globalne skrypty to tylko problemy, sugeruję ich nie używać

To po prostu sposób na to żeby ulepszyć trochę świat X2, nawet nie trzeba za to oprogramowanie wiele płacić, taki X-OpenSource

Przykładem dobrego wkomponowania w grę niech będzie mój Kasjer, ten statek tak na prawdę niegdzie nie musiał by latać, wystarczy po prostu przelewać kasę "zdalnie", ale pomyślałem, że taki kręcący się po fabrykach statek będzie fajny, coś jak ci inspektorzy z TAXI-misji.
A statek jest wygodnym miejscem do powieszenia na nim skryptów, globalne skrypty to tylko problemy, sugeruję ich nie używać

-
a co jak go zniszcza ?adam00 wrote:Moje skrypty nie cheetują![]()
To po prostu sposób na to żeby ulepszyć trochę świat X2, nawet nie trzeba za to oprogramowanie wiele płacić, taki X-OpenSource![]()

PS: adam, jak twoje skrypty wplywaja na wydajnosc ? zanim wyszlo 1.3 uzywalem teladi auto-trade zamiast mk3 i przy kilkunastu statkach mialem wrazenie sie gra chodzi jakby wolniej ...
-
No patrz, o takim featuresie nie pomyślałem, kasjer powinien odwozić kasę do "banku", a jak go napadną po drodze, to obrabują
Moje skrypty jak każde mają wpływ na wydajność, ale gra tak naprawdę cały czas odgrywa jakieś skrypty, conajmniej setki ich. Chociaż tak na prawdę to kiedy gra "działa" to znaczy, że wszystkie skrypty są w stanie "wait" albo wykonują komendy wbudowane typu "poleć gdzieś", wykonujący się skrypt blokuje wszystko inne, ale normalnie są to niezauważalne ułamki sekund, które wystarczają na wykonanie setek instrukcji skryptu. Staram się optymalizować moje skrypty tak żeby nie przycinały gry, np. ostatnio robiłem "narzędziowy" skrypt przeszukujący wszechświat w celu utworzenia tablicy kupujących/sprzedających jakiś towar posortowanej wg najlepszego interesu. No i to właśnie sortowanie okazało się problemem, przy wyszukiwaniu kupców na energię (setki stacji) zdarzały się przycięcia na może 1/10 sekundy, w każdym razie widoczne. Więc zoptymalizowałem początkowy etap wyszukiwania, jest on keszowany (część warunków nie zmienia się w czasie działania głównej komendy np. sprzedaj po najlepszej cenie) a dodatkowo zaimplementowałem sobie algorytm sortowania QuickSort i dołożyłem przerywniki "wait" w pętle algorytmu, przez te przerywniki wyszykiwanie działa ogólnie wolniej (może być nawet 1-3 sekundy) ale nie czuć przycinania się gry.
Ale się rozwodzę
podsumowując wpływ na prędność gry nie powinien być widoczy, ale mnie może być trudno to ocenić, gram już od dawna z moimi skryptami.

Moje skrypty jak każde mają wpływ na wydajność, ale gra tak naprawdę cały czas odgrywa jakieś skrypty, conajmniej setki ich. Chociaż tak na prawdę to kiedy gra "działa" to znaczy, że wszystkie skrypty są w stanie "wait" albo wykonują komendy wbudowane typu "poleć gdzieś", wykonujący się skrypt blokuje wszystko inne, ale normalnie są to niezauważalne ułamki sekund, które wystarczają na wykonanie setek instrukcji skryptu. Staram się optymalizować moje skrypty tak żeby nie przycinały gry, np. ostatnio robiłem "narzędziowy" skrypt przeszukujący wszechświat w celu utworzenia tablicy kupujących/sprzedających jakiś towar posortowanej wg najlepszego interesu. No i to właśnie sortowanie okazało się problemem, przy wyszukiwaniu kupców na energię (setki stacji) zdarzały się przycięcia na może 1/10 sekundy, w każdym razie widoczne. Więc zoptymalizowałem początkowy etap wyszukiwania, jest on keszowany (część warunków nie zmienia się w czasie działania głównej komendy np. sprzedaj po najlepszej cenie) a dodatkowo zaimplementowałem sobie algorytm sortowania QuickSort i dołożyłem przerywniki "wait" w pętle algorytmu, przez te przerywniki wyszykiwanie działa ogólnie wolniej (może być nawet 1-3 sekundy) ale nie czuć przycinania się gry.
Ale się rozwodzę

-
Mam taka niesmiala prosbe... moglby ktos zrobis screena z gry z ty, napisem "modified"? Chcialbym zobaczyc, jak to wyglada...
Adam, czy znasz skrypt "MassiveWarModWithPlot"? Myszkowalem i czytalem opisy, to jest chyba mega wypasione ustrojstwo, ktore zmnienia calkowicie gre! Od razu powiem, ze warto po to siegnac po skonczeniu gry. Sa tam dodatkowe misje, zmieniaja sie wspolczynniki broni, jest o wiele wiecej sektorow, mnostwo miejsc z Xenonami i Khaakami, moge przeslac mape na zyczenie. Przypomina mi to mod do X-Tension, nazywal sie nomen omen "X-Treme"
Tez wszystko sie zmienialo i bylo nastawione na jatke. Fajnie by bylo znac opinie kogos, kto juz tego sprobowal.
Adam, czy znasz skrypt "MassiveWarModWithPlot"? Myszkowalem i czytalem opisy, to jest chyba mega wypasione ustrojstwo, ktore zmnienia calkowicie gre! Od razu powiem, ze warto po to siegnac po skonczeniu gry. Sa tam dodatkowe misje, zmieniaja sie wspolczynniki broni, jest o wiele wiecej sektorow, mnostwo miejsc z Xenonami i Khaakami, moge przeslac mape na zyczenie. Przypomina mi to mod do X-Tension, nazywal sie nomen omen "X-Treme"

-
Ten napis "modified" nie rzuca się w oczy podczas normalnej gry, w ogóle się go nie zauważa,
Też czytałem trochę o tym modzie, wygląda ciekawie ale jeszcze go nie próbowałem, chcę spróbować za jakiś czas, po tym jak już trochę poszaleję w normalnej grze (zobaczę jak wyglądają walki dużych statków i zrobię porządek z Xenonami i Khaakami)
Też czytałem trochę o tym modzie, wygląda ciekawie ale jeszcze go nie próbowałem, chcę spróbować za jakiś czas, po tym jak już trochę poszaleję w normalnej grze (zobaczę jak wyglądają walki dużych statków i zrobię porządek z Xenonami i Khaakami)

-
O President's End Bym sie nie martwil - po jakims czswie sektor sie...
wycisza. Serio, ja u siebie juz od naprawde dawna nie mialem tam chocby jednego ataku. W SPP osobiscie uzywam Delfinow do sprzedazy ogniw - 2000 ladowni i dostaje niezla cene no i sie nie dubluja. W reszcie fasbryk tez uzywam glownie Mant/Hermesow.
159 statkow, 29 fabryk, 58 satelitow i problemy z produkcja - pewne zasoby sie wyczerpuja i musze je teraz sam produkowac bo mi caly interes sie blokuje.
ps. jak ktos zna jakies ciekawe lokalizacje dla fabryk (tylko nie SPP tych mam juz ponad 10 i mi sie znudzily) to podajciez - odwdziecze sie tym samym jezeli kto potrzebuje
wycisza. Serio, ja u siebie juz od naprawde dawna nie mialem tam chocby jednego ataku. W SPP osobiscie uzywam Delfinow do sprzedazy ogniw - 2000 ladowni i dostaje niezla cene no i sie nie dubluja. W reszcie fasbryk tez uzywam glownie Mant/Hermesow.
159 statkow, 29 fabryk, 58 satelitow i problemy z produkcja - pewne zasoby sie wyczerpuja i musze je teraz sam produkowac bo mi caly interes sie blokuje.
ps. jak ktos zna jakies ciekawe lokalizacje dla fabryk (tylko nie SPP tych mam juz ponad 10 i mi sie znudzily) to podajciez - odwdziecze sie tym samym jezeli kto potrzebuje
-
-
bardzo fajnie produkuje sie na wieksza skale w Ore Belt, Rhonkar's clouds : pod reka cala masa asteroidow, a reszte surowcow oczywiscie da sie wytworzyc w petlach produkcyjnych. Bardzo ciekawym sektorem jest Akeela's Beacon, wlasnie postawilem tam ring z SPP i a docelowo chcialem wrzucic tam fabryke GHEPT z supportem i fabryke 125MWVill wrote: ps. jak ktos zna jakies ciekawe lokalizacje dla fabryk (tylko nie SPP tych mam juz ponad 10 i mi sie znudzily) to podajciez - odwdziecze sie tym samym jezeli kto potrzebuje

Lucky -planets - na pewno znasz ten sektor - jest dosc interesujacy, w Trinity sanctuarium mozna zarobic miliony na produkcji Lupin Soi + produkowac sobie cos z HighTech , jako ze wszedzie dookola sa surowce potrzebne do produkcji np GFU

-
Z dobych sektorów do handlu polecałbym Loomanckstrats Legacy . Idealne miejsce na Dream Farm i Bliss Place (teladianie i piraci kupują to maxymalnych cenach) oraz są tam a sąsiedztwo systemu Great Trench daje mnóstwo taniej energii.
Spoiler
Show
po dwa asteroidy z krzemem o wartości 72 i rudą o wartości ok 50
Last edited by Black-Templar on Wed, 9. Jun 04, 12:46, edited 1 time in total.
-
Ano wlasnie, bede sie musial przylorzyc do fabryk High Tech, malo ich
do tej poory budowalem, a fabryk uzbrojenia prawie wcale. Czytalem ze uzbrojenie najlepiej w petlach produkowac. A, na angielskim forum ktos poleca Presidents End na tzw. Home Sector z nielegalnymi produktami - piraci kupuja wszystko jak leci za maksa. Tyle ze trzeba tam zrobic loopa no i obrone sektora, ale ludzie twierdza ze nawet dwa M6 zupelnie wystarcza.
do tej poory budowalem, a fabryk uzbrojenia prawie wcale. Czytalem ze uzbrojenie najlepiej w petlach produkowac. A, na angielskim forum ktos poleca Presidents End na tzw. Home Sector z nielegalnymi produktami - piraci kupuja wszystko jak leci za maksa. Tyle ze trzeba tam zrobic loopa no i obrone sektora, ale ludzie twierdza ze nawet dwa M6 zupelnie wystarcza.
-
Hehehehe. Mam "już" 4solar planty, 1 kopalnie krzemu, 1 kopalnie rudy i jeszcze delfina z trade comand softwere mk3 ulepsonego na maksa
(zaczołem grać tydzien po premierze) . Uzbieranie dla mnie jakiejś większej sumki np. 10mln to prawie pół dnia. Za zarobione ciężko pieniądze kupiłem fabryke PDF gamma u boronów i się chyba zastrzele że tak wczesnie to "cudo" kupiłem(cykl produkcyjny 20:00:00
). Czy ktoś wie ile konkretnie surowców to potrzebuje na jedno działo? Może dożyje skończenia produkcji...(trzeba sobie było kupić fabryke tarcz albo M6 dla szpanu
...)

-
-
-
zyski? jakie zyski? Nie moge okreslic puki nie dowiem sie ile to potrzebuje surowców... Dla porównania elektrownie mają cykl produkcyjny około 00:01:34 Wątpie czy będę to wykorzystywał do zarabiania kredytów, prędzej do dozbrajania własnego krążownika, zdąże go kupić zanim to się wyprodukujeRaptorek wrote:zartujesz 20 min czy godzin heh a ile zysku jest na jednym takim na czysto ??

-
-