[X3 XTM] - opinie i rady
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
-
ProszęMARMUR243 wrote:Może mi ktoś dać namiar na trzecią wersje XTM.
http://www.thexuniverse.com/forum/showthread.php?t=2721
Przy okazji informuję zainteresowanych iż mod jest w pełni kompatybilny z częścią fabularną X.
Pare dni temu skończyłem fabułę

Pozdrawiam.
-
-
MARMUR243 czyli gdzie i komu robic dobrze? NO NIE PRZY DZIECIACH - na to forum zagladaja tez i mlodsi gracze.MARMUR243 wrote:gdzie i komu mamy robić misje w grze. Pozdrawiam.

A tak serio to fabula jest jedna i w wersji podstawowej i w XTM tyle, ze w XTM masz o wiele wiecej statkow i misji dodatkowych a takze sektorow w ktorych mozesz sie 'wzbogacic na biednych piratach'. Jest tez kilka nowych broni i oslon, ale te troche trudno opisac. Po prostu trzeba pograc zeby zobaczyc o co w tym wszystkim chodzi i co sie zmienilo.
-
Ładny spis nowości w XTM:
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=186049
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=186049
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
Witam,
gram od niedawna w X3 XTM i doszedłem do momentu kiedy mogę dokonać zakupu (nie zdobyć) statku klasy M3+. Po sprawdzeniu dostępnych opcji zastanawiam się nad trzema statkami: piracką Eclipse, piracką Kea lub nie piracką Ellite.
Parametry statków:
Eclipse
szybkość 169m/s
osłony 4x25MJ
generator tarczy 1150MW
energia laserów 7800 MJ
generator energii dla laserów 195MW
cargo 275 wielkość ładunku L
ilość dział głównych 8
dwie wieże
Ellite
szybkość 157m/s
osłony 3x25MJ
generator tarczy 750MW
energia laserów 7800 MJ
generator energii dla laserów 156MW
cargo 215 wielkość ładunku M
ilość dział głównych 10
jedna dwulufowa wieża
poważna zaleta zdolność do regeneracji kadłuba
Kea
szybkość 152m/s
osłony 1x125MJ
generator tarczy 1050MW
energia laserów 8100 MJ
generator energii dla laserów 202MW
cargo 355 wielkość ładunku L
ilość dział głównych 8
dwie wieże.
Ceny są podobne (przynajmniej dla mnie rozbieżność między nimi nie ma znaczenia). Najrozsądniejszym wydaje mi się wybór Eclipse. Jest on najszybszy i dosyć dobrze wyposażony. Kusi mnie również Kea silne tarcze i mocny generator energii. Ellite jest trochę nietypowe (możliwość regeneracji kadłuba, 10 głównych dział) niestety jest najwolniejszy i ma najsłabsze osłony. Piracką Ellite wyeliminowałem z tego castingu ze względu na to iż pomimo prędkości (183 m/s) jest ona najsłabszym M3+ jaki znalazłem do kupienia. Byłbym wdzięczny za opinie.
gram od niedawna w X3 XTM i doszedłem do momentu kiedy mogę dokonać zakupu (nie zdobyć) statku klasy M3+. Po sprawdzeniu dostępnych opcji zastanawiam się nad trzema statkami: piracką Eclipse, piracką Kea lub nie piracką Ellite.
Parametry statków:
Eclipse
szybkość 169m/s
osłony 4x25MJ
generator tarczy 1150MW
energia laserów 7800 MJ
generator energii dla laserów 195MW
cargo 275 wielkość ładunku L
ilość dział głównych 8
dwie wieże
Ellite
szybkość 157m/s
osłony 3x25MJ
generator tarczy 750MW
energia laserów 7800 MJ
generator energii dla laserów 156MW
cargo 215 wielkość ładunku M
ilość dział głównych 10
jedna dwulufowa wieża
poważna zaleta zdolność do regeneracji kadłuba
Kea
szybkość 152m/s
osłony 1x125MJ
generator tarczy 1050MW
energia laserów 8100 MJ
generator energii dla laserów 202MW
cargo 355 wielkość ładunku L
ilość dział głównych 8
dwie wieże.
Ceny są podobne (przynajmniej dla mnie rozbieżność między nimi nie ma znaczenia). Najrozsądniejszym wydaje mi się wybór Eclipse. Jest on najszybszy i dosyć dobrze wyposażony. Kusi mnie również Kea silne tarcze i mocny generator energii. Ellite jest trochę nietypowe (możliwość regeneracji kadłuba, 10 głównych dział) niestety jest najwolniejszy i ma najsłabsze osłony. Piracką Ellite wyeliminowałem z tego castingu ze względu na to iż pomimo prędkości (183 m/s) jest ona najsłabszym M3+ jaki znalazłem do kupienia. Byłbym wdzięczny za opinie.
-
Nie pilotowalem Kea, ale co do pozostalych to juz gdzies opisalem moj wybor. Tylko Elite, ale dlatego, ze ja lubie dosc duzo walczyc a remont kadluba w poczatkowej fazie gry to jest niesamowity wydatek. Do tego duzym plusem jest 10 przednich dzial wiec najczesciej niszczenie lub powazne uszkodzenie przeciwnika docodzilo w pierwszym podejsciu. Jesli chodzi o oslony to pamietaj o tym, ze Eclipe ma 4x 25, ale zwyklych oslon, a Elite 3x25 Military wiec bija o glowe oslony Eclipse. Do tego jest ok 10% bardziej zwrotny i z tylu ma 2 dzialka a nie jedno.
-
Witam,
jak zdążyłem się już zorientować Elite jest klasyfikowane jako zwykły M3 (nie M3+). Kea dysponuje 1 tarczą Military 125Mj. Czy istnieje gdzieś opis czym róznią się tarcze zwykłe od wojskowych? Chodzi mi o parametry wyrazone w liczbach. Szukałem takich informacji na forum ale poza odczuciami nic nie znalazłem.
Interesująco wygląda również boroński Skate (4x25Mj Military). Niestety na Elite i Scate nie można instalować GFU (co może być przydatne w walce z rozdrobnionym Khackim klasterem). Wydaje mi się, że piracka Kea jest tu najbardziej uniwersalnym M3+ (dysponuje dużą ładownią, więc można zabrać na pokład różne typy broni). Wydaje mi się również, że silniejsze osłony mogą zrekompensować możliwość regeneracji kadłuba.
jak zdążyłem się już zorientować Elite jest klasyfikowane jako zwykły M3 (nie M3+). Kea dysponuje 1 tarczą Military 125Mj. Czy istnieje gdzieś opis czym róznią się tarcze zwykłe od wojskowych? Chodzi mi o parametry wyrazone w liczbach. Szukałem takich informacji na forum ale poza odczuciami nic nie znalazłem.
Interesująco wygląda również boroński Skate (4x25Mj Military). Niestety na Elite i Scate nie można instalować GFU (co może być przydatne w walce z rozdrobnionym Khackim klasterem). Wydaje mi się, że piracka Kea jest tu najbardziej uniwersalnym M3+ (dysponuje dużą ładownią, więc można zabrać na pokład różne typy broni). Wydaje mi się również, że silniejsze osłony mogą zrekompensować możliwość regeneracji kadłuba.
-
http://www.thexuniverse.com/forum/showthread.php?t=6401ed971 wrote:Czy istnieje gdzieś opis czym róznią się tarcze zwykłe od wojskowych? Chodzi mi o parametry wyrazone w liczbach.
Pozdrawiam
-
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
Witam wszystkich serdecznie po długiej nieobecności!
A mówili, nie właź, gdzie cię nie proszą ale ja koniecznie chciałem zobaczyć co jest po drugiej stronie bramy do Systemu Ziemskiego. Wybrałem szybkiego Odkrywcę, zmyliłem patrole Terran i...
I przeniosło mnie nie tylko w przestrzeni ale również i w czasie! Wylądowałem na Ziemi w samym środku walk w okresie wczesnego średniowiecza. Niestety brama, z której wypadłem zamknęła się, statek uległ rozbiciu i droga do świata X została zamknięta. Musiałem więc radzić sobie w zupełnie nowych warunkach. Wkrótce też zasłynąłem jako znamienity wódz (ach ta wrodzona skromność!) i coraz to nowe królestwa prosiły mnie o pomoc w rozszerzaniu swoich granic co też czyniłem z dużą wprawą(*). Dopiero gdzieś pod Kairem w pradawnej piramidzie udało mi się znaleźć coś, co przypominało portal czy bramę gwiezdną. Udało mi się uruchomić to coś i tym sposobem wróciłem do świata X. Niestety podczas mojej nieobecności zaszły tu duże zmiany więc kiedy za resztki kredytów kupiłem statek okazało się, że będzie konieczna aktualizacja oprogramowania pokładowego komputera.
Chciałbym więc podziękować tym wszystkim, dzięki który to oprogramowanie jest dostępne a w szczególności tym, którzy pracowali(pracują) nad jego rodzimą wersją.
Do tej pory zainstalowałem: 1.4.03 do 2.0.01.exe, 2.0.01 do 2.0.02_PL.exe, 3.1.06.exe i nieoficjalne tłumaczenie oraz XTM0.7a Core i 0.7.3. Póki co wszystko chodzi OK. jeśli nie liczyć tradycyjnego Array 7213 (nie bardzo mi się chce grzebać w plikach) i niewidzialnego Zwiadowcy Kha'ak który istniał tylko jako wskaźnik osłon i kadłuba ale samego statku nie było...
To na razie tyle! Pozdrawiam Wszystkich. W.
(*) A mówiąc po ludzku pograłem trochę w Medievala II i jego najróżniejsze mody.
A mówili, nie właź, gdzie cię nie proszą ale ja koniecznie chciałem zobaczyć co jest po drugiej stronie bramy do Systemu Ziemskiego. Wybrałem szybkiego Odkrywcę, zmyliłem patrole Terran i...
I przeniosło mnie nie tylko w przestrzeni ale również i w czasie! Wylądowałem na Ziemi w samym środku walk w okresie wczesnego średniowiecza. Niestety brama, z której wypadłem zamknęła się, statek uległ rozbiciu i droga do świata X została zamknięta. Musiałem więc radzić sobie w zupełnie nowych warunkach. Wkrótce też zasłynąłem jako znamienity wódz (ach ta wrodzona skromność!) i coraz to nowe królestwa prosiły mnie o pomoc w rozszerzaniu swoich granic co też czyniłem z dużą wprawą(*). Dopiero gdzieś pod Kairem w pradawnej piramidzie udało mi się znaleźć coś, co przypominało portal czy bramę gwiezdną. Udało mi się uruchomić to coś i tym sposobem wróciłem do świata X. Niestety podczas mojej nieobecności zaszły tu duże zmiany więc kiedy za resztki kredytów kupiłem statek okazało się, że będzie konieczna aktualizacja oprogramowania pokładowego komputera.
Chciałbym więc podziękować tym wszystkim, dzięki który to oprogramowanie jest dostępne a w szczególności tym, którzy pracowali(pracują) nad jego rodzimą wersją.
Do tej pory zainstalowałem: 1.4.03 do 2.0.01.exe, 2.0.01 do 2.0.02_PL.exe, 3.1.06.exe i nieoficjalne tłumaczenie oraz XTM0.7a Core i 0.7.3. Póki co wszystko chodzi OK. jeśli nie liczyć tradycyjnego Array 7213 (nie bardzo mi się chce grzebać w plikach) i niewidzialnego Zwiadowcy Kha'ak który istniał tylko jako wskaźnik osłon i kadłuba ale samego statku nie było...
To na razie tyle! Pozdrawiam Wszystkich. W.
(*) A mówiąc po ludzku pograłem trochę w Medievala II i jego najróżniejsze mody.
-
Witam. Jak to sobie przeczytałem to od razu przypomniały mi się gwiezdne wrotaA mówili, nie właź, gdzie cię nie proszą ale ja koniecznie chciałem zobaczyć co jest po drugiej stronie bramy do Systemu Ziemskiego. Wybrałem szybkiego Odkrywcę, zmyliłem patrole Terran i...
I przeniosło mnie nie tylko w przestrzeni ale również i w czasie! Wylądowałem na Ziemi w samym środku walk w okresie wczesnego średniowiecza. Niestety brama, z której wypadłem zamknęła się, statek uległ rozbiciu i droga do świata X została zamknięta. Musiałem więc radzić sobie w zupełnie nowych warunkach. Wkrótce też zasłynąłem jako znamienity wódz (ach ta wrodzona skromność!) i coraz to nowe królestwa prosiły mnie o pomoc w rozszerzaniu swoich granic co też czyniłem z dużą wprawą(*). Dopiero gdzieś pod Kairem w pradawnej piramidzie udało mi się znaleźć coś, co przypominało portal czy bramę gwiezdną. Udało mi się uruchomić to coś i tym sposobem wróciłem do świata X.

A co do XTM to właśnie kupiłem Terriańskiego M4 i on bije na Głowę wszystkie inne M4. Wypas maksymalny no ale nic dziwnego gdyż wersja L kosztowała mnie troszkę ponad 2 mln cr.
-
-
Mam trzy pytania:
1. Co to jest i do czego służy (oprócz zajmowania miejsca w ładowni):
- Shivan Dragon Scales
- Rock Beetle Shell.
Jedno pozostało po rozwalonym smoku a drugie po jakimś smokopodobnym duchu (albo na odwrót).
2. Gdzie w XTM można znaleźć Nividium? Bo tam, gdzie było np. w misji BG to go teraz nie ma. A krzaków póki co nie mam zamiaru odwiedzać!
3. Czy sektory terrańskie można odwiedzać od razu (gram na xtreme a więc z fabułą) czy dopiero po skończeniu fabuły?
1. Co to jest i do czego służy (oprócz zajmowania miejsca w ładowni):
- Shivan Dragon Scales
- Rock Beetle Shell.
Jedno pozostało po rozwalonym smoku a drugie po jakimś smokopodobnym duchu (albo na odwrót).
2. Gdzie w XTM można znaleźć Nividium? Bo tam, gdzie było np. w misji BG to go teraz nie ma. A krzaków póki co nie mam zamiaru odwiedzać!
3. Czy sektory terrańskie można odwiedzać od razu (gram na xtreme a więc z fabułą) czy dopiero po skończeniu fabuły?
-
Pozostałości po smoku musisz razem z jakimś statkiem sprzedać... Tak piszą:)
W opcjach AI włącz dostęp do terrańskich sektorów "Add Terran to non-plot game" czy jakoś tak...
Pozdrawiam
W opcjach AI włącz dostęp do terrańskich sektorów "Add Terran to non-plot game" czy jakoś tak...
Pozdrawiam
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude