[X3] instrukcja pl

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Yacek wrote:[...]tylko brak chęci
Nie oczekuj, że Egosoft przetłumaczy instrukcje na polski.
Dowiem się jak i co. Do tego czasu proszę zostawić ten temat.

klarix
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

klarix wrote:Nie oczekuj, że Egosoft przetłumaczy instrukcje na polski.
Dowiem się jak i co. Do tego czasu proszę zostawić ten temat.
Nie oczekuję, wszak instrukcja jest przetłumaczona. Trzeba tylko otrzymać ją od wydawcy lokalnego.
Mam nadzieję że coś się da w tym temacie zrobić i dziękuję za chęć pomocy.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Po rozmowach taka jest sytuacja: Egosoft mógłby zaoferować polską instrukcje X3TC do pobrania, ale nie ma tej instrukcji jako PDF, ani nie ma pozwolenia na takie rozpowszechnienie.

Jeśli ktoś jest w kontakcie z lokalnym wydawcą, to można by poprosić o minute czasu. Potrzebna jest email do Egosoft (michael@egosoft.com), która zawiera polską instrukcje do X3TC w formie PDF i oficjalne pozwolenie rozpowszechnienia w formie download ze strony Egosoft.

(Michael zna kilka języków, ale nie polski :wink: )

klarix
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Dzięki Klarix, wiemy na czym stoimy. Myślę że da się ruszyć sprawę dalej i zobaczymy co powiedzą nasi lokalni wydawcy.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

klarix wrote:Po rozmowach taka jest sytuacja: Egosoft mógłby zaoferować polską instrukcje X3TC do pobrania, ale nie ma tej instrukcji jako PDF, ani nie ma pozwolenia na takie rozpowszechnienie.
A napisz jeszcze kto z kim rozmawiał na górze, że się dowiedział, że nie ma pozwolenia? W sensie, czy ktoś w Ego zadał sobie trud aby spytać kogoś w Koch/Deep, a ten ktoś pytał następnie u polskiego wydawcy, bo zdaje się taka jest procedura zapytań. Bo jakoś nie chce mi się wierzyć, znając podejście Ego do tak mało ważnych spraw, że ktokolwiek, kogokolwiek o cokolwiek w tej sprawie pytał na górze ;).
klarix wrote:Jeśli ktoś jest w kontakcie z lokalnym wydawcą, to można by poprosić o minute czasu. Potrzebna jest email do Egosoft (michael@egosoft.com), która zawiera polską instrukcje do X3TC w formie PDF i oficjalne pozwolenie rozpowszechnienia w formie download ze strony Egosoft.
Najlepszym kandydatem do obsługi tej sprawy byłby moderator forum polskiego :). Kiedyś sam się tym zajmowałem przy X2, więc nie jest to jakaś złośliwość z mojej strony. Po prostu moderator jest najbliżej Egosoft, więc powinien to pociągnąć.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Heh Klarix, masz robotę :)
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Dziękuje za zaufanie. Ale efektywniej będzie, jak ktoś z kraju skontaktuje wydawce. Czytam, że nie jeden ma tam nawet osobiste znajomości. Ja tych możliwości nie mam.

klarix [ external image ]
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

@Klarix
No to może ktoś z Egosoftu by takiego maila pchnął do wydawców? Kontakty zdobyć to nie problem, są podane na stronach Techlandu i Cenegi. Byłoby bardziej oficjalnie, niż jakby ktoś z nas napisał. Wiem że tam nikt nie zna polskiego, ale to nie problem, treść maila by się zredagowało, ty byś przeczytał, zaakceptował i pchnął dalej.
[ external image ]
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Rozmowy się odbyły i droga została wskazana. Opisałem. W tym momencie nikt z Egosoft się tym nie zajmie.
Jedyne, co ja mógłbym jeszcze zrobić, to przetłumaczyć maila do Egosoft na niemiecki.

Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

klarix wrote:W tym momencie nikt z Egosoft się tym nie zajmie. Jedyne, co ja mógłbym jeszcze zrobić, to przetłumaczyć maila do Egosoft na niemiecki.
Możesz znacznie więcej, trzeba tylko chcieć więcej :). Ponaciskaj na Ego, tylko tak można ruszyć z posad tego kolosa na glinianych nogach ;). Historia jasno wskazuje, że jak dotąd wszystko co było niechętne dla Ego, a potrzebne polskiej społeczności forum, trzeba było przepychać na siłę, a to wymagało od moderatora wytrwałości i chęci. Najłatwiej napisać, że się nie da, bo ktoś mi odmówił :).
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Może jednak Twoje wskazówki nie są prawidłowe, na co historia jasno wskazuje.
Niektórych rzeczy widocznie do dziś nie zrozumiałeś, a tyle Ci przed laty tłumaczyłem. Rozumiem Twój ból, ale tu nie miejsce i to nie droga, by go wyleczyć.

LeWaR
x4

Post by LeWaR »

klarix wrote:Rozmowy się odbyły i droga została wskazana. Opisałem. W tym momencie nikt z Egosoft się tym nie zajmie.
Jedyne, co ja mógłbym jeszcze zrobić, to przetłumaczyć maila do Egosoft na niemiecki.

Jak to sobie wyobrażasz, że to użytkownicy będą pisać maile do wydawcy w imieniu producenta??? To chyba producent powinien o to zadbać sam a nie odwrotnie.....

Pozdrawiam

LeWaR
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
ergo
x3tc

Post by ergo »

LeWaR wrote: To chyba producent powinien o to zadbać sam a nie odwrotnie.....
Wydaje mi się, ze w porównaniu z zachodnim rynkiem, u nas gra sprzedaje się w tak małym nakładzie że producent średnio przejmuje się losem zarówno instrukcji, jak też community ... ( patrz sprawa z zamknięciem forum na parę miesięcy ) :)
Moim skromnym zdaniem, klarix chce nam delikatnie powiedzieć, że jeśli zależy nam na umieszczeniu instrukcji na stronie powinniśmy sami o to zadbać w ramach własnej akcji, bo producent czy wydawca nie kiwną palcem. Oczywiście można tupać nogą, i wysyłać roszczeniowe maile, ale w najlepszym razie nie doprowadzi to do niczego (zignorują to), a w najgorszym dla świętego spokoju znowu zamkną nam forum ;) - smutna prawda, ale tak to chyba wygląda ... :wink:
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

klarix wrote:Niektórych rzeczy widocznie do dziś nie zrozumiałeś, a tyle Ci przed laty tłumaczyłem. Rozumiem Twój ból, ale tu nie miejsce i to nie droga, by go wyleczyć.
Nie rozumiem o jaki ból chodzi. Jakich rzeczy miałbym nie zrozumieć?
Jeśli historia na coś jasno wskazuje, to zdecydowanie na sztywne fakty. A te przynajmniej co do jednej rzeczy są jasne: S11, podobnie jak reszta polskiej społeczności, chciał polskiego forum off-topic, klarix go bardzo nie chciał. S11 sam forsował temat w Egosoft, klarix był przeciw. S11 stracił na to wiele cennego czasu, prosił, wydeptywał ścieżki, motywował, uzasadniał, bronił swego stanowiska, klarix (z Gamerem77) wciąż był przeciw. W końcu, po bodaj 1,5 roku słownej przepychanki z adminami i innymi, Egosoft wymodziło wreszcie to forum. Tylko klarix (z Gamerem77) palcem nie kiwnął w tej sprawie. Z dzisiejszego punktu widzenia motywy braku działania kolegów w tej sprawie są już nieistotne, liczą się fakty.
Jak się w coś wierzy i ma się dobre chęci, a ponadto wolę walki i odrobinę sprytu, to można przeforsować każdy pomysł. Trzeba tylko chcieć. A jak ktoś nie chce, to nic nie zdziała. I kropka.
ergo wrote:Moim skromnym zdaniem, klarix chce nam delikatnie powiedzieć, że jeśli zależy nam na umieszczeniu instrukcji na stronie powinniśmy sami o to zadbać w ramach własnej akcji, bo producent czy wydawca nie kiwną palcem.
Dokładnie, zgadzam się z przedpiszcą co do tego punktu. Ani producent, ani wydawca, ani moderatorzy :| . Najprostszy sposób by wyciszyć temat :).
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

I znów trzeba robić samemu...
XTC+XRM | Albion Prelude
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

No to może zróbmy, zamiast znów bezsensownie się przerzucać postami.
[ external image ]
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

A jest ktoś chętny?
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

A to może Klarix się wypowie w tej sprawie :)
[ external image ]
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Status się nie zmienił. Nic nie dodam.
Proszę jeszcze raz przeczytać thread.

Inna sprawa jest z polskimi news i FAQs na stronie Egosoft. Rozmowy trwają.

klarix
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

W takim razie jeśli np na xudb lub na mamucie dam linka do instrukcji pl to co się stanie? Dostanę bana na forum ego?
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...

Return to “Polskie / Polish X-Forum”