Czym aktualnie latacie ? :)

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Blaster X
x2

Post by Blaster X »

Stalovy wrote: poza tym niszczy wszystko, co lata, od M5 do M1...
Zgodze sie z jednym zastrzezeniem - Khaacki M2 (ja przynajmniej próbowalem kilka razy i poleglem), tak jak w przypadku rozlaczonego klastra nawet naped boczny nie pomaga :evil:
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

:oops: Siorki, zapomniałem, że nie potykałem sie jeszcze z Khaaczkami w M1 i M2... :oops:

Edit: -zamiana wyrazu, nic szczególnego-
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Xirin
x2

Post by Xirin »

Stalovy wrote: 3 x GFU (Alfa, nie Beta!)/...
a cymu nie Beta drogi Panie , za tak zapytac sobie pozwole? :)
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

A już waszmości odpowiadam. Otóż generator Perseusza pozwala na prowadzenie ciągłego ognia z trzech dział GFU Alfa, co w efekcie daje stały spadek osłon i następnie kadłuba w atakowanym statku. Trzy działa GFU Beta powodują zbyt szybki spadek energii w generatorze Perseusza i w pewnym momencie atak traci na dynamice - dalszy ostrzał to coś jakby czkawka... w każdym razie musisz przestać na jakiś czas strzelać, aby generator się podładował i można było prowadzić dalej płynny, stały ostrzał. Nie wiem, czy wiesz - fale GFU nakładając się na siebie zyskują ponoć bonus w postaci większej mocy niszczącej.
Na przykładzie Xenońskiego K: 3 x GFU Alfa pozwalają Perseuszowi na zakończenie walki w około 30-40 sekund, bo ostrzał jest ciągły (jedno podejście), zaś 3 x GFU Beta nie pozwolą w większości przypadków nawet na zdjęcie mu do końca osłon (w pierwszym podejściu), bo energia generatora się wyczerpie i trzeba będzie zrobić malutką przerwę na doładowanie.
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Blaster X wrote:
Stalovy wrote: poza tym niszczy wszystko, co lata, od M5 do M1...
Zgodze sie z jednym zastrzezeniem - Khaacki M2 (ja przynajmniej próbowalem kilka razy i poleglem), tak jak w przypadku rozlaczonego klastra nawet naped boczny nie pomaga :evil:
Cóż, mnie się też tak wydawało, ale Neiklot twierdzi co innego...
Neiklot zostałeś wywołany do tablicy. Słuchamy...

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
Neiklot
x3ap

Post by Neiklot »

Erm...
(...)
(...)
(...)
(...)
Khm, khm...
(...)
(...)
Już? Mogę?
OK.

To jest tak. Khaacki M2 ani M1 nie mogli mnie rozryć tymi
Spoiler
Show
Kyonami Gamma.
Ostatnio nawet (dzisiaj ;) ) próbowałem i nic mnie nie mogą trafić... Wystarczy podlecieć od odpowiedniej strony, tak, aby nie mógł Cię namierzyć i zniszczyć... :roll: Naprawdę nie wiem, dlaczego Tobie, Blaster X, nie udaje się toto... Przelatujesz Strafem, kiedy w Ciebie pruje... Ustawiasz się w odpowiednim miejscu i dajesz... po jakimś czasie facet przestaje strzelać, gdyż nie może Cię trafić. Wtedy jest łatwym celem, o ile nie wyjdziesz z kryjówki. To mniej więcej dlatego to trwa tak długo :roll: Trzeba też uważać, by M2, zmieniając kierunek, Cię nie zmiażdżył. Ostatnio zacząłem stosować przerobioną wersję przejmowania Xenońskiego K - bierzesz jakiś mocny i szybki statek, a w moim przypadku była to Hydra. Wysłałem ją przodem, by ściągnąć uwagę komputera pokładowego (o ile taki tam jest ;) ), a potem sam do nigo doleciałem i zacząłem go nawalać. 2 tarcze 125MW na Hydrze zatrzymują na trochę (u mnie wystarczają na całe 2h akcji i nawet nie zostały uszkodzone żadne układy). W ten sposób zdobyłem 2 z 3 Khaackich M2. Jest to moim zdaniem najlepszy sposób.

"
-Dobrze, Jacku. Siadaj! - powiedział pan
-A co dostałem, proszę pana? - spytałem.
-(Tu wstawcie odpowiedź ;) )
"
[ external image ]
----------------------
Konflikt Splicki jeszcze trwa!
Blaster X
x2

Post by Blaster X »

Neiklot wrote:Ustawiasz się w odpowiednim miejscu i dajesz...
Pewnie nie znalazlem tego miejsca (slynny punkt G czy co? :wink: ) i dlatego dostaje baty.
Ocena bedzie jak przetestujemy te sposoby ale pomysl z Hydra wydaje sie ciekawy. :roll:
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Neiklot wrote:Ustawiasz się w odpowiednim miejscu i dajesz
A co to za miejsce, tak troszkę dokładniej...?
i jeszcze wrote:Ostatnio zacząłem stosować przerobioną wersję przejmowania Xenońskiego K
Przejmowania :o ? Czy to zawsze działa, np. dorwę jakiegoś X-K(eja) wałęsającego się po sektorze i, stosując ten sposób, przejmę go? Czy tylko podczas jakiejś misji?
a kończąc wrote:W ten sposób zdobyłem 2 z 3 Khaackich M2
No to teraz się zgubiłem... W końcu chodzi o Xenońskie :xenon: czy Khaackie :khaak: M2?
Neiklot
x3ap

Post by Neiklot »

Posłuchaj jeszcze raz...
Stalovy wrote:A co to za miejsce
Jest to miejsce, w którym nie mogą Cię dosięgnąć wieżyczki. Bardzo trudno jest je znaleźć, ale jak już to zrobisz, musisz uważać, by Khaak odwracając się Cię nie uderzył. Niestety, nie mogę go opisać, gdyż jest to prawie że nie możliwe.
Stalovy wrote:Przejmowania :o? Czy to zawsze działa, np. dorwę jakiegoś X-K(eja) wałęsającego się po sektorze i, stosując ten sposób, przejmę go? Czy tylko podczas jakiejś misji?
Te K można przejmować tylko podczas misji, w której chronisz faceta przed Xenonami. Ale ten sposób jest najlepszy :twisted:
Stalovy wrote:No to teraz się zgubiłem... W końcu chodzi o Xenońskie :xenon: czy Khaackie :khaak: M2?
Pogubiłeś się :lol:? Chodziło mi o to, że ten sposób działa i na Xenońskie, jak i Khaackie M2.
[ external image ]
----------------------
Konflikt Splicki jeszcze trwa!
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Mialem taki dylemat co do kupna M6. No i chyba juz postanowilem.
A wiec wybieram Nemezis, a to czemu ?? Iz ma 2 oslony 125 MW, ma 3 dziala i moge dac 2x GFU beta i 1x Gamma. Po za tym jest szybka.
A Osprey jest moze i najlepszym M6, ale jest i strasznie wolny !. A ja nie mam zamiaru sie uganiac za M2 i M1 itp, lub nie miec okazji uciec :/. Taka Nemezsis bede mial przynajmniej dobre szanse na ucieczke jak cos zle pojdzie :lol:

Czy ktos mnie poprawi ?? :?
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
ZiZi
x2

Post by ZiZi »

Postulowalbym jednak Rybolowa

Predkosc nie ma znaczenia. Teraz feniksem (okolo 150) wykonuje wszelkie manewry. Lacznie z misiajmi kilerskimi i atakiem na wrogie M1 i M2.

Znaczenia ma oslona i sila ognia.

Ucieczka? To tchorzostwo... giniesz lub uzywasz napedu skokowego.

M1 - dogonisz; M2 przewaznie po pewnym czasie wraca, wystarczy przeciac jego trajektorie lub zachecic rakieta.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Hmm no roznie na to mozna patrzec, ale czasami ucieczka jest czyms madrym .... Bo jesli uwazasz, ze zostanie i walczenie do konca z wiedza, ze sie zginie jest czyms madrym to nie zabraniam ci tak myslec :lol: Ja w inna strone mysle jednak.
Po za tym mozna isc na sile ognia i oslony lub na predkosc. Ja wole predkosc :/. A Nemezis chyba nie jest czyms strasznie gownianym, wiec :/.

[EDIT]
A Rybolowoa moge sobie kupic pozniej ...
ZiZi
x2

Post by ZiZi »

Majac wolne statki nie masz wyboru, nie uciekniesz... wiec czasami giniesz. Za to walka jest taktycznie ciekawsza.

Majac slaby, szybki statek wielu misji nie podolasz, nie masz szans zwalczyc oslon i kadluba przeciwnika, a ucieczka i powracanie na pole walki tylko po to aby sie o tym co raz to przekonywac jestes dosc meczaca ;)

Za to wystawiajac odpowiednia sile ognia, bez mozliwosci ucieczki.. zostajesz bohaterem ;) jezeli zwyciezysz.

Pozatym w kwestii formalnej kazdy zycie ceni inaczej, lecz tylko niekotrzy zostaja na zawsze wpisani w wielkiej ksiedze X2 jako Ci ktorzy.. dosc pochponie oddali zycie za niekoniecznie sprawy najwyzszej wagi ;)

Ja place gonerom polise ubezpieczeniowa, tez sie chlopie uzbezpiecz ;)

Z wyrazmi szacunku dla taktyki walki... ZiZi
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Hmm jakos Nemezis narazie M1 i M2 xenonskie moze podskoczyc :|.

Ehh Nemi wcale nie jest slabym statkiem, wrecz dla mnie za bardzo robiacym szum, bo musialem juz SMoka zniszczyc przez te GFU :/. Jak skoncze misje w Ore Belt to pojade Smoka kupic, a po nim moze Osspreya.

Hmm bohaterem sie zostaje za to, ze sie zwyciezylo, nie za to, ze glupio sie zostawalo na polu walki. Wojna czesto zmusi nas do odwrotu i nie mozemy sie wsydzic tego.
Po za tym nie uzywam Polis Ubezpieczeniowych, bo wlasnie dla mnie to jest lamerstwo, loadowa i ginac, loadowac i ginac. :o
Ja wole mniej ginac, niz ginac i popisywac sie nie wiadomo przed kim :shock:
aurigia
x2

Polisy Ubezpieczeniowe

Post by aurigia »

He He ja właśnie ciągle zapominam o tych polisach. Mam nawet jakieś, ale w ferworze walki, po porażce, jak wczytuję save to dopiero mi się przypomina że miałem, że mogłem użyć, itp :)
ZiZi
x2

Post by ZiZi »

Chyba, nie zrozumiales aluzji

Wyjasnie kwestie bohaterstwa.

Bohaterstwo nic nie ma wspolnego ze zwyciestwem, a z postawa i poswieceniem, wartosciami, z tym co czlowiek moze oddac za sprawe, takze z jego jakoscia. Nikt nie propaguje samobojstwa i glupoty. Cala historia swiata to poswiecenie, bohaterstwo, smierc... powiesz im, ze to glupota?

Jest oczywscie koncepcja racjonalego krok po kroku zdobywania pozycji w jak to nazwales "wojnie" chyba pozycyjnej, bojac sie jakiekolwiek zarysowania na lakierze swojego statku - natychmiast sie przy pierwszym strzale ewakulowac... byle gry nie ladowac ;)

Niektorzy dzialaja bardzo wyrachowanie, inni czesciwo pod wplywem inpulsu stosujac srodki uniemozliwajace ucieczke (wycofanie sie na z gory upatrzone pozycje) aby tym skuteczniej razic wroga nie dbajac o swoje bezpieczenstwo, a okryc sie chwala w razie wspanialego zwyciestwa lub jeszcze bohaterskiej porazki.

Sprawa polisy.

Ja kupuje polise, korzystam gdy zgine - to oczywiste, wszyscy raczej stosuja ta metode w grze.
Ty robisz tak samo startujac z pobliskiej stacji (tylko, ze ja jeszcze za to place - wcale nie malo)- proponuje Ci zaczynac gre od poczatu jak zginiesz. (a nie ladowac i ginac.. i tak dalej ;)

Zycze radosci z gry, mysle, ze dyskusja zamknieta, przynajmniej jezeli chodzi o podstawowe pojecia, bezposrednio z nia nie zwiazane.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Hmm, tyle tylko ja mysle dostatczenie szybko zdobywam, a nie uciekam .... Gdybym robil tak jak mowisz bylbym daleko na poczatku :o

Hmm wojna pozycyjna :o
Pewnego razu jak przelatywalem to po wylocie 347 byl w polowie pusty i to jest wojna pozycyjna :lol:

A bohaterem zostac to wcale nie z glupoty rzucania sie pod karabin .......... tylko z zasluzonych rzeczy, ale rzucac sie z kosa na czolgi ?? :lol:

A wracajac do tematu, to jakiego TL preferujecie ?? :roll:
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Wracając do tematu: aktualnie latam Disco bez osłon (vide hardcore eXtreme) :D:D:D, i bardzo sobie ten stateczek chwalę.
Turel
x2

Post by Turel »

Stalovy wrote:Wracając do tematu: aktualnie latam Disco bez osłon (vide hardcore eXtreme) :D:D:D, i bardzo sobie ten stateczek chwalę.
A ja zmaksowanym Pytonem z AEGIS'em i podczepionym KM5 :D:D:D , a zarabiałem na niego od października :twisted: , wspierany jest w trudnych chwilach przez 2 ospreye i 20 nova'ych :twisted:, ale i tak nie moge zagryść pojedyńczego Khaackiego M2 :evil: :cry:
MaaD-AC
x3tc

Post by MaaD-AC »

Turel wrote:[A ja zmaksowanym Pytonem z AEGIS'em i podczepionym KM5 :D:D:D , a zarabiałem na niego od października :twisted: , wspierany jest w trudnych chwilach przez 2 ospreye i 20 nova'ych :twisted:, ale i tak nie moge zagryść pojedyńczego Khaackiego M2 :evil: :cry:

Eeee cos przesadzasz. Pojedynczym Pytonem Khackiego M2 nie uszkodzisz, ale ja pojedynczym Ospreyem sam daje rade - co prawda trzeba do tego podejsc z glowa. Jest po prostu 1 recepta: GKyon to bron niesportowa, wiec zwlacza sie to to druga bronia niesportowa - PSG. Bardzo czesto latam ostatnio na exp runy do Khackich sektorow i niszcze dziesiatki (jezeli nie setki - juz mi sie to zaczyna nudzic) Khackich okretow flagowych i problem jest tylko w 2 sytuacji - KM2 ucieka z predkoscia okolo 200, ja gonie ~225, i przez przypadek mam rozladowana energie na GPSG = kaplica. 2 przypadek - 2(lub wiecej)*Km2 vs 1Odi = kaplica na 75%.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”