[X3] X3.pl

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

twmax

Post by twmax »

Musze sie pochwalić :lol:

Wlasnie zarobilem swoj pierwszy mln.
Nadal niestety mam za slaba range ... :cry: zeby kupic fabryke.

Misji u Argonow jest jak na lekarstwo.

zastanawiam sie nad kupnem drugiego TS'a

Macie jakies propozycje :?
pozdrawiam

MAX

4xTS 1xM3 1xM5
1xKop. Krzemu
5m cr
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Rady - handluj bronią, krzemem, rudą. Duże zyski = szybszy przyrost reputacji. Lub kup drugiego TS i daj mu Handlarza Sektorowego a potem Galaktycznego, albo kup myśliwca i walcz piratami...

Poza tym jaką fabrykę chcesz kupić że brakuje reputacji? Mi ranga u Argonów szła doś szybko i zatrzymała sie bodajże na Zaufany Doradca albo cuś takiego...
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
twmax

Post by twmax »

Pavlo wrote:Rady - handluj bronią, krzemem, rudą. Duże zyski = szybszy przyrost reputacji. Lub kup drugiego TS i daj mu Handlarza Sektorowego a potem Galaktycznego, albo kup myśliwca i walcz piratami...

Poza tym jaką fabrykę chcesz kupić że brakuje reputacji? Mi ranga u Argonów szła doś szybko i zatrzymała sie bodajże na Zaufany Doradca albo cuś takiego...
Moje rangi to Kupiec a wsrod Argonów mam Zaufany Doradca tak jak Ty.

ups :oops: Jest dokladnie w instrukcji :)
Last edited by twmax on Tue, 17. Oct 06, 14:12, edited 1 time in total.
pozdrawiam

MAX

4xTS 1xM3 1xM5
1xKop. Krzemu
5m cr
DYoda
x2

Post by DYoda »

Swoja droga to chyba w zadnym (z tych co znam0 portalu o grach nie ma informacji ze X3 PL wyszedl... w sumie napewno ktos by sie skusil z tych co tu nie wyczekiwali.
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Mam range Zaufany Sojusznik - sorki za wprowadzenie w błąd... - i sporo fabryk mogę kupić
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
flymar
x4

Post by flymar »

Na starcie w busterze strasznie ciche są odgłosy broni, czy to normalne, czy może wina konfiguracji kompa? W symulatorze (bojowym) słychać nieźle. W ogóle śmiesznie brzmią niektóre komunikaty komputera pokładowego. Rozbawiło mnie jak po namierzeniu jakiegoś handlarza mięsem komputer zaczął strasznie dukać jego nazwę:D
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Zauważyłem ze odgłosy broni są zalezne od jej klasy tzn AC sa głosne a np. LDI ciche... (lub odwrotnie :D)
Ponteus PL

Post by Ponteus PL »

Hmmm moje AC beta jest tak ciche, że jak pierwszy raz odpaliłem grę to myślałem, że wreszcie w kosmosie nie rochodzi się dźwięk ^^, także nie wiem jak to jest z tymi dzwiękami - np starsznie głośno słychać u mnie wybuch asteroidy rowalonej na kawałki, różnica z innymi dzwiękami jest niepokojąco duża więc nie wiem dczy wszystko jest ok?

Mam pytanie w x2 jak wchodziło sie w bramę to była ładny przelot statku na tle tunelu (można to było wyłączyć w opcjach), w x3 zaraz po wejściu w bramę robi się ciemno, jest dzwięk jakby ktoś startował samolotem ale nie ma obraazu, czy to jest ok? Nie mogłem znaleźć w opcjach włączenia/wyłączenia efektu tunelu.

Ehh patch by sie przydał :p.
Peace and order will be restored in our universe
BQB
x2

Post by BQB »

Chyba tak jest u wszystkich, tak było w grywalnym demo i w X3PL u mnie jest. Ale i tak byś po pewnym czasie ten podgląd jakby był, wyłączył.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

W menu gry jest tylko taki tunel, w iksie, musi wystarczyć :wink: .
Btw. wchodzenie w bramę i ten "start do lotu w nadprzestrzeni" przypomina nieco sskoki w Gwiezdnych Wojnach, w X3 jest taki dźwięk na końcu skoku jak w GW, bardzo fajne. :)
Last edited by Sauron11 on Thu, 19. Oct 06, 13:01, edited 1 time in total.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
flymar
x4

Post by flymar »

A ja jak wróce z pracy, to spróbuję wyłączyć przyspieszanie sprzętowe dźwięku, albo odwrotnie - włączyć EAX-a, chociaż moja karta nie obsługuje. Mam podejrzenia, że część dźwięku wysyłana jest na jakieś dziwne głośniki,a ja mam tylko 2+1.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

EAX ładnie działa w X3. W X2 nie widziałem różnicy pomiędzy dźwiękiem z i bez EAX, ale w X3 ją widzę. Oczywiście na karcie SB Audigy :) .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Ponteus PL

Post by Ponteus PL »

Sauron11 wrote: Btw. wchodzenie w bramę i ten "start do lotu w nadprzestrzeni" przypomina nieco sskoki w Gwiezdnych Wojnach, w X3 jest taki dźwięk na końcu skoku jak w GW, bardzo fajne. :)
Tak, ale jeszcze jakby był taki skok statku widoczny ;). Ja nie wyłączyłem w x2 tego efektu bo mi się bardzo podobał jak latałem m2 ^^ - brakuje widoku przelotu statku w tych grach, między innymi nastawionych na bardzo ładną grafikę.
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Włączanie/wyłączanie EAXa nie pomoże w sprawie zbyt cichych/głosnych dżwięków...
Przypuszczam że u mnie to może być wina tego ze kartę dźwiękową mam zintegrowaną na płycie
Ponteus PL

Post by Ponteus PL »

Pavlo wrote:Włączanie/wyłączanie EAXa nie pomoże w sprawie zbyt cichych/głosnych dżwięków...
Przypuszczam że u mnie to może być wina tego ze kartę dźwiękową mam zintegrowaną na płycie
Ja nie mam integry więc to raczej nie to (mam starego blastera live).
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

SB tak mają - też doświadczałem tego na starym SB... Po przesiadce na SBLive!24-bit problem zniknął.

Mam pytanie odnośnie grafiki w X3: skoro engine gry korzysta z DX9.0c, to wykorzystuje pewnie efekt HDR (poświaty). Jest nawet taka opcja w menu startowym, w ustawieniach grafiki...
Pytanie: czy poświata w X3 jest realizowana na drodze sprzętowej "HDR" (na kartach nVidii nie ma możliwości włączenia na raz poświaty HDR i pełnoekranowego antyaliasingu), czy też jest to robione programowo (wtedy poświata dodawana jest poprzez swoiste algorytmy zawarte w engine i działa niezależnie od AA). A może antyaliasing w X3 jest realizowany programowo...? :?
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
BQB
x2

Post by BQB »

Ja mogę włączyć wszystko na raz, a mam Radeona X850XT, który sprzętowo nie obsługuje HDR. Bez poświaty nie grałem jeszcze, ale jak zagram znowu, to sprawdzę.
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Ha, jest opcja "poświata", ale nigdzie nie jest napisane bezpośrednio "HDR". Wspominając opcje Obliviona obstawiam, że jest to bloom, czyli prawie HDR(podobny efekt). W Oblivionie z bloom antyaliaising na kartach Nvidia działa.
[ external image ] X3 - gram legalnie.
[ external image ]
Błękitny Grom znów na posterunku :).
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Tak bo HDR w pelni tak jakby wprowadzil dopiero Radeon z serii 1xxx. I dlatego, by gra nie gryzla sie z nvidia musieli zrobic go "prawie jak", wiec jest obslugiwany programowo, a nie sprzetowo zapewne.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

To nie ma nic do rzeczy. GF 7xxx obsługuja pełny HDR, ale mają feler w postaci niemożności włączenia antyaliaisingu, jeśli HDR jest włączony. To chyba tego dotyczy post Stalovego. U mnie po zaznaczeniu poświaty nie wyłączyło się ustawienie antyaliaisingu - czyli jakoś musieli ominąć ten problem.
[ external image ] X3 - gram legalnie.
[ external image ]
Błękitny Grom znów na posterunku :).

Return to “Polskie / Polish X-Forum”