Polityka w X2

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Nie liczę na to, że się zmieni po wyborach.Mam nadzieję, że nie wsadzasz całej lewicy do swego określenia, z którym się zgodzę, podkreślając jednocześnie, że najlepsze części lewicy ewakuowały się do Borówek.
Ci, których określasz tym mocnym sformułowaniem, przynoszą wstyd i rzucają cień na tą część wyborców, którzy mają lewicowe poglądy.
Obecna prawica nie rokuje nadziei na poprawę sytuacji.Widziałem trochę tego, co wyprawiali w Sejmie.Dano im kilka razy szansę współtworzenia prawa, konsultowano zapisy, a oni odrzucili wszelką możliwość współpracy - wybory najważniejsze, stołki i pensje czekają.Dwóch z nich pogrzebało u mnie cały swój autorytet obelżywym odnoszeniem się do Głównego Inspektora Danych Osobowych(zbłaźnili się nieznajomością prawa przy okazji).
Poza tym ugrupowanie rządzone przez braci bliźniaków stanowi realne zagrożenie dla wolności tego kraju-wynika to z ich dość mętnego programu, trącającego nieco dyktaturą, oraz współpracy z tymi co po lewej ręce (w Sejmie) mają tylko ścianę.Nikt nie zaręczy, że nie odgrzebią tej ustawy, której link jest na pierwszej stronie tematu, lub nie wprowadzą cenzury.
Czarno to wszystko widzę i czuję się zagrożony we własnym kraju.
TKM obowiązuje.
A wszystkie te historie zniechęcają ludzi do uczestnictwa w wyborach.Ja chodzę, trochę siłą przyzwyczajenia, a trochę w myśl tego powiedzonka, że jak ktoś nie głosuje nie powinien krytykować.
[ external image ] X3 - gram legalnie.
[ external image ]
Błękitny Grom znów na posterunku :).
xor
x2

Post by xor »

Lewicowe interwencje w wolnorynkowym ustroju to pewnego rodzaju 'shizofrenia'. Juz w tej sprawie moje zdanie wczesniej wyjasnilem - albo 'kazdy jest kowalem wlasnego losu', albo 'panstwo opiekuncze=realny socjalizm'.
Zdecydowanie opowiadam sie za tym pierwszym, to drugie juz bylo sprawdzane i nigdzie niczego dobrego nie przynioslo. 'Trzecia droga' jest rownie nieefektywna - patrz UE (to w sumie nie jest do konca trzecia droga, ale w tym kierunku zdarza)...
Co do wyborow - jesli do wladzy dojda ci, ktorzy powinni, to sie zmieni. Przed ostatnimi wyborami jakos pzrewidywalem, ze SLD jak wygra to doprowadzi kraj do kompletnej ruiny. Jak wczesniejsze oszolomy z AWS-u krecily na prawo i lewo, tak bandyci z SLD kradli i oszukiwali na rzedy wielkosci wieksza skale :( Teraz gorzej byc nie moze, wiec moze byc tylko lepiej :) Oczywiscie nie bedzie cudow - ale jesli by mieli mozliwosc dzialania bez 'podkladania nogi' (jak nawiasem mialo SLD, i dzieki temu tak nachrzanilo :) ), to jestem przekonany, ze by sie istotnie poprawilo.
Aby nie bylo watpliwosci - moje poglady na sposob funkcjonowania panstwa moznaby zaszufladkowac jako republikanskie (troche UPR, troche PO). Niestety, sporo nabruzdzic moze nowa partia demokratyczna - w ktorej to UW, ktore wczesniej bardzo szanowalem, mnie mocno zawiodlo... Partia demokratyczna, zalozona przez umiarkowana prawice (UW), do ktorej jak muchy juz przelatuja stada SLD-owcow... :? Nic z tego dobrego nie wyniknie. Partia ta odbierze sporo elektoratu LPR, PIS, SAMOOBRONIE, i PO. Wejdzie do sejmu jako duza sila i co ? I niestety bedzie torpedowala niektore potrzebne, ale bardziej 'prawicowe' projekty.
Jak do tej pory NIE BYLO w Polsce rzadow prawicy (nie ekstremalnej - LPR) - zawsze byla to lewica badz centrum-'pseudo-prawica'. I mamy, jak mamy. Powtorze to, co juz pisalem wiele razy w tej dyskusji - w gospodarce wolnorynkowej interwencjonizm=destabilizacja=zle sie dzieje. Niestety, jak o USA mozna mowic rozne rzeczy, tak maja zdecydowanie najlepsza gospodarke, o jakiej w UE mozemy tylko posnic...

To wszystko nie znaczy, ze nie szanuje ludzi uwazajacych sie za lewicowych - przykladowo Borowski jest na 2 miejscu (po Tusku) politykow, ktorych wysoko cenie - co z kolei nie przeszkadza w tym, ze uwazam iz sie myli co do generalnego 'kierunku'... :)
Tak samo szanuje Cimoszewicza i Dziewulskiego (choc ostatnio o nim nieciekawe rzeczy slyszalem...).
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Partia demokratyczna, zalozona przez umiarkowana prawice (UW), do ktorej jak muchy juz przelatuja stada SLD-owcow...
Doły partyjne są bardzo rozczarowane poczynaniami góry, widzą, że nic się nie zmieniło w partii, te same twarze ciągle na czele.Wcześniej zabrakło im jaj na przejście do Borówek.Druga możliwość jest taka, że karierowicze zmieniają sztandar.
Lewicowe interwencje w wolnorynkowym ustroju to pewnego rodzaju 'shizofrenia'. Juz w tej sprawie moje zdanie wczesniej wyjasnilem - albo 'kazdy jest kowalem wlasnego losu', albo 'panstwo opiekuncze=realny socjalizm'.
Całkowicie nie da się uniknąć interwencji państwa, w rolnictwie przy urodzaju ceny skupu lecą na łeb czyniąc nieopłacalnym uprawę ziemi.Interwencyjny skup podobno ich ratuje.
Jestem bardzo daleki od histerycznej retoryki w sprawie prywatyzacji prezentowanej przez LPR, ale pewne sektory gospodarki to kwestia bezpieczeństwa, na pewno tak jest z sieciami energetycznymi.Zapowiadany wolny rynek energii z różnych wzgledów jest fikcją.Siłą rzeczy wszyscy są skazani na najbliższego dostawcę.Urząd od regulacji cen w energetyce jest konieczny, bo nikt by nie powstrzymał dostawców przed gigantycznym wzrostem cen.
Jak będzie po wyborach, zobaczymy.Ja nikomu nie wierzę i to samo doradzam innym.Dawno już czarne przestało być czarne, a białe - białe.Politykom, jak mało komu, trzeba patrzeć na ręce i oceniać wszystkie gadki własnym rozumem.
[ external image ]
xor
x2

Post by xor »

Oo, ales podal przyklad... Interwenyjne skupy to kolejny zly interwencjonizm ! Ludzi trzeba nauczyc ze maja dbac o siebie, a nie ze cokolwiek beda robili to nic im sie nie stanie, bo panstwo ich uratuje. No to moze ja zaczne produkowac miecze i dzidy dla wojska, a potem bede larum robil dlaczego nie chca ich kupic bo ich nie potrzebuja, ze ja przeciez sie narobilem, nie bede mial za co telewizora kupic... Wiec wojsko ma kupic ode mnie te dzidy, tak ? :? Sorry - rolnictwo to taki sam dzial gospodarki jak wszystkie inne. Jak spartole sprawe - nie zarobie. Musze myslec i starac sie przewidywac. Czy firmom upadajacym rzad skupuje produkty po cenach majacych zapewnic jej przetrwanie ???
W naszym kraju pokutuje myslenie wytworzone przez 50 poprzednich rzadow. Nastepne pokolenie (jeszcze nie nasze) moze sie od tego uwolni.
Pamietasz powodz sprzed kilku lat ? Wielkie tragerdie ludzkie. Owszem, ale w wiekszosci przypadkow na wlasne rzyczenie ! Kto danemu idiocie kazal sie wybudowac tak blisko rzeki ? A, bo blizej scieki mu spuszczac... ? Kiedys ludzie mieli troche rozumu i nie stabwiali domow 5 metrow od brzegu.
Po drugie dlaczego sie nie ubezpieczyl ? Chrzaneinie 'bieda, nie stac' - blablabla. Bieda w naszym kraju niestety u wiekszosci najglosniejszych 'narzekaczy' wyglada tak, ze maja po kilka telewizorow, samochod, etc, tylko na ubezpieczenie nie maja. Bo zostali nauczeni, ze czy beda, czy nie beda, panstwo im i tak da kase jak sie cos stanie ! Wiec po co maja ?
A gowno ! Jest to najzwyklejsze naciagactwo i przyklad powszechnie akceptowalnej 'nieuczciwosci' w naszym kraju - w karjach prawdziwie cywilizowanych jest to nie do pomyslenia.

Jesli chodzi o sektor energetyki - rowniez nie moge sie zgodzic. Wystarczy przyjrzec sie chocby Niemcom -> maja n firm dajacych energie do sieci globalnej i kazdy czlowiek moze sobie wybrac komu bedzie za nia placil - czy firmie A, B, czy C, czy tej czerpiacej energie z elektrwni wodnych, wiatrowych czy atomowych. I wlasnie tutaj potrzebny jest wolny rynek, a nie monopol panstwa - w tej chwili tak mamy, dlatego sobie moga windowac ceny jak chca. Oczywiscie panstwo musi nadzorowac rynki zwiazane bezposrednio z bezpieczenstwem kraju - rowniez energetycznym, ale sie to powinno sprowadzac wylacznie do przeciwdzialania powstania monopolu w tej branzy (nie rzadowego).
Bedzie wolny rynek - to jak jeden gosc podniesie ceny, to ludzie beda placili temu drugiemu. Ot, i cala prosta filozofia stojaca za samoregulacja wolnego rynku.
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Prosze usunac z tytulu topica koncowke "...w X2" - wprowadza w blad :P
xor
x2

Post by xor »

No ale my piszemy przeciez o monopolach-molochach Paranidan, o zapadlym rolnictwie Boronow i amoralnych korporacjach Teladian... :wink:
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Interwencyjne skupy to częściowo polityka, a częściowo konieczność.Wszyscy są wielkimi zwolennikami polskiej żywności, no nie?Gardłują, że tylko polskie.No więc mamy interwencje, żaden rząd nie chce mieć etykietki rozwalaczy rolnictwa, bo to śmierć polityczna.Fachowcy czekają na koncentrację własności ziemi, aby zniknęły malutkie gospodarstwa.Większy ma więcej do gadania przy kontraktowaniu skupu z firmami.I chyba nie wszyscy z małych przekonali się do zrzeszania w rolniczych spółdzielniach.Poza tym, unijne dopłaty są zrobione do bani, bo powinny być tylko do produkcji płacone, wtedy byłoby wszystko jasne - kto produkuje ten dostaje, a nie kto ma więcej ziemi(teraz jest chyba jedno z drugim pomieszane, ale do ziemi płacą).
Wystarczy przyjrzec sie chocby Niemcom -> maja n firm dajacych energie do sieci globalnej i kazdy czlowiek moze sobie wybrac komu bedzie za nia placil - czy firmie A, B, czy C, czy tej czerpiacej energie z elektrwni wodnych, wiatrowych czy atomowych. I wlasnie tutaj potrzebny jest wolny rynek
To nic nie znaczy, że tam tak mają.Zapomnij o tym przykładzie.Tu jest Polska, Polska bez fikcji.Tu wszystko jest pokręcone i nienormalne.Akurat na temat energetyki mogę coś napisać.Co z tego, że otrąbili wprowadzenie rynku handlu energią?Jest on fikcją, bo nikt nie wie jak to robić i jak rozliczać.Lobby energetyczne na pewno nie chce zmian i wolnego rynku.Bezsensów energetycznych w tym kraju jest więcej.Może słyszałeś o linii 750 kV łączącej nas z Ukrainą bodajże?Na samej granicy linia między przęsłami jest zdemontowana i włączają tylko od czasu do czasu napięcie, aby chłopki nie rozkradli(chyba jeden się usmażył).Unia kazała nam zmodernizować urządzenia służące do załączania napięcia, gdy gdzieś w Europie system energetyczny się sypie, wychodzi z synchronizmu.Po słynnej awarii, chyba we Włoszech, kapnęli się, że my mamy najszybsze i najlepsze urzadzenia, bo najszybciej się załączyły, że są krewni kupę kasy i kazali je wyłączyć.I sprzęt leży.Świetnie, co?Jak dla mnie - lol.Mamy kabel ze Szwecją, prądu stałego, stację falownikową.Do niczego nie jest on potrzebny, była to inwestycja czysto polityczna.Polskie elektrownie pracują na pół gwizdka, mamy wolne moce produkcyjne.Jednak nie przydadzą się na razie do handlu energią.
Małe info na pocieszenie.Nie uwierzyłbyś, że USA są w energetyce strasznie zacofane.Technika lat 60 i starsza(sic!).A nasi inżynierowie są bardzo dobrzy w te klocki, więc po wielkiej awarii energetycznej Amerykanie przyszli do naszych, sypnęli dolarami na badania i inzynierowie latają tam ciągle teraz.Tyle wiem.
Wolny rynek to piękna sprawa, kto ma popyt, ten wygrywa.Ale założenia ekonomiczne bardzo lubi psuć samo życie, choćby w postaci ciemnych stron natury ludzkiej.
Nie mam nic przeciwko tańszej energii, ale po prostu daleko do tego i światełka nie widać.
Last edited by Reel Mixer on Wed, 9. Mar 05, 16:12, edited 1 time in total.
[ external image ]
xor
x2

Post by xor »

No to faktycznie niezle buractwo...
Ale wiesz co - wlasnie dlatego powinna zostac polska energetyka sprywatyzowana. Domyslam sie, ze moga byc problemy z sensownym sposobem rozliczania sie z firmami - ale na poczatek wystarczy podgladnac jak to rozwiazaly inne kraje.

Co do infrastruktury energetycznej USA to slyszalem, ze jest tragiczna, ale nie wiedzialem, ze zglosili sie do naszych :)
Bo Polska to bardzo dziwny kraj - czesc spoleczenstwa to oszusci, kretacze i menty niespotykane gdzie indziej na swiecie, a czesc to pracowici fachowcy kalibru tez niespotykanego...
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Informacje o energetyce pochodzą od kumpla, który robi magisterkę na Polibudzie.

Nie mam wątpliwości, że prywatna własność to klucz do porządku w gospodarce.Prywatyzacja to poważna sprawa i wymaga namysłu, podejrzliwości i dokładnego badania chętnych do kupna, a nie takich numerów, jak w przypadku Goplany w Poznaniu.Paradoksalnie, Goplana to, koniec końców, przykład dobrej prywatyzacji :D .Jak to możliwe?Ileś lat temu było dwóch chętnych do kupna: Nestle i jacyś Angole.Od początku było wiadomo, że Anglicy są lepsi merytorycznie, bo mają ciut inny profil produkcji i na pewno będą czekoladę robić.A Nestle przecież to ten sam przedział, co G., nie miało to sensu.Tak, dobrze myślisz, sprzedali N.To, co nowy właściciel wyczyniał z zakladem i jego pracownikami to osobna książka.I nagle w zeszłym roku gruchnęła wieść, że Jutrzenka kupiła Goplanę, ogłaszając, że będzie promować markę i w ogóle wszystko cacy i wszyscy zadowoleni.W ostatniej chwili kupili, zakład był prawie w ruinie.Ale jednak dało się coś mądrego zrobić, mimo, że po ciężkiej walce.Szkoda, że wcześniej Anglikom nie sprzedali.
To przykład, że jesteśmy mistrzami w grze pt. "mądry Polak po szkodzie".Zbyt często tak się dzieje."Wyważanie otwartych drzwi"to również praktykowana dyscyplina.
Moim zdaniem nie ma się co szczypać, tylko zrzynać rozwiązania różnych spraw z tzw. zachodu, jeśli działają sensownie, ulepszać, dostosowując do naszych warunków, i wprowadzać.Potem można się zastanawiać, czy jest co zmieniać.
Póki politycy są trzymani z dala, wszelkie dyskusje ekspertów, jakie by nie były, zwykle mają na celu dobro tego kraju, aby z burdelu na kółkach zrobić normalną gospodarkę.
Bo Polska to bardzo dziwny kraj - czesc spoleczenstwa to oszusci, kretacze i menty niespotykane gdzie indziej na swiecie, a czesc to pracowici fachowcy kalibru tez niespotykanego...
W tym rzecz, dziwny kraj.
[ external image ]
Gargoil
x2

Post by Gargoil »

Znajdziesz uciwego człowieka na świecie, o którym powiesz że nic nie przekręcił? A nawet jeśli istnieje to czy uważasz że się nadaje do rządzenia, wątpliwe. Polsce potrzeba PATRIOTY-krętacza.
Człowieka który jak widzi że marnotrawią się pieniądze to coś robi. W negocjacjach robi najlepsze warunki albo wogulenie nie rozmawia z kontrachętami. Ale Polska przede wszystkim. Jak już oszukiwać to dla Polski i Polaków nie dla siebie. Pozatym uważam że demokracja jest nie dla Polski. Co najmniej 50% społeczeństwa to discopolowcy albo słuchacze Radia Maryja. Co tacy ludzie mogą wiedzieć o makrobiznesie i polityce międzynarodowej. Zrobią co im Lepper albo Giertych powie.
Census powinien być i to bardzo zaawansowany, minium to wykształcenie wyższe lub wybitne osiągnięcie w jakiejś dziedzinie. Oczywiście konsultować, rozmawiać, brać pod uwagę ich zdanie ale decydować za nich, bo powiedzmy sobie szczerze ilu rolników wie coś więcej niż jak się sieje i orze.
Żeby coś się zmieniło trzeba zacząć od siebie, a nie od wymagań. Lekarze za kasą uciekają na zachód. Niby wszysko ma swoje uzasadnienie, bo rząd przecież kłamie, oszukuje a z drugiej strony jak wszyscy wartościowi ludzie wyjadą to nikt już nic nie zmieni. Praca naszych lekarzy nie jest tak dorze opłacana jak na zachodzie ale to właśnie oni lecząc Polaków, będąc na miejscu mają coś do powiedzenia. Jest ciężko bo pod jarzmem komunizmu dostało nam się od ruskich. Ale teraz wszyscy pracujemy na Ojczyzne. Nie wyobrażam sobie żeby mojemu dziecku na pytanie skąd pochodzimy odpowiedzieć zostawiłem Polskę na pastwę losu i pojechałem po moje ukochane pieniądze do Niemiec. Niektórzy są świadomi jak wygłądała Polska zaraz po skończeniu rządów Jaruzelskiego. Ale teraz jest lepiej, nadal nie dość dobrze ale lepiej. Ktoś musiał coś robić bo od nieróbstwa jest tylko gorzej (teoria entropii).
Trzeba być na tyle dorosłym aby zrozumieć, że życie nie jest sprawiedliwe. W każdej jednak sytuacji powinniśmy postępować najlepiej jak potrafimy.
There are two secrets to life: 1) Don't tell everything you know...
Z tym numerem telefonu zamiast icq to iście wyborny pomysł
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Znajdziesz uciwego człowieka na świecie, o którym powiesz że nic nie przekręcił?
Tak...na przykład ja i moja rodzina.Nie szukałem długo.
A nawet jeśli istnieje to czy uważasz że się nadaje do rządzenia, wątpliwe.
Tylko taki się nadaje.Po to, aby, słysząc o proponowanych mu metodach rozwiązywania spraw, rozgonił towarzystwo przy pomocy doniesień do prokuratury.
W negocjacjach robi najlepsze warunki albo wogulenie nie rozmawia z kontrachętami.
W ten sposób to można pójść z torbami.Dookoła tylko czekają, aby przyjąć inwestorów.Do polityki jest potrzebna sztuka kompromisu, dlatego nie mógłbym być politykiem, ale wiem, że kompromisy to konieczność.
Pozatym uważam że demokracja jest nie dla Polski.
To jaki los chciałbyś mi zgotować?Inne wyjście to dyktatura wojskowa i trupy opozycjonistów w katowniach.Serdeczne dzięki...
Co najmniej 50% społeczeństwa to discopolowcy albo słuchacze Radia Maryja. Co tacy ludzie mogą wiedzieć o makrobiznesie i polityce międzynarodowej.... Oczywiście konsultować, rozmawiać, brać pod uwagę ich zdanie ale decydować za nich, bo powiedzmy sobie szczerze ilu rolników wie coś więcej niż jak się sieje i orze.
Myślisz, że ludzie są idiotami?Pomyłka, duża.Ludzie wszystko widzą, im niżej tym lepszy widok(a tak, taki paradoks).Właśnie ci, których wymieniłeś są warci zachodu, właśnie tych ludzi trzeba zdobyć i wydrzeć ich lepperom i giertychom.Od tego zależą losy tego burdelu.Jest to zadanie dla polityków(słabo się z niego wywiązują).
Polsce dużo nie potrzeba.Wystarczy przestać kraść, takie najdrobniejsze rzeczy.Nie wynosić spinaczy i długopisów z biura, nie chodzić na giełdę, aby piraci wreszcie zbańczyli.Od ziarnka do ziarnka...
Najbardziej szkodzi Polsce wielkogęby patriotyzm i machanie szabelką.
Last edited by Reel Mixer on Thu, 10. Mar 05, 15:25, edited 1 time in total.
[ external image ]
xor
x2

Post by xor »

Gargoil --> no coz, na pierwsze stwierdzenie daje Ci taka sama odpowiedz jak Reel - ja i moja rodzina. Jeszce troche uczciwych ludzi jest, sa na wymarciu, ale jeszcez sa. Polsce potrzeba patrioty-kretacza ? Nigdy w zyciu !
To by dopiero bylo... Kogo Polsce potrzeba ? Przeczytaj moja odpowiedz dla Reela :)

Reel Mixer --> owszem, jest znacznei lepszy ustroj. Jak rozsadek kaze ? Aby rzadzili ludzie posiadajacy najwieksza wiedze. Demokracja w samej swojej istocie jest idiotyczna - 'kazdy ma wplyw' - fajnie, ale niestety zdecydowana wiekszosc ludzi wcale madra nie jest... Wiec jakim cudem moze wybrac madrze ? Nie moze. I w gruncie rzeczy sprowadza sie to do tego, ze glupi rzadza madrymi.
Teraz sobie wyobrazcie, ze sa rzady jednostki, ktora ma pelnie wladzy. Oczywiscie ma doradcow, podleglych rzadzacych coraz mniejszymi obszarami, etc. Tylko roznica taka, ze nie kieruje sie on swoimi chuciami, ale dobrem swoich poddanych (mityczny krol Artur).
Taki system to autokracja, tyrania (ale w niegdysiejszym znaczeniu - http://pl.wikipedia.org/wiki/Tyran). TO jest najlepszy system w przypadku spoleczenstwa mocno zroznicowanego. Niestety, jest to praktycznie nieosiagalne, ale bardziej realne od przykladowo idealnego komunizmu (ktory jest zupelnie nieosiagalny). I jest jeszcez jeden aspekt, ktorego nie nalezy lekcewazyc, niewazne kim bylaby osoba rzadzaca - mianowicie sporo prawdy jest w powiedzeniu 'wladza deprawuje, wladza absolutna deprawuje absolutnie...').

*Sorki ze nazywalem niewyksztalconych glupimi... Czlowiek uczciwy a niewyksztalcony jest milion razy bardziej wartosciowy od wyksztalconego kretacza, ale niestety z niewyksztalcenia czesto wynika nieuczciwosc... :(

P.S. Zapomnialem - druga osoba oprocz Tuska ktora wyjatkowo szanuje jest Cimoszewicz. Bardziej go cenie od Borowskiego :)
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Największe mózgi się spierają się na temat systemu rządów i pewnie my też nie rozstrzygniemy sprawy.To chyba Churchill powiedział, że demokracja jest do bani, ale nikt nic lepszego nie wymyślił.
Historia świata to historia nadużyć, takich czy innych rządów.Zawsze komuś było mało, albo obraził się przy wspólnym chlaniu, albo zazdrościł czegoś.I kaszana gotowa, przewrót w drodze.
W autokracji pełna kontrola daje zbyt dużą pokusę do uciszania krzykaczy jednym telefonem "Hej, Józek, weź no zrób porządek, wiesz z kim".Poza tym autokrata został wyniesiony do władzy zawsze przez jakąś grupę ludzi, z którą musi się liczyć przy rozdaniu stołków.No i w ten sposób najlepsze chęci mogą rozejść się w szwach.
Pomijając wszystko inne, do autokracji zniachęcają mnie możliwe stosy trupów i niemal pewna cenzura.
Ech, nie ma idealnej formy rządów...
[ external image ]
Gargoil
x2

Post by Gargoil »

Reel Mixer wrote:
Co najmniej 50% społeczeństwa to discopolowcy albo słuchacze Radia Maryja. Co tacy ludzie mogą wiedzieć o makrobiznesie i polityce międzynarodowej.... Oczywiście konsultować, rozmawiać, brać pod uwagę ich zdanie ale decydować za nich, bo powiedzmy sobie szczerze ilu rolników wie coś więcej niż jak się sieje i orze.

Myślisz, że ludzie są idiotami...
Tak, tak, tak (co najmniej 50% są jak woły - lezą, nie idą ale lezą bez sensu).

Uciwy, za uczciwy Wilson Woodrow, widział w ludziach dobro i wierzył że dobrocią zmieni świat. A po pierwszej WŚ wszystko co miał do powiedzenia światu to wszystkiego najlepszego, dużo szczęścia i radości.
Dalaj Lama - kochaj pokój, sratatata, mordują jego lud poniżają i bezczeszczą świętości, a jedyne co ma do powiedzenia to "miłujmy się". Aż się niedobrze robi.
Nie pamiętam aby jakiś polityk amerykański (z wyjątkim Woodrow`a i Lincolna`a) miał podejście inne niż Krętacz-patriota. Polityka międzynarodowa to zero ustępstw (przykład wiz). Chcą napaść to napadają. Sławne są już "osiągnięcia" CIA - ot choćby finansowanie radykalnych ugrupawań w ameryce południowej sprzyjających USA. W ameryce nie zastanawiają się "a może by tak, ale nie wiadomo czy to wypada"? Nie sugeruję że Polska ma się angażować w akcje o takim rozmachu jak wspieranie ugrupowań radykalnych a na zero ustępstw nas nie stać, ale dawać ciała za każdym razem to juz sie we mnie gotuje. W Polskim rządzie są same popierdółki: Marek Pol kradnie to jedno, co innego że mamy rocznie 7km autostrady, Unia chce dać kasę na drogi a Pol na to że on nie wie jak się buduje, to unia że przyślą nam firmę która za kasę z dopłat zbuduje na m fest autostrade, jak się Pol nie uniesie honorem. I tak zawsze. Polska uciwosc DOBIJA. Jesteśmy wiernym sojusznikiem to wspaniale. W 1939 okazało się że tylko jedno państwo ma podobne podejście jak my - Rumunia. Dzisiaj chyba mam dejavu. Jesteśmy wierni amerykanom jak pies. Strzelamy do ludzi aby amrykanie mogli legalnie zabrać ich ropę! Gdyby z tej miłości coś wynikało. Jak Kwaśniewski był w stanach to Bush zapowiedział go: "teraz wystąpi minister z Polski". Żałosne! Grzecznie to nie da się żyć i dlatego uważam że uczciwi nie dadzą rady kierować jakimkolwiek państwem.
xor wrote: I w gruncie rzeczy sprowadza sie to do tego, ze glupi rzadza madrymi.
Mądry zawsze ustępuje głupszemu i dlatego ten świat tak wygląda
Trzeba być na tyle dorosłym aby zrozumieć, że życie nie jest sprawiedliwe. W każdej jednak sytuacji powinniśmy postępować najlepiej jak potrafimy.
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Dalaj Lama - kochaj pokój, sratatata, mordują jego lud poniżają i bezczeszczą świętości, a jedyne co ma do powiedzenia to "miłujmy się". Aż się niedobrze robi.
Zastanowiłeś się, o czym piszesz?Chiny mają największą armię na świecie i broń nuklearną, kto by miał ich do czegoś zmusić?Poza tym świat jest ślepy i woli handlować z największym rynkiem świata, aby 'oswoić reżim' czy jakaś inna bzdura.
Dalajlama jest uważany za wielkiego człowieka, więc chociaż go nie obrażaj, lubić nie musisz.Do czego ma nawoływać, do wojny?Ten z wąsikiem do wojny nawoływał i marnie skończył.
Jesteśmy wierni amerykanom jak pies. Strzelamy do ludzi aby amrykanie mogli legalnie zabrać ich ropę!
Nonsens ma chyba jakieś granice.Argumentacja z Radio Maryja.
[ external image ]
Gargoil
x2

Post by Gargoil »

Polska była pod zaborami, potem 1 i 2 wojna światowa, partyzantka podziemie, silny patriotyzm. To były nasze środki - skuteczne. Dalaj Lame szanuje za to kim jest ale nigdy jego metody nie dadzą wolności Tybetowi. Nie ma szans na to że na Tybet spadną bomby nuklearne. Szkoda że to wogule trzeba tłumaczyć.

Cytat:
Jesteśmy wierni amerykanom jak pies. Strzelamy do ludzi aby amrykanie mogli legalnie zabrać ich ropę!

Nonsens ma chyba jakieś granice.Argumentacja z Radio Maryja.
To trochę nie fair manimpulować jednozdaniowymi cytatami. Ale w porządku! Z mojej wiedzy wynika że Polska na arenie między narodowej uważana jest za najwierniejszego sojusznika USA. W czasie konfliktu politycznego pomiędzy USA a Francją i Niemcami ci ostatni opisywali nasz sojusz z USA dość krytycznie. Padały zdania "jak będą grzeczni dostaną cukierka". Tymczasem nie słychać nic ani o kontraktach budowlanych ani o kontraktach na wydobycie ropy ani o offsecie za f-16. W takim razie pytam się w jakim celu Polska uczestniczy w tej wojnie? Popatrzmy z perspektywy.
1)O przyczynach wojny nikt już nie pamięta (jakaś broń bio/nuke czy coś).
2)Coraz bardziej wątpliwe i naciągane są związki Husajna z Al-Quaidą
Gargoil
x2

Post by Gargoil »

Jeszcz tylko jedno sprostowanko
Chiny mają największą armię na świecie
Nie armię tylko liczbę ludności, a jeśli chodzi o najlepszą armię to jest nią armia Izraela. Warto poczytać dlaczego.
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Gargoil--> Hmm, jeśli poczułeś się manipulowany, to sorry.Ale oni faktycznie coś podobnego twierdzili :P .Zaprzeczył temu sam rząd iracki.Wystarczyły wybory, aby nagle się okazało, że to jednak oferta Bumaru jest the best i niedawno zgarnęli duże zlecenie, a jeszcze większe jest w drodze.
Polskie firmy nie skorzystały jeszcze na uwolnieniu Iraku, bo nie mają przedstawicielstw na miejscu z obawy przed terrorystami, czemu się wcale nie należy dziwić.Część przetargów, to po prostu kartka wywieszona na drzwiach irackiego urzędnika, trzeba po prostu na miejscu monitorować sytuację.Nikt nie będzie szukał nas po świecie, musimy pilnować spraw.Irakijczycy nas lubią, Bumar zawdzięcza kontrakt jednemu, co był tu z wizytą, obejrzał ofertę i spodobała mu się, więc po wyborach zadziałał.Jest kilku Irakijczyków, którzy by pomogli nam w uzyskiwaniu kontraktów, ale sami nic nie zdziałają.Podobno jakieś firmy szykują się do Iraku, więc tam jeszcze się uda coś zrobić, ale trzeba się spieszyć.Dodam, że Orlen będzie działał tam we współpracy z jakimś koncernem amerykańskim.Nie jest tak źle, ale mogłoby być lepiej.
Przyczyny wojny:
Bush zrobił to, co zrobił.Dla nas liczyło się, że Saddam musiał mieć jakąś broń masowej zagłady.Pamiętasz słynne nagranie z martwymi Kurdami?Oni na katar nie umarli.Idiotyczna metoda USA rozgłaszania planów ataku dała dość czasu do ukrycia wszystkiego, podobno wywieźli do Syrii, ale kto to wie?Poza tym mamy dobre serduszka i chcieliśmy uwolnić ludzi od dyktatora.
Związki Saddama z al-Quaidą były bujdą, teraz to jest jasne.
Po wojnie wysłaliśmy tam wojsko z zadaniami stabilizacyjnymi, nikt do walki ich nie pchał.Cóż, jak im na odcisk nadepnięto to się bronili, normalne.Ta misja jest w części eksperymentem, obecnie wojsko nie potrafi się uporać ze stresem pola walki u żołnierzy, zresztą błędy są w tym zakresie chyba popełniane(to tylko moje wrażenie).
Jesteśmy sojusznikami USA z rozsądku, ale nie sądzę, żebyśmy chodzili na ich pasku.Zaoferowali offset, kiedy potrzebowali wsparcia, to teraz chcą dać jak najmniej, aby nie wyjść na frajerów.Stąd opóźnienia, bo nasi nie chcą dać się zrobić w konia.Poczekajmy co się stanie.

Chińczycy naprawdę mają najwiekszą armię, tak mówiono w mediach, kto ma najlepszą to nie wiem.
Niee, przecież wiem, że nikt nuke'a nie spuści na Tybet.To miało zobrazować potęgę tego państwa i przyczynę certolenia się z nimi.A inną przyczyną jest po prostu okrutna obojętność.
Właśnie pokojową postawą Dalajlama zyskał szacunek na świecie.Wczoraj było o nim w I programie w radio.Tybetańczycy się trzymają, ale nie wiadomo jak się ich sprawy potoczą.
[ external image ]
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Tematyka tego wątku zeszła na tematy ściśle polityczne, a miało to być politykowanie w odniesieniu do X2. To zdaje się było intencją autora pierwszego postu. I proponuję się tego trzymać.

Forum Egosoftu służy do wymiany informacji na tematy związane z grami i tematy pokrewne. Polityka, o której tu piszecie, do takich nie należy.
Proponuję przeniesienie tej dyskusji na jakieś inne forum, np. to http://polityka.onet.pl/forum.html ,
a w tym wątku powrót do pierwotnego tematu czyli polityki w X2 :twisted:
Last edited by Sauron11 on Fri, 11. Mar 05, 20:09, edited 1 time in total.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
xor
x2

Post by xor »

Reel Mixer --> autokratyzm wcale nie jest rownoznaczny z mordami, ostra cenzura polityczna, etc. Takie akurat mamy ostatnie przyklady w historii, niestety...

Gargoil --> oj, reprezentujesz wlasnie bardzo tragiczny sposob myslenia. Bic, zabic... A po drugie uzywasz technik populistycznych - vide Twoj ostatni post. Na prawdziwe twierdzenie Reel-a 'Chiny mają największą armię na świecie' odpowiadasz, ze 'Nie armię tylko liczbę ludności, a jeśli chodzi o najlepszą armię to jest nią armia Izraela. Warto poczytać dlaczego'.
Ehm...
Last edited by xor on Fri, 11. Mar 05, 12:46, edited 1 time in total.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”