Podczas gry trafiłem na dwa bugi.... ??? - SPOILER
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
Dormio, czy latam czy siedzę w bazie - jeden pies, staje i szlus. Spróbuję jeszcze sprawdzić to na kompie w pracy, wezmę płytki, sejwa i zobaczymy...
Sauron, wydaje mi się, że Twoim problemem jest po prostu winda, która ma raczej kiepsko rozwiązane zarządzanie pamięcią - zawsze jest w stanie zapchać dowolną jej ilość i zawsze korzysta z wirtualnej. Znaczy, nie znam skali problemu, ale 98 jak pamiętam zawsze zapychał mi pamięć i trzeba było co jakiś czas grania restartować, ale nie powinno być to zbyt szybko (powiedzmy kilka godzin, nie kilkanaście minut) w XP jest jakby trochę lepiej. Może masz trochę mało pamięci, albo kości się gryzą? W każdym razie wg. mnie to pamięć.
Pozdrawiam
Sauron, wydaje mi się, że Twoim problemem jest po prostu winda, która ma raczej kiepsko rozwiązane zarządzanie pamięcią - zawsze jest w stanie zapchać dowolną jej ilość i zawsze korzysta z wirtualnej. Znaczy, nie znam skali problemu, ale 98 jak pamiętam zawsze zapychał mi pamięć i trzeba było co jakiś czas grania restartować, ale nie powinno być to zbyt szybko (powiedzmy kilka godzin, nie kilkanaście minut) w XP jest jakby trochę lepiej. Może masz trochę mało pamięci, albo kości się gryzą? W każdym razie wg. mnie to pamięć.
Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
-
Na obcym kompie poszło dalej bez bólu. Spróbuję w bazie pociągnąć z nowych, zrobionych w pracy, sejwów, jak nie da rady to może jeszcze zdemontuję skrypty. Jak i to nie pomoże to nie wiem, zacznę od nowa. Ale już nie będę stawiał fabryk
.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
Posty o problemach z grą przeczytałem z wielką uwagą. Sam parę razy doświadczyłem tego jak gra się zawiesza w najmniej oczekiwanym momencie – symulator, podczas mojej śmierci itp. Nie zdarza się to jednak zbyt często – 4 razy na 3 miesiące gry.
Sugestia, że zacinanie gry może spowodować zapychanie się pamięci – w XP grałem parę razy po około 10 godzin bez przerwy – owszem dało się zaobserwować minimalne spowolnienie, które jednak nie miało większego wpływu na jakość rozgrywki, wydaje się zatem mało prawdopodobna.
Większość upatruje przyczyny w sprzęcie lub systemie – owszem z reguły słusznie. Choć jeśli sprzęt wydaje się ok., a system działa stabilnie z innymi aplikacjami (zwłaszcza nie rozbudowanymi graficznie) to czas zainteresować się takimi rzeczami jak Gra i oprogramowanie. Poważne problemy z grami mogą być spowodowane np. przez DirectX – błędy lub nieodpowiednia wersja (zalecam sprawdzić).
Gra również może generować błędy, które nie mają wpływu na grę dopóki nie połączy się ich z jakimś innym czynnikiem. Może parę rzeczy wyjaśni pewna obserwacja : zauważyłem, że jeżeli w chwili A zasejwuje się grę, i po kilku minutach spotka nas jakieś nieszczęście to, po rozpoczęciu gry od chwili A i powtórzeniu tych samych posunięć co za pierwszym razem, efekt będzie dokładnie taki sam mimo że zdarzenia są losowe. Wystarczy jednak cofnąć się w czasie gry dostatecznie daleko, aby po wykonaniu od chwili A, pewnej sekwencji posunięć dostać inny wynik niż na sejwie. Dlatego jeśli gra zaczyna się wieszać ciągle w tym samym miejscu można się cofnąć w czasie (odpowiednio daleko) (problemem może być jednak to że czasami oznacza to znaczną stratę w czasie gry). Czasami po odsejwowaniu od momentu A, wystarczało zmienić jakiś drobiazg w decyzjach. (dlatego zmiana komputera mogła pomóc – analogicznie mogło by pomóc przeinstalowanie systemu)
Może truję ale czasami problem ze stabilnością maszyny może wynikać nie tyle z procesora czy ramu, ale np. zbyt słabego zasilacza o którego wymianie zapomnieliśmy, gdy wymieniliśmy kartę lub dołożyliśmy jakiś element.
Sugestia, że zacinanie gry może spowodować zapychanie się pamięci – w XP grałem parę razy po około 10 godzin bez przerwy – owszem dało się zaobserwować minimalne spowolnienie, które jednak nie miało większego wpływu na jakość rozgrywki, wydaje się zatem mało prawdopodobna.
Większość upatruje przyczyny w sprzęcie lub systemie – owszem z reguły słusznie. Choć jeśli sprzęt wydaje się ok., a system działa stabilnie z innymi aplikacjami (zwłaszcza nie rozbudowanymi graficznie) to czas zainteresować się takimi rzeczami jak Gra i oprogramowanie. Poważne problemy z grami mogą być spowodowane np. przez DirectX – błędy lub nieodpowiednia wersja (zalecam sprawdzić).
Gra również może generować błędy, które nie mają wpływu na grę dopóki nie połączy się ich z jakimś innym czynnikiem. Może parę rzeczy wyjaśni pewna obserwacja : zauważyłem, że jeżeli w chwili A zasejwuje się grę, i po kilku minutach spotka nas jakieś nieszczęście to, po rozpoczęciu gry od chwili A i powtórzeniu tych samych posunięć co za pierwszym razem, efekt będzie dokładnie taki sam mimo że zdarzenia są losowe. Wystarczy jednak cofnąć się w czasie gry dostatecznie daleko, aby po wykonaniu od chwili A, pewnej sekwencji posunięć dostać inny wynik niż na sejwie. Dlatego jeśli gra zaczyna się wieszać ciągle w tym samym miejscu można się cofnąć w czasie (odpowiednio daleko) (problemem może być jednak to że czasami oznacza to znaczną stratę w czasie gry). Czasami po odsejwowaniu od momentu A, wystarczało zmienić jakiś drobiazg w decyzjach. (dlatego zmiana komputera mogła pomóc – analogicznie mogło by pomóc przeinstalowanie systemu)
Może truję ale czasami problem ze stabilnością maszyny może wynikać nie tyle z procesora czy ramu, ale np. zbyt słabego zasilacza o którego wymianie zapomnieliśmy, gdy wymieniliśmy kartę lub dołożyliśmy jakiś element.
-
-
Nie trujesz Euzebiuszu. Zgadzam się z tym co napisałeś.
Zapychanie pamięci - owszem na XP jest o wiele lepiej, moje uwagi dotyczyły 98, który ma Sauron, a ten zapycha pamięć koncertowo.
Bardzo dobrze opisałeś przyczynę moich kłopotów, jestem tego samego zdania. Problem w tym, że w moim wypadku tych elementów konfliktujących może być sporo, mam dużo statków i stacji. Cofanie w czasie jak do tej pory spowodowało tylko wydłużenie czasu do katastrofy, tzn ja miałem więcej czasu, bo jak pisałem kataklizm następował mniej więcej w tym samym czasie gry (nie grania). Widać moje statki robiły coś (podobnie jak sugerował Dormio), co powodowało wieszanie gry.
Odpaliłem w domu sejwa zrobionego w pracy, czyli po przejściu krytycznego momentu, ale po niedługim czasie nastąpił nowy kataklizm. Ki pies?
Przeinstalowałem grę i USUNĄŁEM WSZYSTKIE SKRYPTY. Poszło. Ok. 30 min. grania i nic się nie zwaliło. Myślę, że to mogło być przyczyną. Nie skrypty same w sobie, bo te są bez zarzutu, ale z ich przyczyną została wygenerowana sytuacja, z którą gra sobie z jakiejś przyczyny nie radziła. Mam nadzieję, że moja teoria jest słuszna A fabryki Obrońcy, obecnie bezrobotni? I tak miałem zostać płatnym zabójcą
Pozdrawiam i dziekuję za pomoc
Zapychanie pamięci - owszem na XP jest o wiele lepiej, moje uwagi dotyczyły 98, który ma Sauron, a ten zapycha pamięć koncertowo.
Bardzo dobrze opisałeś przyczynę moich kłopotów, jestem tego samego zdania. Problem w tym, że w moim wypadku tych elementów konfliktujących może być sporo, mam dużo statków i stacji. Cofanie w czasie jak do tej pory spowodowało tylko wydłużenie czasu do katastrofy, tzn ja miałem więcej czasu, bo jak pisałem kataklizm następował mniej więcej w tym samym czasie gry (nie grania). Widać moje statki robiły coś (podobnie jak sugerował Dormio), co powodowało wieszanie gry.
Odpaliłem w domu sejwa zrobionego w pracy, czyli po przejściu krytycznego momentu, ale po niedługim czasie nastąpił nowy kataklizm. Ki pies?
Przeinstalowałem grę i USUNĄŁEM WSZYSTKIE SKRYPTY. Poszło. Ok. 30 min. grania i nic się nie zwaliło. Myślę, że to mogło być przyczyną. Nie skrypty same w sobie, bo te są bez zarzutu, ale z ich przyczyną została wygenerowana sytuacja, z którą gra sobie z jakiejś przyczyny nie radziła. Mam nadzieję, że moja teoria jest słuszna A fabryki Obrońcy, obecnie bezrobotni? I tak miałem zostać płatnym zabójcą

Pozdrawiam i dziekuję za pomoc
-
Jednak zmienię systemJones Abrahams wrote:Zapychanie pamięci - owszem na XP jest o wiele lepiej, moje uwagi dotyczyły 98, który ma Sauron, a ten zapycha pamięć koncertowo.

Dzięki za możliwe wytłumaczenie problemu..
-
Sauron jeśli masz zamiar zmieniać na XP to uwazaj przy sieci! Natychmiast przy pierwszym połączeniu złapiesz wirusa, a konkretnie trojana. XP jest dziurawy jak sito, a serwispack nic w tym nie pomaga. Program antywir również, tzn. wykrywa i niszczy, ale on niejako czeka u bram i zaraz ładuje się znowu. Uff, mam na szczęście łatkę, choc już trochę starą, która naprawia ten problem. Jakby co, daj znać.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Pierwsza rzecza po zainstalowaniu XP, a jeszcze przed podlaczeniem kabelka sieciowego powinno byc wlaczenie windowsowego firewalla. Na zakladce polaczenia prawy przycisk, wlasciwosci i na ostatnia zakladka - chron moj komputer i moja siec czy cos takiego. Jesli tego nie zrobisz, to niech eletrony maja Cie w swojej opiece. Ten firewall microsoftu nie jest najlepszy, ale lepszy taki niz zaden i blokuje te wirusy. Nie wlaczenie firewalla, to tak jakby nie zamknac drzwi od domu i wyjechac na miesiec, majac nadzieje, ze wszystko bedzie OK.
EDIT
Juz 4 raz poprawiam bledy w poscie. Dokoncze czytac to forum i ide lulu
EDIT
Juz 4 raz poprawiam bledy w poscie. Dokoncze czytac to forum i ide lulu

-
Widowsowego firewalla zdecydowanie NIE POLECAM – lepiej nie zapraszać złodzieja (przepuszcza trojany). Już lepiej załatwić sobie jakiegoś darmowego lub (zalecane) wykrzesać trochę gotówki (dobry nie musi oznaczać drogi).
Z tego co wiem to ma się pojawić (pojawiła się) nowa łatka SP2 dla XP. W łatce tej poprawiono zdecydowanie bezpieczeństwo w tym firewalla – teraz ma być zdecydowanie lepszy i rzeczywiście chronić komputer a nie tylko pozorować ...
PS. XP to ciekawy system w którym programy dosowskie działają niejednokrotnie lepiej jak np. w Milenium
co jest o tyle ciekawe, że jak wiadomo XP bazuje na NT ... 
Z tego co wiem to ma się pojawić (pojawiła się) nowa łatka SP2 dla XP. W łatce tej poprawiono zdecydowanie bezpieczeństwo w tym firewalla – teraz ma być zdecydowanie lepszy i rzeczywiście chronić komputer a nie tylko pozorować ...
PS. XP to ciekawy system w którym programy dosowskie działają niejednokrotnie lepiej jak np. w Milenium

-
Ale ten windowsowy zabezpieczy przed np blasterem, sasserem i podobnymi, a lepiej go miec wlaczonego zanim sciagnie sie cokolwiek.
Ps. Firewall ma chronic komputer przed dostepem z zewnatrz. Ale jak ktos tylko klika na TAK zgadzajac sie na wszystko, to potem niech sie nie dziwi. Powtarzam jeszcze raz, wlaczyc windowsowego firewalla przed podlaczeniem z siecia, potem sciagnac updaty krytyczne i poszukac lepszego firewalla.
BTW, przeciwko trojanom powinien byc antywirus lub jakis program anty trojanowy.
Ps. Firewall ma chronic komputer przed dostepem z zewnatrz. Ale jak ktos tylko klika na TAK zgadzajac sie na wszystko, to potem niech sie nie dziwi. Powtarzam jeszcze raz, wlaczyc windowsowego firewalla przed podlaczeniem z siecia, potem sciagnac updaty krytyczne i poszukac lepszego firewalla.
BTW, przeciwko trojanom powinien byc antywirus lub jakis program anty trojanowy.
-
Zgadzam się, ale aby wszystko było jasne :BQB wrote:Ale ten windowsowy zabezpieczy przed np blasterem, sasserem i podobnymi...
Ps. Firewall ma chronic komputer przed dostepem z zewnatrz. Ale jak ktos tylko klika na TAK zgadzajac sie na wszystko, to potem niech sie nie dziwi. ... wlaczyc windowsowego firewalla przed podlaczeniem z siecia, potem sciagnac updaty krytyczne i poszukac lepszego firewalla.
1. Jeśli ktoś na każde pytanie odpowiada TAK – to nie musi niczego zmieniać i instalować.
2. Przed taki robalkami jak blaster itp. zabezpiecza już powszechnie znana łatka. Poza tym jeśli nasz urwis korzysta z luki systemu, to zmiana ustawień systemowych nie pomoże.
3. Program antywirusowy to podstawa i bez tego nie powinno się w ogóle zaczynać pracy z komputerem – wydawało mi się to oczywiste.
4. Trzeba jednak pamiętać, że nawet najlepszy antywirus nie zabezpieczy nas całkowicie. Jeśli zawiedzie, a my mamy dobrego firewalla, to jeśli nawet jakiś program spróbuje coś przesłać bez naszej wiedzy to zostanie zblokowany (chyba że sami mu pozwolimy). Wbudowany w XP firewall bez najnowszego uaktualnienia jak dotąd zawodził.
5. Oczywiście uaktywnienie zapory w XP nie zaszkodzi ...
-
Skoro przy firewallach jesteśmy, polecam Kerio, darmowy i bardzo przyjemny. Jak dla mnie ma jedną podstawową zaletę, WSZYSTKO można poustawiać po swojemu, nienawidzę gdy program chce być mądrzejszy ode mnie
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
Zainstalowalem sobie SP2 na XP i musze ... pochwalic
naprawde firewall sie spisuje, okienka w IE sa pod pelna kontrola i nawet zaden syf nie zainstalowal mi sie gdy tylko odwiedzilem strony z Argonkami bez "standardowych kombinezonow"
Jestem milo zaskoczony poprawkami jakie wprowadzili chlopcy Billa
Acha, wszystkie narzedzia sa w pelni konfiguralne i naprawde az milo sie teraz pracuje pod Xp, nawet przesiadlem sie spowrotem z Mozilli na IE

-
-
-
-
-
-
-
Proszę nie dziwcie się, że gra Microsoftu nie działa na udoskonalonym systemie Microsoftu, przecież to naturalne. Exel, czy generalnie Office i Works zupełnie podobnie współpracują.BArt_X wrote:W tym co wyczytałem pisało m.in. o Age of Empires 2 i na pewno o innych grach, ale to są raczej starsze tytuły

Pozdrawiam