Nazwy statków - Pol i Ang

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Dormio wrote:Bo osobiście właśnie dotyczas nie miałem okazji spotkać się z określeniem błotniak na harrier... chyba dlatego, że mało bojowe takie
Mało bojowe? :wink: Ok, podaję za stroną http://tinyurl.com/657t9

Błotniak łąkowy (błotniak popielaty) (Circus pygargus L.) - duży, wędrowny ptak drapieżny z rodziny jastrzębiowatych, zamieszkujący niemal całą Europę, Północną Afrykę oraz zachodnią i środkową Azję. Populacja polska ma zimowiska w Afryce na południe od Sahary.

Pożywienie: Drobne kręgowce, jaja i pisklęta ptaków, duże owady.

Mało bojowy? :P :D
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

No niestety polskie nazwy czasem wyglądaja dośc śmiesznie - ale przypuszczam że podobnie jest z angielskimi nazwami dla anglojęzycznych czy z niemieckimi dla Niemców
Poza tym nazwa w sumie nie musi być "bojowa" - czy Łoś to brzmi bojowo, albo np Wilga...
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
Dormio
x2

Post by Dormio »

Sauron11 wrote:]
Błotniak łąkowy (błotniak popielaty) (Circus pygargus L.) - duży, wędrowny ptak drapieżny z rodziny jastrzębiowatych, zamieszkujący niemal całą Europę, Północną Afrykę oraz zachodnią i środkową Azję. Populacja polska ma zimowiska w Afryce na południe od Sahary.
Mało bojowy? :P :D
No dobra... niech Ci będzie... tak tylko dywagowałem ;)

Dormio
PS
Mam nadzieję, ze nie posądzałeś mnie o chęć zmiany nazwy ? Błotniak to naprawdę świetnie pasująca nazwa do Teladich... chociaż by oni to podbni bardziej do gadów, a nie płazów... nieprawdaż ?? ;)
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Racja, niech zostanie błotniak (wstyd, jestem po bioinżynierii i nie wiedziałem, że to ptak drapieżny - mea culpa, biję się w pierś). Po przeczytaniu wszystkiego jeszcze raz i przemyśleniu całej sprawy, doszedłem do wniosku, że polskie nazwy dodają grze jakiejś takiej swojskości... niech zostaną :)
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Dormio wrote: Błotniak to naprawdę świetnie pasująca nazwa do Teladich... chociaż by oni to podbni bardziej do gadów, a nie płazów... nieprawdaż ?? ;)
:wink: Teladianie to jaszczury, przerośnięte jaszczurki :twisted:

Return to “Polskie / Polish X-Forum”