[X3 TC] poprawa wydajności patch 2.1?
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
Nie wiem jak wam, ale mnie z kontekstu wypowiedzi vonski1985 wynikało że usunął po 24h oryginalną grę ponieważ miał problemy z wydajnością. Grę odłożył na półkę do czasu jak będzie miał lepszy sprzęt.
Natomiast śmieszne jest w tej wypowiedzi w połączeniu z wcześniejszą informacją że jest informatykiem, to właśnie że odłożył ją po kilku godzinach bez większych starań o zwiększenie wydajności gry, zarówno po stronie systemu jak i gry. A sposobów jest kilkanaście. Skrypty i mody poprawiające wydajność podałem w poprzednim poście. O innych sposobach zwiększenia wydajności można poczytać w tym temacie: Poprawa wydajności przed uruchomieniem gry. Ale o tym prawdziwy informatyk powinien wiedzieć.
Natomiast śmieszne jest w tej wypowiedzi w połączeniu z wcześniejszą informacją że jest informatykiem, to właśnie że odłożył ją po kilku godzinach bez większych starań o zwiększenie wydajności gry, zarówno po stronie systemu jak i gry. A sposobów jest kilkanaście. Skrypty i mody poprawiające wydajność podałem w poprzednim poście. O innych sposobach zwiększenia wydajności można poczytać w tym temacie: Poprawa wydajności przed uruchomieniem gry. Ale o tym prawdziwy informatyk powinien wiedzieć.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
-
24h godziny odnosiły się do wykasowania pirata..jak po tym napisałem mam już oryginał ale nie da się grać. Po tych słowach było pare waszych postów odnśnie poprawienia wydajności które mi pomogły bo wykorzystałem wiedzę którą mi przekazaliście. I powiem szczerze nie interesuje mnie prawo odnośnie muzyki , filmów i nielegalnych gier bo takowych nie posiadam. X3 TC było wyjątkiem..Jestem legal bo kupiłem oryginał. A to że ktoś jest informatykiem nie określa że powinien znać się na bazach danych , programowaniu , sieciach i całej reszcie. Rozwijamy się w interesującym nas kierunku a dla mnie wiedza odnośnie legalności nie jest niezbędna do tego co robie. Dobrze że są tacy prawdziwi informatycy jak WY to my nieprawdziwi się możemy od was uczyć...żałosne. Wszystko byłoby dobrze gdyby ktoś nie zaczął ze mnie jawnie kpić to kim jestem nie było tematem rozważań posta , a pozatym myślałem że temat się zamyka jak zostanie wyczerpany a nie zostawia otwarty żeby co niektórzy robili szum wokół mało istotnych rzeczy i kpili z innych.
-
Przepraszam bardzo, to na czym wg Ciebie powinien znać się informatyk? Na lepieniu garnków? Bo ja do tej pory sądziłem że właśnie znajomość tych zagadnień, które wymieniłeś pozwala określać kogoś mianem informatyka. No ale oczywiście są ludzie, dla których każdy kto potrafi uruchomić komputer to informatyk.vonski1985 wrote:A to że ktoś jest informatykiem nie określa że powinien znać się na bazach danych , programowaniu , sieciach i całej reszcie.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
[ external image ]
[ external image ]
-
-
OK, pogadaliśmy sobie o głupotach. To teraz pogadajmy o konkretach jak w temacie... 

Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
Geez, ludzie, może mam zły humor, ale o co chodzi z tymi 24 godzinami? Bo nie jarzę... Mógłby ktoś mi jasno wyjaśnić?
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
-
Mani chodź na offtop...
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
off-topic
A jakie oprogramowanie testowałeś i analizowałeś do tej pory? Za free czy za $$$?vonski1985 wrote:Chodziło mi że nie trzeba znać się na tym wszystkim..ja jestem testerem oprogramowania i analitykiem:P
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
-
Jestem testerem oprogramowania przeznaczonego dla samorządów terytorialnych oczywiście za kase , tester to jedno ze standardowych stanowisk w firmach zajmujących się tworzeniem oprogramowania pod konkretnego kilenta i ja takowe piastuje. News dla Ciebie jak Cie coś takiego interesuje to CENEGA POLAND szukała ostatnio testera do gier bo przeglądałem oferty pracy z Warszawy:) Mam linka nawet:
http://warszawa.gumtree.pl/c-Praca-medi ... Z137742418
http://warszawa.gumtree.pl/c-Praca-medi ... Z137742418
-
Dzięki, ale nie pasuje mi lokalizacja Cenegi, za daleko mam do nich
.
Poza tym szukałem już wcześniej takiego zajęcia i wcale nie jest łatwo się załapać, a to co oferują te firmy growe w zamian to o wiele za mało, chyba że dla studenta.

Poza tym szukałem już wcześniej takiego zajęcia i wcale nie jest łatwo się załapać, a to co oferują te firmy growe w zamian to o wiele za mało, chyba że dla studenta.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
-
-
Dla tych co się zastanawiają nad kupnem legalnej wersji, a posiadają pirata:
- większość piratów ma "zrypany silnik" - np. w moim przypadku, że po wleceniu do kilku pewnych sektorów gra spadała do kilku klatek na sekundę, a w wielu innych chodziło średnio o kilka klatek na sekundę wolniej.
- patch 2.1 pomimo tego, że uniemożliwia korzystanie z mini-obrazów (co o dziwo uderza też nieco w legalnych użytkowników, którzy nie chcą się bawić w zabawę płytami) daje zauważalną poprawę wydajności gry - np. w takich zawalonych sektorach jak Aladna Hill, przed patchem 2.1 odczuwałem znaczny spadek FPS - teraz tylko niewielki. Najbardziej odczuwalną poprawę wydajności 2.1 wprowadził podczas walki, mimo że mam zainstalowanego CMod'a, to w 2.0 gdy mi się naparzały więcej niż dwa duże okręty to odczuwałem spowolnienie - teraz często nawet 5 czy 6 walących do siebie jednostek nie powoduje odczuwalnego spadku FPS - prawdopodobnie zoptymalizowali broń, by powodowała mniejszy spadek FPS.
- Egosoft to nie EA games, czy Lucasart, że ich gry średnio kosztują 100-150 zł., a X:TC to nie nędzna gierka do zaliczenia 10 h zabawy.
Moim zdaniem 55zł za wiele godzin rozgrywki, plus jeszcze więcej dzięki mod'om to wręcz oferta charytatywna
P.S Do ściągnięcia pirata nakłoniły mnie duże opóźnienia w polskiej premierze X:TC - kto oczekiwał tak jak ja - ten wie o co chodzi
, ale oczywiście wiem że zgrzeszyłem tym niecnym uczynkiem - a znaczek po lewej jest wyrazem mojej skruchy i zadośćuczynienia (choć nie ukrywam, że opłacalnego, jeśli brać pod uwagę to co napisałem wyżej
)
- większość piratów ma "zrypany silnik" - np. w moim przypadku, że po wleceniu do kilku pewnych sektorów gra spadała do kilku klatek na sekundę, a w wielu innych chodziło średnio o kilka klatek na sekundę wolniej.
- patch 2.1 pomimo tego, że uniemożliwia korzystanie z mini-obrazów (co o dziwo uderza też nieco w legalnych użytkowników, którzy nie chcą się bawić w zabawę płytami) daje zauważalną poprawę wydajności gry - np. w takich zawalonych sektorach jak Aladna Hill, przed patchem 2.1 odczuwałem znaczny spadek FPS - teraz tylko niewielki. Najbardziej odczuwalną poprawę wydajności 2.1 wprowadził podczas walki, mimo że mam zainstalowanego CMod'a, to w 2.0 gdy mi się naparzały więcej niż dwa duże okręty to odczuwałem spowolnienie - teraz często nawet 5 czy 6 walących do siebie jednostek nie powoduje odczuwalnego spadku FPS - prawdopodobnie zoptymalizowali broń, by powodowała mniejszy spadek FPS.
- Egosoft to nie EA games, czy Lucasart, że ich gry średnio kosztują 100-150 zł., a X:TC to nie nędzna gierka do zaliczenia 10 h zabawy.
Moim zdaniem 55zł za wiele godzin rozgrywki, plus jeszcze więcej dzięki mod'om to wręcz oferta charytatywna

P.S Do ściągnięcia pirata nakłoniły mnie duże opóźnienia w polskiej premierze X:TC - kto oczekiwał tak jak ja - ten wie o co chodzi