[X3] Trzy pytania.

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Yacek
x3tc

Post by Yacek »

sakuTHC wrote:Czym Twoim zdaniem obrażam?
Skoro piszesz i nie pamiętasz co, to Ci przypomnę:
sakuTHC wrote:Sorkvild---> Tak myślałem- żadnego manuala w wersji pl nie znalazłeś. W innym wątku prosiłem o porady, i Ty jedyny mi napisałeś że nikt za mnie nie będzie wybierał. Inni użytkownicy mi poradzili, podpowiedzieli coś. Chyba na każdym forum zdarza się jakaś menda, ale cóż- trzeba żyć.
Ciekawe czy masz z chamstwa radość, a może to jakieś kompleksy i tak odreagowujesz? Gdybym znalazł coś na necie- nie pytał bym. Najpierw szukam później pytam. Forum jest od tego aby pomagać- nie trzeba zawsze do google uciekać. Przez zachowania takich jak Ty psuje się forum. Pomyśl o niezarejestrowanych, którzy przeglądają to forum i zastanawiają się czy dołączyć do społeczności. Myślisz że jak zobaczą jakiegoś pajaca który wszystko neguje to będą się czuli zaproszeni?
A czy ja gdzieś pisałem że masz wersję piracką? Po co Cię do sklepu wysyłam napisałem w poprzednim moim poście.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Podać Wam kastety i łom? :lol:

A co do zakupu polskiej wersji, to jest tak: jeżeli człowiek kupuje sobie oryginalną grę, w wersji angielskiej, to dlatego, że zna angielski (lub lepiej, chce poznać). Gdy ktoś nie zna angielskiego, kupuje polską wersję językową i nie ma tak wielkich, na skalę światową, kłopotów.

A co do instrukcji PL, to pamiętam, że była umieszczana na forum u nas. Nie pamiętam teraz gdzie, ale możesz użyć wyszukiwarki forumowej, by ją odnaleźć, a raczej link do niej. Tylko proszę nie krzycz na mnie za tę radę :/.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Mani, raczej nie ma jej na forum. Dla przypomnienia: http://forum.egosoft.com/viewtopic.php? ... 3aa04e3b21
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]

Post by Deleted User »

Szanowny Yacek' u. Czym według Ciebie w zacytowanym poście obrażam użytkownika Sorkvild? Wyraziłem swoją opinie na temat jego postów, nadal uważam że jest chamski- już od pierwszego wątku w którym do mnie pisał.
Ludzie, jeśli nie macie ochoty pomagać- nie róbcie tego. Po co pisać i zawracać sobie i innym głowę?
A co do zakupu polskiej wersji, to jest tak: jeżeli człowiek kupuje sobie oryginalną grę, w wersji angielskiej, to dlatego, że zna angielski (lub lepiej, chce poznać). Gdy ktoś nie zna angielskiego, kupuje polską wersję językową i nie ma tak wielkich, na skalę światową, kłopotów.
Nie do końca. Np. ja zakupiłem angielską wersję, ponieważ mieszkam w UK. Manual rozumiem częściowo, dlatego chciałbym przeczytać go po Polsku. Poza tym pytanie nie brzmiało: "Co powinienem zrobić w sytuacji kiedy nie rozumiem do końca manuala w wersji Angielskiej?"

KONIEC Z TYMI KŁÓTNIAMI
NIE CHCESZ POMÓC- NIE PISZ.
MASZ COŚ DO MNIE- NAPISZ PRYWATNĄ WIADOMOŚCI- MOŻESZ MNIE NAWYZYWAĆ- mnie to i tak nie ruszy. :wink:

EDIT:Pavlo---> Z tym brakiem języka masz na myśli mnie? Po czym to sugerujesz? Poza tym grę sobie spolszczyłem.
Last edited by Deleted User on Tue, 12. May 09, 19:40, edited 1 time in total.
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Nie rozumiem jednej rzeczy - po co kupować angielską wersję skoro sie kompletnie nie zna języka? Jaka to przyjemnośc z gry?
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

sakuTHC wrote:EDIT:Pavlo---> Z tym brakiem języka masz na myśli mnie? Po czym to sugerujesz?
Jak to po czym? Po tym:
sakuTHC wrote:Nie do końca. Np. ja zakupiłem angielską wersję, ponieważ mieszkam w UK. Manual rozumiem częściowo, dlatego chciałbym przeczytać go po Polsku.
sakuTHC wrote:Szanowny Yacek' u. Czym według Ciebie w zacytowanym poście obrażam użytkownika Sorkvild?
Jak to czym? Choćby tym że zaraz później piszesz:
sakuTHC wrote:Wyraziłem swoją opinie na temat jego postów, nadal uważam że jest chamski- już od pierwszego wątku w którym do mnie pisał.
Przejrzałem wszystkie odpowiedzi Sorkvilda i nie widzę w nich chamstwa. Wszystkie były poprawne i na temat. A obrażać kogoś za to, że zamiast linka do instrukcji PL dał linka do googla, aby samemu poszukać to gruba przesada.
[ external image ]

Post by Deleted User »

Ehhh, straszny off top się zrobił:/ Przecież pisałem że szukałem, czy naprawdę trudno czytać ze zrozumieniem?
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Słabo szukałeś, ja znalazłem.
[ external image ]
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Yacek wrote:Mani, raczej nie ma jej na forum. Dla przypomnienia: http://forum.egosoft.com/viewtopic.php? ... 3aa04e3b21

A Sauron przypadkiem niedawno komuś nie użyczał manuala?
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Urban
x4

Post by Urban »

przepraszam koledzy za to co zaraz zrobię: Hahahahahaha... 8) Tak ożywionej dyskusji to jeszcze dawno tu nie widziałem. Widać ze kolega ma oryginalnego X3 (jako jedyny mógł go sumie zarejestrować bo wersje PL są bez klucza niestety..) Co do zarzutów, że kolega mógłby kupić wersje PL to są nieuzasadnione. Kupił ta którą mógł dostać taniej bądź szybciej, to że ma problemy z inna wersją nie znaczy by go od razu ganić. :wink:
Przecież wiele osób sciąga teraz skrypty których nie w pełni rozumieją badź kupuje gry.

Jak to było kiedyś ujęte - gdybyśmy wszystkich odsyłali do instrukcji - google w ogóle by na forum nowych postów nie było.

Yacek wstrzymaj trochę konie żywiołowy jesteś, kolega był grzeczny (za wyjątkiem jednego posta lub dwóch) Forum powinno pomagać póki to nie są natarczywe pytania o najprostsze rzeczy. heh :roll:

sakuTHC - twój post jest obraźliwy jakby na to nie patrzeć. Nie nazywasz nikogo wprost ale jest obraźliwy. Powinieneś inaczej zareagować na link podesłany przez Sorkvild a jako tako nie był błędny. :D

Musiałem zabrać głos bo w tym temacie nastrój uległ takiemu przewartościowaniu, że z wrażenia przypomniałem sobie hasło do konta :roll:
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Patrzcie go, ledwo napisal kilkanascie postow i jak obrsol w piorka, co by innych zwymyslac od psychicznych, mend, pajacow oraz chamow. Doprawdy zabawne :D.
Projekcja - w psychologii jeden z narcystycznych mechanizmów obronnych; przypisywanie innym własnych poglądów, zachowań lub cech, najczęściej negatywnych.Projekcja często uzasadnia agresywne zachowania poprzez podbudowywanie wiary w agresywne nastawienie całego świata (kolesie z forum egosoft to chamy i zlosliwcy) i konieczność samoobrony (Sorkvild to menda i cham). Staje się to wówczas typowym symptomem paranoi.
Klasyczny przypadek, proponuje pic ziolka i robic siusiu przed snem :lol:

Nie zamierzam dalej "odszczekiwac" w takim sam sposob na twoje zalowe komentarze i wyzwiska oraz tego ,ze czujesz sie tu jak skrzywdzony szczeniaczek.
Pomoge w konkretnej sprawie, ale jesli myslisz ze znajdziesz tu sobie jakiegos FRAJERA, ktory bedzie ci WYSZUKIWAL porad z instrukcji badz poda sama instrukcje - TO ZLE TRAFILES.

Pozatym chcialbym dodac jeszcze, ze wola polskiego wydawcy, a zarazem wlasciela praw autorskich jest nieumieszczanie fragmentow produktu (pliku manuala) celem publicznego rozpowszechniania.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!

Post by Deleted User »

Urban---> podoba mi się twoja ocena wszystkiego:P Może był obraźliwy, choć ja sam nie miałem na celu nikogo obrażać, i nie zwracałem się do kogoś w prost.
Co do odsyłania do google- nie po to pytam się na forum żeby ktoś mi dawał link do google. Chyba logiczne jest, że na google szuka się tematów- jeśli tu by był podany link do manuala, ktoś kto szuka w google trafiłby na ten temat, i w tym temacie znalazł link do manuala- taki paradox. Jeśli pisze że nie znalazłem, to nie znalazłem. I zamiast po chamsku dawać link do google, użytkownik Sorkvild mógł się po prostu nie udzielać.
Sorkvild- Ani razu nie nazwałem Cię tak wprost. Ty sam uznałeś że to jest do Ciebie, widać miałeś powody. Co mają posty do tego co pisze? To że masz więcej postów na koncie, nie znaczy że jesteś lepszy. Ja nie odszczekuje tylko piszę posty, może ty tak robisz ale mało mnie to obchodzi. Wolę już z Tobą nie dyskutować, pomoc od Ciebie też mi nie potrzebna. Wystarczyło mi to co napisałeś w moim pierwszym wątku. I proszę, pisz poprawnie po Polsku.
Urban
x4

Post by Urban »

sakuTHC - wyraźnie napisałeś, że przez takich jak On itd., więc nie zostawiłeś zbyt dużo miejsca do interpretacji.

Na Forum to się nie pojawiło http://forum.egosoft.com/viewtopic.php? ... c&start=15 jak to jest stwierdzone tutaj przez Saurona polski wydawca nie zażyczył sobie by udostępniać polską instrukcje. (przynajmniej nie tak otwarcie :wink: )

Post by Deleted User »

Na Forum to się nie pojawiło http://forum.egosoft.com/viewtopic.php? ... c&start=15 jak to jest stwierdzone tutaj przez Saurona polski wydawca nie zażyczył sobie by udostępniać polską instrukcje.
Tak, ale przez słowo udostępniać rozumiem rozpowszechnić to publicznie. Mogę się mylić, choć mam nadzieję że da rade to wysłać. :wink:
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Sorkvild- Ani razu nie nazwałem Cię tak wprost. Ty sam uznałeś że to jest do Ciebie, widać miałeś powody
Dlaczego mialbym je miec ? To, ze delikatnie zasugerowalem odrobine wysilku, prosze ...
Co mają posty do tego co pisze? To że masz więcej postów na koncie, nie znaczy że jesteś lepszy.
Wiecej postow - wieksza moc :D:D:D:D. Niestety, tak to nie dziala. Tu obowiazuja zasady wychowania. Czy wybierajac po raz pierwszy np. do pracy tez naskakujesz na jedngeo z wspolpracownikow tylko dlatego ,ze powiedzial - iż papier do drukarki jest w szafie (chyba, ze mial go podac na zlotej tacy i sie uklonic w akcjie laski) ?
W pierwszym poscie jaki napisales na naszym forum, powiedziales ze zawsze bedziesz przestrzegal regulaminu. Sauron Jedenasty rzecze tak: "Absolutnie nikt nie może używać obraźliwych określeń wobec innego użytkownika forum", a ty juz na poczatku sie obfajdales z przestrzegania regulaminu.
Ja nie odszczekuje tylko piszę posty, może ty tak robisz ale mało mnie to obchodzi. Wolę już z Tobą nie dyskutować, pomoc od Ciebie też mi nie potrzebna. Wystarczyło mi to co napisałeś w moim pierwszym wątku.
Okazujac lekcewazaco-bunczuczny stosunek w tej materii, nie licz na mile traktowanie.
I proszę, pisz poprawnie po Polsku.
Cos jeszcze? Gwoli scislosci - zdan nie zaczynamy od samoglosek. Slowo "polsku" piszemy z malej litery. Dziekuje.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!

Post by Deleted User »

Regulaminu przestrzegam. Nie napisałem: Sorkvild jesteś XXX. Moje słowa nie były skierowane wprost do Ciebie, a jeśli skojarzyłeś to ze Sobą to sam widzisz.

Jednak okazała się osoba która bez problemu mi pomogła. Nie musiałem się prosić ani dyskutować, wielkie dzięki dla Ciebie. Oczywiście tym którzy odpowiadali na moje pytania i nie naskakiwali na samym początku na mnie również dziękuje.

KONIEC TEMATU
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

sakuTHC wrote:Regulaminu przestrzegam. Nie napisałem: Sorkvild jesteś XXX. Moje słowa nie były skierowane wprost do Ciebie, a jeśli skojarzyłeś to ze Sobą to sam widzisz.
Po raz kolejny przypominam Ci co sam pisałeś:
sakuTHC wrote:Wyraziłem swoją opinie na temat jego postów, nadal uważam że jest chamski- już od pierwszego wątku w którym do mnie pisał.
Zresztą cały kontekst Twojej wypowiedzi wskazywał na niego. Więc jak to jest z tym przestrzeganiem regulaminu?
[ external image ]

Post by Deleted User »

Ehh, małe nieporozumienie. Przecież pisanie o kimś że jest chamski nie jest obraźliwe. To tak samo jakby nazwać kogoś egoistą- czy to ma na celu obrażenie kogoś? Uważam że zachowanie użytkownika Sorkvild było właśnie chamskie.

KONIEC
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Polskie manuale są na płycie, a licencja zobowiązuje do nieudostępniania materiałów. Na tym forum szczególnie dba się o tępienie piractwa i dlatego tak niektórzy reagują. Odpisałbym ci podobnie jak Sorkvild, ale liczba postów w tym temacie mnie przywaliła. Sam już powinieneś wiedzieć o co chodzi z pomocą na tym forum. Nikt ze "starych" graczy Ci nie pomoże Ci na coś, co wyjaśnione jest w instrukcji. Ten niepisany przepis wyrobił się na samym początku istnienia forum, jeszcze za czasów X2. Nikomu do głowy nie przychodziło o pytanie o rzeczy opisane w instrukcji. Na bardziej konkretne pytania służę pomocą. I zapraszam do MamutHQ...
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

sakuTHC wrote:Ehh, małe nieporozumienie. Przecież pisanie o kimś że jest chamski nie jest obraźliwe. To tak samo jakby nazwać kogoś egoistą- czy to ma na celu obrażenie kogoś? Uważam że zachowanie użytkownika Sorkvild było właśnie chamskie.
Jak dla mnie określanie kogokolwiek jakimikolwiek epitetami jest obraźliwe i to zarówno dla określanej osoby, jak i dla mnie, bo muszę tego słuchać lub czytać. Czy jak bym napisał że jesteś (wstaw sobie co chcesz), to bym cię obraził, czy nie?
[ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”