[X3] Pytanie noobka

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

sloder

Post by sloder »

Proszę o pomoc otóż od pewnego czasu mam pewien problem gram trochę w grę i się ona nagle momentalnie wyłącza tzn. ekran robi się czarny a po chwili wyskakuje błąd wyślij/nie wysyłaj. :evil:

Wiecie czym to jest spowodowane i jak na to zaradzić?
BAAL-Melkart

Post by BAAL-Melkart »

sloder wrote:Proszę o pomoc otóż od pewnego czasu mam pewien problem gram trochę w grę i się ona nagle momentalnie wyłącza tzn. ekran robi się czarny a po chwili wyskakuje błąd wyślij/nie wysyłaj. :evil:

Wiecie czym to jest spowodowane i jak na to zaradzić?
X3 jest na ogół stabilny. Zgaduje, że masz skrypty które się "gryzą". Ale lepiej żeby się wypowiedział ktoś bardziej obeznany w tej materii. Możliwe również, że majstrowałeś ze statkami, ale wówczas już podczas ładowania zapisanego stanu gry pojawiłby się taki problem.
"Nie wszystko, zaiste, bogowie dali jednemu: umiesz zwyciężać, Hannibalu, nie umiesz ze zwycięstwa korzystać."
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Mi się raz zdarzyło, że gra wyszła do pulpitu, a zanim to się stało, coś przez chwilę z różną częstotliwością chrupało z głośników. To było w President's End, gdy gierka zaczynała nieco się spowalniać. Ale to było jeden raz i odtąd już nic innego. Sprawdziłem zgodność XTM i jako że nie mam innych skryptów na X3, winę zrzuciłem na chwilowe niedomaganie sprzętu :).
Może w opisywanym problemie są też jakieś inne objawy, np. wspomniane przeze mnie chrupanie z głośników? :roll:
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
sloder

Post by sloder »

Zaprzeczam gra po prostu się zacina czyli: głos staje w miejscu np. słychać pojedyńczą sylabę ze zdania które np. mówi pirat którego statek się rozpada, obraz się zawiesza, czekam tak ok. 1 min. i robi się czarny ekran znów ok. 1 min. czekania(dzwięku już nie słychać) i pojawia się błąd z opcjami do wyboru "Wyślij raport o błędach" "Nie wysyłaj" :evil:
ergo
x3tc

Post by ergo »

kilka rzeczy które przychodzą mi do głowy, które możesz sprawdzić:
- instalowałeś dx9, w tej wersji która jest na płycie z grą ?
- instalowałeś najnowsze sterowniki do grafy/płyty gł/karty dzwiękowej?
- nie przegrzewa Ci się procek/grafika ?
- masz wszystkie najnowsze łatki do systemu operacyjnego ?
- masz zainstalowane jakieś nietypowe kodeki audio/video które mogłyby się ładować w systemie podczas gry ?
- masz zainstalowany jakiś soft do monitoringu płyty/pamięci/procesora/procesów ?
- masz jakiegoś antywirusa który skanuje pamięć procesów w trakcie gry ?
sloder

Post by sloder »

ergo dzięki za pomoc zgadza się ostatni punkt jeszcze tylko przetestuje.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Może to też sprawa, by zainstalować te dziwne kodeki windows media coś tam, które są zamieszczone na płycie?

Albo po prostu spróbować przeinstalować grę...

Albo zainstalowałeś ostatnio jakieś skrypty/mody i nie napisałeś nam o tym?

Bo jakoś nie mogę uwierzyć, że "nagle" gra się sama z siebie zawiesza :|.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

ergo wrote:- masz wszystkie najnowsze łatki do systemu operacyjnego ?
Ten punkt chyba nie aż taki ważny. Mój system nie pobiera łatek automatycznie (opcja wyłączona, żeby nie zaśmiecał) od momentu instalacji (XP z Service Packiem2) i gra nie żąda niczego do płynnej gry :).
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Oviraptor

Post by Oviraptor »

Sauron11 wrote:
ergo wrote:- masz wszystkie najnowsze łatki do systemu operacyjnego ?
Ten punkt chyba nie aż taki ważny. Mój system nie pobiera łatek automatycznie (opcja wyłączona, żeby nie zaśmiecał) od momentu instalacji (XP z Service Packiem2) i gra nie żąda niczego do płynnej gry :).
Ja grałem w X3 + XTM na Duronie 1300 i GF FX 5200. Jeśli chodzi o stery do grafy to można było powiedzieć o nich wiele rzeczy ale napewno nie to że były najnowsze :) To samo odnośnie łatek systemowych. Kiedyś po formacie zapomniałem wrzucić dx i gra zadziałała, tylko strasznie krzaczyła. Po doinstalowaniu dx było git.
Obrigado pela abertura do fórum, mas nós convidamos você a http://forum.xudb.pl/index.php
sloder

Post by sloder »

zainstalowałem takie skrypty:

HQ i statki misji Bala Gi

Xtended shipyard

Bail signal extension

Salvage claim software
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

A te HQ i statki BalaGi to po co? XTM to ma w sobie...
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude

Return to “Polskie / Polish X-Forum”