[X3] A moze by zmienic glosy na polskie... tylko czym?

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

hanss
x3tc

Post by hanss »

A nie ma może spsobu na podmianę tych,,debilnych"muzyczek na utwory które na antenie satelitarnej bardziej człowiekowi pasują ....np.Black Flag czy Ramones?
Last edited by hanss on Fri, 9. Nov 12, 14:53, edited 1 time in total.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

muzyczki są w postaci mp3 w którymś z katalogów. Poszukaj i zamień sobie.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
hanss
x3tc

Post by hanss »

Czyli przypisać im numery oryginalnych?
Michal.R
x4

Post by Michal.R »

hanss wrote:Czyli przypisać im numery oryginalnych?
Tak, dokładnie. Wystarczy że ulubiony utwór zamienisz nazwami z utworem mp3 w katalogu z grą i będzie Ci grało co chcesz w grze :P Ale radzę zrobić kopię zapasowe utworow, tak na wszelki wypadek ;)
Current PC: ASUS PRIME X370-PRO ||| Ryzen 5 5800X3D ||| ASUS RTX 3060 Ti DUAL OC V2 8GB ||| HyperX Fury 4x8GB DDR4 ||| LG 27GL850-B :O
Old PC: MSI Z87-GD65 ||| i7 4770K ||| Asus GTX 1060 Dual 6GB OC ||| Crucial 2x8GB DDR3 ||| LG IPS277 :P
Very old PC: MA770T-UD3P ||| Phenom II X4 955 ||| GoodRam DDR3 4GB 1333MHz||| HD4850 512MB ||| LG W2252TQ :D
Very very old PC: Asrock Dual-Vsta ||| A64 3000+@3500+ ||| Radeon x1950 Pro 256/256 ||| 2048 DDR 400MHz ;)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Co tam aktualnie słychać w świecie polskiego dubbingu do X3? :roll:
Deady
x2

Post by Deady »

Prace czynione sa... lopatologicznie ;) Jak zrobie z 50% - umieszcze linka do pliku ;) Przeciez nie bede 20 zdan zrobionych dawal. Wystarczy trzymac sie co do tysiecznej sekundy - i nie ma zadnych przesuniec. W swieta bedzie drobny przestoj - z wiadomych powodow. Tak sobie mysle... optymistycznie - ze komputer pokladowy moze do konca stycznia bedzie w calosci zrobiony. Czas pokaze ;)
BTW - skype, gg i tlen, mail - nieaktualne lol - wiec jakby co pisac via PM.
Uprasza sie wszystkich - o przejscie pod ten adres: http://www.xudb.pl/ jesli chca uczestniczyc w forumowch dywagacjach.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Deady - te liczby w pliku ze spisem podane są w milisekundach, przerwa między frazami to 500 milisekund. Może jakiś programista napisze program do automatycznej zmiany ??
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
Deady
x2

Post by Deady »

Ta, przeciez juz o tym pisalismy na forum - widziales zeby ktos sie zglaszal ? :D
Poza tym musielibysmy dysponowac pelna dokumentacja - ile dzwiekow, jakiej kategorii (kolejnosc / rasa). Wtedy wiedzac ile ich ma byc ,mozna samemu wygenerowac dane w xml. Smie watpic by nam to udostepnili - chyba ze sie sam wezmiesz, odsluchasz te 600 min :D ... i zrobisz spis :D
Uprasza sie wszystkich - o przejscie pod ten adres: http://www.xudb.pl/ jesli chca uczestniczyc w forumowch dywagacjach.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Spis już jest a numery masz w opisane tu:
MSCI Programmer's Handbook
XTC+XRM | Albion Prelude
Deady
x2

Post by Deady »

Mamy Adam. Wiem. Jedna rzecz. Musialby sie ktos znalezc, kto przypisze to wszystko - do pliku xml. Na wiadomym forum - znalazl sie ktos taki. Ale nie dam rady zrobic Wszystkich dzwiekow - od reki.
Musi zgadzac sie ich ilosc. Wiec zmudne by bylo wprowadzanie pozstalych 400MB odnosnikow z angielskojezycznymi txtami - bo nie wiem czy daloby sie to zautomatyzowac - i dopisac wygenerowane w jakis sposob nasze spolszczenie audio. Pisze: nie wiem, daloby sie = bo nie mam pojecia jak to sie ma do faktow. W sumie... czekajac na kogos posiadajacego czas i checi... spokojnie mozna to robic lopatologicznie. Zawsze jakby co - mozna podeslac wynik do obrobki automatycznej - jesli bedzie trza. No i... to chyba na razie urywa watek eh. I zgadnij.. co sie dzieje dzieki takiej zabawie w podmiane? :P Nie chce sie wlaczac samej gry :D Dobra, czas pokaze co z tego wszystkiego i jak wyjdzie.
Balbinka
x3tc

Post by Balbinka »

witam i pozdrowienia ze szwecji .

mam czas i chetnie pomoge wam w wszelkich pracach nad X3 mimo iz moja wiedza na temat programowania jest znikoma ale ??? moze cos prostego co zajmuje wam czas w ktorym moglibyscie robic cos innego,

coz jak macie cos takiego to ja chetna by pomocy,

kontakt zemna to GG 9531990.

GG mojego meza wiec nie przejmowac sie. :P

czesto przegladam forum gdyz znajduje tu mnostwo porad i dodatkow do X3, podziwiam was za to ze chce wam sie pracowac na zecz innych ale wiedzcie iz wiekszosc osob na tym forum dziekuja wam za ta prace .

czekam na wasza odpowiedz Aska

chcialam zaznaczyc jeszcze ze nie tylko wtym temacie pomoge ale i we wszystkich jakie dotycza gry.

sorrki za dopiski :oops:
Remx

Post by Remx »

szkoda ze masz juz meza :P bo ja szukam innej pomocy ale dana osoba musi być wolna tak jak ja HRHR :twisted: :lol:

Pozdrawiam i życzę Wesołego i szczęsliwego nowego ROKU!! 2008.

A tak po za tym jak można wyciągnąć z gry owe dzwięki ? odzywki komputera pokładowego ?

Dzięki
Deady
x2

Post by Deady »

Za pomoca chocby cool edit pro ;)
Balbinka
x3tc

Post by Balbinka »

HHMM jeli bede potrzebna to moje GG 9531990

z pozdrowieniami ze szwecji Aska
Deady
x2

Post by Deady »

Dobra... bo mi Sau na skype wytyka zem zapal stracil - co skad inad strafne spostrzezenie. Fakt... nie chce mi sie juz grzebac. Po tych wszystkich zabawach i kolejnych startach rozgrywki prawde piszac nie mam najmniejszej ochoty wlaczac w ogole gry :D
Zabawne... gdy komp byl za cienki na zabawe - chcialo sie wszystko robic. Teraz gdy wszystko smiga jak ta lala... odechciewa sie.
Z drugiej strony... to cholernie zmudna robota. "Okropecznie". W tlumaczeniach - jakie by nie byly... jakis postep bylo widac... a tu eh szkoda slow.
Cos mi sie zdaje ze poki nie znajdzie sie jakas dobra dusza, ktora potrafi to zautomatyzowac (a nie dopasowywac co do ulamka sekundy) - wstawiane dialogi - dam sobie spokoj. Efekt i owszem... w kilku nawet zdaniach swietny. Ale to bylo cholernie optymistyczne zalozenie, ze do konca stycznia - czy jakos tak - uda sie calosc wymowy komputera pokladowego zmienic.
Napisalem nawet do firmy z ktora Ego wspoplpracowalo - odnosnie wstawianie glosow o rade i jakies namiary - na sposob i software. Jak mozna bylo sie domyslic... ni slowem sie nie odezwali. Coz... w koncu dzieki temu zarabiaja... wiec nie dziwota. Ale z drugiej strony szkoda. Dumalem tez co by to TopWare skrobnac... ale doszedlem do wniosku ze mija sie z celem - po wypuszczeniu przez nich gry za sume niecalych 10 zl. Smie watpic by byli chocby w minimalnym stopniu zainteresowani problemem spolszczenia w 100%. No.. to by bylo na tyle. Z czasem... jak sie nie ukaze nic lepszego od x-3... moze sie uda to w koncu zrobic (rok/dwa :P ). Z tym ze zdecydowanie to nie jest zajecie dla tylko jednej osoby.
Zatem przepraszam tych ktorym smaka narobilem ;) Z jednym zastrzezeniem: rzecz jest do zrobienia - brak tylko hm... czasu? I to chyba zamyka ten watek na dlugi czas.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Widze pewien mały problem w odzywaniu się z tym do TW. Oni rzeczywiście mieli pierwotnie zamiar zrobić pełną lokalizację wraz z podkładaniem głosów wszystkim postaciom w grze i komputerowi pokładowemu również. Na szczęście skutecznie im to perswadowałem, podając jako argument, że nieudolny podkład zniszczy bezpowrotnie klimat tej gry, a na profesjonalny na pewno ich nie stać. Czyli taki, w którym Split mówiłby po polsku ze splickim akcentem, i tak samo inne rasy występujące w grze. Tego nie da się łatwo zrobić. Ba, wątpię czy dałoby się w ogóle stworzyć klimatyczny poziom. Dlatego warto, aby głosy pozostały w oryginale :). Jedynie komputer pokładowy mógłby być po polsku, jeśli koniecznie trzeba by coś zmieniać, ale wtedy inne głosy angielskie brzmiałyby dziwacznie, przemieszane z polskim. Albo ten polski komputer brzmiałby dziwiacznie. Trudno stwierdzić, co byłoby dziwaczniejsze ;). Może trzebaby pogrzebać też w tekstach, dorobić jakąś zjadliwą gębę istnieniu tego polskiego akcentu w stricte angielsko-mówionej grze? ;)
W każdym razie brawa dla Deady'ego, że spróbował i prawie mu się udało. Do odważnych świat należy :).
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”