[X3] A moze by zmienic glosy na polskie... tylko czym?
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
A nie ma może spsobu na podmianę tych,,debilnych"muzyczek na utwory które na antenie satelitarnej bardziej człowiekowi pasują ....np.Black Flag czy Ramones?
Last edited by hanss on Fri, 9. Nov 12, 14:53, edited 1 time in total.
Gra o ufoludkach: http://online.freeware.info.pl/moonstars.html
-
muzyczki są w postaci mp3 w którymś z katalogów. Poszukaj i zamień sobie.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
Tak, dokładnie. Wystarczy że ulubiony utwór zamienisz nazwami z utworem mp3 w katalogu z grą i będzie Ci grało co chcesz w grzehanss wrote:Czyli przypisać im numery oryginalnych?

Current PC: ASUS PRIME X370-PRO ||| Ryzen 5 5800X3D ||| ASUS RTX 3060 Ti DUAL OC V2 8GB ||| HyperX Fury 4x8GB DDR4 ||| LG 27GL850-B 
Old PC: MSI Z87-GD65 ||| i7 4770K ||| Asus GTX 1060 Dual 6GB OC ||| Crucial 2x8GB DDR3 ||| LG IPS277
Very old PC: MA770T-UD3P ||| Phenom II X4 955 ||| GoodRam DDR3 4GB 1333MHz||| HD4850 512MB ||| LG W2252TQ
Very very old PC: Asrock Dual-Vsta ||| A64 3000+@3500+ ||| Radeon x1950 Pro 256/256 ||| 2048 DDR 400MHz

Old PC: MSI Z87-GD65 ||| i7 4770K ||| Asus GTX 1060 Dual 6GB OC ||| Crucial 2x8GB DDR3 ||| LG IPS277

Very old PC: MA770T-UD3P ||| Phenom II X4 955 ||| GoodRam DDR3 4GB 1333MHz||| HD4850 512MB ||| LG W2252TQ

Very very old PC: Asrock Dual-Vsta ||| A64 3000+@3500+ ||| Radeon x1950 Pro 256/256 ||| 2048 DDR 400MHz

-
-
Prace czynione sa... lopatologicznie
Jak zrobie z 50% - umieszcze linka do pliku
Przeciez nie bede 20 zdan zrobionych dawal. Wystarczy trzymac sie co do tysiecznej sekundy - i nie ma zadnych przesuniec. W swieta bedzie drobny przestoj - z wiadomych powodow. Tak sobie mysle... optymistycznie - ze komputer pokladowy moze do konca stycznia bedzie w calosci zrobiony. Czas pokaze 
BTW - skype, gg i tlen, mail - nieaktualne lol - wiec jakby co pisac via PM.

BTW - skype, gg i tlen, mail - nieaktualne lol - wiec jakby co pisac via PM.
Uprasza sie wszystkich - o przejscie pod ten adres: http://www.xudb.pl/ jesli chca uczestniczyc w forumowch dywagacjach.
-
Deady - te liczby w pliku ze spisem podane są w milisekundach, przerwa między frazami to 500 milisekund. Może jakiś programista napisze program do automatycznej zmiany ??
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
Ta, przeciez juz o tym pisalismy na forum - widziales zeby ktos sie zglaszal ? 
Poza tym musielibysmy dysponowac pelna dokumentacja - ile dzwiekow, jakiej kategorii (kolejnosc / rasa). Wtedy wiedzac ile ich ma byc ,mozna samemu wygenerowac dane w xml. Smie watpic by nam to udostepnili - chyba ze sie sam wezmiesz, odsluchasz te 600 min
... i zrobisz spis 

Poza tym musielibysmy dysponowac pelna dokumentacja - ile dzwiekow, jakiej kategorii (kolejnosc / rasa). Wtedy wiedzac ile ich ma byc ,mozna samemu wygenerowac dane w xml. Smie watpic by nam to udostepnili - chyba ze sie sam wezmiesz, odsluchasz te 600 min

Uprasza sie wszystkich - o przejscie pod ten adres: http://www.xudb.pl/ jesli chca uczestniczyc w forumowch dywagacjach.
-
Spis już jest a numery masz w opisane tu:
MSCI Programmer's Handbook
MSCI Programmer's Handbook
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
Mamy Adam. Wiem. Jedna rzecz. Musialby sie ktos znalezc, kto przypisze to wszystko - do pliku xml. Na wiadomym forum - znalazl sie ktos taki. Ale nie dam rady zrobic Wszystkich dzwiekow - od reki.
Musi zgadzac sie ich ilosc. Wiec zmudne by bylo wprowadzanie pozstalych 400MB odnosnikow z angielskojezycznymi txtami - bo nie wiem czy daloby sie to zautomatyzowac - i dopisac wygenerowane w jakis sposob nasze spolszczenie audio. Pisze: nie wiem, daloby sie = bo nie mam pojecia jak to sie ma do faktow. W sumie... czekajac na kogos posiadajacego czas i checi... spokojnie mozna to robic lopatologicznie. Zawsze jakby co - mozna podeslac wynik do obrobki automatycznej - jesli bedzie trza. No i... to chyba na razie urywa watek eh. I zgadnij.. co sie dzieje dzieki takiej zabawie w podmiane?
Nie chce sie wlaczac samej gry
Dobra, czas pokaze co z tego wszystkiego i jak wyjdzie.
Musi zgadzac sie ich ilosc. Wiec zmudne by bylo wprowadzanie pozstalych 400MB odnosnikow z angielskojezycznymi txtami - bo nie wiem czy daloby sie to zautomatyzowac - i dopisac wygenerowane w jakis sposob nasze spolszczenie audio. Pisze: nie wiem, daloby sie = bo nie mam pojecia jak to sie ma do faktow. W sumie... czekajac na kogos posiadajacego czas i checi... spokojnie mozna to robic lopatologicznie. Zawsze jakby co - mozna podeslac wynik do obrobki automatycznej - jesli bedzie trza. No i... to chyba na razie urywa watek eh. I zgadnij.. co sie dzieje dzieki takiej zabawie w podmiane?

-
witam i pozdrowienia ze szwecji .
mam czas i chetnie pomoge wam w wszelkich pracach nad X3 mimo iz moja wiedza na temat programowania jest znikoma ale ??? moze cos prostego co zajmuje wam czas w ktorym moglibyscie robic cos innego,
coz jak macie cos takiego to ja chetna by pomocy,
kontakt zemna to GG 9531990.
GG mojego meza wiec nie przejmowac sie.
czesto przegladam forum gdyz znajduje tu mnostwo porad i dodatkow do X3, podziwiam was za to ze chce wam sie pracowac na zecz innych ale wiedzcie iz wiekszosc osob na tym forum dziekuja wam za ta prace .
czekam na wasza odpowiedz Aska
chcialam zaznaczyc jeszcze ze nie tylko wtym temacie pomoge ale i we wszystkich jakie dotycza gry.
sorrki za dopiski
mam czas i chetnie pomoge wam w wszelkich pracach nad X3 mimo iz moja wiedza na temat programowania jest znikoma ale ??? moze cos prostego co zajmuje wam czas w ktorym moglibyscie robic cos innego,
coz jak macie cos takiego to ja chetna by pomocy,
kontakt zemna to GG 9531990.
GG mojego meza wiec nie przejmowac sie.

czesto przegladam forum gdyz znajduje tu mnostwo porad i dodatkow do X3, podziwiam was za to ze chce wam sie pracowac na zecz innych ale wiedzcie iz wiekszosc osob na tym forum dziekuja wam za ta prace .
czekam na wasza odpowiedz Aska
chcialam zaznaczyc jeszcze ze nie tylko wtym temacie pomoge ale i we wszystkich jakie dotycza gry.
sorrki za dopiski

-
-
Za pomoca chocby cool edit pro 

-
-
Dobra... bo mi Sau na skype wytyka zem zapal stracil - co skad inad strafne spostrzezenie. Fakt... nie chce mi sie juz grzebac. Po tych wszystkich zabawach i kolejnych startach rozgrywki prawde piszac nie mam najmniejszej ochoty wlaczac w ogole gry 
Zabawne... gdy komp byl za cienki na zabawe - chcialo sie wszystko robic. Teraz gdy wszystko smiga jak ta lala... odechciewa sie.
Z drugiej strony... to cholernie zmudna robota. "Okropecznie". W tlumaczeniach - jakie by nie byly... jakis postep bylo widac... a tu eh szkoda slow.
Cos mi sie zdaje ze poki nie znajdzie sie jakas dobra dusza, ktora potrafi to zautomatyzowac (a nie dopasowywac co do ulamka sekundy) - wstawiane dialogi - dam sobie spokoj. Efekt i owszem... w kilku nawet zdaniach swietny. Ale to bylo cholernie optymistyczne zalozenie, ze do konca stycznia - czy jakos tak - uda sie calosc wymowy komputera pokladowego zmienic.
Napisalem nawet do firmy z ktora Ego wspoplpracowalo - odnosnie wstawianie glosow o rade i jakies namiary - na sposob i software. Jak mozna bylo sie domyslic... ni slowem sie nie odezwali. Coz... w koncu dzieki temu zarabiaja... wiec nie dziwota. Ale z drugiej strony szkoda. Dumalem tez co by to TopWare skrobnac... ale doszedlem do wniosku ze mija sie z celem - po wypuszczeniu przez nich gry za sume niecalych 10 zl. Smie watpic by byli chocby w minimalnym stopniu zainteresowani problemem spolszczenia w 100%. No.. to by bylo na tyle. Z czasem... jak sie nie ukaze nic lepszego od x-3... moze sie uda to w koncu zrobic (rok/dwa
). Z tym ze zdecydowanie to nie jest zajecie dla tylko jednej osoby.
Zatem przepraszam tych ktorym smaka narobilem
Z jednym zastrzezeniem: rzecz jest do zrobienia - brak tylko hm... czasu? I to chyba zamyka ten watek na dlugi czas.

Zabawne... gdy komp byl za cienki na zabawe - chcialo sie wszystko robic. Teraz gdy wszystko smiga jak ta lala... odechciewa sie.
Z drugiej strony... to cholernie zmudna robota. "Okropecznie". W tlumaczeniach - jakie by nie byly... jakis postep bylo widac... a tu eh szkoda slow.
Cos mi sie zdaje ze poki nie znajdzie sie jakas dobra dusza, ktora potrafi to zautomatyzowac (a nie dopasowywac co do ulamka sekundy) - wstawiane dialogi - dam sobie spokoj. Efekt i owszem... w kilku nawet zdaniach swietny. Ale to bylo cholernie optymistyczne zalozenie, ze do konca stycznia - czy jakos tak - uda sie calosc wymowy komputera pokladowego zmienic.
Napisalem nawet do firmy z ktora Ego wspoplpracowalo - odnosnie wstawianie glosow o rade i jakies namiary - na sposob i software. Jak mozna bylo sie domyslic... ni slowem sie nie odezwali. Coz... w koncu dzieki temu zarabiaja... wiec nie dziwota. Ale z drugiej strony szkoda. Dumalem tez co by to TopWare skrobnac... ale doszedlem do wniosku ze mija sie z celem - po wypuszczeniu przez nich gry za sume niecalych 10 zl. Smie watpic by byli chocby w minimalnym stopniu zainteresowani problemem spolszczenia w 100%. No.. to by bylo na tyle. Z czasem... jak sie nie ukaze nic lepszego od x-3... moze sie uda to w koncu zrobic (rok/dwa

Zatem przepraszam tych ktorym smaka narobilem

-
Widze pewien mały problem w odzywaniu się z tym do TW. Oni rzeczywiście mieli pierwotnie zamiar zrobić pełną lokalizację wraz z podkładaniem głosów wszystkim postaciom w grze i komputerowi pokładowemu również. Na szczęście skutecznie im to perswadowałem, podając jako argument, że nieudolny podkład zniszczy bezpowrotnie klimat tej gry, a na profesjonalny na pewno ich nie stać. Czyli taki, w którym Split mówiłby po polsku ze splickim akcentem, i tak samo inne rasy występujące w grze. Tego nie da się łatwo zrobić. Ba, wątpię czy dałoby się w ogóle stworzyć klimatyczny poziom. Dlatego warto, aby głosy pozostały w oryginale
. Jedynie komputer pokładowy mógłby być po polsku, jeśli koniecznie trzeba by coś zmieniać, ale wtedy inne głosy angielskie brzmiałyby dziwacznie, przemieszane z polskim. Albo ten polski komputer brzmiałby dziwiacznie. Trudno stwierdzić, co byłoby dziwaczniejsze
. Może trzebaby pogrzebać też w tekstach, dorobić jakąś zjadliwą gębę istnieniu tego polskiego akcentu w stricte angielsko-mówionej grze?
W każdym razie brawa dla Deady'ego, że spróbował i prawie mu się udało. Do odważnych świat należy
.

W każdym razie brawa dla Deady'ego, że spróbował i prawie mu się udało. Do odważnych świat należy

I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.