[X3] Wasze Pierwsze Fabryki

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

_RA
x4

Post by _RA »

a jeśli mam dwie fabryki dość daleko od siebie w jednym sektorze to też moge je połączyć w kompleks??
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Możesz. Jeśli są za daleko od siebie i w momencie gdy węzeł kompleksu nie sięgnie to masz dwa wyjścia:
1. Kupić Promień holowniczy, zainstalować na odpowiednim statku i przeciągnąć jedna fabrykę bliżej drugiej.
2. Kupić dodatkową fabrykę (fabryki) postawić między tamtymi i połączyć w kompleks.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
_RA
x4

Post by _RA »

Aha no to dobrze że mam mod do sprzedawania fabryk :)
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

E, wariactwo ze sprzedażą fabryk... kup TS do transoprtu miedzy nimi a potem jak bedziesz miał kase to przecholuj blizej i połącz w kompleks a TS puścisz jako UT...
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

LeWaR wrote:E, wariactwo ze sprzedażą fabryk... kup TS do transoprtu miedzy nimi a potem jak bedziesz miał kase to przecholuj blizej i połącz w kompleks a TS puścisz jako UT...
Dokładnie. No chyba że nie masz kasy, ale to wtedy trzeba było było uważać jak się stawiało stacje.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Rzulf

Post by Rzulf »

ja zaczalem od bogazu L w rolks drift bo tam pelno laboratoriow chemicznych a energia obok w queens space. potem byla odlewnia teladianium L w queens space bo dookola pelno zbytu w gazowniach.

ogolnie patrze jakie surowce drugorzedne sa na zero w nie mniej niz 10ciu fabrykach w okregu 2-4 skokow i ile dookola jest elektrowni potem daje maksymalna cene za surowiec drugorzedny i 13 za energie. jeden transportowiec od dostaw drugi od sprzedazy i jest automat do robienia kasy. dobre okazaly sie szybkie kajmany i kajmany tragarze (dla surowcow o duzej objetosci).

a ze prawie wszystko w sektorach o wzmocnionej ochronie to nie trzeba sie martwic szkodnikami. ewentualnie usuwac bazy pirackie w poblizu zeby gdzie indziej sie robactwo paletalo :)
Spoiler
Show
dobrze schodzi plankton i bulwy scruffinowe z herrons nebula (limit 2-3 skoki) ,
teladianium oraz bogaz na poludnie od paranid prime (chyba empire's edge sie to zwie)(limit 3-4 skoki).
teladianium tez bez problemu schodzi w cho's defeat (nawet 1 skok starcza dla dwoch kajmanow, one szybciej zaopatrzaja i sprzedaja niz odlewnia L przerabia i poki co nie mialem klopotow ze zbytem).
na krzemie lepiej zarabiac handlujac niz produkujac, bo duzo miejsca zajmuje i szybkie transportowce za male sa na przewoz sensownych ilosci. a duze transporty to takie wolne ze zanim automatycznie ("sprzedaj towar za najlepsza cene") doleca to juz NPC ubiegnie. kopalnie krzemu bardziej dla wlasnego zaopatrzenia sie oplacaja. chyba ze komus sie chce recznie sprzedawac.

co do zawartosci metalow w asteroidach to czesto sie czyta ze najlepiej od 60ciu wzwyz oplaca sie budowac kopalnie.

ktos moze polecic jeszcze jakies sektory bezpieczne gdzie im nigdy nic nie zaatakowalo fabryki?
The head is round so that the thought can change it's direction (Francis Picabia)
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Rzulf wrote: co do zawartosci metalow w asteroidach to czesto sie czyta ze najlepiej od 60ciu wzwyz oplaca sie budowac kopalnie.
Ruda od 70
Krzem od 45
Nividium - jak leci byle było

pozdrawiam
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
Falconek
x4

Post by Falconek »

Hmm...jak należy ustawiać fabryki (i jakie fabryki) żeby NPC kupowali i sprzedawali u mnie? Aktualnie mam kopalnię krzemu w Ore Belt, Cahoona Bakery jeden sektor na północ od Argon Prime (nie pamiętam, jak się nazywa sektor, piszę z pracy) i fabrykę BoGasu w Teladi Gain. Ceny mam ustawione na 50% (oprócz BoGasu który sprzedaję za max cenę bo jestem jedynym dostawcą w okolicy) i jeszcze nie widziałem, żeby NPC coś u mnie kupił. Całe zaopatrzenie i sprzedaż dla fabryk zapewniają moje transportowce.

Drugie pytanie, czy opłaca się do mojej cahoona bakery dostawić fabrykę osłon 1MJ? W pobliżu jest Argoński dok, który szybko się nimi zapełni, a nie chciałbym latać przez pół kosmosu żeby to sprzedać - więc cała nadzieja w NPC, którzy by u mnie kupowali - ale jak ich do tego przekonać?
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Wzorem niech bedą dla Ciebie stacje handlowe. One zawsze trzymają średną cenę. Jeśli dasz mniej jako cenę sprzedaży to towar zacznie schodzić.
A później to już sobie dostroisz kompleks co do kredyta :D
XTC+XRM | Albion Prelude
tomala tm
x3tc

Post by tomala tm »

Przymierzam sie do małego kompleksu w Preachers Void,ale zauważyłem,że grasują tam piraci Yaki,moich UT nie atakują bo mam status przyjaciela,ale wszystkie inne koszą równo a Paranidzi Nic..pytanie, czy ktoś ma w tym sektorze lub przyległym jakąś stacje i czy towar schodzi bo nie mam zamiaru go samodzielnie sprzedawać a sektora też nie mam zamiaru zabezpieczać..Przedtem była w tym miejscu elektrownia słoneczna ale zniknęła, Yaki rozwalali wszystkich potencjalnych klientów
MaxDyner

Post by MaxDyner »

Ja nie mam fabryk jeszcze ale zamierzam w ore belt postawić kopalnie krzemu dlatego że według kalkulatorka zwróci się najszybciej ;)

w ore belt są takie fajne złoża
asteroid aspm 52 - wydajność 56 -krzem
asteroid aspm 71 - wydajność 64 -krzem
asteroid aspm 25 - wydajność 64 -krzem
asteroid aspm 57 - wydajność 51 -ruda

i zakładając kopalnie krzemu L na asteroidzie 71 zwróci się ona po 19:46:53
a kosztuje ona 1,139,416
OGÓŁEM:
Wydatki=51.892 [Kr/sek]
Przychód=68.108 [Kr/sek]
Zysk=16.216 [Kr/sek]
a wiecie ile się męczyłem żeby przeskanować wszystkie asteroidy w ore belt:lol: :twisted:
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
MY BEST FRIEND GOOGLE ;)
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Polecam Asteroid Seeker.... podaje sam złoża.
XTC+XRM | Albion Prelude

Return to “Polskie / Polish X-Forum”