[X3] Uzbrojenie dla statków

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Matiz

Post by Matiz »

Różnie na M3 poleciłbym Silkworm( Jedwabnego Robaka), natomiast na M4 coś szybszego.
A po za tym dobrze opisane są wszystkie rakiety na tej stronie http://roguey.ueuo.com/gaming/pc/x3/help/missiles.php
A na Xenonskie migracje rakiety raczej się nie nadają bo M3+ od razu je zestrzeliwuje.
Jedynie nadają się na Piratów lub Krzaków na tych ostatnich polecam rakiety Wasp.
Intel Core 2 Duo 2.8GHz || 4GB RAM || GeForce 9600 GT (512 MB)|| SG 500GB.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Urban wrote: Jako że głownie chodzi pewnie o skróty (które są w instrukcji...) to
W polskiej instrukcji są polskie skróty, trzeba było to dopasować do angielskich skrótów i ich nazw długich. Dlatego jeszcze raz dziękuję za trud jaki włożyłeś aby to przygotować.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
_RA
x4

Post by _RA »

Jakie najczęściej są używane statki M3 lub M4 przez was i czy ktoś używa statków M5 jeśli tak to jakie to są i do czego?? :)

Do czego M5

Post by Deleted User »

M5 stosuje się zazwyczaj w dwóch celach. Zwiedzanie X uniwersum, bo są szybciutkie, oraz do transportu pasażerów.

W sumie to nie transport tylko jednorazowa przysługa sowicie płacona. Przynajmniej na początku są spore kwoty gdy się nie ma kasy. Im szybciej dowieziesz gościa z punktu A do puntu B tym wiecej kasy wyciągniesz (za szybkość są premie).

Do walki się nie nadają, no chyba że ktoś lubi hardcore :)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Każdy ma swoje preferencje. Ja na przykład nie mam żadnego M5. Miałem w planach użycie takiego w celach zwiedzania sektorów i skanowania asteroidów, ale zrezygnowałem z tego. Za duży kłopot aby ciągać jeszcze jeden dodatkowy statek za sobą po całym wszechświecie. Do tego w walce by tylko przeszkadzał.
M4 - oczywiście jak każdy zaczynałem w Pogromcy, mam też Mako, teraz latają i szmuglują GW.
M3 - tu dłuższa lista - pierwszy to był Piracki Sokół, ale nie przypadł mi go gustu i skończył jako skrzydłowy, a później go sprzedałem bo potrzebowałem kasę na Novę Zwiadowcę. Z tej byłem zadowolony i długo nią latałem (w statystykach nadal jest jako ulubiony statek). Polowałem na Piracką Novę Zwiadowcę, bo trochę podrasowana, ale nie miałem szczęścia. Albo nie było żadnej, albo trafiał się w takiej uparty Split, który wolał zginąć niż oddać statek. Jak zainstalowałem patcha 2.0.0.2 to zaraz kupiłem u Argonów Eclipse. I nim latam do cały czas. Bardzo jestem z niego zadowolony, choć wygląda jak rozdeptany hot dog. Ale swoją moc ma. Cały czas od instalacji patch polowałem na LX. W końcu go zdobyłem, uzbroiłem i wyposażyłem. Testy bojowe bardzo mnie zadowoliły, ale na razie lata jako skrzydłowy. Przesiądę się do niego gdy Eclipse wylata swoje godziny. To znaczy czekam aż pojawi się w statystkach jako ulubiony. Taki dziwny jestem. :-) A brakuje już nie dużo.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
_RA
x4

Post by _RA »

Jeśli chodzi o M4 to bardzo mi się podobają bo przeciwnicy mało kiedy uzywają rakiety typu IR no nie mówie o moskitach ale to tam nie jest rakieta heh nawet nie wiem po co coś takiego używać. Jeśli chodzi o M3 to tylko takie które mają wieżyczki są warte uwagi ponieważ można się uchronić przed śmiercionośnymi rakietami typu jedwabnik itp.

Jeśli bym miał M3 bez wieżyczki to bez obstawy M4 bym go nigdzie nie wysłał.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

_RA Moskity są potrzebne choćby dla obrony antyrakietowej :>
Baaardzo przydatna rzecz, nigdy nie wyruszam w przestrzeń w moim M3 bez około 20-30 Moskitów :).
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
_RA
x4

Post by _RA »

hmm no to jestem laik bo nawet nie wiem jak szybko wybrać wrogą rakiete by wysłać moskita :oops:

Może ktoś mi wyjaśni :) będe bardzo wdzięczny.
Urban
x4

Post by Urban »

Wchodzisz do rozkazów statku w którym siedzisz. Masz tam 2 sloty puste poniżej tych wszystkich kategorii. Tam dajesz obrona przeciwrakietowa Mosquito w jednym ze slotów. (te sloty są w podobnym miejscu jak w Stacji do automatycznego Transferu kredytów)

hmm na początku M4 z którym zaczynałem. Później jakimś trafem udało mi się przejąć Piracką Nowe Ścigacz. Piękny okręt naprawdę piękny. Później niestety Eclipse z jego strasznym wyglądem.... Przynajmniej miał lepszy generator. (w sumie to wygląda jak jeden wielki generator :roll: )

Co do M5 to istnieje odpowiednia komenda, że sam lata i skanuje asteroidy. Używałem do tego tej wyścigówki jak ona się nazywała hmmm A tak Strzała. Prędkość maksymalna 1320 m/s Musiałem jakoś szybko przeskanować z 60 asteroid w sektorze :twisted:
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

BP 1.3.0.6 dodaje coś takiego jak obrona antyrakietowa Moskito. W rozkazach danego statku w sekcji dodatkowe polecenia wybierasz slot1 pojawia ci się okno z możliwością wybrania dodatkowych poleceń, wybierasz Obrona Antyrakietowa Moskito i tyle. Oczywiście musisz mieć Moskity w ładowni bo inaczej nie zadziała. Potem możesz zapomnieć o obcych rakietach (lub prawie zapomnieć), musisz tylko pamiętać, aby mieć zawsze w ładowni Moskity.
[ external image ]
_RA
x4

Post by _RA »

Mam nakładke 2.0.02 i nie widze żadnego tam polecenia. Ehh....
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

A czytałeś dokładnie co napisałem:
Yacek wrote:BP 1.3.0.6 dodaje coś takiego jak obrona antyrakietowa Moskito.
Więc jeszcze raz: obrona antyrakietowa Moskito jest w Bonus Package 3.1.06
Poszukaj w sekcji Bonus Material działu Downloads.
[ external image ]
_RA
x4

Post by _RA »

heh uprzedziłeś mnie bo chciałem usunąc tego posta.

Znalazłem już i wiem o co biega :D "Niech żyje dział download na stronie egosoft.com"

Jeszcze raz sorki za kłopot.

Edit:

Co dają piloci jak się ich wynajmnie??
_RA
x4

Post by _RA »

Mam pytanie czy ktoś używa dział jonowych?? Są one wogóle przydatne. Podobnoć można nimi ogłuszać kosmiczne muchy a tak poza tym do czegoś się jeszcze przydają??
SoBeK
x3tc

Post by SoBeK »

Do bardzo szybkiego zdejmowania oslon z innych statkow bez uszkadzania ich, szczegolnie jak walisz np. z 4-6 szt. Potem zmiana na lekkie dzialka i zdjecie samego pokrycia do ok 80%. Czesto statek jest twoj.

Post by Deleted User »

Wadą tych działek jest nie duża odległość od celu (ok 1km). Ale przyjemnie zdejmują osłony. Nie pożerają dużo energii. I zawsze możesz przełączyć je na coś bardziej śmiercionośnego (oczywiście po zdjęciu osłon).
_RA
x4

Post by _RA »

Mam pytanie czy ktokolwiek używa działek PBE. Zamontowałem dwa dla sprubowania na Mako i nawet się sprawdzają ale nie można być za blisko małego celu co mnie smuci :( A co wy o nich sądzicie :?:
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Pulsacyjny Emiter Wiązki bardzo mi się przydaje na moim LX. 6 sztuk wersji beta pięknie zciąga każde osłony, gorzej z kadłubem, do tego AC beta i jest fanie. Wczoraj ten zestaw zaliczył misję kilerską 2x Perseusz, 1x Nemesis i jakiś TL. LX wyszedł bez zadrapań z osłonami 4x25MW...Polecam.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Potwierdzam. Też na na LX-ie ma kombinacje PEW Alfa + PEW Beta i świetnie się spisują. Do tego to przyjemne dla ucha pykanie przy strzelaniu. :-) Rozkosz dla uszu w porównaniu do miotaczy materii.
[ external image ]
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Jakoś od samego początku nie miałem przekonania do DJ. Ale nie pamiętałem dlaczego. Ponieważ latały luzem po ładowni TL-a to postanowiłem sobie przypomnieć i zamontowałem dwa na Eclipsie. I już wiem dlaczego. Mają duży rozrzut. Iskra potrafi przeskoczyć ze statku atakowanego przez nas na sąsiednie statki i im też zdejmować osłony. Jest to fajne jeśli są to też wrogie statki, bo powiedzenie "Usmażyć dwie pieczenie na jednym ogniu" nabiera nowego sensu. Gorzej jeśli przez przypadek trafi się neutralny statek. Tłumacz się potem takiemu bidokowi. Jeszcze gorzej jak oberwie się Celnikowi, masz całą policję sektora na głowie. A już kompletnie bez sensu jest gdy ściągniesz osłony własnym skrzydłowym.
Natomiast na LX dobrałem chyba najbardziej optymalny zestaw broni: 4xPEW Beta i 4xWMP Beta. Tylko nie można ich łączyć w zestawy, bo mają różne zasięgi i wzajemnie się wykluczają. Natomiast zestaw 4 PEW i drugi zestaw 4 WMP jest OK. Ten pierwszy statki M4 i M5 potrafi nawet z dalszej odległości całkiem rozwalić. Natomiast z bliskiej odległości szybko ściąga osłony M3, potem wystarczy przełączyć się na 4 WMP i rozwalać kadłub lub poczekać czy pilot nie wyskoczy.
Dzięki temu samym LX-em załatwiłem wczoraj dwa konwoje Xenonów (P, 3xL, 3xM, LX). Nawet zadyszki nie dostałem.
[ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”