Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
Hehe, aby gra kosztowała 300 zł? nieee, dziękujęMARMUR243 wrote:Dzięki Koledzy za wiadomości i mam jeszcze prośbę z skąd tą mapę mam pobrać i na jakim nośniku zanieść do drukarni ??? Każdy szanujący się Fan powinien taką mapę mieć. Po prawdzie to ona powinna być razem z grą w pudełeczku i czekać na Swojego Właściciela.
![]()
Ze strony głownej (Home), sekcja Downloads -> X3 Reunion -> Bonus Material -> na górze są mapy w trzech jakościach do wyboru, oczywiście jak do wydruku to jakość najlepsza.MARMUR243 wrote:(...)i mam jeszcze prośbę z skąd tą mapę mam pobrać i na jakim nośniku zanieść do drukarni ???(...)
Mani, a co Ty wiesz o wojnie, niewoli niemieckiej, cierpieniach z tym związanych, pomijając wiedzę podręcznikową? Z taką pewnością wiesz, że nie potrafiłbyś nienawidzić swoich oprawców? Jasne, że z punktu widzenia dnia dzisiejszego jest to możliwe i bardzo łatwe. Myślę, że z bagażem rozmaitych doświadczeń wojennych i powojennych, mając lat 70 czy 80 inaczej patrzyłbyś na te sprawy niż teraz.Mani_Hc wrote:(...)Ja bym po prostu nie mógł tak trzymać w nienawiści wydarzeń sprzed ponad 60 lat. Po prostu wykitowałbym...
Nie wydaje mi się aby MARMUR miał na myśli cały kraj, a jedynie swego dziadka. Więc nie mieszajmy do tego całego "chrześcijańskiego kraju".Mani_Hc wrote:"Chrześcijański" kraj, a przebaczyć nie potrafi, eh... Autentycznie, aż mi się niedobrze robi, jak słyszę podobne stwierdzenia o Niemcach i Rosjanach :/.
Sau, a co Ty wiesz o wojnie, niewoli niemieckiej, cierpieniach z tym związanych, pomijając wiedzę podręcznikową? Walczyłeś wtedy? Moj dziadek mowił że "walczył bo musiał", nie patrzył na to w kategoriach "niemieckie świnie" itp itd. On do statystycznego niemca nic nie ma. Oni robili co musieli, i nasi robili co musieli. A że tamci mordowali ilu mogli? Poczytaj sobie pamietniki żołnierzy niemieckich z tamtego okresu. Odziały które dokonywały tego wszystkogo, były zwykle złożone z kompanii karnych - wyłapanych dezerterów, psychopatów, morderców itp itd. Sama aparatura III rzeszy też nie była przeżarta nazizmem jak to sie może wydawać. Taki Wilhelm Canaris (szef wywiadu niemieckiego) od samego poczatku wojny kombinował, jak pozbyc sie hitlera, wprowadzić demokratyczny rząd, i uhronić jego kraj przed zniszczeniem. Niestety, ostatni zamach mu sie nie udał, i SS zabijali go garotą przez 12 godzin.Sauron11 wrote:Mani, a co Ty wiesz o wojnie, niewoli niemieckiej, cierpieniach z tym związanych, pomijając wiedzę podręcznikową? Z taką pewnością wiesz, że nie potrafiłbyś nienawidzić swoich oprawców? Jasne, że z punktu widzenia dnia dzisiejszego jest to możliwe i bardzo łatwe. Myślę, że z bagażem rozmaitych doświadczeń wojennych i powojennych, mając lat 70 czy 80 inaczej patrzyłbyś na te sprawy niż teraz.Mani_Hc wrote:(...)Ja bym po prostu nie mógł tak trzymać w nienawiści wydarzeń sprzed ponad 60 lat. Po prostu wykitowałbym...
Pozwole sobie dorzucić inny przykład, z powstania warszawskiego. Jeden wówczas 18 letni żołnież saperow (torowali drogę czołgom) postanowił przenocowac z kompanami w piwnicy. Rano, po obudzeniu się zauważył, że reszta oddziału ma poderżnięte gardła...Mani_Hc wrote:Przykład: Oświęcim i inne, gdzie Polaków zmuszano do zabijania...
Zły adres :]Mani_Hc wrote:Rozsądku proszę.
Albo jak my znajdziemy znowu jakiś pretekst, by narzekać na Rosjan...To wciąż jest imperium zła, tylko czekać, aż znowu znajdą sobie jakiś powód, aby się nas uczepić.