[X3] flagowce Kha'ak

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Właśnie, te parametry imho przemawiają na korzyść Perseusza :) . Jest jedna rzecz, która w Novej mi się nie podoba. Może to kwestia odpowiedniej taktyki, ale ostatnio próbowałem sobie poradzić w Novej z 7xWMP Alfa + 1xDJ ([1]6xWMP + [2]1xWMP i 1xDJ) i LDI Beta z tyłu z pełnowymiarowym klastrem Kha'ak i roznieśli mnie :roll: . Chyba Khaacy są silniejsi w X3, a w tej sytuacji Pers powinien poradzić sobie lepiej.

Doszło do tego, że klaster rozrabiający w jednym pirackim sektorze, uniemożliwia mi przeholowanie zdobycznych statków do bezpiecznych sektorów argońskich. W Novej nie idzie go pokonać, stąd pomysł na zamianę na Persa 8) .

A może 10 lub więcej Persów z GFU Beta na pokładzie dałoby radę chociaż lotniskowcowi Kha'ak?
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Urban
x4

Post by Urban »

Sau spróbuj przy takim uzbrojeniu pokonać ich w persie... Mniej osłon przy prawie snajperskim uzbrojeniu Khaakow nie jest dobrym pomysłem... Zawsze możesz spróbować nowy z 8 MM. (miotacz materii)
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

W Xtended0.6 Xenoni też dostali nowe okręty. W wymieszaniu ze skryptem Xenon migration trochę wkurza, jak wyleci Q + 2P i 6M3 xenońskich... na domiar złego po rozwaleniu tego zestawu w parę chwil przylatuje nowy... dwa razy większy.. i tak w kółko... Latam M3 Yaki i jakoś mi idzie, ale strasznie denerwuje. Na wyposażeniu mam 4x PEW Alfa i AxACBeta. PEW wydajnie zciągta osłony, ale na duże kadłuby sie nie nadaje. Tu pomoże wyłącznie AC lub Plazma. Ale żeby do zniszczenia Q używać Młota.... :)
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
koniczynka

Post by koniczynka »

W x3 klastry maja "denerwujaca" wlasciwosc rozdzielania sie przed dotarciem na odleglosc skutecznego otwarcia ognia. Mozna potraktowac taki klasterek rakieta lub namierzac od razu po rozdzieleniu mysliwca m3 jezeli dostatecznie szybko go zestrzelimy zniszczeniu rowniez ulegna najblizsze m5. Efekty tez przynosi mieszanie uzbrojenia - 2miotacze materi daja czas na oddech dla WMP (niestety zabieraja miejsce w ladowni na amunicje)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

A jak wygląda patent z X2? Ostrzał z GFU Alfa w momencie rozdzielania klastra lub krótko po, wtedy na polu walki zostawał tylko M3, niezależnie od liczby M5 w klastrze :) .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

LeWaR wrote:W Xtended0.6 Xenoni też dostali nowe okręty. W wymieszaniu ze skryptem Xenon migration trochę wkurza, jak wyleci Q + 2P i 6M3 xenońskich... na domiar złego po rozwaleniu tego zestawu w parę chwil przylatuje nowy... dwa razy większy.. i tak w kółko... Latam M3 Yaki i jakoś mi idzie, ale strasznie denerwuje. Na wyposażeniu mam 4x PEW Alfa i AxACBeta. PEW wydajnie zciągta osłony, ale na duże kadłuby sie nie nadaje. Tu pomoże wyłącznie AC lub Plazma. Ale żeby do zniszczenia Q używać Młota.... :)
Pisałem , że testuje nowe jednostki i rzeczywiście Młot rozprawiał sie w try miga z Q. Taki zestaw jaki opsujesz , to ja spokojnie Otasem rozwalam w 10 minut i patrze , tylko żeby baterie się szybko ładowały. Czasem jak sytuacja wymusza to szybko wlatuje w brame i po drugiej stronie mam jusz nałoadowane baterie. Xenonskie Q to ja na sniadanie je jem.
Zaprzestałem testów , bo zakładam 4 kompleks i nie mam kasy na zakup nowych jednostek. Dziwne bo jak gram w 2 godziny cała gospodarka zarabia 10000000 kredytów i ciągle mi mało i mało. Pozdrawiam i zachęcam do testów nowych jednostek.
Shnupke

Post by Shnupke »

Sauron11 wrote:A jak wygląda patent z X2? Ostrzał z GFU Alfa w momencie rozdzielania klastra lub krótko po, wtedy na polu walki zostawał tylko M3, niezależnie od liczby M5 w klastrze :) .
Dotąd najskuteczniejszy w X3 dla mnie patent to Medusa + 6xGFU i jakiś wysokoenergetyczny miotacz. Szerszeń dokonuje sprawiedliwego podziału, potem robi się niebiesko, zostaje jeszcze myśliwiec i kilka małych zwiadowców. Mój rekord - zdjęte 4 punkty osłon (10-15%?) W najgorszym przypadku - nietknięty kadłub i zakup triplex scannera. Polecam :)

P.S.
Z podejścia do K'hackich lotniskowców mam gustowne zrzuty, w jednym udało mi się podgarnąć Medusą 25% osłon. Niestety GFU wnerwiają sąsiadów i zamiast 1 K'hackiej paskudy naraz wszystko robi się czerwone - komuniści :o
epsilon78

Post by epsilon78 »

Pytałem już o to w innym miejscu, ale z tego co udało mi sie wyłapać
to raczej w X3 jednym wypasionym m6 nie pozbędę się mojego problemu -
czyli siejącego zniszczenie Khackiego m2, który zagnieździł się
w strategicznym dla mnie miejscu i wali we wszystko co mu podejdzie
w zasięg....
Więc może takie pytanie - jest ktoś kto w ogóle rozwalił Khacki m2 mniejszymi jednostkami? Np. dobrze uzbrojony oddział myśliwców,
albo mieszanym składem - m6 +kilka m3. Czy to jest możliwe?
Daleko mi do własnego niszczyciela, więc pozostaje kombinować.......
albo dać sobie z tym systemem na razie spokój - czyli straty.
Pytam o podstawową wersję X3PL bez dodatków.
PIV 541 3,2GHz 1GB ddr2 x1600pro Silent 256MB
Khaleed
x3tc

Post by Khaleed »

Obawiam się że bez cięższego sprzętu nie bardzo da radę.
Ktoś proponował zwrotny myśliwiec, MM i ładownię zapchaną amunicją. Może to jest sposób.

Osobiście zepsułem tylko jeden niszczyciel Kha'ak i to po instalacji BalaGi, i zdobyciu Hyperiona (M7). GFU gamma skasowały tarcze a plazma załatwiła resztę. Dotarcie do skutecznego zasięgu zapewniła dywersja w formie koło setki dronów :D
Nie było jednak łatwo, bo chwast zdążył po zdjęciu osłon (3x1GJ) podrapać mi pancerz i koszt naprawy był najbardziej bolesnym wspomnieniem przez długi czas.

Co do małych Kha'aczków :) to faktycznie nieźle się spisują obszarówki. Parę strzałow do rozdzielonego klastra i można już konwencjonalnie kosić myśliwiec bo drobiazg się zdezintegrował. Warto zacząć strzelać już przed granicą zasięgu broni, stadko będzie dłużej w obszarze rażenia.
Pozdrawiam. Wszystkich. Nawet robale (bzzzz).
koniczynka

Post by koniczynka »

Wracajac do klastra - w miare bezproblemowo z drobnica rozprawiaja sie destruktory. Co do "niewygodnie" polozonych khackich niszczycieli to mi udalo sie rozprawic z zespolem Niszczyciel+Lotniskowiec dopiero po zakupie Splickiego Niszczyciela. W inwazjach nie jest wielkim problemem podejsc wystarczajaco blisko by umiejetnie manewrujac w "martwym polu" zdjac delikwenta - w tym przypadku mi sie nie udalo. Probowalem tez kilku innych metod (miny miazdzace, wieze laserowe itp) bez skutku (znaczy zniechecilem sie ;)).
koniczynka

Post by koniczynka »

Wracajac do klastra - w miare bezproblemowo z drobnica rozprawiaja sie destruktory. Co do "niewygodnie" polozonych khackich niszczycieli to mi udalo sie rozprawic z zespolem Niszczyciel+Lotniskowiec dopiero po zakupie Splickiego Niszczyciela. W inwazjach nie jest wielkim problemem podejsc wystarczajaco blisko by umiejetnie manewrujac w "martwym polu" zdjac delikwenta - w tym przypadku mi sie nie udalo. Probowalem tez kilku innych metod (miny miazdzace, wieze laserowe itp) bez skutku (znaczy zniechecilem sie ;)).
bufi
x4

Post by bufi »

Na capitale Kaczyńskich jest bardzo fajny sposób.

Kupujemy u Splitów Słonika.
Wyposażamy jego tylną wieżyczkę w pulsacyjne działo
fotonowe.

PDF (gamma) ma większy zasięg od kyonów gamma
Kaczyńskich.
Splicki Słonik może szybciej latać.
Co z tego wynika?
Ano to, że ustawiamy się przed K M1,M2 w odległości
ok. 5km. prędkość ustawiamy taką samą jak KM1,M2
Wydajemy rozkaz wieżyczce tylnej 'zniszcz wrogów'

I to tyle jeśli chodzi o Kaczki.

Zdaje się, że Hyperionem też można zrobić taki manewr.

Pozdro
koniczynka

Post by koniczynka »

:) pomysl jest fajny ale pracochlonny - nadgryzanie przy pomocy PDF Beta (bo takie max na sloniku mozna zamontowac) wymaga sporego samozaparcia szczegolnie ze 3ba pilnowac odleglosci (roznica 200 m pomiedzy PDF Beta 5.1 km i Gamma Kyon Emitter 4.9 km)
jarostary123
x2

Post by jarostary123 »

Ja zastosowałem sposób podany w jednym z postów"jak jednym Eclipsem...."zadziałał częściowo,bylo dobrze dopóki nie pojawił się drugi niszczyciel
bufi
x4

Post by bufi »

koniczynka wrote::) pomysl jest fajny ale pracochlonny - nadgryzanie przy pomocy PDF Beta (bo takie max na sloniku mozna zamontowac) wymaga sporego samozaparcia szczegolnie ze 3ba pilnowac odleglosci (roznica 200 m pomiedzy PDF Beta 5.1 km i Gamma Kyon Emitter 4.9 km)
Zgadza się.
Można też spróbować tego samego w Splickim M2.
On ma PDF gammy? I chyba można na wieży
zamontować więcej broni?

Czy pracochłonna to nie wiem.
Kaczki mają to do siebie, że jak je lekko 'porysujesz'
to będą Cię ganiać po całym sektorze.
Więc można ich 'wodzić za nos' i utrzymywać stałą
odległość.

Ja niestety od dłuższego czasu nie mogę się
natknąć na jakiegoś K M1,M2 i nie mam za
bardzo jak tego sprawdzić.

pozdro
Akrablak

Post by Akrablak »

No i stało sie :(, pod moją kopalnie rudy przylatywał zwiad khaków oczywiscie rozwalałem je ale:(((( dokonali innowacje w taktyce przybyło cos dużego, nawet od mojego centaura :( i o całe szczeście ze miałem 18 sztuk tych niewiadmomych obiektów które mozna uzywac jak rakiet dopiero po 10 takich trafieniach jego osłony spadły do 0 potem uzyłem nastepnych rakiet ale tak jak by nie robiły na nim wrazenia, pomyslałem o tej eskadrze pogromsów ze moze częsciowo odwrócą jego uwage i tak sie stało, kiedy osłony zaczeły mi sie podnosic , zaszłem go od tyłu i starałem sie celowac od począdku w tylne pokłady zeby uszkodzic tam uzbrojenie, z ok. 2km zaczołem nawalac do niego ze wszystkiego co miałem rakiety działa leciało wszystko!!! kolos nie zdążył sie odwrócic do mnie ale z tyłu troche mu broni zostało, robiłem zwody w granicach 40% nie trafiało mi na osłony i takim sposobem załatwiłem go za pomocą centaura i 6 pogromcami, ale został tylko 1, wydaje mi sie ze to był M2

Nie wiem czy to ja mam pecha czy poprostu inni o takich przypadkach nie mówią, kopalnie rudy mam w CloudB SE

Edit
Sorka ze pisze tu ale mam problem bo nie moge znalec sektora z tym krzakowym niszczycielem i w tym samym sektorze lata lotniskowiec tez od krzaków, chce go powalic Jachtem zobaczymy czy mi sie uda??

Return to “Polskie / Polish X-Forum”