[X3] Handel

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

art.pl

Post by art.pl »

dzieki za pomoc
Zauwazylem pewna przypadlosc wsrod handlowca wszech.-mianowicie czasami handlowiec sie zapycha prosi mnie o pomoc , ze niby nie moze sprzedac towaru , troche to dziwne jakis ulomny czy co:)
C2D 2800 mhz /2Gb Ram /x1950Pro /Tagan 480W
bufi
x4

Post by bufi »

art.pl wrote:dzieki za pomoc
Zauwazylem pewna przypadlosc wsrod handlowca wszech.-mianowicie czasami handlowiec sie zapycha prosi mnie o pomoc , ze niby nie moze sprzedac towaru , troche to dziwne jakis ulomny czy co:)
Heheh :D Dziwne. W X2 było to nagminnie praktykowane przez kupców. W X3 nie pamiętam
aby sie coś takiego zdarzyło. Wszyscy moi handlarze
13 UT i 4 LUT (Lokalny Wszechświatowy Handlarz
ze skryptu MK3 Local Trader) latają i trzepią diengi.

Nawet po dłuższym czasie gry nie mam problemu z piratami, ksenonami i kaczyńskimi.

Pozdro
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Eee bufi, mnie zawsze kupcy do około poziomu 9 proszą o pomoc. Nie było takiego przypadku jeszcze, by nie prosił. A miałem gdzieś z 10 kupców :P.

Miałem, bo w przeciwieństwie do ciebie, nie wykupiełem sobie jakiejś ochrony od piratów :P :). Ty pewnie poszedłeś z nimi na jakąś ugodę, mnie niestety tylko wkurzają i jak napotkam jakiegoś, od razu wchodzimy sobie w drogę wojenną 8)
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
bufi
x4

Post by bufi »

Mani_Hc wrote:Eee bufi, mnie zawsze kupcy do około poziomu 9 proszą o pomoc. Nie było takiego przypadku jeszcze, by nie prosił. A miałem gdzieś z 10 kupców :P.
U mnie nie. Kupuje statek + wyposażenie, MK3
komenda: uruchom handlarza sektorowego i zapominam o takim delikwencie.
Zaglądam tylko jak jest już czas na kupca wszechświatowego.
[edit]
A może masz przy ich statkach ustawioną komenðę
'melduj o wykonanych rozkazach' czy jakoś tak?
[edit2]
Aha przypomnialo mi sie :)
Ja swoich kupców szkolę w sektorze który nazywam
'maszynką do robienia UTków'
Ten sektor to Shore Of Infinity.
Praktycznie wszystkie moje UT wyszły z tego sektora. A w samym sektorze jest tyle okazji handlowych, że taki początkujący utek nie ma prawa
się nudzić, więc może dlatego nigdy nie spotkałem się z sytuacją braku zajęcia.
Miałem, bo w przeciwieństwie do ciebie, nie wykupiełem sobie jakiejś ochrony od piratów :P :). Ty pewnie poszedłeś z nimi na jakąś ugodę, mnie niestety tylko wkurzają i jak napotkam jakiegoś, od razu wchodzimy sobie w drogę wojenną 8)
Ja tam im w droge nie wchodzę. Niech se latają.
To oni mi też nie wadzą.

Pozdro
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Hmm spróbuję ten sektor obadać :).

Jeszcze dziś puszczę tam handlowca. Dzięki za propozycję.

A i powiem najszybciej jak można, czy będzie się takiemu delikwentowi nudziło, czy też nie :P.
Abandon All Hope
x3tc

Post by Abandon All Hope »

Mani_Hc wrote:Hmm spróbuję ten sektor obadać :).
Mani, proponuję jeszcze obadać
Spoiler
Show

Empire's Edge
Moi sektorowi osiągają tam 8 poziom w niespełna godzinę. Na stacjach nawet do WC-ta nie wychodzą, bo za statkiem ciągnie się ... coś, co przyciąga piratów :P .
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Abandon All Hope wrote:
Spoiler
Show

Empire's Edge
No wreszcie ktoryś coś madrego napisał ;)

tylko żelazna zasada: Max jeden Trader. System zależoności między stacjami jest w tym sektorze dość specyficzny, i przy dwóch traderach, łatwo sie zapycha.
bufi
x4

Post by bufi »

RAFIO wrote: tylko żelazna zasada: Max jeden Trader. System zależoności między stacjami jest w tym sektorze dość specyficzny, i przy dwóch traderach, łatwo sie zapycha.
O! to kiepszczyzna lekka. W Shore oF infinity można
szkolić dwóch na raz a i tak będą non stop latać i
handlowac.

Pozdro
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Właśnie mnie w
Spoiler
Show
Empire's Edge
handlowiec źle działał. Coś tam nasprzedawał, nakupował i się dużo razy zacinał :|.
Spoiler
Show
Ja najczęściej szkole swoich w okolicach Argon Prime. Herron's Nebula czy The Wall. W miare ładnie zdobywają tam doświadczenie :).
Falshion

Post by Falshion »

A można jakoś ustalić zasięg najlepszego sprzedawania i kupywania ?? a nie ze leci mi pol galaktyki zeby cos sprzedal a na koncu jeszcze okaze sie ze nie sprzedal...

i 2 pytanie gdzie kupic oprogramowanie handlowe 3 (problem taki ze mam poczatkowy etap gry x3 konflikt teranski jestem w etapie dostarczenai 200 theranium <- tez tego kupic nigdzie nie idzie) wiem weim nobowskie pytania ale prosze o pomoc
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

1. Ogólnie w dokach zaopatrzeniowych Teladian.
2. Zobacz sobie do Encyklopedii w grze, jeśli będziesz miał w niej ten towar, to będziesz miał podane gdzie kupić.
3. Pomocna może być też mapa Scorpa, ale nie każdy lubi takie ułatwiacze.
4. Teladianum kupisz w tym samym sektorze, gdzie otrzymałeś info że musisz mieć 200 sztuk tego towaru. Są tam 2-3 fabryki z tym towarem.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Falshion

Post by Falshion »

Dzieki za pomoc :)

Ale mam kolejny problem oprogramowanie handlowe 3 zakupilem ale nie chce mi dzialac znaczy daje je a one odrazu sie wyłacza :( 500k na nic chyba ze trzeba cos jeszcze miec
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Falshion wrote:[...]daje je a one odrazu sie wyłacza
Załącz w sektorze obok. A jak to samo, to jeszcze jeden sektor dalej. Czasem nie ma możliwości na dobry handel (albo pilot ma za mało doświadczenia).

klarix [ external image ]
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Mod 500km nie ma nic wspólnego z handlarzem Mk3, pozwala on tylko Tobie z dalszej odległości, kontaktować się (poprzez opcję "Łączność") ze stacjami w celu podjęcia się dostępnej tam misji.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Jaki Mod? Falshion pisze o 500k, a tyle kosztuje MK3 do handlowania :)

klarix
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Ups, sorry, źle odczytałem.
Co do problemów z Mk3, pisałem ci na forum xudb. Sprawdź w instrukcji jakie wyposażenie obowiązkowe musi mieć handlowiec i uruchom go w jednym z sektorów podanych w FAQ jako najlepsze sektory do szkolenia traderów.
[ external image ]
Falshion

Post by Falshion »

Juz sie udało przeinstalowalem gre i teraz wszystko gra :P

Return to “Polskie / Polish X-Forum”