[X3] Poczatek i wybór poziomu trudności

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

LongOne
x2

Post by LongOne »

Początek na X-treme był tragiczny... Ale wpadłem na jakąś bójkę z piratami w Red Light i capnąłem dwie rakiety, więc fundusz początkowy gwałtownie wzrósł. O handlu nie było co marzyć, bo w ładowni mieściło się tylko drugie śniadanie, więc zabrałem się za poszukiwanie innych zgubionych rakiet. Znalazłem całego Tukana :D I od tej pory przewracam każdy kamień w galaktyce w poszukiwaniu niespodzianek. Znalazłem Iguanę, Bustera, Peryklesa, jakiegoś M5, coś tam jeszcze... W Ore Belt zmarnowałem 2 godziny ale się opłaciło :) Teraz zmieniłem startowego Bustera na znaleźnego Mako - może i jedna tarcza 5MJ to mało, ale prędkość 250 i ładownia 180 były tego warte. Cały czas kombinuję, jak dobrać się do odkrytej Mamby, ale nie mogę się przebić przez hordy piratów... Chyba wrócę tam ze skrzydłowymi - jeśli jakichś jeszcze znajdę oczywiście.
Kawał galaktyki zwiedzony, prawie 2 mln na koncie, w pełni wyposażony M4 (triplex scanner to podstawa!) i TP, podniesione rangi - nie jest źle :)
Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim wcieleniu musieli być myszami.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Kurcze, a ja latam i za Chiny ludowe żadnego statku bez załogi jeszcze nie znalazłem. Kilkadziesiąt sektorów juś odwiedzonych, mnostwo asteroidów przeskanowanych i nic :roll: . Nawet korekcję gammy ustawiłem na 190 żeby stała sie jasność na moim wypalonym monitorze i odtąd stacje już się nie ukrywają w ciemności, ale statki owszem :wink: .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
LongOne
x2

Post by LongOne »

Szukaj po obrzeżach :) Ja stosuję następującą taktykę: lecę do środka współrzędnych układu i zaczynam stamtąd latać rozszerzającą się spiralą wypatrując statków znajdujących się poza głównymi trasami lotów. Mozolne, ale skuteczne. Przy okazji dobrze mapuje się sektor.
Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim wcieleniu musieli być myszami.
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

No ja znalazłem 4 :D
Porada - lecąc przez sektor zerkajcie na mapę sektora i na spis statków. Większość jest opisana w stylu np. Argoński Mrekury Chłodnia Tragarz (na poczatku jest ZAWSZE rasa)
Otóż statki puste sa opisane tylko nazwą np. Tukan Tragarz - bez rasy. Łatwo jest odróżnić je w spisie statków.
Poza tym w trzech przypadkach puste statki były nie tak daleko od centrów sektora (ze skanerem tripleksowym wystarczyło troche z boku lecieć)
Ostatnie moje znalezisko znajdowało się w jednym z WIELKICH sektorów i wpadłem na ten okręcik lecąc z jednej stacji w strone widoczych ledwo ledwo w ciemnosciach zarysów innej stacji.
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

A ja ma pytanie - w którym momencie porzuciliście wątek główny, by się dorobić? Tylko ospoilerujcie odpowiedzi, zanim zrobią to moderatorzy.
Spoiler
Show
Ja nie mogłem w biednym Pogromcy nadążyć za energochłonnymi skokami Sayi, więc zostawiłem ją w szponach ( w Szponie? :D) piratów, a sam poleciałem grzebać w śmietnikach bogatych mieszkańców wszechświata...
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Hehe ja nie mam co ospoilerować, nawet nie ruszyłem pierwszej misji. Z sektorów argońskich na mapie mam jedną niezwiedzoną dziurę - Home of Light, unikam tego miejsca jak ognia :D .
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
boto
x3tc

Post by boto »

ja gram Boronem i o fabułę się nie martwię :D
Ghostek
x2

Post by Ghostek »

Ja porzuciłem główny wątek w misji w Home of Light (tej drugiej, tą pierwszą można spokojnie z marszu zrobić nawet na x-treme ;)),
Spoiler
Show
nie będę nadstawiał karku za jakieś skały ;) jakby nie mogli tego nvidium (teraz to chyba powinno być radeonium, w końcu ego chyba nie przyjaźni się już z nvidią ;)) wysłać statkami z jumpdrivami, czyżby Banna Danny nie stać było na ogniwa? :roll:
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Sauron11 wrote:Hehe ja nie mam co ospoilerować, nawet nie ruszyłem pierwszej misji. Z sektorów argońskich na mapie mam jedną niezwiedzoną dziurę - Home of Light, unikam tego miejsca jak ognia :D .
Sau - nie musisz unikać HoL - patrol jest około 10 km. na bok od wrót - gdy pojawisz się to oni ci tylko zaraportują że czekaja - ale póki do nich nie podlecisz blisko (około 1 km.) to misja i tak się nie ruszy
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Tak wiem, wiem, po prostu nie chcę z nimi zaczynać rozmowę a potem odlecieć bez słowa, to nie honorowe postępowanie, mogliby się poczuc urażeni i nie słuchać potem moich poleceń :roll: .
Poczekam spokojnie na lepsiejszy statek i wtedy pokaże młodym jak się atakuje robale 8) .

Niestety wczoraj po walce z profilami sterowania musiałem przeinstalować grę :cry: . Straciłem też wszystkie savy. Podczas ustawiania profilu z Saitkiem X45 nagle sterowanie sie całkiem skopało i klawiatura przestała poprawnie reagować. Nie pomógł powrót do ustawień domyślnych, zamknięcie i otwarcie windowsów i różne inne sposoby. Pomogło dopiero usunięcie i zainstalowanie X3 od nowa. Niestety 20 godzin gry przepadło i wczoraj zacząłem ją na EXTREME od nowa. Tym razem już zacznę w inny sposób niż poprzednio 8) .
ergo
x3tc

Post by ergo »

Sauron11 wrote: Niestety wczoraj po walce z profilami sterowania musiałem przeinstalować grę :cry: . Straciłem też wszystkie savy. Podczas ustawiania profilu z Saitkiem X45 nagle sterowanie sie całkiem skopało i klawiatura przestała poprawnie reagować. Nie pomógł powrót do ustawień domyślnych, zamknięcie i otwarcie windowsów i różne inne sposoby. Pomogło dopiero usunięcie i zainstalowanie X3 od nowa. Niestety 20 godzin gry przepadło i wczoraj zacząłem ją na EXTREME od nowa. Tym razem już zacznę w inny sposób niż poprzednio 8) .
Może to był zbyt desperacki krok ? wygląda to na skopane ustawienia w jakimś pliku konfiguracyjnym bądz w rejestrze, sądzę że oba można naprawić porównując z działającą wersją ....
Mani_
x2

Post by Mani_ »

A takze savy mozna bylo skopiowac ... 20 godz nie poszloby na marne. Co np u mnie to jest kupa czasu. Nie moglbym sobie na to pozwolic :|.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Nie przejmuję się :) . Teraz mogę zacząć grę z zupełnie innej strony. Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.
Khaleed
x3tc

Post by Khaleed »

Spoiler
Show
wątek odłożyłem po otrzymaniu wiadomości od znajomego Gonera czyli po patrolu. Świątobliwy cierpliwy jest i może poczekać... :)
Przykra sprawa z tymi saveami i dobre ostrzeżenie - trzeba będzie na wszelki wypadek zrobić sobie archiwum.

A propos SETY w skafandrze - wygląda na to że jest jednorazowa (zgodnie z definicją :D ) i zostaje zużyta przed wejściem na pokład jakiejkolwiek innej jednostki. Co na to policja? :twisted:
bufi
x4

Post by bufi »

Mani_Hc wrote:A takze savy mozna bylo skopiowac ... 20 godz nie poszloby na marne. Co np u mnie to jest kupa czasu. Nie moglbym sobie na to pozwolic :|.
Zdaje sie w tych sejwach jest zapisany jaki profil jest uzywany. Czyli jak cos zmienisz to te zmiany beda w sejwie. No chyba ze sie zapisuje odzzielny plik w ../profiles/moje-sterowanie.xpf
wtedy wystraczylo go skasowac.
btw. ustawienie profilu Classic daje 'uklad klawiatury' znany z X2 :)
Pozdrawiam
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Okazało się, że jednak zrobiłem wcześniej kopię zapasową sejwa i nie musiałem od nowa zaczynać :D . Jak wgrałem starego sejwa nie miał on zapisanych ustawień profilu sterowania, więc wszystko chodzi bez zarzutu. Ale dla bezpieczeństwa nie będę już nic grzebał z przypisywaniem przycisków na joyu :roll: .

Return to “Polskie / Polish X-Forum”