[X3] Pierwsze/kolejne wrazenia z Polskiej wersji X3
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
-
Ehhh ...Narobiliście mi smaka
Wiem że zapewne za wcześnie na takie pytanie,ale czy ktoś próbował grać w X3 na zintegrowanej karcie graficznej,bo gdzieś czytałem że taki układ odpada.
Dodam że X2 działa bardzo dobrze.
Jeśli jednak pójdzie to zamawiam
Wiem że zapewne za wcześnie na takie pytanie,ale czy ktoś próbował grać w X3 na zintegrowanej karcie graficznej,bo gdzieś czytałem że taki układ odpada.
Dodam że X2 działa bardzo dobrze.
Jeśli jednak pójdzie to zamawiam

Core 2 Quad 2.33 GHz
3GB DDR 2
Radeon HD4850
Vista Home Premium
3GB DDR 2
Radeon HD4850
Vista Home Premium
-
dziś troche poszalałem, i nasówają się następujące pytania :
Co takiego nabroił biedny Julian, że z bohatera na koniec X2 załapał takie ograniczenia (przynajmniej u Argonów) dotyczące rangi i handlu w X3 ?
Co autor (twórcy gry) miał na myśli powiększając sektory przy jednoczesnym zmniejszeniu szybkości statków?...
oj doświadczenia/cierpliwośc z MWM strasznie się przydały.
Patrząc na możliwości uzbrajania myśliwców w działka (ściślej biorąc w ilość działek sztrzelających jednocześnie w salwie), wygląda na to, że zdeklasowana biedną Iguane, do roli zwyczajnego TP?
Co takiego nabroił biedny Julian, że z bohatera na koniec X2 załapał takie ograniczenia (przynajmniej u Argonów) dotyczące rangi i handlu w X3 ?

Co autor (twórcy gry) miał na myśli powiększając sektory przy jednoczesnym zmniejszeniu szybkości statków?...
oj doświadczenia/cierpliwośc z MWM strasznie się przydały.
Patrząc na możliwości uzbrajania myśliwców w działka (ściślej biorąc w ilość działek sztrzelających jednocześnie w salwie), wygląda na to, że zdeklasowana biedną Iguane, do roli zwyczajnego TP?
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
[ external image ]
-
-
Blacker wrote:Melduje ze szczeka mi opadla - 3-4 godziny gry poza glownym watkiem wlatuje do Kingdom End , ogladam , slucham i.... Khakowie, ale ILE (i to na samym poczatku gry) multum drobnicy + 3 NISZCZYCIELE !!! jak to jest "random atak" to ja dziekuje, rozwalily boronski pancernik, nawet nie zdazylem Shift J nacisnac ... i THE END przed oczami.
SUPER - ADRENALINA
Tak, to całkowicie losowy event jakich tam wiele

-
-
Ja miałem atak Khaaków na Argon Prime - dzięki temu zarobiłem około 50 - 60 tys. na sprzedaży pozostawionych rakiet i towaru
Świetny event - chce je częściej
I pytanko - czy po ataku Khaczków na dany sektor w biuletynach w pobliskich sektorach pojawia się o tym informacja? Bo u mnie była... nie wiem czy to przypadek czy tak jest.
Zmieniejąc temat - wydaja mi się że gra - a raczej początek - jest trudniejsza.
W X2 mielismy zaraz na początku Merkurego i troche kasy... Teraz Pogromca troche ciężej jest zarabiać
No chyba że na walce ale u mnie walka z powodu braku joya odpada (nie idzie mi na klawce i myszy
)
Ale to jest cały urok tej gry...
Mam już całe 100 tys.
i zbieram na jakiegoś TSa...
Rafio - u mnie dźwięk wogóle cs się kaszani - niektóre lasery mam głośno, inne cicho, nieraz nie słysze jak obrywam
itp itd

I pytanko - czy po ataku Khaczków na dany sektor w biuletynach w pobliskich sektorach pojawia się o tym informacja? Bo u mnie była... nie wiem czy to przypadek czy tak jest.
Zmieniejąc temat - wydaja mi się że gra - a raczej początek - jest trudniejsza.
W X2 mielismy zaraz na początku Merkurego i troche kasy... Teraz Pogromca troche ciężej jest zarabiać

Ale to jest cały urok tej gry...
Mam już całe 100 tys.

Rafio - u mnie dźwięk wogóle cs się kaszani - niektóre lasery mam głośno, inne cicho, nieraz nie słysze jak obrywam

X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy
i trochę drobnicy...

-
Taaak... Początek jest dużo trudniejszy niż w X2, zwłaszcza, że pamiętane z poprzedniej części sektory pozmieniały się niekiedy nie do poznania i trzeba na nowo je mapować. Co w przypadku sektorów z mgławicami może doprowadzić do ciężkiego ataku frustracji. Bez tripleksa, projektora ekliptyki itp. nawigacja po prostu momentami leży...
Za to upierdliwe latanie od asteroidy do asteroidy, żeby sprawdzić, czy tam aby jakiej kopalni nie ma, dało niespodziewany efekt w postaci porzuconego Tukana
Obejrzę go sobie dziś dokładniej i jak się da, to przywłaszczę.
Za to upierdliwe latanie od asteroidy do asteroidy, żeby sprawdzić, czy tam aby jakiej kopalni nie ma, dało niespodziewany efekt w postaci porzuconego Tukana

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim wcieleniu musieli być myszami.
-
-
Zauważyłem sukinkota najpierw jako cieńką ramkę w HUD - potem stwierdziłem, że na radarze też go widać. Był podejrzany bo się nie ruszał, a w okolicy żadnej stacji ani trasy przelotowej nie było... Po chwili zastanowienia zauważyłem też, że gdy leciałem w kierunku asteroidy, to z daleka widziałem go jako mrugający piksel, ale myślałem, że to jakiś feler grafiki.
Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim wcieleniu musieli być myszami.
-
Pavlo wrote:Czy porzucone statki są jakos oznaczone lub czy pojawiają się na mapie/raderze/hudzie?
Sa oznaczone jako neutralne statki (na niebiesko), i, jesli mnie pamiec nie myli, nie maja wlasciciela, dzieki czemu mozna je przejac.
Ale jak tak bedziesz szukal ich w zatloczonych miejscach, nie daj sie zmylic! Czesto widac roszajace sie i wsrod nich ten niemobilny. To wlasciwie wszystko na temat tych stateczkow. Szkoda tylko ze M2 lub M1 nigdzie nie postawili

-
-
-
Też wczoraj udało mi się pograc tak na poważnie w X3pl. Oczywiście zacząłem na poziomie X-TREME
.
Raptem grałem trochę ponad 2 godziny.
Najpierw polatałem po okolicy Argon Prime, a potem na wschód i północ. Pozwiedzałem nieco sektory, może z 5 letko przeleciałem, w napotkanym Doku Zaopatrzeniowym sprzedałem swoje 2 laserki, po czym w Stacji Handlowej maksymalnie stuningowałem silnik. No i poleciałem do Kingdom End. W sumie miałem zamiar przekonać się czy bracia Boroni nie udostępnią mi swej technologii szybciej niż Argoni ale byłem w błędzie. Status mam u nich ten sam co u Argonów, więc nijak nie mogłem zrealizować planu sprzedaży M4 i zakupu M5. Jeszcze za wcześnie
...
Za to urzekający był widok po przekroczeniu bramy północnej prowadzącej do stolicy Boronów, wydaje się jakby się wyszło z nadprzestrzeni wprost nad powierzchnię planety i zaraz grozi zderzenie
. Do tego ta muzyka i jasność wokół.
Na razie zadokowałem na jednej z borońskich stacji i zanim wyruszę dalej muszę opracować jakąś strategię. Z pewnością nie będzie to rola śmieciarza, zbierającego zużyte artefakty z przestrzeni albo złodziejaszka, zagarniającego cudze (chwilowo porzucone) mienie
. Zaczniemy w pradawny sposób - od powolnego handlowania czym popadnie. Choćby miało to trwać wieczność, tak zarobimy sobie na lepszą reputację i statek. Oto i pierwszy cel jaki mam w grze
. A zarabiać zaczniemy u Boronów...

Raptem grałem trochę ponad 2 godziny.
Najpierw polatałem po okolicy Argon Prime, a potem na wschód i północ. Pozwiedzałem nieco sektory, może z 5 letko przeleciałem, w napotkanym Doku Zaopatrzeniowym sprzedałem swoje 2 laserki, po czym w Stacji Handlowej maksymalnie stuningowałem silnik. No i poleciałem do Kingdom End. W sumie miałem zamiar przekonać się czy bracia Boroni nie udostępnią mi swej technologii szybciej niż Argoni ale byłem w błędzie. Status mam u nich ten sam co u Argonów, więc nijak nie mogłem zrealizować planu sprzedaży M4 i zakupu M5. Jeszcze za wcześnie

Za to urzekający był widok po przekroczeniu bramy północnej prowadzącej do stolicy Boronów, wydaje się jakby się wyszło z nadprzestrzeni wprost nad powierzchnię planety i zaraz grozi zderzenie

Na razie zadokowałem na jednej z borońskich stacji i zanim wyruszę dalej muszę opracować jakąś strategię. Z pewnością nie będzie to rola śmieciarza, zbierającego zużyte artefakty z przestrzeni albo złodziejaszka, zagarniającego cudze (chwilowo porzucone) mienie

I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
-
Handel fakt cięzko sie dorobić, ale mam juz 170 tys
tuning predkości i ładowni na maksa, sprzedałem lasery i tarcze 5 a kupiłem 1
, mam do tego lokalizatory cen. mozna sie w miare szybko dorobic, tylko ze trzeba troche polatac po innych sektorach i potem wrócic do takiego jednego
próbowałem handlu u Paranidian ale nici, to wróciłem do Argonów, Boronów, Teladian i może zaczepie o Splitów - i to jest własnie dziwne. Splici i Paranidianie mnie nie lubią, ale u Splitów moge handlować. Handel to zakup w jednym sktorze i przelot przez 2-3 sektory żeby sprzedać z dużym zyskiem, ogniwa nie opłaca się, za mała pojemność, rzadko zdarza sie żeby można było cos sprzedac w jednym sektorze, a jak juz to sprzedaje prawie do min zysku 

Spoiler
Show
w sektorze argońskim jest wytwórnia wódki, na tym sie najszybciej dorobiłem

-
A mnie ta gra już zdążyła wkurzyć. Rozumiem że Ego chciało zrobić duże misje. Ale one są beznadziejnie dłuuuuugie, i jest to nieprzerwana gonitwa. Poprostu lecimy bo już zaraz gostek nam ucieknie lub coś, i ostatnigeo save'a miałem godzinę temu. I oczywiście musieli mnie zestrzelić.
Kolejna rzecz to wpisywanie nazw statków. Chciałem nazwać swoj statek "Razor". Naciskam "R". Jest Okey. Wyświetliło się. Po chwili samo z siebie pojawia się "M", potem pomyślałem że do chyba jest nazywanie statku ze słownikiem, ale, qrna, dobrze wiem jak chcę nazwać swoj statek, nie jest mi potrzebny do tego jakiś słownik. Po minucie walki dałem sobie siana.
Kolejna rzecz to wpisywanie nazw statków. Chciałem nazwać swoj statek "Razor". Naciskam "R". Jest Okey. Wyświetliło się. Po chwili samo z siebie pojawia się "M", potem pomyślałem że do chyba jest nazywanie statku ze słownikiem, ale, qrna, dobrze wiem jak chcę nazwać swoj statek, nie jest mi potrzebny do tego jakiś słownik. Po minucie walki dałem sobie siana.
-
Nie przypuszczałem, że tak wygodnie będzie się walczyć myszą, w X2 była niesterowalna. Mimo tego zostane przy klawiaturze. Mysz wyjeżdża poza podkładkę, a przy trudnej walce poprawianie jej pozycji może być zgubne.
Niepotrzebnie skomplikowano klawiszologię, zresztą zdarzyło się kilka razy, że nie było żadnej reakcji na polecenie dokowania, ani na shift+D, ani z konsoli poleceń - to znaczy pojawil się komunikat "odmowy wykonania polecenia", coś w tym stylu. Na ikonkach brak informacji o skrócie klawiszowym do niej przypisanym. Gubi sie też czasami dźwięk komputera pokładowego i wyskakuje tylko sam opis jakiegoś artykułu ze sklepu, czy innej rzeczy posiadającej taki podwójny opis. Do zmiany nazwy przystępowałem zestresowany waszymi informacjami o problemach z tym związanych, jednak nic złego się nie zdarzyło. Za to widziałem, że skopiowano z X2 błąd polegający na połykaniu literek przed kursorem, gdy za nim kasujemy coś backspacem. Trzeba więc pisać i kasować powoli i liczyć się z poprawkami.
Jednak z ww. nie można wnioskować, że zmuszam się do gry, tak nie jest. Z poważnych rzeczy przeszkadzają mi tylko dwie:
- klawiszologia
- przeklęty ekran podglądu, który wyświetla się przymusowo za każdym razem, gdy bierzemy coś na cel (klawisz T). Bardzo przeszkadza, nie mogę tego wyłączyć w diabły, albo chociaż trwale zminimalizować i rozwijać okienko tylko w razie potrzeby. Za każdym namiarem trzeba ponownie wciskać F5.
Poza tym jestem nastawiony pozytywnie
.
Niepotrzebnie skomplikowano klawiszologię, zresztą zdarzyło się kilka razy, że nie było żadnej reakcji na polecenie dokowania, ani na shift+D, ani z konsoli poleceń - to znaczy pojawil się komunikat "odmowy wykonania polecenia", coś w tym stylu. Na ikonkach brak informacji o skrócie klawiszowym do niej przypisanym. Gubi sie też czasami dźwięk komputera pokładowego i wyskakuje tylko sam opis jakiegoś artykułu ze sklepu, czy innej rzeczy posiadającej taki podwójny opis. Do zmiany nazwy przystępowałem zestresowany waszymi informacjami o problemach z tym związanych, jednak nic złego się nie zdarzyło. Za to widziałem, że skopiowano z X2 błąd polegający na połykaniu literek przed kursorem, gdy za nim kasujemy coś backspacem. Trzeba więc pisać i kasować powoli i liczyć się z poprawkami.
Jednak z ww. nie można wnioskować, że zmuszam się do gry, tak nie jest. Z poważnych rzeczy przeszkadzają mi tylko dwie:
- klawiszologia
- przeklęty ekran podglądu, który wyświetla się przymusowo za każdym razem, gdy bierzemy coś na cel (klawisz T). Bardzo przeszkadza, nie mogę tego wyłączyć w diabły, albo chociaż trwale zminimalizować i rozwijać okienko tylko w razie potrzeby. Za każdym namiarem trzeba ponownie wciskać F5.
Poza tym jestem nastawiony pozytywnie

-