Wou wrote:Potestowałem troche ty skrypty, i:
Po pierwsze, faktycznie, dzięki nim M1 może cokolwiek zdziałać. Niestety, przydatność tego jest ograniczona faktem, że nikt nie płaci nam za wysiłek naszych podwładnych, ani nie zwiększa to naszego 'doświadczenia'.
Poniewaz testowalem swoje skrypty przy utworzonej nowej grze to zauwazylem, ze kasy rzeczywiscie nie dostaje za statki zniszczone przez moje mysliwce, ale doswiadczenie przybywalo raczej szybko...
Wou wrote: Można najwyżej wykożystać je przywatnej wojnie dowolnie wybranym wrogiem. Rozkazy tego typu, powinny znajdować sie w X3 domyślnie, jeśli wyjdą z pod twojej ręki, to możemy być spokojni o ich jakość

.
Dzieki
Wou wrote: Jednak przydał by sie jakiś sensowny sposób tworzenia grup, zarówno doraźnie, jak i na stałe. I to nie tylko jeśli mamy lotniskowiec, czy bazę, ale od samego początku, tak aby alternatywa "mam pierwsze 10mln, kupić korwete, czy klucz 5 m3?" nie miała oczywistego rozwiązania. Bym mając w sektorze 3 fabryki, osłaniane przez kilka myśliwców każda, mógł rzucić je na klaster khaaków, a potem w łatwy sposób wrócił je do poprzednich zajęć, nie musząc rozkazywać każdemu z osobna.
To da sie zrobic w latwy sposob w X2. Po prostu trzebaby stworzyc za pomoca skryptu mozliwosc kupowania w stoczniach calych kluczy mysliwcow z dowodca i przypisanymi mu specjalnymi komendami.
NO PROBLEM...
Wou wrote:Widze, że myślicie o efektownym zarządzaniu wielkimi flotami, monumentalnych bitwach itp. Ale potrzeba też skutecznego sposobu dowodzenia na "niższym szczeblu". Przy niewielkich potyczkach, skutecznej ochronie stacji, czy twoich 'pleców'. Np. polecenie dla M5 "niszcz nadlatujące rakiety" - to by mogło być użyteczne. Albo "przeszukaj sektor". Ale bez znaczącej poprawy AI, sie nie obędzie. Spróbuj nakazać kilu myśliwcom eskorte niszczyciela, zginą, zanim wróg doleci do nich.
Poniewaz wgryzlem sie troche w skrypty walki napisane przez samych tworcow X2 to z cala odpowiedzialnoscia stwierdzam, ze cala inteligencja pilotow naszych i innych pilotow w tej grze zawarta jest w skryptach.
Na roznych forach i stronach ze skryptami znalazlem kilkanascie prob przerabiania tej inteligencji z roznym skutkiem.
Stwierdzam ze tworcy gry opracowali temat na 4+, gdyz podstawowe zachowania statkow moze nie sa doskonale ale daja duza mozliwosc wykorzystania ich w bardziej zlozonych dzialaniach co probowalem udowodnic w komendach M1 Commands.
Polecenia, o ktorych piszesz naleza juz do tych bardziej zlozonych i wystarczy je "wyskryptowac" z pomoca standardowych skryptow Egosoftu. Np. polecenie dla M5 "niszcz nadlatujace rakiety" byloby podobne w dzialaniu do funkcji antyrakietowej w AEGIS. W tym wypadku mielibysmy dodatkowo szybka manewrujaca jednostke antyrakietowa.
Wou wrote:Właśnie zauważyłem, że tylko marudze, nad skryptami które są kawałem dobrej roboty. Mam nadzieje, że rozumiesz Kerrick, że moje nażekania dotyczą raczej mechaniki gry, a nie twojego dzieła.
Oczywiscie rozumiem. Jednak jak wyzej wyjasnilem, zachowanie sie mysliwcow podczas walki nie wynika z rdzenia programu lecz ze skryptow zarzadzajacych statkami. Chcac to polepszyc trzeba napisac lepsze i bardziej zlozone skrypty.