Jak powinien wyglądać X3

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

fOX_a
x4

Post by fOX_a »

No. Niema to jak dobry stosunek do nauki :D
Co do menu to juz muwiłem dla jednych małe menu szybkiego użytku w dużych bitwach. Dla kogoś innego takie menu jak ty muwisz dla jeszcze innego standard :D I każdy byłby zadowolony :D

EDIT: Chyab wiem dlaczego nikt nic niepisze ! [Przynajmnie niebyło nic innego napisane kiedy to pisałem] Bo ci którzy chcą coś napisać czytają to co żeśmy nabazgrali :D A tego troche się nazbierało :D
Fenek
x2

Post by Fenek »

A jeszcze lepiej by było, gdyby na czele flot stawali admirałowie :D Wyobraźcie sobie wojskowego w potężnej czapce z daszkiem, stojącego na mostku, wszędzie strzelającym palcem wskazującym.

"-Helm, set a course" :D

To by było COŚ.
X2 1.4 PL+Bonus pack+Burianek's Laser / Economy Rebalance
Kerrick
x2

Post by Kerrick »

Przepraszam ale musze sie wtracic w dyskusje

Marzy wam sie dowodzenie skrzydlami mysliwcow w X3...
Moze byscie tak potestowali skrypty KER M1 COMMANDS w X2, bo wlasnie z Sauronem pracujemy nad ich oficjalizacja w Egosofcie....
Przy okazji byc moze mielibyscie swoj wklad w wyglad X3.. :)
do sciagniecia ze strony X2-Center tutaj:
http://www.x2.mpn.pl/modules.php?op=mod ... load&sid=3
fOX_a
x4

Post by fOX_a »

Gamer[albo Kerrick niewiem] na swojej stronce w opisie napisał:
Skrypt stworzony z mysla o wielkich lotniskowcach M1.
Gracz otrzymuje potezne narzedzie do zarzadzania calymi grupami mysliwcow stacjonujacych na lotniskowcach.

No więc ekhem. Trzeba mnieć m1 .... Więc chyba rozumiesz że sporo graczy niestać na to. No ale już sie biore za tstowanie .... Poza tym zauważ że w moich wywodach dawałem dużą role czemus takiemu jak AI. Nawet najlepszy skrypt do X2 niepodniesie ai komputerowych lotników ....

EDIT: Ten skrypt podpisywać tylko do jednego M1.
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Kerrick wrote:Moze byscie tak potestowali skrypty KER M1 COMMANDS w X2, bo wlasnie z Sauronem pracujemy nad ich oficjalizacja w Egosofcie...
Przy okazji byc moze mielibyscie swoj wklad w wyglad X3.. :)
Heja... to jest cien szansy, ze jak sie wodzom z Ego spodoba, to dolacza ten skrypt do X3? Byloby super!!!
Powiem wiecej, jesli M1 pozostana niewykorzystane, to uznam, ze nad gra czuwaja gamonie. :(

Powodzenia, Kerrick & Sau! ;)
Wou
x4

Post by Wou »

Potestowałem troche ty skrypty, i:
Po pierwsze, faktycznie, dzięki nim M1 może cokolwiek zdziałać. Niestety, przydatność tego jest ograniczona faktem, że nikt nie płaci nam za wysiłek naszych podwładnych, ani nie zwiększa to naszego 'doświadczenia'. Można najwyżej wykożystać je przywatnej wojnie dowolnie wybranym wrogiem. Rozkazy tego typu, powinny znajdować sie w X3 domyślnie, jeśli wyjdą z pod twojej ręki, to możemy być spokojni o ich jakość :). Jednak przydał by sie jakiś sensowny sposób tworzenia grup, zarówno doraźnie, jak i na stałe. I to nie tylko jeśli mamy lotniskowiec, czy bazę, ale od samego początku, tak aby alternatywa "mam pierwsze 10mln, kupić korwete, czy klucz 5 m3?" nie miała oczywistego rozwiązania. Bym mając w sektorze 3 fabryki, osłaniane przez kilka myśliwców każda, mógł rzucić je na klaster khaaków, a potem w łatwy sposób wrócił je do poprzednich zajęć, nie musząc rozkazywać każdemu z osobna.
Widze, że myślicie o efektownym zarządzaniu wielkimi flotami, monumentalnych bitwach itp. Ale potrzeba też skutecznego sposobu dowodzenia na "niższym szczeblu". Przy niewielkich potyczkach, skutecznej ochronie stacji, czy twoich 'pleców'. Np. polecenie dla M5 "niszcz nadlatujące rakiety" - to by mogło być użyteczne. Albo "przeszukaj sektor". Ale bez znaczącej poprawy AI, sie nie obędzie. Spróbuj nakazać kilu myśliwcom eskorte niszczyciela, zginą, zanim wróg doleci do nich.
Właśnie zauważyłem, że tylko marudze, nad skryptami które są kawałem dobrej roboty. Mam nadzieje, że rozumiesz Kerrick, że moje nażekania dotyczą raczej mechaniki gry, a nie twojego dzieła.
Image
fOX_a
x4

Post by fOX_a »

Pozostaje mnieć nadzieję że Egosoft cosik zrobi z ai bo to co my mamy to ekhem... No ale trza być optymistą :) Jak im coś niewyjdzie to pozostanie nam przerobić x3 na własną gierkę i wydać jako mod :P

EDIT: W X3 można by było wprowadzić statki flagowe. Byłyby one troche lepiej uzbrojone i opancerzone niż standardoa wersja ale każda rasa [gracz; argoni; teladi;itd] Mogła by zbudować tylko jeden.

EDIT: No i jeszcze jedna sprawa dotycząca statków w X3 jakby był szerszy podział. Mogło by być wtedy tak jak w MWM że jesteś proszony przez rząd danych nacji o wsparcie w bitwie w ten sposub byłaby szansa na dodatkowy zarobek i koncentrował byś się na statkach, który twój jest wstanie zniszczyć [vide fregata torpedowa na lotniskowiec]
Kerrick
x2

Post by Kerrick »

Nie, nie.. zadnych zapewnien o tym ze jakis skrypt zostanie dolaczony do X3 nie moge dac. Wierze jednak w to ze tworcy wykorzystaja pomysly z oficjalnie zaakceptowanych skryptow.

Jesli chodzi o dowodzenie grupami mysliwcow bez posiadania M1, to po dlugich namyslach zrezygnowalem. Podstawowy powod to zbyt dlugi czas wydawania komend by jednoczesnie prowadzic dynamiczna walke z innego mysliwca. Rzeczywiscie moznaby dodac komendy do jakiejs stacji ale ostatecznie stwierdzilem, ze najczesciej gracz bedzie najpierw dazyl do zdobycia M1 by pozniej tworzyc skrzydla mysliwcow. Z najnowszych pomyslow - mysle wlasnie o inteligentnym skrypcie zarzadzania mysliwcami przypisanymi do stacji. Gracz mialby mozliwosc ustawienia komend dotyczacych kontroli przestrzeni wokol stacji i w sektorze. Np. na wszystkie wrogie jednostki, ktore obraly za cel ataku broniona stacje, zostanie przeprowadzony kontratak przy uzyciu odpowiednio skierowanej sily. Opcja ochrony przelatujacych przez sektor wlasnych transportowcow lub innych przyjaznych statkow, patrolowanie przestrzeni itp. itd.

Jesli ktos jeszcze chce potestowac M1 Commands, a nie stac go na M1 to moge podeslac skrypt tworzacy Teladianskiego Kondora z pelnym wyposazeniem i full option 60-oma argonskimi M3 Nova

Pozdrawiam
Kerrick
Kerrick
x2

Post by Kerrick »

Wou wrote:Potestowałem troche ty skrypty, i:
Po pierwsze, faktycznie, dzięki nim M1 może cokolwiek zdziałać. Niestety, przydatność tego jest ograniczona faktem, że nikt nie płaci nam za wysiłek naszych podwładnych, ani nie zwiększa to naszego 'doświadczenia'.
Poniewaz testowalem swoje skrypty przy utworzonej nowej grze to zauwazylem, ze kasy rzeczywiscie nie dostaje za statki zniszczone przez moje mysliwce, ale doswiadczenie przybywalo raczej szybko...
Wou wrote: Można najwyżej wykożystać je przywatnej wojnie dowolnie wybranym wrogiem. Rozkazy tego typu, powinny znajdować sie w X3 domyślnie, jeśli wyjdą z pod twojej ręki, to możemy być spokojni o ich jakość :).
Dzieki :)
Wou wrote: Jednak przydał by sie jakiś sensowny sposób tworzenia grup, zarówno doraźnie, jak i na stałe. I to nie tylko jeśli mamy lotniskowiec, czy bazę, ale od samego początku, tak aby alternatywa "mam pierwsze 10mln, kupić korwete, czy klucz 5 m3?" nie miała oczywistego rozwiązania. Bym mając w sektorze 3 fabryki, osłaniane przez kilka myśliwców każda, mógł rzucić je na klaster khaaków, a potem w łatwy sposób wrócił je do poprzednich zajęć, nie musząc rozkazywać każdemu z osobna.
To da sie zrobic w latwy sposob w X2. Po prostu trzebaby stworzyc za pomoca skryptu mozliwosc kupowania w stoczniach calych kluczy mysliwcow z dowodca i przypisanymi mu specjalnymi komendami.
NO PROBLEM...
Wou wrote:Widze, że myślicie o efektownym zarządzaniu wielkimi flotami, monumentalnych bitwach itp. Ale potrzeba też skutecznego sposobu dowodzenia na "niższym szczeblu". Przy niewielkich potyczkach, skutecznej ochronie stacji, czy twoich 'pleców'. Np. polecenie dla M5 "niszcz nadlatujące rakiety" - to by mogło być użyteczne. Albo "przeszukaj sektor". Ale bez znaczącej poprawy AI, sie nie obędzie. Spróbuj nakazać kilu myśliwcom eskorte niszczyciela, zginą, zanim wróg doleci do nich.
Poniewaz wgryzlem sie troche w skrypty walki napisane przez samych tworcow X2 to z cala odpowiedzialnoscia stwierdzam, ze cala inteligencja pilotow naszych i innych pilotow w tej grze zawarta jest w skryptach.
Na roznych forach i stronach ze skryptami znalazlem kilkanascie prob przerabiania tej inteligencji z roznym skutkiem.
Stwierdzam ze tworcy gry opracowali temat na 4+, gdyz podstawowe zachowania statkow moze nie sa doskonale ale daja duza mozliwosc wykorzystania ich w bardziej zlozonych dzialaniach co probowalem udowodnic w komendach M1 Commands.
Polecenia, o ktorych piszesz naleza juz do tych bardziej zlozonych i wystarczy je "wyskryptowac" z pomoca standardowych skryptow Egosoftu. Np. polecenie dla M5 "niszcz nadlatujace rakiety" byloby podobne w dzialaniu do funkcji antyrakietowej w AEGIS. W tym wypadku mielibysmy dodatkowo szybka manewrujaca jednostke antyrakietowa.
Wou wrote:Właśnie zauważyłem, że tylko marudze, nad skryptami które są kawałem dobrej roboty. Mam nadzieje, że rozumiesz Kerrick, że moje nażekania dotyczą raczej mechaniki gry, a nie twojego dzieła.
Oczywiscie rozumiem. Jednak jak wyzej wyjasnilem, zachowanie sie mysliwcow podczas walki nie wynika z rdzenia programu lecz ze skryptow zarzadzajacych statkami. Chcac to polepszyc trzeba napisac lepsze i bardziej zlozone skrypty.
Wou
x4

Post by Wou »

Jednak jak wyzej wyjasnilem, zachowanie sie mysliwcow podczas walki nie wynika z rdzenia programu lecz ze skryptow zarzadzajacych statkami.
I mam nadzieje, że panowie z Egosoftu popracują nad tym. Jak widać, są 'czarodzieje' którzy mogą zrobiś skryptami naprawde wiele, ale chciałoby sie aby gra była dobra już od początku, i te założenia dotyczące grup itd. były wbudowane w nią. Dobrze by twożenie grup było prostsze niż wpisywanie nazw, by grupom można było rozkazywać jak samodzielnym statkom, modyfikować ich skłąd wedle woli. Tego sie nie zmieni bez zmian mechaniki całej gry. Przynajmniej tak mi sie wydaje.

Mówisz, że myśliwce nabijają ci doświadczenie? Dziwne, chyba, że skrypty to zmieniły. Bo wydaje mi sie, że tak nie było.
Image
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Ładnie się dyskusja rozlazła :P
Swoją drogą (Dog in the fog) niedawno odkryłem, że gdy kończy się obrót myśliwca, to z jego strony przeciwnej do kierunku ruchy wylatuje dymek z malutkich dysz!
General Tatarin
x4

Post by General Tatarin »

Aleś ty wczesny :P A jeśli chodzi o tryb strategiczny, to tylko z M2, M1, M0, nie wyobrażacie sobie chyba dowodzenie armią z myśliwca?? A poza tym powinni być dowódcy (tak jak ktoś powiedział admirałowie) kierujący flotą gdy my jesteśmy zajęci, zdolni podejmować proste decyzje, atakować, bronić, tak aby w środku bitwy skoczyć sobie do NOVY i nie bać się o przegraną.
:)
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

taak, już to widzę: 12 khaak m2 na 16 naszych m5? niemają szans, wkońcu nas jest więcej.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Sorki, może zaraz walną gafę (nie mam czasu, żeby teraz przeczytać to wszystko i być może ktoś to już zaproponował), ale jak najbardziej widziałbym tryb strategiczny w X3. I to nawet dwa rodzaje tego trybu! Pierwszy: dostępny praktycznie od początku rozgrywki (no, może po zakupie/zdobyciu trade shipa bądź jakiegoś ulepszenia handlowego [Sector Trader?]), polegający na zakodowaniu trasy przelotu i rodzaju towarów. którymi statek (pilot) ma handlować. Drugi, dostępny byłby dopiero po zakupie M1/M0 - polegałby na zawiadowaniu swoją flotą (którą na pewno będzie się posiadało w momencie kupowania takiego drogiego statku jak M0/M1).
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Drodzy koledzy, w sprawach dowodzenia flotami itp - wiem, że niektórzy się oburzą, ale p[roblem z wydawaniem rozkazów rozwiązala by stara i dobrze znana "aktywna pauza". uruchamiająca się po przejściu do MENU.
to moglo by odwzorować bardziej rzeczywistość niż obecne rozwiązanie!
przecież prawdopodobnie w tamtej rzeczywistości podczas wydawania rozkazów nic nie przeslania ci widoku, ani nie rozprasza cie, bo pewnie wydajesz polecenia glosem.
w ostatecznosci, ten sposób móglby sie uaktywniac gdy siedzisz w czyms wiekszym niż M3.
pozdro all... :D [/list]
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Zaszaleliscie trochę, chłopaki z tym pisaniem :) . Mam nadzieję, że nie obrazicie się, iż nie wszystko uważnie przeczytałem (teraz na pewno będzie lepiej, odkąd fOX_a zaimplementował sobie spelera :wink: ).

Jeśli chodzi o sposób dowodzenia, zgadzam się z DRACOOL'em, aktywna pauza niewątpliwie rozwiązuje problem. Wystarczy podpisać pod jeden klawisz menu rozkazów dla floty i po naciśnięciu przechodzimy do mapy strategicznej. Mapa może być stworzona na bazie znanej nam mapki sektorów, jest to mniej więcej wystarczające.
Z tego poziomu zarządzamy naszą flotą. Oczywiście konieczny jest podział na skrzydła, dywizjony etc. żeby się nie pogubić w tym wszystkim i radochy będzie dla strategów po same pachi :wink: . Potrzebna będzie możliwość samodzielnego ustawiania szyku i komendy dla poszczególnych statków w formacji. Naturalnie, nie zaszkodzi by kilka podstawowych ustawień było zaimplementowanych, by mniej obeznani ze strategią również mieli zabawę.
Teraz warto rozwinąć nieco myśl Stalovego, uważam że powyższe może być dostępne wyłącznie z pokładu M1/M0 i tylko w obrębie sektora, w którym M1/M0 się znajduje (nie dotyczy przyzywania posiłków - rozkaz skoku do sektora). Oczywiście z poziomu stacji również trzeba zrobić jakiś system dowodzenia, ale mniej rozbudowany i również odnoszący się tylko do sektora, w którym stacja się znajduje.
Jeśli gracz chce siedzieć w innym statku, trudno, jego wybór. Jasne może dowodzić jakąś formacją, ale nie może zarządzać całą bitwą. Powinien natomiast mieć dostęp do ogólnych komend by narzucić coś swojemu zastępcy, który aktualnie dowodzi, np. "wezwij posiłki", czy "wesprzyj oddział X". Żeby dodać smaczku wszystko to w czasie rzeczywistym :twisted:

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
Gamer77
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x3tc

Post by Gamer77 »

Oczywiście z poziomu stacji również trzeba zrobić jakiś system dowodzenia, ale mniej rozbudowany i również odnoszący się tylko do sektora, w którym stacja się znajduje.
Uwazam, ze skoro bedziemy mieli do dyspozycji nowy budynek tj. Baze Glowna (HQ), to wlasnie tam powinien byc rozbudowany system dowdzenia i powinnismy miec mozliwosc wybierania sektorow, w ktorych sa nasze satelity. Do wydawania rokazow moze wyswietlac sie jedna mapka (chociaz 2 mapki, dwoch roznych sektorow tez by nie zaszkodzily). Jestem pewny, ze Egosoft wlasnie w HQ rozszerzy mozliwosci kontroli (o ile pamietam cos takiego zostalo wspomniane) :wink:
Wou
x4

Post by Wou »

A ja, jak widze, jestem odosobniony w swych poglądach, bo uważam, że najważniejsze i najlepsze jest stworzenie sprawnego systemu grupowania jednostek. Takie grupy powinny być twożone z dowolnych jednostek, i można by było rozkazywać im jak pojedyńczemu statkowi. W połączeniu z wzmocnioną AI powinno stwożyć to wystarczający wachlaż możliwości strategicznych. Myśle, że robienie z X3 rts'a nie wyjdzie mu na dobre.Większośc czasu gracz chyba powinien sterować statkiem, i aktywnie uczestniczyć w bojach, a nie przesiadywać w bazie. A pewnie okaże sie, że w ogóle nie warto ruszać z niej tyłka, skoro jest tyle spraw do przypilnowania. Jeśli co, to w HQ mogły by być systemy kontroli szlaków handlowo zaopatrzeniowych. Rozgrywanie bitew, poprzez samo klikanie na mapce jakoś mi sie nie widzi...
Image
fOX_a
x4

Post by fOX_a »

Popieram X2 to sim/handlówka a nie rts. Oddziały myśliwców,falangi korwet i większych okrętów powinny być lepiej kontrolowane co w połączeniu z dobrym ai i podziałem który zaproponowałem by było spełnieniem moich możeń :D

EDIT: Poprawa pisowni :P

EDIT2: Dodatkowa myśl mnie właśnie naszła. Kolejna ukryta misja z Experimental Shipem [no co w wersji 1.4 jej już niema :(]
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

fOX_a wrote:Popieram X2 to sim/handlówka a nie rts. Oddziały myśliwców,falangi korwet i większych okrętów powinny być lepiej kontrolowane co w połączeniu z dobrym ai i podziałem który zaproponowałem by było spełnieniem moich możeń :D
Ale przecież opcje strategiczne nie byłyby obowiązkowe :o . Panowie X to rozbudowana gra, teraz możesz być górnikiem, łapać muchy, wozić ludzi... Ale NIE MUSISZ! To samo dotyczy strategii, nikt nie zmusza do posiadania lotniskowca, czy kwatery głównej. Natomiast jeśli istnieje możliwość wejścia w ich posiadanie, logicznym wydaje się rozbudowa opcji strategicznych. Na co mi lotniskowiec, jeśli tak jak dziś, mogę wypuszczać myśliwce pojedyńczo bez konkretnego celu. Chaos jest przerażający! Walka na zasadzie "moja kupa większa od twojej kupy" jest średnio zajmująca, a dość powszechna w różnych RTS-ach i dlatego w nie nie grywam. Mnie na przykład marzy się coś takiego:
Siedzę w lotniskowcu (względnie kwaterze głównej) i przygotowuję się do bitwy. Ustalam na mapie strategicznej założenia taktyczne, wydaję polecenia M1 i 2, określam zadania korwet, klucze myśliwców również dostają wytyczne. Wreszcie rzucam to wszystko do ataku. Upewniwszy się, że wszystko jest OK wsiadam w mojego wiernego Perseusza i ruszam w wir walki.
Niespodziewanie okazuje się, że przeciwnik otrzymał posiłki. Do flagowca daleko. A nowe oddziały dziwnym trafem znajdują się niedaleko mnie...
- Panie komandorze, proszę podesłać dwa klucze do osłony mojego tyłka, sytuacja staje się nieciekawa!
- Sir, wszystkie myśliwce zajęte walką!
- Jak tylko jakieś jednostki będą wolne, natychmiast podesłać je do mnie!
Fajnie, tylko co zrobię do czasu ich przybycia?

Dajcie i innym spełnić swoje marzenia :wink:

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...

Return to “Polskie / Polish X-Forum”